Ympä­ris­tö­se­loste antaa veri­fioi­tua tietoa tuot­teen ympäristövaikutuksista

Kiin­nos­tus tuot­tei­den ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­siin on kasvussa etenkin raken­nusa­lalla, jossa 2025 voimaan tuleva uusi raken­nus­laki vaatii esit­tä­mään raken­nuk­sen hiili­diok­si­di­pääs­töt raken­ta­mis­lu­pa­vai­heessa. Yksi tapa viestiä tuot­teen ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sista on EPD (envi­ron­men­tal product decla­ra­tion) eli ympä­ris­tö­se­loste. EPD:n tavoit­teena on lisätä veri­fioi­tua tietoa tuot­tei­den elin­kaa­ren aikai­sista ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sista. EPD-selos­teen tiedot pohjau­tu­vat elin­kaa­ria­na­lyy­siin (LCA).

Tässä artik­ke­lissa esitel­lään, millai­nen prosessi EPD:n luomi­nen on, ja mitä vaiheita siihen kuuluu. EPD-proses­sin ohjeis­tuk­sia esitel­lään raken­nus­ma­te­ri­aa­lien näkö­kul­masta. EPD-proses­sin vaiheet voidaan karkeasti jakaa stan­dar­dien ja ohjeis­tuk­sen tutus­tu­mi­seen ja valit­se­mi­seen, inven­taa­rio­ana­lyy­siin, elin­ka­ri­mal­lin­nuk­seen ja verifiointiin.

Selos­teen teke­mistä ohjaa­vat standardit

Raken­nus­tuot­tei­den EPD:n teke­mistä ohjaa­vat stan­dar­dit ISO 14025 ja ISO EN 15804:2012 +A2:2019. Elin­kaa­ria­na­lyy­sin teke­mistä ohjaa­vat ISO 14040 ja 14044 stan­dar­dit.  ISO 14025 määrit­te­lee ympä­ris­tö­se­los­tei­den tyypit ja yleisen sisäl­lön. EN 15804 on raken­nus­tuot­tei­den ympä­ris­tö­se­los­tei­den laati­mista ohjaava stan­dardi, se määrit­te­lee selos­teen teke­mi­sen yleiset käytän­teet, kuten EPD:ssä pakol­li­sesti ilmoi­tet­ta­vat vaiheet ja skenaa­riot, käytet­tä­vät metodit ja selos­teen sisäl­lön. 15804+A2: korvasi vanhan 15804+ A1 stan­dar­din 2022 kesä­kuussa, mutta A1 stan­dar­din selos­teet ovat vielä voimassa vuoteen 2027 asti. Tämän takia selos­teita tutkiessa voi törmätä vielä erilai­siin käytän­töi­hin. EPD:tä vertail­lessa pitää ottaa huomioon millä ohjeilla ja stan­dar­deilla selos­teet on tehty, A1 ja A2 stan­dar­dilla tehtyä selos­teita ei voi verrata keskenään.

Stan­dar­dien lisäksi EPD:n teke­mistä ohjaa­vat PCR (Product Cathe­gory Rules) eli tuote­ryh­mä­koh­tia­set ohjeis­tuk­set. PCR-ohjeis­tuk­set määrit­te­le­vät tuote­ryh­mille mm. EPD:n ja elin­kaa­ri­mal­lin­nuk­set systee­mien­ra­jat, toimin­nal­li­sen yksilön, käytön­ai­kai­set sekä elin­kaa­ren lopun skenaa­riot. Suomen raken­nus­tie­to­sää­tiö (RTS) on julkais­sut oman PCR-ohjeis­tuk­sen raken­nus­tuot­teille. PCR:n lisäksi on olemassa c-PCR (comple­men­tary PCR) ja PSR (Product Speci­fic Rules), jotka täyden­tä­vät PCR:n vaati­muk­sia ja antavat tarkem­pia tuote­koh­tai­sia ohjeistuksia.

Elin­kaa­ria­na­lyysi

Elin­kaa­ri­mal­li­nuk­sen alussa määri­tel­lään tuot­teen systee­min rajauk­set ja toimin­nal­li­nen yksikö. Raken­nus­tuot­teille toimin­nal­li­nen yksikkö on tyypil­li­sesti 1 kg tai 1 m3 tuotetta. Tuot­teelle määri­tel­lään myös refe­renssi käyt­töikä. Rajauk­sessa määri­tel­lään mitä elin­kaa­ren­vai­heita LCA:ssa otetaan huomioon ja mitä jäte­tään tarkas­te­lun ulkopuolelle.

