Tiiliverhoiltu kerrostalo

Ilmas­to­vii­saita näkö­kul­mia rakentamiseen

Tanskan tavoit­teet vihreän siir­ty­män edis­tä­mi­seksi vei aiheesta kiin­nos­tu­neet tutus­tu­maan Kööpen­ha­mi­nan alueen ilmas­to­vii­saa­seen raken­ta­mi­seen. Tanskan tavoit­teena on vähen­tää kasvi­huo­ne­pääs­töjä 70% vuoteen 2030 mennessä ja olla hiili­neut­raali vuoteen 2050 mennessä. Matkan tarkoi­tuk­sena oli tuoda vähä­hii­li­seen sekä ilmas­to­vii­saa­seen raken­ta­mi­seen uusia kestä­viä näkö­kul­mia. Opin­to­mat­ka­po­rukka muodos­tui yritys­ten ja julkis­hal­lin­non sekä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun edus­ta­jista. Matkan järjes­tä­mi­sestä vastasi Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Vähä­hii­li­nen ja ener­gia­te­ho­kas korjaus­ra­ken­ta­mi­nen -hanke.

Ilmas­to­vii­saan raken­ta­mi­sen teemoina olivat kestävä suun­nit­telu, vähä­hii­li­nen raken­ta­mi­nen sekä raken­ta­mi­sen kier­to­ta­lous. Opin­to­mat­kalla tutus­tut­tiin aihe­pii­rei­hin liit­ty­viin kohtei­siin ja yrityk­siin. Kohde­vie­rai­lut koos­tui­vat sekä valmiista että raken­teilla olevista kohteista.

Näkö­kul­mia kestä­vään, vähä­hii­li­seen ja resurs­si­te­hok­kaa­seen yhteis­kun­taan tarjosi State of Green. Orga­ni­saa­tio tarjoaa vuosi­kym­men­ten koke­muk­sella kestä­viä kansain­vä­li­siä ratkai­suja ja näke­myk­siä muun muassa ener­gi­aan, veden­hal­lin­taan, vihrei­siin kaupun­kei­hin sekä kier­to­ta­lou­teen liit­tyen. Heidän tavoit­tee­naan on auttaa muita maita ja orga­ni­saa­tioita hyödyn­tä­mään Tanskan osaamista.

Vähä­hii­li­nen raken­ta­mi­nen Tanskassa

Living Place Copen­ha­gen -konsepti edusti kestä­vää asumista ja vähä­hii­listä raken­ta­mista. Useasta raken­nuk­sesta muodos­tuva konsepti toi esille mielen­kiin­toi­sia ratkai­suja vähä­hii­li­seen ja kestä­vään raken­ta­mi­seen. Kohteessa oli kaksi hieman eri ratkai­suilla toteu­tet­tua asuin­ra­ken­nusta. Toisessa ilman­vaihto oli toteu­tettu paino­voi­mai­sesti sekä auto­maa­tion avulla, ja toisessa raken­nuk­sessa oli koneel­li­nen ilman­vaihto lämmön­tal­tee­no­tolla. Matalan hiili­ja­lan­jäl­jen mahdol­listi muun muassa puura­ken­teet sekä kohteen suun­nit­telu. Mielen­kiin­toi­nen yksi­tyis­kohta oli raken­nuk­sen katto, joka jyrk­kyy­tensä ansiosta mahdol­listi merkit­tä­västi lisä­ti­laa rakennukseen. 

Puinen rakennus jossa jyrkkä ja korkea katto
Living Places Copen­ha­gen, Kööpen­ha­mina. Kuva: Joel Polojärvi
Living Places Copen­ha­gen, Kööpen­ha­mina. Kuva: Joel Polojärvi

Matkalla tutus­tut­tiin myös Fælled­byen-aluee­seen, jonka lähtö­koh­tina on ollut matala hiili­ja­lan­jälki, kestävä arkki­teh­tuuri ja ympä­ristö. Fælled­byen on Kööpen­ha­mi­nan ensim­mäi­nen pääosin puusta raken­nettu kaupun­gin­osa. Alue kehit­tyy vaiheit­tain kolmen eril­li­sen “ydin­a­lu­een” ympä­rille, jotka yhdessä muodos­ta­vat suurem­man luon­non­lä­hei­sen naapu­rus­ton. Lisäksi alue on suun­ni­teltu liiken­teen osalta autot­to­maksi. Alueen on tarkoi­tus tarjota hyvät elino­lo­suh­teet niin ihmi­sille kuin eläimille.

