Mitä tapah­tui Kare­lian kirjas­tossa 2022?

Kare­lian kirjas­ton vuotta 2022 voidaan luon­neh­tia paluuksi koro­nasta vapaa­seen toimin­taan virus­tau­din vaiku­tet­tua kirjas­ton palve­lui­hin vuosina 2020 ja 2021. Vuonna 2022 – tammi­kuuta lukuun otta­matta – rajoi­tuk­set eivät vaikut­ta­neet enää kirjas­ton tilojen käyt­töön. Kävi­jä­määrä pala­si­kin koronaa edel­tä­välle tasolle ja painet­tuja kirjoja lainat­tiin enemmän kuin kahtena edel­tä­vänä vuonna. Poik­keus­aika toimi kimmok­keena sähköis­ten toimin­ta­ta­po­jen kehit­ty­mi­sessä: asia­kas­pal­ve­lussa ja tiedon­han­kin­nan ohjauk­sessa pain­opiste siirtyi yhä enemmän verkossa tapah­tu­vaan palve­luun ja viestintään.

Kirjas­ton toimin­taa ohjasi kirjas­to­tii­min laatima toiminta- ja kehit­tä­mis­suun­ni­telma, jonka tavoit­teita tarken­net­tiin ja seurat­tiin sään­nöl­li­sesti vuoden aikana. Erityi­sesti tiedon­han­kin­nan ohjauk­seen liit­ty­vien palve­lui­den kehit­tä­mi­nen oli keskiössä. Julkai­su­toi­min­nassa vuosi oli ennä­tyk­sel­li­sen vilkas. Kirjasto oli myös aktii­vi­sesti mukana Kare­lian avoimen toimin­ta­kult­tuu­rin kehit­tä­mi­sessä erityi­sesti avoimen julkai­se­mi­sen ja avoin­ten oppi­ma­te­ri­aa­lien osalta. Kirjas­to­tii­min sisällä toimi­vat eril­li­set, sään­nöl­li­sesti tapaa­vat vies­tintä-, asia­kas­pal­velu-, kuvailu-, julkaisu- ja tiedon­han­kin­nan ohjaus -työryhmät.

Kuka sen opettaa? Tiedon­han­kin­nan ohjausta

Kirjas­ton kehit­tä­mis­suun­ni­tel­massa vuodelle 2022 yhdeksi toimin­nan pain­opis­teeksi valit­tiin tiedon­han­kin­nan ohjaus ja opetus. Käytän­nössä tämä tarkoitti sitä, että tiedon­han­kin­nan opetuk­seen panos­tet­tiin monella tavalla ja opetuk­sen ja ohjauk­sen tueksi luotiin sekä koko­naan uusia palve­luita että paran­nel­tiin vanhoja.

Alakoh­tai­sista tiedon­han­kin­nan opetuk­sen klini­koista luovut­tiin koko­naan ja tilalle tulivat henki­lö­koh­tai­set ohjauk­set. Ohjaus­ten help­poon ja näppä­rään varaa­mi­seen raken­net­tiin Micro­sof­tin Bookings -ohjel­maan ajan­va­raus­ka­len­teri, joka keskus­te­lee sekä Outloo­kin että Teamsin kanssa.

Pylväskuvio jossa esitetty ryhmäopetukseen ja yksilöopetukseen osallistuneiden opiskelijoiden määrä v. 2021 ja 2022
Kuvio 1. Kirjas­ton järjes­tä­miin tiedon­han­kin­nan opetuk­siin osal­lis­tu­nei­den määrä vuosina 2021 ja 2022.

Vuoteen 2021 verrat­tuna erityi­sesti luokka- ja ryhmä­ope­tuk­siin osal­lis­tu­nei­den määrä nousi huomat­ta­vasti, yksi­lö­oh­jauk­siin osal­lis­tu­nei­den määrä puoles­taan laski hiukan. Tämä selit­tyy sillä, että vuonna 2021 varsi­nai­sia yksi­lö­oh­jauk­sia ei pidetty, vaan ohjauk­set toteu­tet­tiin klinik­ka­muo­toi­sina, jolloin yhdellä klini­kalla saattoi olla 10 opis­ke­li­jaa kerralla. Myös kirjas­ton tarjoa­mien tiedon­han­kin­nan opetus­ten määrä kasvoi selvästi vuoteen 2021 verrattuna.

