TestLab Mehti­mäki – kunto­tes­tauk­sella lisää virtaa liik­ku­mi­seen ja harjoitteluun

Joen­suu­hun Mehti­mäelle raken­tuu vuosien 2024-2025 aikana laajan kohde­ryh­män tarpeita palve­leva maakun­nal­li­nen ja monia­lai­nen alusta liikun­ta­lii­ke­toi­min­taan, oppi­mi­seen ja tutki­muk­seen. Karelia-amk kehit­tää kump­pa­nei­densa kanssa moder­nia hyvin­voin­nin ja liikun­nan testaus­a­se­maa, joka kulkee jatkossa nimellä Testlab Mehti­mäki. Se tarjoaa moni­puo­li­sia mittaus- ja testaus­pal­ve­luja eri ikäi­sille kansa­lai­sille koko Pohjois-Karja­lan alueelle.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on mukana luomassa hyvin­voin­nin ja liikun­nan testaus­a­se­maa Joen­suu­hun Mehti­mäen alueelle. Uuden­lai­sen liike­toi­min­taa, opetusta ja tutki­musta yhdis­tä­vän alustan raken­ta­mi­sen mahdol­lis­taa Mehti­mäen hyvin­voin­nin ja liikun­nan testaus­a­sema – uutta liike­toi­min­taa, palve­luita ja yrit­tä­jyyttä -hanke, joka on Kare­lian, Joen­suun kaupun­gin, Itä-Suomen yliopis­ton ja Itä-Suomen Liikun­tao­pis­ton yhtei­nen ponnistus.

Testaus­a­sema raken­tuu Joensuu Areenan toiseen kerrok­seen, jonne tila­muu­tos­työt on aloi­tettu tammi­kuussa 2024. Tavoit­teena on, että testaus­a­se­man tilat valmis­tu­vat alkusyk­systä. Kuluvan kevään ja kesän aikana toteu­te­taan mittava inves­toin­ti­ko­ko­nai­suus, jolla hanki­taan testaus­a­se­man käyt­töön tuleva moni­puo­li­nen testaus- ja mittaus­vä­li­neistö. Testaus­a­sema lait­tei­neen on tarkoi­tettu niin huippu-urhei­li­joi­den testauk­seen ja harjoit­te­luun kuin arki­liik­ku­jien ja erityis­ryh­mien toimin­ta­ky­vyn arvioin­tiin ja seuran­taan. Testaus­a­se­man väli­neistö mahdol­lis­taa hyvin­voin­tia tuke­vien palve­lui­den jalkaut­ta­mi­sen myös koko Pohjois-Karja­lan alueelle. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun sosi­aali- ja tervey­sa­lan opis­ke­li­joilla tulee olemaan merkit­tävä rooli erityi­sesti testaus­a­se­man liik­ku­vien palve­lui­den kehit­tä­mi­sessä ja toteut­ta­mi­sessa yhteis­työssä työelä­mä­kump­pa­nei­den kanssa.

Kare­lian yksi keskei­nen rooli hank­keessa onkin muodos­taa testaus­a­se­masta uuden­lai­nen oppi­mi­sym­pä­ristö sote-alan opis­ke­li­joille. Lisäksi Karelia keskit­tyy testaus­a­se­man liik­ku­vien palve­lui­den kehit­tä­mi­seen yhteis­työssä maakun­nan liikunta- ja hyvin­voin­tia­lan toimi­joi­den kanssa. Hank­keen aikana on tarkoi­tus toteut­taa erilai­sia pilot­teja yhteis­työssä kuntien, hyvin­voin­tia­lu­een, järjes­tö­jen ja yritys­ten kanssa liit­tyen eri-ikäis­ten kansa­lais­ten hyvin­voin­nin edis­tä­mi­seen. Alku­vuo­den aikana hanke­tiimi onkin jo lähte­nyt maakun­ta­kier­rok­selle, jossa on tavattu alueen toimi­joita ja kansa­lai­sia. Ajatuk­sena on tunnis­taa ja tarken­taa eri kohde­ryh­mien tarpeita hyvin­voin­nin edis­tä­mi­seen eri puolilla maakun­taa. Samalla selvi­te­tään mahdol­li­suuk­sia etärat­kai­su­jen hyödyn­tä­mi­seen esimer­kiksi elin­ta­paoh­jauk­sen tueksi erilai­sille ryhmille.

Kuva 1. Kare­lian oppimis- ja palve­lu­ym­pä­ristö TARMO:n opis­ke­lija haas­tat­te­lee ikäih­mistä Kontio­lah­della Siun soten järjes­tä­mässä Hei ikäih­mi­nen -mitä kuuluu -tapah­tu­massa 19.3.2024. Kuva: Riikka Räsänen.