Fælled­byen alueen pienois­malli, Kööpen­ha­mina. Kuva: Joel Polojärvi

Vähä­hii­li­sen raken­ta­mi­sen, kier­to­ta­lou­den ja ener­gia­no­ma­va­rai­suu­den mallia­lue Nord­havn oli mielen­kiin­toi­nen kohde. Jatku­vasti laajen­tu­valla satama-alueella tutus­tut­tiin muun muassa Park ´n´ Play -park­ki­hal­liin, The Silo -asuin­ker­ros­ta­loon sekä Copen­ha­gen Inter­na­tio­nal School -koulu­ra­ken­nuk­seen. Park ´n´ Play erottui muista pysä­köin­ti­ta­loista sen katto­te­ras­silla, joka on suun­ni­teltu eläväksi leik­ki­ken­täksi. Toisena kohteena Nord­havn -alueella oli 65 metriä korkea asuin­ra­ken­nus The Silo. 17-kerrok­si­sessa raken­nuk­sessa on 39 asuntoa, ravin­tola sekä näkö­ala­ta­sanne. Nimensä mukai­sesti The Silo on muun­neltu uudis­ra­ken­nuk­seksi entistä vilja­sii­loa hyödyntäen.

Harmaa kerrostalorakennus
The Silo, Kööpen­ha­mina. Kuva: Joel Polojärvi

Nord­havn-satama-alueella sijaitsi Kööpen­ha­mi­nan suurin koulu­ra­ken­nus nimeltä Copen­ha­gen Inter­na­tio­nal School. Kestä­västi suun­ni­teltu 25000m² raken­nus tarjoaa tilat 1200 opis­ke­li­jalle sekä 280 työn­te­ki­jälle. Mielen­kiin­toi­nen yksi­tyis­kohta on raken­nuk­sen julki­sivu, joka on pääosin peitetty aurin­ko­pa­nee­leilla. Aurin­ko­pa­nee­leilla tuote­tun sähkön on suun­ni­teltu katta­maan puolet raken­nuk­sen energiankulutuksesta.

Suuri rakennus satamassa meren rannalla.
Copen­ha­gen Inter­na­tio­nal School, Kööpen­ha­mina. Kuva: Joel Polojärvi

Raken­ta­mi­sen kiertotalous

Matkalla tutus­tut­tiin myös raken­ta­mi­sen kier­to­ta­lou­teen erikois­tu­nee­seen yrityk­seen nimeltä Lenda­ger, joka on erikois­tu­nut edis­tä­mään kier­to­ta­loutta asui­na­luei­den suun­nit­te­lussa, raken­nuk­sissa ja yrityk­sissä. Yrityk­sen suun­nit­te­le­mia raken­nuk­sia ovat muun muassa alla kuvatut Upcycle Studios sekä The Resource Rows. Yritys toteut­taa kestä­vää arkki­teh­tuu­ria ja yhdis­tää luonnon, tieteen ja este­tii­kan toteut­taak­seen kustan­nus­te­hok­kaita ja kestä­viä ratkaisuja.

Upcycle Studios on 20 asun­nosta koos­tuva rivi­ta­lo­kohde, jonka toteu­tuk­sessa on hyödyn­netty kier­rä­tet­tyjä mate­ri­aa­leja. Kier­rä­tet­tyjä mate­ri­aa­leja hyödyn­täen hiili­ja­lan­jäl­keä on pystytty pienen­tä­mään jopa 45% peri­tei­siin mate­ri­aa­lei­hin verrat­tuna. Raken­nus­ma­te­ri­aa­leina on käytetty muun muassa ylijää­mä­be­to­nia, ylijää­mä­puuta lattioi­hin ja kier­rä­tet­tyjä ikku­noita. Kiin­teis­töt olivat suhteel­li­sen tilavia, mikä mahdol­lis­taa esimer­kiksi yritys­toi­min­nan perus­ta­mi­sen samoi­hin tiloi­hin. Palkittu kohde osoitti sen, kuinka voidaan raken­taa kestä­västi raken­nuk­sia tinki­mättä laadusta, este­tii­kasta tai hinnasta.

