Neljällä henkilöllä kädessään palapelin palat

Living lab – Yhteis­ke­hit­tä­mi­sen mahdol­li­suuk­sia Pohjois-Karja­lan alueella

Loka­kuussa 2022 käyn­nis­ty­nyt Sote Hyte Living lab-yhteis­ke­hit­tä­mistä Pohjois-Karja­lassa – hanke luo mahdol­li­suuk­sia yksi­tyi­sille ja julki­sille palve­lun­tuot­ta­jille saada uutta osaa­mista tekno­lo­gian hyödyn­tä­mi­seen sote- ja hyvin­voin­ti­pal­ve­luissa. Kehit­ty­vän tekno­lo­gian ja digi­ta­li­saa­tion tuomien mahdol­li­suuk­sien kautta voidaan palve­luita tarjota laajalti ja moni­puo­li­sesti maakun­nan alueelle.

Muutos­ky­vyk­kyyttä ja uusia avauk­sia yhteistyöhön

ESR-rahoit­tei­sen Living lab -hankeen toiminta-aika on vuoden 2023 loppuun saakka. Kohde­ryh­mänä ovat Pohjois-Karja­lan sosi­aali-, terveys- ja hyvin­voin­tia­lan palve­lun­tuot­ta­jat sekä kysei­sille toimia­loille liike­toi­min­taa suun­nit­te­le­vat toimi­jat, kuten tekno­lo­gia-alan yrityk­set. Kehit­tä­mi­syh­teis­työtä tehdään myös kuntien, Siun soten ja muiden yhteis­työ­kump­pa­nei­den kanssa.

Living lab –hank­keessa edis­te­tään yritys­ten ja järjes­tö­jen valmiuk­sia ja muutos­ky­vyk­kyyttä uuden­lai­siin tekno­lo­gi­siin ratkai­sui­hin sosi­aali-, terveys- ja hyvin­voin­ti­pal­ve­luissa. Hank­keella vahvis­te­taan alueen toimi­joi­den kilpai­lu­ky­kyä sekä valmiutta uudis­tu­mi­seen. Lisäksi tuetaan hyvin­voin­nin ja tervey­den edis­tä­mi­sen palve­lui­den kehittämistä.

Hank­keen aikana on tarkoi­tus kokeilla ja käyn­nis­tää Living lab- toimin­taa hankeen kohde­ryh­män ja yhteis­työ­kump­pa­nei­den kanssa. Tavoit­teena on muodos­taa ehdotus yhteis­ke­hit­tä­mi­sen toimin­ta­mal­lista Pohjois-Karja­laan. Living lab-yhteis­ke­hit­tä­mi­sen käyn­nis­tä­mi­nen on Kare­lian stra­te­gian 2020-2030 mukaista toimintaa.

Living lab -toimin­ta­malli, mitä se tarkoittaa?

Living lab-käsite voi herät­tää ihmi­sissä erilai­sia mieli­ku­via tai käsi­tyk­siä. Hank­keen aikana konkre­ti­soi­daan mitä Living lab -toiminta Kare­liassa tarkoit­taa ja mitä hyötyä siitä on eri toimi­joille, kuten opis­ke­li­joille, opet­ta­jille, yrityk­sille, muille yhteis­työ­kump­pa­neille sekä laajem­min maakun­nan toimijoille.

Living lab -käsi­teestä löytyy erilai­sia määri­tel­miä. Esimer­kiksi Heik­ka­nen & Öster­berg (2012) ovat määrit­tä­neet käsit­teen seuraa­valla tavalla: ”Living Lab on käyt­tä­jä­läh­töistä tutki­mus-, kehitys- ja inno­vaa­tio­toi­min­taa, jota toteu­te­taan yhdessä loppu­käyt­tä­jien ja muiden asian­tun­ti­joi­den kanssa tosie­lä­män ympä­ris­töissä avoimen inno­vaa­tion peri­aat­teita soveltaen.”