Liik­ku­villa palve­luilla tekno­lo­giaa hyötykäyttöön

Hank­keen aikana on tarkoi­tus hankkia sellaista toimin­ta­ky­vyn arvioin­tiin sovel­tu­vaa tekno­lo­giaa, joita voidaan hyödyn­tää koko maakun­nan alueella. Tämä edel­lyt­tää tule­valta kalus­tolta etenkin niiden liiku­tel­ta­vuutta, jotta ne mahtu­vat henki­lö­au­toon, ja help­po­käyt­töi­syyttä, sillä käyt­tä­jinä ovat myös opis­ke­li­jat ja yhteis­työ­kump­pa­nit. Liik­ku­vien palve­lui­den lait­teet on oltava nopeasti asen­net­ta­vissa käyt­tö­kun­toon sekä niiden on sovel­lut­tava erilai­siin toimin­taym­pä­ris­töi­hin, kuten liikun­ta­sa­lei­hin ja yhdis­tys­ten tiloi­hin. Lisäksi lait­tei­den ja sovel­lus­ten tulee olla tieteel­li­sesti luotet­ta­vaksi todet­tuja sekä täytet­tävä tervey­den­huol­lon lääkin­näl­lis­ten lait­tei­den vaati­muk­set mm. tieto­tur­van suhteen.

Etenkin puet­ta­van tekno­lo­gian sovel­luk­set ovat poten­ti­aa­li­sim­pia ratkai­suja, joiden käytöstä Kare­lialle on jo kerty­nyt koke­musta aiem­masta Sendoc-hank­keesta. Myös etänä tuotet­ta­via hyvin­voin­ti­pal­ve­luja on tarkoi­tus hank­keessa kokeilla ja jalkaut­taa maakun­nal­li­sesti. Käytös­sämme on myös sellaista Mehti­mäki Test­la­bin testaus­ka­lus­toa, joka kokonsa puolesta on mukaan otet­ta­vissa maakun­nal­li­siin tapah­tu­miin. Näitä ovat esimer­kiksi kehon­koos­tu­mus­mit­taus, tasa­pai­non arviointi sekä fyysi­sen aktiivisuuden/palautumisen arvioin­nin sovellukset.

Uusi oppi­mi­sym­pä­ristö yrit­tä­jyys­tai­to­jen tukemiseen

Osana Kare­lian työpa­ke­tin toimin­taa on tarkoi­tus edistää myös opis­ke­li­jay­rit­tä­jyyttä. Y-akate­mian opis­ke­li­jay­rit­tä­jät sekä muut Kare­liassa opis­ke­le­vat yrit­tä­jyy­destä kiin­nos­tu­neet opis­ke­li­jat pääse­vät hyödyn­tä­mään testaus­a­se­maa sekä liik­ku­via ja etäpal­ve­luita osaa­mi­sensa ja oman yritys­toi­min­tansa kehit­tä­mi­sessä. Opis­ke­li­jat pääse­vät osal­lis­tu­maan ns. “Areena -jaksoille”, joissa he pysty­vät pereh­ty­mään testaus­a­se­man lait­tei­siin mittaus­pal­ve­luista hiih­to­lait­tei­siin asti.

Opis­ke­li­joilla on myös mahdol­li­suus osal­lis­tua testaus­a­se­man palve­lui­den kehit­tä­mi­seen. Tätä toteu­te­taan mm. uusien toimin­ta­mal­lien ja palve­lui­deoi­den synnyt­tä­mi­sessä palve­lu­muo­toi­lun työpa­joissa. Kehit­tä­mi­sen lisäksi opis­ke­li­jat voivat työpa­joissa verkos­toi­tua muiden sote- ja hyvin­voin­tia­lan yrit­tä­jien kanssa. Opis­ke­li­jay­rit­tä­jyy­den sisäl­töjä aiotaan kehit­tää myös teko­ä­lyä hyödyn­tä­vien liike­toi­min­tao­saa­mi­sen valmen­nus­me­ne­tel­mien avulla.

TARMO:sta tukea hyvin­voin­nin edis­tä­mi­seen maakun­nan alueella

TARMO on Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun oppimis- ja palve­lu­ym­pä­ristö, jossa sote-alan opis­ke­li­jat voivat suorit­taa käytän­nön harjoit­te­lu­jak­so­jaan tervey­den­hoi­toa­lan ammat­ti­lais­ten ohjauk­sessa. TARMO:n toimin­ta­pe­ri­aat­teena on koko­nais­val­tai­sen hyvin­voin­nin tuke­mi­nen ja tervey­den edis­tä­mi­nen. Toimin­ta­ta­pana on moniam­ma­til­li­nen tiimi­malli, jossa fysio­te­ra­peutti-, sairaan­hoi­taja-, tervey­den­hoi­taja-, toimin­ta­te­ra­peutti-, gero­nomi- ja sosio­no­mio­pis­ke­li­jat työs­ken­te­le­vät työpa­rina tai pien­ryh­missä. Asia­kas­ryh­miä on vauvasta vaariin ja palve­luita tarjo­taan moni­puo­li­sesti niin yksi­löille kuin ryhmillekin.

