Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­salkku – uusi tapa kehit­tää asiantuntijuutta

Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­salk­kuun on kerätty Kare­lian avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun ikäosaa­mi­seen liit­tyvä koulu­tus­tar­jonta. Omaa asian­tun­ti­juut­taan voi kehit­tää kokoa­malla itsel­leen sopivan koulu­tus­pa­ke­tin osaa­mis­sal­kun tarjonnasta.

Ikäys­tä­väl­li­syys on ajan­koh­tai­nen teema. Väestön ikään­ty­mi­nen kosket­taa koko yhteis­kun­taa. Ikäys­tä­väl­li­syys tarkoit­taa yksin­ker­tai­sesti halua kehit­tää yhteis­kun­taa ja yhtei­söjä siten, että ne olisi­vat ikäys­tä­väl­li­siä ikään­ty­neille ihmisille.

”Ikäys­tä­väl­li­sessä yhteis­kun­nassa ja yhtei­sössä ikäih­mi­set nähdään aktii­vi­sina toimi­joina ja myös vaikut­ta­jina. Tällöin keski­ty­tään voima­va­roi­hin, osal­li­suu­teen ja aktii­vi­suu­teen”, toteaa yliopet­taja Tuula Kukkonen.

Osaa­mis­salkku kootaan omien tarpei­den mukaan.

”Olemme koon­neet osaa­mis­sal­kun opinnot neljän teeman alle. Teemat liit­ty­vät asia­kas­läh­töi­siin palve­lui­hin, ikäys­tä­väl­li­seen elinym­pä­ris­töön ja työelä­mään sekä muis­tiys­tä­väl­li­seen yhteis­kun­taan. Lisäksi osaa­mis­sal­kussa on tarjolla ylei­sesti ikäys­tä­väl­li­syy­teen liit­ty­viä opin­to­jak­soja”, kertoo projek­ti­asian­tun­tija Anne Airaksinen.

Opin­to­jak­soja voi valita vapaasti omien tarpei­den ja kiin­nos­tus­ten mukaan. Alkuun pääsee helposti suorit­ta­malla Johdanto ikäys­tä­väl­li­syy­teen -opin­to­jak­son. Osaa­mis­sal­kun opin­noista voi koota myös 30 opin­to­pis­teen koko­nai­suu­den ja laajen­taa osaa­mis­taan edel­leen Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­ja­kou­lu­tuk­sen avulla.

Kaikki Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaa­mis­sal­kun opinnot ovat verkko-opintoja.

Opin­toi­hin voi osal­lis­tua kuka tahansa iästä ja pohja­kou­lu­tuk­sesta riip­pu­matta. 10, 20 ja 30 opin­to­pis­teen laajui­sista suori­tuk­sista saa digi­taa­li­sen osaamismerkin.

Karelia edistää ikäys­tä­väl­listä yhteis­kun­taa. Ikäys­tä­väl­li­sen yhteis­kun­nan edis­tä­mi­seksi vahvis­tamme edel­leen ikään­ty­mi­sen kysy­myk­siin liit­ty­vää koulu­tusta, jatku­van oppi­mi­sen palve­luja sekä tutki­mus-, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­toi­min­taa. Tästä yhtenä osoi­tuk­sena on nyt julkaistu Ikäys­tä­väl­li­syy­den osaamissalkku.