Kadulta kuvattu rivitalo, jossa rivi toisissaan kiinni oleva asuntoja, isoilla ikkunoilla
Upcycle Studios, Kööpen­ha­mina. Kuva: Mikko Matveinen

The Resource Rows -kohteessa lähtö­koh­tina suun­nit­te­lulle on ollut resurs­si­te­hok­kuus sekä mate­ri­aa­lin­käy­tön opti­mointi. Kohteesta erityi­sen tekee sen julki­sivu, joka on toteu­tettu hyödyn­täen vanho­jen puret­ta­vien raken­nus­ten tiili­sei­nistä irro­tet­ta­via moduu­leja. Kool­taan yli 9000 neliöi­sessä kohteessa on 29 rivi­talo- ja 63 kerros­ta­loa­sun­toa, 4 katto­te­ras­sia sekä kestä­vää kehi­tystä mukai­leva sisä­piha. Kier­to­ta­lous näkyy myös muun muassa raken­nuk­sen sisä­pi­halla sijait­se­vassa sillassa sekä katto­te­ras­seilla. Lisäksi ulkona voit istua penkille, joka on valmis­tettu Kööpen­ha­mi­nan metron raken­nus­hank­keessa ylijää­neestä jätepuusta.

Tiiliverhoiltu kerrostalo
The Resource Rows, Kööpen­ha­mina. Kuva: Joel Polojärvi

Køgen sata­massa sijait­seva The Brauns­tein Taphouse on Brauns­tein-panimon niin sanottu yhtei­sö­talo. Raken­nuk­sesta teki erityi­sen se, että se on suun­ni­teltu puret­ta­vaksi ja siir­ret­tä­väksi tarpeen tullen. Raken­nus­osat voidaan myös tarvit­taessa uudel­leen käyttää. Raken­nuk­sen pohja­ker­rok­sessa on kahvila sekä ravin­tola ja yläker­ran tiloja voi hyödyn­tää pienten tapah­tu­mien järjestämiseen.

Rakennus jonka yksi seinä muodostuu kokonaan ikkunoista. Ikkunoista näkyy talon sisälle, jossa valomainos BRAUNSTEIN. Rakennuksessa on korkea ja jyrkkä katto
The Brauns­tein Taphouse, Køge. Kuva: Joel Polojärvi

Matkalta moni­puo­lista oppia

Opin­to­matka sai joukon raken­nusa­lan edus­ta­jia koolle tutus­tu­maan Tanskan ilmas­to­vii­saa­seen raken­ta­mi­seen. Opin­to­mat­kalla tutus­tut­tiin erilai­siin vähä­hii­li­syyttä, kier­to­ta­loutta ja ener­giao­ma­va­rai­suutta edus­ta­viin kohtei­siin. Tanska oli opin­to­mat­ka­koh­teena erin­omai­nen valinta ilmas­to­vii­saan raken­ta­mi­sen sekä arkki­teh­tuu­rin näkökulmasta.

Näiden kohde­vie­rai­lui­den myötä Kööpen­ha­mi­nan opin­to­matka tarjosi moni­puo­li­sen katsauk­sen kestä­vään raken­ta­mi­seen ja kier­to­ta­lou­den sovel­ta­mi­seen raken­nusa­lalla. Kohteet edus­ti­vat inno­va­tii­vi­sia lähes­ty­mis­ta­poja, jotka yhdis­ti­vät kestä­vyy­den, toimin­nal­li­suu­den ja visuaalisuuden.


Kirjoit­taja:

Joel Polo­järvi, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Vähähiilinen ja energiatehokas korjausrakentaminen -hankkeen rahoittajien logot: ELY-keskus, Business Joensuu, EU:n aluekehitysrahasto, Vipuvoimaa EU:lta
Vähä­hii­li­nen ja ener­gia­te­ho­kas korjaus­ra­ken­ta­mi­nen -hanke