Osaajia harvaan asutulle alueelle -kehittämistyö vahvistaa Pohjois-Karjalan työelämää

Karelia-ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian yhteinen Osaajia harvaan asutulle alueelle -kehittämishanke päättyy vuoden vaihteeseen. Tavoitteena on ollut vahvistaa alueen työelämää ja poistaa työllistymisen esteitä.

– Olemme edistäneet opiskelijoiden harjoitteluja yritysten kanssa tehtävässä yhteistyössä. Mukana ovat olleet myös alueen kunnat, yrittäjäjärjestöt ja elinkeinoyhtiöt, kertoo lehtori Tarja Ruuska Riveriasta.

Kehittäminen lähti liikkeelle Ilomantsista syksyllä 2021, jonka jälkeen toiminta on laajentunut myös Keski-Karjalaan, Pielisen Karjalaan, Outokumpuun ja Heinävedelle. Kehittämistyön kohderyhmiä ovat olleet Karelian ja Riverian opiskelijat sekä heidän harjoittelujaan ohjaavat yritykset.

– Yhteistyö oppilaitosten, yritysten ja alueen toimijoiden kanssa on tuottanut konkreettisia tuloksia: vahvempaa yhteistyötä, uusia harjoittelupaikkoja ja toimintamalleja. Yritysten hyvät toimintaedellytykset ja palveluiden säilyminen alueilla vahvistavat Pohjois-Karjalan harvaan asuttujen alueiden elinvoimaa, jatkaa lehtori Mikko Lahti Kareliasta.

Keskeisiä kehittämistyön saavutuksia:

  • Osaavan työvoiman varmistaminen alueella. Opiskelijoiden sijoittumisen vahvistaminen harvaan asutuille alueille. Esteiden purkaminen ja vetovoiman kehittäminen yhdessä yrittäjien kanssa.
  • Vahva yhteistyö: Oppilaitosten, opiskelijoiden ja yritysten yhteistyön kehittäminen sekä kohtaamiseen liittyvien toimintamallien pilotointi.
  • Yritysten ohjausosaamisen vahvistaminen: Perehdytyskäytännöt ja työpaikkaohjauskoulutus yrittäjille.
  • Innovatiiviset harjoittelupolut: uusia harjoittelupolkuja ja tapoja harjoittelujaksojen toteuttamiseen.
  • Kestävät toimintamallit: toimintamallit, jotka luovat vahvan perustan jatkuvaa yhteistyötä varten. 

Osaajia harvaan asutulle alueelle -kehittämistyön päätöstilaisuus järjestetään tiistaina 5.12.2023 klo 14-16 Ilomantsissa Kalevalasalissa sekä striimataan suorana Karelian Youtube-kanavalla.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan keskustelemaan paikan päällä tai verkossa kirjautuneena Youtuben chat:n kautta. Ilmoittautuminen 1.12.2023 mennessä https://urly.fi/3iGc -linkin kautta, niin kahvitarjoilun kuin yhteyden jakamisen takia. Etäosallistujille lähetetään osallistumislinkki.

Osaajia harvaan asutulle alueelle -hankkeen (1.8.2021–31.12.2023) rahoittajina ovat olleet Euroopan sosiaalirahasto sekä William ja Ester Otsakorven säätiö.

Lisätietoja: TKI-asiantuntija Marja-Liisa Ruotsalainen, puh. 050 597 0882.