Puun runko johon maalattu neljä nuolta

Oppi­mi­nen on elämän mittai­nen matka – Jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mi­nen Kareliassa

Vuonna 2019 suomessa käyn­nis­tyi jatku­van oppi­mi­sen uudis­tus, joka on osa Suomen kestä­vän kasvun ohjel­maa. Uudis­tus tähtää tasa-arvoi­sem­paan osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen, jotta uudet tehtä­vät ja uralla etene­mi­nen mahdol­lis­tuu aiempaa parem­min. Uudis­tuk­sella pyri­tään vaikut­ta­maan myös työl­lis­ty­mi­seen ja merki­tyk­sel­li­seen elämään osaa­mista lisää­mällä. (JOTPA 2022).

Kuvio jossa ilmaistu mitä jatkuva oppiminen voisi tulevaisuudessa olla, ja mitä tavoitteita siihen liittyy
Kuvio 1. Jatkuva oppi­mi­sen visio ja tavoit­teet. (Valtio­neu­vosto 2020, 33.)

Jatkuva oppi­mi­nen osana työelä­mää tarkoit­taa yhteis­työn tiivis­tä­mistä työpaik­ko­jen ja koulu­tusor­ga­ni­saa­tioi­den välillä. Tarvi­taan konkreet­ti­sia keinoja osaa­mi­sen lisää­mi­seen. Koulu­tus­tar­jon­taa tulee uudis­taa luomalla jous­ta­via ja uusia lyhyt­kes­toi­sia osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen palve­luja niin, että ne vastaa­vat muut­tu­van työelä­män vaati­muk­siin. Kaikille täytyy myös varmis­taa mahdol­li­suus kehit­tää osaa­mis­taan työuran eri vaiheissa. (Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu 2022)

Jatku­vaan oppi­mi­seen yhdis­tyy osaa­mi­sen näky­väksi teke­mi­nen. Kaikilla meistä syntyy ja kertyy osaa­mista eri yhteyk­sissä elämämme aikana. Oman osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­nen voi olla hanka­laa, vaikka kaikki osaa­mi­nen onkin arvo­kasta. Osaa­mi­sen havait­se­mi­nen ja näky­ville saami­nen on hyvä asia koska sitä kautta osaa­mi­selle löytyy käyttöä. (Sitra 2022)

Jatku­van oppi­mi­sen webi­naa­rissa 6.10.2022 Milma Arola Jatku­van oppi­mi­sen ja työl­li­syy­den palve­lu­kes­kuk­sesta (Jotpa) nosti esille vahvan osaa­mi­si­den­ti­tee­tin, jonka muodos­tu­mi­nen edel­lyt­tää oman osaa­mi­sen tunnis­ta­mista. Oman osaa­mi­si­den­ti­tee­tin synty­mi­nen on tärkeää, koska se lujit­taa mieli­ku­vaa itsestä osaa­jana ja oppi­jana, auttaa viemään käytän­töön omaa osaa­mista, rohkai­see ja innos­taa uuden oppi­mi­seen ja on ehto jatku­valle oppimiselle.

Oppi­mista kaik­kiin elämäntilanteisiin

Opis­kelu on inves­tointi itseen mutta myös orga­ni­saa­tioon. Kare­lian tarjoa­milla koulu­tuk­silla ja opin­noilla pyri­tään siihen, että ne ovat kunkin tavoit­tei­siin sopivia, yksi­löl­li­siä ja jous­ta­via. Opin­to­jen suun­nit­te­luun ja toteut­ta­mi­seen anne­taan tukea.

Avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­toi­hin voi osal­lis­tua kuka tahansa ja tehdä opis­ke­lu­va­lin­nat oman mielen­kiin­non mukaan. Mikäli haaveissa on tutkinto-opis­kelu, on se mahdol­lista myös avoimen väylän kautta. Kun tavoit­teena on syven­tää ja laajen­taa osaa­mista jo tehdyn korkea­kou­lu­tut­kin­non jälkeen, hyvä keino on hakeu­tua suorit­ta­maan ylempää ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toa. Tutkinto tuottaa saman kelpoi­suu­den julki­seen virkaan kuin yliopis­tossa suori­tettu ylempi korkea­kou­lu­tut­kinto. Maahan­muut­ta­jat saavat taitoja ja osaa­mista korkea­kou­luo­pis­ke­luun valmen­ta­vissa opin­noissa.

Työvoi­ma­kou­lu­tuk­set ja -valmen­nuk­set kehit­tä­vät ja yllä­pi­tä­vät amma­til­lista osaa­mista ja sitä kautta edesaut­ta­vat työelä­mään sijoit­tu­mista. Koulu­tuk­set ja valmen­nuk­set tehdään yhteis­työssä Elin­keino-, liikenne- ja ympä­ris­tö­kes­kuk­sen (ELY) sekä työvoi­ma­toi­mis­ton kanssa.

Amma­til­lista kehit­ty­mistä ja erikois­tu­mista edis­tä­vät erikois­tu­mis­kou­lu­tuk­set. Ne ovat hyvä tilai­suus syven­tää asian­tun­ti­juutta ja suun­nata osaa­mista uudel­leen sekä saada tukea uusille osaa­mis­tar­peille. Erikois­tu­mis­kou­lu­tus­ten opinnot on suun­ni­teltu niin, että ne on mahdol­lista suorit­taa työn ohessa.

Kare­lian moni­puo­li­set täyden­nys­kou­lu­tuk­set on suun­nattu yrityk­sille, yhtei­söille ja ammat­ti­lai­sille. Ne mahdol­lis­ta­vat niin oman kuin orga­ni­saa­tion osaa­mi­sen täyden­tä­mi­sen ja päivit­tä­mi­sen. Samalla hyvin­vointi työssä ja vapaa-ajalla vahvistuu.