Elin­kaa­ri­mal­lin­nusta varten kootaan inven­taa­rio­ana­lyysi. Inven­taa­rio­ana­lyy­sissa LCA:n tekijä kerää tuot­teesta tietoa yrityk­seltä kaikista tuot­teen mallin­net­ta­vista moduu­leista. Tiedot kerä­tään yleensä BoM (build of mate­rial) ja BoP (build of proces­ses) -muodossa. Tiedon kerää­mi­nen tuot­tei­den raaka-aineista, kulje­tuk­sista ja tuotan­nosta vaatii yrityk­seltä läpi­nä­ky­vyyttä ja valmiutta tiedon kerää­mi­seen ja luovuttamiseen.

EPD:ssä elin­kaa­ren­vai­heet esite­tään moduu­li­muo­dossa. Elin­kaari jaotel­laan A-, B-, C- ja D-moduu­lei­hin. A-moduuli kattaa tuot­teen valmis­tuk­sen, B-moduuli käytön, C tuot­teen jätteen­kä­sit­te­lyn ja D elin­kaa­ren ulko­puo­li­set vaiku­tuk­set, kuten kier­rä­tyk­sestä saata­van hyödyn. Alla olevassa kuvassa on esitetty tarkem­min, mitä elin­kaa­ren­vai­heita moduu­lit sisältävät.

Kuvio jossa neljä peräkkäistä laatikkoa, yksi laatikko kuvaa yhtä elinkaarin moduulia. Ensimmäinen A Valmistus johon kuuluvat raaka-aineet Al, kuljetus tuotantoon A2, tuotanto A3, kuljetus asiakkaalle A4, asennus A5. Seuraava moduuli B: Käyttö johon kuuluvat käyttö B1, kunnossapito B2, korjaus B3, osien vaihto B4, laajamittaiset korjaukset B5, energian kulutus B6, veden kulutus B7. Kolmas moduuli C:Elinkaaren loppu: purkaminen C1, kuljetus C2, käsittely C3, loppusijoitus C4.  Neljäs moduuli D:Järjestelmä- rajojen ulkopuoliset vaikutukset: uudelleen käyttö, talteenotto ja kierrätys.
Kuva 1. Elin­kaa­ren moduulijako

EN 15804 stan­dar­din mukaan EPD:ssä pitää olla ilmoi­tet­tuna vähin­tään A1-A3 , C1-C4 ja D-moduu­lit. PCR-ohjeis­tuk­set saat­ta­vat vaatia useam­pien moduu­lien, kuten käyt­tö­vai­hei­den, ilmoittamista.

EPD:ssä esite­tään tuot­teen ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­set katta­vasti. Pakol­li­sia ilmoi­tet­ta­via ympä­ris­tö­vai­ku­tus­luok­kain­di­kaat­to­reita on 13, joiden lisäksi voidaan ilmoit­taa myös kuusi lisäin­di­kaat­to­ria. EPD:ssä ilmoi­te­taan lisäksi kymme­nen luon­non­va­ro­jen­ku­lu­tusta kuvaa­vaa indi­kaat­to­ria, kolme jäte­ja­keita kuvaa­vaa indi­kaat­to­ria sekä viisi mate­ri­aa­li­vir­toja kuvaa­vaa indi­kaat­to­ria. Vaiku­tusar­viointi tulok­set esite­tään toimin­nal­lista yksik­köä kohden. joskus tulok­sista voidaan esittää lisä­tau­lukko, jossain muussa yksi­kössä, jos esim. PCR niin vaatii. Esim. RTS PCR:n mukaan selos­teessa pitää esittää ylei­sim­mät ympä­ris­tö­vai­ku­tusin­di­kaat­to­rit kilo­gram­maa tuotetta kohden. EPD:stä saa siis katta­van tiedon tuot­teen ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sista sen elin­kaa­ren ajalta.

EPD-seloste ja taustaraportti

EPD:n veri­fioin­tia varten kirjoi­te­taan taus­ta­ra­portti, joka on LCA:n tekijän, yrityk­sen ja veri­fioi­jan välinen doku­mentti. Taus­ta­ra­por­tissa esitel­lään ympä­ris­tö­se­los­teen taus­ta­tie­dot EN 15804 stan­dar­din vaati­mus­ten mukaisesti.