Uuden testaus­a­se­man myötä osa TARMO:n nykyi­sistä toimin­noista on tarkoi­tus siirtää Joensuu Aree­nalle, jossa testaus­a­sema mahdol­lis­taa moni­puo­li­sen tervey­den ja toimin­ta­ky­vyn mittaa­mi­sen eri kohde­ryh­mille. Mittaus- ja testaus­pal­ve­lut luovat pohjaa asiak­kaan yksi­löl­li­selle tai ryhmä­muo­toi­selle ohjaa­mi­selle ja neuvon­nalle hänen hyvin­voin­tinsa edis­tä­mi­seksi. Maakun­taan vietä­ville palve­luille on enene­vässä määrin ollut kysyn­tää ja hank­keen myötä näiden liik­ku­vien palve­lui­den toteut­ta­mi­nen mahdol­lis­tuu entistä parem­min. Opis­ke­li­jat voivat jalkau­tua pitä­mään tapah­tu­mia eri puolille maakun­taa ja toteut­taa osan palve­luista myös etäoh­jauk­sena. Tätä kautta TARMO tavoit­taa laajem­man asia­kas­kun­nan ja palve­luilta pysty­tään tarjoa­maan isom­malle alueelle. Tavoit­teena on hyödyn­tää myös hank­keen aikana hankit­ta­vaa uutta tekno­lo­giaa aiempaa enemmän ohjauk­sessa ja neuvonnassa.

Kuva 2. TARMO:n asiak­kaita teke­mässä voima­har­joit­te­lua Tarmon opis­ke­li­jan johdolla. Kuva: Riikka Räsänen.

Yhteis­työtä tehdään koko Pohjois-Karja­lan alueen toimi­joi­den kanssa

Testaus­a­se­man kehit­tä­mi­nen on vasta lähtö­te­li­neissä ja yhteis­työ­kump­pa­neita haetaan edel­leen lisää mukaan. Koska testaus­a­se­man toimin­nan kohde­ryhmä on hyvin laaja, tullaan yhteis­työ­tä­kin teke­mään hyvin erilais­ten toimi­joi­den kanssa. Olemme avoimia erilai­sille ideoille ja kokei­luille, joten Kare­lian projek­ti­tii­miin kannat­taa rohkeasti olla yhtey­dessä. Myös sote-alan opis­ke­li­jat voivat lähes­tyä omien ideoi­densa kanssa, sillä otamme mielel­lään sote-alan opis­ke­li­joita esim. harjoit­te­luun ja opin­näy­te­työn tekijöiksi.

Lisä­tie­toa hank­keesta ja testaus­a­se­man toimin­nasta sekä projek­ti­hen­ki­lös­tön yhteys­tie­dot löyty­vät verk­ko­si­vuilta. Netti­si­vuilta löyty­vät myös hank­keen some-kanavat, jotka kannat­taa ottaa seuran­taan, jotta saa tietoa mm. tule­vista tapah­tu­mista sekä testaus­a­se­man avau­tu­mi­seen liit­ty­vistä syksyn aika­tau­luista. Koko Mehti­mäki-hank­keen projek­ti­hen­ki­löstö tulee olemaan kevään ja syksyn aikana ahke­rasti esillä erilai­sissa maakun­nan tapah­tu­missa, joten lämpi­mästi terve­tu­loa juttusille!

Kuva 3. Kare­lian projek­ti­tiimi, eli Riikka Turunen (vas.), Riikka Räsänen, Juha Jalo­vaara ja Jaana Kurki Kuva: Saara Huopa­lai­nen, ISLO.

Kirjoit­ta­jat:

Jaana Kurki, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Juha Jalo­vaara, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Riikka Räsänen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Riikka Turunen, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Testlab Mehti­mä­keä kehi­te­tään kaksi­vuo­ti­sessa hank­keessa, joka koostuu inves­tointi- ja kehit­tä­mis­hank­keesta. Mehti­mäen hyvin­voin­nin ja liikun­nan testaus­a­sema – uutta liike­toi­min­taa, palve­luita ja yrit­tä­jyyttä -hanke­ko­ko­nai­suus toteu­te­taan neljän orga­ni­saa­tion yhteis­työnä. Toteut­ta­jaor­ga­ni­saa­tiot ovat Joen­suun kaupunki, Itä-Suomen liikun­tao­pisto Oy, Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy ja Itä-Suomen yliopisto. Hanke­ko­ko­nai­suu­den toteu­tusaika on 1.10.2023–31.12.2025. Hank­keen rahoi­tus tulee Euroo­pan oikeu­den­mu­kai­sen siir­ty­män rahas­tosta (JTF). Kehit­tä­mis­hank­keen budjetti on 1 208 583 € ja inves­toin­ti­hank­keen 964 758. Hanke­ko­ko­nai­suus yhteensä 2 173 341 €.

Artik­ke­lin kansi­kuva: Joen­suun kaupunki