Yritys­ten tarpee­seen raken­ne­tut koulu­tuk­set ja valmen­nuk­set voivat olla henki­lös­tö­kou­lu­tuk­sia tai laajem­pia koulu­tus­ko­ko­nai­suuk­sia tai kehit­tä­mis­hank­keita. Tilaus­kou­lu­tuk­set ja valmen­nuk­set suun­ni­tel­laan aina kuhun­kin orga­ni­saa­tioon sopiviksi.

Yhteis­työtä kehit­tä­mis­ryh­mässä ja tiimissä

Jatku­vaa oppi­mista Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa ohjaa Karelia 2030-stra­te­gia ja siihen kirja­tut jatku­van oppi­mi­sen keskei­set linjauk­set. Jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mis­suun­ni­telma sisäl­tää tarkem­man kuvauk­sen vuosit­tai­sista stra­te­gi­sista tavoit­teista, tulos­ta­voit­teista ja kehit­tä­mis­ta­voit­teista. Suun­ni­tel­man toteu­tu­mista seura­taan ja arvioi­daan toiminta- ja talous­kat­sauk­sissa sekä johdon katselmuksessa.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mis­ryhmä on koottu opet­ta­jista, koulu­tus­pääl­li­köistä, erikois­suun­nit­te­li­jasta ja koulu­tus­pal­ve­lu­jen henki­löistä. Jatku­van oppi­mi­sen pääl­likkö on ryhmän puheenjohtaja.

Kehit­tä­mis­ryhmä vastaa:

  • jatku­van oppi­mi­sen stra­te­gi­sesta suunnittelusta,
  • kehit­tä­mis­suun­ni­tel­man etene­mi­sen ja toteu­tu­mi­sen arvioinnista,
  • palve­lu­jen laajen­ta­mi­sen koordinoinnista.

Jatku­van oppi­mi­sen pääl­likkö vastaa:

  • palve­lu­jen koor­di­noin­nista ja kehit­tä­mi­sestä kehit­tä­mis­suun­ni­tel­man mukaisesti.

Jatku­van oppi­mi­sen tiimi koostuu henki­löistä, jotka konkreet­ti­sesti toteut­ta­vat erilai­sia jatku­van oppi­mi­sen toimin­toja kuten esimer­kiksi avoimen opin­to­jen tarjon­nan suun­nit­te­lua, koulu­tus­pal­ve­lu­jen myyntiä, yhtei­so­pin­toja ja niin edel­leen. Tiimissä toimii myös projek­ti­hen­ki­lös­töä, jotka tutki­mus- ja kehit­tä­mis­hank­kei­den kautta edis­tä­vät jatku­vaa oppi­mista Kareliassa.

Jatku­van oppi­mi­sen tiimin tehtävät:

  • toteut­taa ja varmis­taa kehit­tä­mis­suun­ni­tel­man tavoit­tei­den mukaista toimintaa,
  • tiimissä toimi­vat kehit­tä­mis­suun­ni­tel­man tavoit­tei­den vastuu­hen­ki­löt vastaa­vat suun­ni­tel­maan kirjat­tu­jen tehtä­vien toteut­ta­mi­sesta ja tavoit­tei­den saavuttamisesta,
  • kehit­tä­mis­suun­ni­tel­man päivit­tä­mi­nen (kehit­tä­mis­ryhmä käsit­te­lee, rehtori hyväksyy),
  • jatku­van oppi­mi­sen vies­tin­nän ja mark­ki­noin­nin toteut­ta­mi­nen yhdessä vies­tin­tä­tii­min kanssa.

Jatku­van oppi­mi­sen tiimi tekee yhteis­työtä muiden Kare­lian tiimien kanssa, sään­nöl­li­sim­min vies­tin­tä­tii­min kanssa. Yhtei­set tapaa­mi­set ja sovitut vies­tin­nän yhteys­hen­ki­löt takaa­vat näky­vyy­den ja tiedon kulun niin sisäi­sesti kuin ulkoisesti.

Kuvioi jossa laatikoissa esitetty jatkuvaan oppimiseen liittyvät asiat Kareliassa: straegia, kehittämissuunnitelma, tiimi, yhteistyö Karelian sisällä, yhteistyö Karelian ulkopuolella, ja toiminnan seuranta ja arviointi
Kuvio 2. Jatku­van oppi­mi­sen elemen­tit Kareliassa.

Kirjoit­taja:

Ulla Kallio, projek­ti­koor­di­naat­tori, jatku­van oppi­mi­sen tiimin jäsen, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Jatku­van oppi­mi­sen ja työl­li­syy­den palve­lu­kes­kus 2022. Jatku­van oppi­mi­sen uudis­tus. https://jotpa.fi/fi/tietoa-meista/jatkuvan-oppimisen-uudistus/ 3.11.2022

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu 2022. Jatku­van oppi­mi­sen kehittämissuunnitelma.

Sitra 2022. Osaa­mi­nen näky­viin. https://www.sitra.fi/hankkeet/osaaminen-nakyviin/#paaviestit-ja-periaatteet 3.11.2022

Valtio­neu­vosto 2020. Jatku­van oppi­mi­sen parla­men­taa­ri­sen uudis­tuk­sen linjauk­set. Osaa­mi­nen turvaa tule­vai­suu­den. Valtio­neu­vos­ton julkai­suja 2020:38. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-610-5 3.11.2022

Artik­ke­li­kuva: Zbyněk Skrčený on Unsplash