Rapor­tissa käydään läpi koko EPD:n laati­mis­pro­ses­sin eli elin­kaa­ren rajauk­set, inven­taa­rio­ana­lyy­sin ja vaiku­tusar­vioin­nin tulok­set ja tulos­ten tulkinta. Taus­ta­ra­por­tissa avataan veri­fioi­jalle kaikki mallin­ne­tut elin­kaa­ren­vai­heet sekä niiden mallin­nuk­sessa käyte­tyt proses­sit ja skenaa­riot. Taus­ta­ra­por­tissa kerro­taan, jos elin­kaa­ria­na­lyy­sissä on käytetty allo­koin­tia eli energia- tai mate­ri­aa­li­vir­to­jen kohden­ta­mista ja seli­te­tään millä tavalla allo­kointi on tehty. Taus­ta­ra­por­tissa avataan myös tiedon­ke­ruu­pro­sessi ja tiedon laadun luotet­ta­vuu­teen liit­ty­vät tekijät. Rapor­tissa esitel­lään lyhyesti myös yritys, valmiin EPD:n kohde­ryhmä ja LCA:n tekijä.

EPD-selos­tetta varten julkai­su­jär­jes­tel­mät, kuten RTS ja EPD Inter­na­tio­nal tarjoa­vat valmiita malli­poh­jia. EN 15804 stan­dardi ja PCR:t määrit­te­le­vät mitä tietoa EPD-selos­teessa pitää vähin­tään ilmoit­taa. EPD-selos­teessa kerro­taan tuot­teesta perus­tie­dot, kuten valmis­ta­jan nimi ja yhteys­tie­dot, tuot­teen nimi ja tunnis­te­tie­dot, tuot­teen käyt­tö­tar­koi­tus, tuot­teen pääkom­po­nen­tit ja/tai pääma­te­ri­aa­lit. Selos­teessa esite­tään kuvaus siitä, mitä proses­seja on otettu huomioon elin­kaa­riar­vioin­nissa. Ympä­ris­tö­vai­ku­tusar­vioin­nin tulok­set esite­tään EPD:ssä moduu­li­jaon mukaisesti.

EPD selos­teen veri­fioin­nin suorit­taa serti­fioitu veri­fioija. Veri­fioin­ti­pro­ses­sissa veri­fioija tarkis­taa, että seloste ja taus­ta­ra­portti toteut­ta­vat stan­dar­deissa ja PCR-ohjeis­tuk­sissa asete­tut vaati­muk­set. Veri­fiointi on voimassa viisi vuotta. Veri­fioin­nin jälkeen yritys voi julkaista EPD:n julkai­su­jär­jes­tel­mässä. Suomessa EPD:n julkai­seva taho on RTS.

EPD:n hyödyt yritykselle

EPD:n avulla yritys tarjoaa asiak­kail­leen veri­fioi­tua tietoa tuot­teen ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sista, joka on tarkem­paa kuin yleiset pääs­tö­tie­to­kan­nat. EPD lisää myös yrityk­sen omaa tietoi­tusuutta tuot­teen elin­kaa­ren aikai­sista vaiku­tuk­sista, mikä voi auttaa kohden­ta­maan yrityk­sen tuote­ke­hi­tystä suun­taan, joka pienen­tää tuot­tei­den ympäristövaikutuksia.


Kirjoit­taja:

Alma Pohjo­nen, projek­ti­työn­te­kijä, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tämä artik­keli on osa Raken­ta­mi­sen vihreä siir­tymä RAVI -projek­tin toimen­pi­teitä. RAVI-projek­tin tavoit­teena on edistää raken­ta­mi­sen vähä­hii­lis­ten ratkai­su­jen ja proses­sien käyt­töön­ot­toa, vahvis­taa vähä­hii­li­seen raken­ta­mi­seen liit­ty­vää mate­ri­aali- ja tuoteo­saa­mista sekä nopeut­taa digi­ta­li­saa­tion hyödyn­tä­mistä raken­ta­mi­sen proses­seissa. RAVI-projek­tin päära­hoit­ta­jana toimii Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto REACT-EU EAKR-ohjelmasta.

Logot Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Business Joensuu, EAKR

Artik­ke­li­kuva: awpixel.com / Freepik