Pylväskuvio jossa esitetty  tiedonhankinnan opetusten määrä vuosina 2021 ja 2022.
Kuvio 2. Kirjas­ton järjes­tä­mien tiedon­han­kin­nan opetus­ten määrä vuosina 2021 ja 2022.

Tiedon­han­kin­nan opetuk­sia tuke­maan raken­net­tiin vuonna 2022 myös tiedon­han­kin­nan opas. Oppaan nimeksi tuli Etsi ja löydä – tiedon­ha­ki­jan matka ja se on tehty LibGui­des-alus­talle, joka on alus­tana myös esimer­kiksi Kare­lian opin­näy­te­työn ohjeessa. Opas julkais­tiin syys­kuussa 2022 ja vuoden loppuun mennessä sille kertyi katse­lu­ker­toja peräti 2959. Opas on vapaasti verkossa kaik­kien käytet­tä­vissä ilman kirjau­tu­mista ja käyt­tö­mää­ristä päätel­len sille on todel­la­kin ollut tarvetta.

Loppu­vuo­desta pidimme myös opin­näy­te­työ­oh­jaa­jien kanssa pala­ve­reita tai keskus­te­luita, joissa jaoimme näke­myk­siä siitä, miten kirjasto voi auttaa erityi­sesti opin­näy­te­työ­vai­heessa olevia opis­ke­li­joita. Ohjaa­jat pitivät melko vapaa­muo­toista, mutta ennalta kalen­te­reissa olevaa tapaa­mista hyvänä keinona edistää kirjas­ton ja opin­näy­te­työ­oh­jaa­jien välistä yhteis­työtä. Keskus­te­lut olivat erit­täin hedel­mäl­li­siä ja niitä päätet­tiin jatkaa vuosittain.

Hei me julkaistaan!

Julkai­su­toi­minta jatkui Kare­liassa aktii­vi­sena vuonna 2022. Kare­lian Pulssi-julkais­por­taa­lissa julkais­tiin yli 120 Kare­lian henki­lös­tön kirjoit­ta­maa artik­ke­lia, ja niiden lisäksi tukku videoita ja podcas­teja. Kare­lian julkai­susar­joissa ilmes­tyi 28 julkai­sua. Julkai­susar­jassa lansee­rat­tiin uusi, sään­nöl­li­sesti ilmes­tyvä englan­nin­kie­li­nen artik­ke­li­jul­kaisu New Pers­pec­ti­ves on Inter­na­tio­na­li­sa­tion and Applied Research 2022.  Loppu­vuo­desta avat­tiin myös Pulssi-julkai­su­por­taa­lin englan­nin­kie­li­nen vastine Pulse, joka toimii matalan kynnyk­sen julkai­su­ka­na­vana sekä Kare­lian henki­lös­tölle että Kare­lian kansain­vä­li­sille kumppaneille.

Kansal­li­sessa Theseus-julkai­suar­kis­tossa julkais­tiin vuoden aikana avoi­mesti 467 Kare­liassa tehtyä AMK-opin­näy­te­työtä ja 68 YAMK-tutkin­non opin­näy­tettä. Kare­lian lada­tuin opin­näy­te­työ Theseuk­sessa (5761 latausta) oli Ikäih­mis­ten haavan­hoito : Opas Hopea­ran­nan hoiva­ko­din hoito­hen­ki­lö­kun­nalle (Karhi­nen, Huusari, Lauk­ka­nen 2018). Myös kaikki Kare­lian julkai­susar­joissa ilmes­ty­neet julkai­sut ovat avoi­mesti luet­ta­vissa Theseuk­sessa. Niistä lada­tuin viime vuonna oli Päivi Sihvon ja Arja Kosken toimit­tama Eetti­nen toimin­ta­malli – osaa­mista tule­vai­suu­den koulu­tuk­seen ja sote-alan työhön (2020) yli 3000 latauskerralla.