Wiki­pe­dian (2022) määri­tel­män mukaan ”Elävä labo­ra­to­rio on käyt­tä­jä­kes­kei­nen, avoimen inno­vaa­tion ekosys­teemi, toimii usein alueel­li­sessa konteks­tissa (esim. kaupunki, taajama, alue, kampus) ja integroi saman­ai­kai­set tutki­mus- ja inno­voin­ti­pro­ses­sit julki­sen ja yksi­tyi­sen sekto­rin kump­pa­nuu­teen. Konsepti perus­tuu syste­maat­ti­seen käyt­tä­jien yhteis­ke­hit­tä­mi­seen, jossa yhdis­ty­vät tutki­mus- ja inno­vaa­tio­pro­ses­sit. Nämä integroi­daan luomalla yhdessä, tutki­malla, kokei­le­malla ja arvioi­malla inno­va­tii­vi­sia ideoita, skenaa­rioita, konsep­teja ja niihin liit­ty­viä tekno­lo­gi­sia esineitä tosie­lä­män käyttötapauksissa.”

Living lab -yhteis­ke­hit­tä­mi­sen ideana on luoda yrityk­sille ja muille toimi­joille alusta, jossa on mahdol­lista testata lait­teita ja uuden­lai­sia toimin­ta­ta­poja. Ideana on pohtia yhdessä erilai­sia toimin­ta­ta­poja ratkaista haas­teita. Toimin­nan hyötynä on se, että ongel­man edessä ei olla yksin, vaan haas­tee­seen voidaan ottaa luotet­ta­vasti mukaan yhteis­työ­kump­pa­nit. Näin voidaan yhteis­työssä toimin­toja kehit­tää eteen­päin. Living lab-toimin­ta­mal­lia­jat­te­lussa tutki­mus ja kehit­tä­mi­nen mahdol­lis­tu­vat monia­lai­sen yhteis­ke­hit­tä­mi­sen näkö­kul­masta esimer­kiksi erilais­ten käytän­nön kokei­lu­jen kautta.

Yhteis­työ­kump­pa­nei­den etsi­mistä ja tekno­lo­gi­aan tutustumista 

Loppu­vuo­den 2022 aikana Living lab- hank­keessa on kontak­toitu yhteis­työ­ta­hoja (yrityk­set, yhdis­tyk­set ja järjes­töt) ja keskus­teltu heidän tarpeis­taan ja kiin­nos­tuk­sen kohteis­taan yhteis­työ­hön. Lisäksi on luotu uusia verkos­toja ja kontak­teja yhteis­ke­hit­tä­mi­selle. Joulu­kuun alussa toteu­tet­tiin bench­mark­kaus-matka Seinä­joen ammat­ti­kor­kea­kou­luun, jossa tutus­tut­tiin paikal­li­seen Living lab-konsep­tiin. Kuvaamme tule­vassa Pulssi-artik­ke­lissa matkan antia ja sen herät­tä­miä ajatuk­sia tarkemmin.

Hank­keessa toteu­te­taan työpa­joja mm. sote-alalla käytet­tä­västä tekno­lo­giasta. Tekno­lo­gia­työ­pa­jo­jen teemoja ovat esimer­kiksi kuntou­tu­mi­nen ja kuntou­tus, etähoito- ja diag­nos­tiikka sekä turval­li­suu­den ja aktii­vi­suu­den seuran­nan tekno­lo­giat. Näiden avulla lisä­tään hank­keen toimi­joi­den kykyä tekno­lo­gis­ten ratkai­sui­den hyödyn­tä­mi­seen oman toimin­nan ja palve­lui­den kehit­tä­mi­sessä. Yhtei­sissä työpa­joissa on mahdol­lista verkos­toi­tua ja tehdä yhteis­työtä muiden alueen toimi­joi­den kanssa sekä jakaa osaa­mista ja oppia muilta.

Ensim­mäi­sen yhteis­ke­hit­tä­mi­sen työpa­jan toteu­timme joulu­kuun alku­puo­lella yhteis­työssä SeeT­rue­Tech­no­lo­gies yrityk­sen, Siun soten puhe­te­ra­piayk­si­kön sekä muuta­man yksi­tyi­sen palve­lun­tuot­ta­jan kanssa. Työpa­jassa kuulimme ja kokei­limme katseen­seu­ran­ta­tek­no­lo­gian käyt­töön­ot­toa puhe­te­ra­peu­tin työssä.

Lisää hyvin­voin­tia ja terveyttä maakun­taan yhdessä tekemällä

Hank­keessa mukana oleville toimi­joille järjes­te­tään työpa­joja myös hyvin­voin­nin ja tervey­den edis­tä­mi­sen teemoilla. Työpa­joissa pääs­tään keskus­te­le­maan ja ideoi­maan ennal­taeh­käi­se­vien palve­lui­den kehit­tä­mi­sestä Pohjois-Karjalassa.

Ensim­mäi­nen työpaja järjes­te­tään 18.1.2023 yhteis­työssä Kare­lian VaPa-hank­keen (Hyvin­voin­tia­lan kump­pa­nuuk­silla vaikut­ta­viin palve­lui­hin -hanke) sekä Siun soten kanssa. Pääset osal­lis­tu­maan tilai­suu­teen ilmoit­tau­tu­malla 13.1.2023 mennessä sähkö­pos­tilla osoit­tee­seen: [email protected]. Tilai­suu­teen ovat terve­tul­leita kaikki aiheesta kiinnostuneet!

Ensi vuoden aikana toteu­te­taan myös kansa­lai­sille suun­nat­tuja ”terveys- ja hyvin­voin­ti­ta­pah­tu­mia” yhteis­työssä eri järjes­tö­toi­mi­joi­den ja Kare­lian oppi­mi­sym­pä­ristö Tarmon opis­ke­li­joi­den kanssa. Tilai­suuk­sien teemat liit­ty­vät Pohjois-Karja­lan keskei­siin hyvin­voin­ti­haas­tei­siin kuten yksi­näi­syys, mielen­ter­veys ja päih­teet sekä ylipaino.

Osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen etäsi­mu­laa­tion avulla pitkien väli­mat­ko­jen maakunnassa

Hank­keessa kokeil­laan ja kehi­te­tään lähi- ja etäsi­mu­laa­tiota henki­lös­tön osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sessä yhteis­työssä Pohjois-Karja­lan pelas­tus­lai­tok­sen kanssa. Pilo­toin­nin tavoit­teena on saada koke­muk­sia isolle henki­lös­tö­mää­rälle toteu­tet­ta­vasta hybri­di­kou­lu­tuk­sesta, jossa simu­laa­tio toteu­te­taan Karelia-amk:n Tikka­rin­teen kampuk­sella ja etäyh­tey­dellä on osal­lis­tu­jia eri puolilta maakuntaa.

Tule­vai­suu­dessa etäsi­mu­laa­tio voi olla orga­ni­saa­tioi­den ja yritys­ten tarpei­siin kohden­net­tua palve­lua, jota voidaan tarjota esimer­kiksi eri alojen yritys­kou­lu­tus­tar­pei­siin erityi­sesti pitkien väli­mat­ko­jen alueilla.

Yhdessä ideoi­maan uutta Living lab  -toimintamallia 

Living lab -toimin­nan kehi­tys­työ on vielä alku­vai­heessa, joten toivomme mahdol­li­sim­man paljon ajatus­ten vaihtoa niin Kare­lian henki­lös­tön ja opis­ke­li­joi­den kuin yhteis­työ­kump­pa­nei­den kanssa. Hank­keen toimin­taan ovat terve­tul­leita mukaan laajalti erilai­silla taus­toilla olevat toimi­jat. Hank­keessa saatu­jen oppien ja koke­mus­ten pohjalta luodaan ehdotus siitä, millai­nen erityi­sesti Pohjois-Karja­lan alueen Living lab -toimin­ta­malli voisi tule­vai­suu­dessa olla.


Kirjoit­ta­jat:

Jaana Kurki, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu
Suvi Leppä­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Kirjoit­ta­jat työs­ken­te­le­vät Sote Hyte Living lab- yhteis­ke­hit­tä­mistä Pohjois-Karja­lassa hankkeessa


Lähteet:

Heik­ka­nen, S.  & Öster­berg, M. (toim.) 2012. Living lab ammat­ti­kor­kea­kou­lussa. Haaga-Helia ammat­ti­kor­kea­koulu. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-6619-17-0

Karelia stra­te­gia 2020-2030. karelia-strategia-2020-2030-2.pdf

Wiki­pe­dia. 2022. Livig lab.  https://en.wikipedia.org/wiki/Living_lab 14.12.2022

Artik­ke­li­kuva: Free Stock photos by Vecteezy