Myös kirjas­ton henki­lö­kunta julkaisi ahke­rasti. Yhteensä 26 artik­ke­lia kirjoi­tet­tiin mm. Puls­siin ja Kare­lian muihin julkai­sui­hin sekä ammat­ti­kor­kea­kou­lu­kir­jas­to­jen verk­ko­lehti Kreodiin.

Paljon tarjolla – kokoel­mat ja aineistot

Koro­na­vuo­sien jälkeen painet­tua aineis­toa käytiin jälleen lainaa­massa kirjas­tosta ja lainaus­ti­las­toissa näkyi pientä kasvua. Viime vuonna lainoja oli 9797 kpl. Vilk­kain lainaus­päivä oli 13.10., jolloin kirjas­tosta lainat­tiin 132 kirjaa. Paine­tuista kirjoista suosi­tuim­pia olivat Tutki ja kirjoita, Klii­ni­nen hoito­työ sekä Dear patient.

Elekt­ro­nis­ten aineis­to­jen käyttö puoles­taan laski hieman. Poik­keuk­sena tästä oli Ellibs-e-kirja­ko­koelma, jonka lainaus- ja käyt­tä­jä­mää­rät jatkoi­vat nousu­aan. Laina­tuim­mat Ellibs-e-kirjat olivat Esimies­osaa­mi­nen, Vuoro­vai­ku­tus asia­kas­työssä ja Onnis­tuuko ohjaus.

Painet­tuja kirjoja hankit­tiin kirjas­toon hieman enemmän kuin vuonna 2021. Vuoden 2022 lopussa kirjas­tossa oli 26138 kirjaa (18 248 nimekettä).

Keväällä 2022 kirjas­ton kokoel­mat inven­toi­tiin, edel­li­sestä kerrasta oli jo 10 vuotta aikaa. Tänä aikana kirja­ko­koel­mat ovat muut­ta­neet ja uudis­tu­neet, sekä kirjas­to­jär­jes­telmä vaih­tu­nut, joten tarvetta perus­teel­li­selle läpi­käyn­nille oli. Inven­taa­riossa mm. tieto­kan­taan roik­ku­maan jääneet virheel­li­set saata­vuus­tie­dot pois­tet­tiin, luoki­tus­tie­dot päivi­tet­tiin ja kadon­neet kirjayk­si­löt paimen­net­tiin takai­sin paikoilleen.

Pape­ri­leh­tien tilauk­sia karsit­tiin ja korvat­tiin osit­tain e-aineis­toilla, kuten eMagz-palve­lun lehdillä. Tieteel­lis­ten artik­ke­lien saata­vuus parani, kun Ebscon monia­lai­nen e-lehtien tieto­kanta Acade­mic Search Elite vaih­det­tiin laajem­paan Acade­mic Search Premier -versioon. Lisäksi Ebscoon hankit­tiin Busi­ness Source Elite –artik­ke­li­tie­to­kanta.

Terve­tu­loa, ovet on avoinna

Poik­keus­vuo­sien jälkeen asiak­kaat ottivat kirjas­ton tilat jälleen aktii­vi­seen käyt­töön ja kirjas­ton kävi­jä­määrä 52 607 palasi koronaa edel­tä­välle tasolle. Vilk­kain kuukausi oli marras­kuu, jolloin kirjas­ton lasku­ri­port­tien läpi kulki 8237 henki­löä. Omatoi­mi­kir­jasto oli avoinna 220 päivänä 2750 tuntia.

Asia­kas­pal­ve­lua oli 210 päivänä 884 tuntia. Kirjas­tossa kasvok­kain tapah­tu­neen asia­kas­pal­ve­lun lisäksi asiak­kai­den yhtey­den­ot­toja hoidet­tiin sähkö­pos­titse, chatitse, puhe­li­mitse sekä what­sap­paa­malla ja teks­ti­vies­tein. Valtaosa uusista asiak­kaista (1087 asia­kasta) otti kirjas­to­kor­tin Tuudo-sovel­luk­seen muovi­kor­tin sijaan, mikä helpotti ja nopeutti asiak­kaaksi rekis­te­röi­ty­mistä. Syys-loka­kuussa järjes­tet­tiin Amkit-konsor­tion asia­kas­ky­sely, jossa asiak­kaamme antoi­vat kirjas­tol­lemme koko­nai­sar­vo­sa­nan 8,5 (astei­kolla 1–10) ja he suosit­te­li­si­vat kirjas­tomme palve­luja hyvin toden­nä­köi­sesti opis­ke­li­ja­ka­ve­reille tai kolle­goille (ka 9,26).

Kauko­pal­ve­lu­ti­lauk­sia ja -lähe­tyk­siä oli yhteensä 43. Meiltä muihin kirjas­toi­hin lähe­tet­tyjä kauko­lai­noja oli 37 (21 maksul­lista ja 16 maksu­tonta) ja meille muista kirjas­toista tilat­tuja kuusi, joista viisi maksu­tonta. Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­kir­jas­to­jen välinen kauko­pal­velu on yhtei­sellä sopi­muk­sella asiak­kaille maksu­tonta, samoin Kuopiossa sijait­se­vasta Varas­to­kir­jas­tosta tilatut kaukolainat.

Saavu­tet­ta­vuus­kir­jasto Celian asiak­kaita Kare­lian kirjas­ton kautta oli rekis­te­röity vuoden 2022 loppuun mennessä 78 henki­löä. Luke­mi­ses­tei­nen korkea­kou­luo­pis­ke­lija voi lainata saavu­tet­ta­via kurs­si­kir­joja ilmai­seksi Celiasta.

Ilmoi­tus­luon­toista asiaa

Kirjas­to­vies­tin­nän tavoit­teena on kertoa kirjas­ton palve­luista ja tapah­tu­mista sekä vinkata uusista tai päivit­ty­neistä aineis­toista kirjas­ton omille sidos­ryh­mille, joita ovat Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­jat ja henki­lö­kunta sekä Kare­lian ulko­puo­li­set asiak­kaat ja muut sidos­ryh­mät. Päävies­tin­tä­ka­na­viksi ovat vali­koi­tu­neet kirjas­ton avoi­mella verk­ko­si­vuilla olevat uutiset (jotka menevät samalla myös Tuudoon), opis­ke­li­joi­den uutis­kirje Kyyhky, kirjas­ton uutis­kir­jeet sekä kirjas­ton omat some­ka­na­vat Face­boo­kissa ja Insta­gra­missa. Lisäksi käytämme tiedot­ta­mi­seen Intran uutisia, sähkö­pos­ti­vies­tin­tää sekä ilmoi­tus­taulu- ja ovitie­do­tusta paikan päällä kirjas­tossa. Kirjas­to­tii­min vies­tin­tä­ryh­män toiminta on vakiin­tu­nutta ja se pitää kokouk­sia sään­nöl­li­sesti. Lisäksi kirjas­ton tiimi­pa­la­ve­reissa käydään tiedo­tet­ta­vat asiat viikoit­tain läpi.

Kirjasto oli vuoden 2022 aikana mukana eri tapah­tu­missa. Maalis­kuussa pidet­tiin kirjas­ton tilojen 10-vuotis­juh­la­viikko, jolloin kirjas­tossa oli kahvi­tar­joilu asiak­kail­lemme sekä Kare­lian opis­ke­li­joille ja henki­lö­kun­nalle verk­ko­luen­toja tieto­kan­noista ja palve­luista. Viikon aikana oli tarjolla yhteensä seit­se­män verk­ko­luen­toa, joiden joukossa oli kaksi kansain­vä­lis­ten aineis­to­toi­mit­ta­jien luentoa englan­niksi (O’Reillyn e-kirjat ja Ebscon tieteel­li­set artikkelit).

Lisäksi osal­lis­tuimme syys­kuun alussa omalla pisteel­lämme Kare­lian luku­vuo­den avajai­siin ja palkit­simme vuoden 2021 asiak­kaana POKAn. Loka­kuussa kirjasto oli mukana järjes­tä­mässä pöytä­lät­kä­tur­nausta yhdessä POKAn kanssa. Lisäksi kirjasto osal­lis­tui loppu­vuo­desta  Kirjas­to­MOVE-kampan­jaan, jonka tavoit­teena on paran­taa amk-kirjas­to­jen henki­lö­kun­nan työhy­vin­voin­tia. Kampan­jan voitti SeAMK:n kirjasto, mutta kirjas­tomme osal­lis­tui innolla kampan­jaan teke­mällä Lego-aihei­sen sarjakuvan.

Pimey­destä valoon – lego­sar­ja­kuva Kirjas­to­MOVE-kampan­jaan. Kuva: Noora Kontturi 

Sosi­aa­li­sen median päivi­tyk­sistä tehok­kaim­mat olivat Insta­gra­missa parhaim­man katta­vuu­den saanut Tuudo-kirjas­to­kort­tia esit­te­levä päivi­tys (26.8.2022) ja suosi­tuin kirjas­ton tyhy-päivästä tehty päivi­tys (31.8.2022). Paljon tykkäyk­siä sai myös kirjas­ton perin­tei­nen april­li­pi­la­päi­vi­tys (FB 1.4.2022), eli Hyvin Tieteel­li­nen artik­keli kirjas­tomme april­li­pi­la­pe­rin­teestä. Kirjasto lansee­rasi luku­vuo­den alussa kirjas­ton oman haala­ri­mer­kin “Ketut­taako tiedon­haku – Kirjasto auttaa”. Vuoden lopussa valmis­tui yhteis­työssä vies­tin­nän opis­ke­li­joi­den kanssa tehty virtu­aa­lie­sit­tely kirjas­ton tiloista ja palve­luista. Esit­tely on löydet­tä­vissä muun muassa kirjas­ton verk­ko­si­vuilta ja Karelia-Finnasta.

Chillaa meiä kanssa – yhteis­työstä voimaa

Vuonna 2022 kirjasto toimi aktii­vi­sesti eri verkos­toissa. Olimme mukana Alma-kirjas­to­jen yhteis­työssä sekä AMKIT-tasolla että kansal­li­sissa verkos­toissa. Osal­lis­tuimme muihin­kin kansal­li­siin työryh­miin, esimer­kiksi kuvailu ja luet­te­lointi sekä Finna. Teimme yhteis­työtä myös muiden alueen kirjas­to­jen kanssa (UEF ja Vaara-kirjastot).

Kirjas­ton henki­lö­kun­nasta Pekka Malvela oli mukana AMKIT-konsor­tion kirjas­ton­joh­ta­jien ryhmässä ja Rinnak­kais­tal­len­ta­jien verkos­tossa.  Leena Väyry­nen valit­tiin Kare­lian Kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den ryhmään sekä AMKIT-konsor­tion Kestävä kehitys -työryh­mään. Noora Kont­turi oli mukana ammat­ti­kor­kea­kou­lu­kir­jas­to­jen verk­ko­lehti Kreodin toimi­tus­kun­nassa. Kaisa Varis oli jäse­nenä Kare­lian opin­näy­te­työ­ryh­mässä ja osal­lis­tui avoimen tieteen ja tutki­muk­sen kansal­li­siin työryh­miin. Toiminta näissä ryhmissä jatkuu edelleen.


Kirjoit­ta­jat:

Noora Kont­turi, tieto­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Jaana Rummu­kai­nen, tieto­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Leena Väyry­nen, tieto­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Ari Koskela, tieto­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Pekka Malvela, kirjasto- ja tieto­pal­ve­lu­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaisa Varis, tieto­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu