Karelia-ammattikorkekoulun tutkintosääntö 3.4 Opiskeluoikeus ja ilmoittautuminen opiskelijaksi
Ammattikorkeakoulun opiskelijaksi ilmoittautumisen ja opiskeluoikeuden menettämisen käytännöissä noudatetaan ammattikorkeakoululain (932/2014, 29-36 §) säännöksiä.
Tutkintoon johtava koulutus
Opiskeluoikeuden saa tutkinnon laajuuden mukaiseksi opiskeluajaksi sekä yhdeksi vuodeksi välittömästi sen jälkeen.
Opiskelijan on ilmoittauduttava joka lukuvuosi läsnä- tai poissaolevaksi. Opiskelija menettää opiskeluoikeutensa, mikäli hän ei tee läsnä- tai poissaoloilmoitusta määräaikana. Kun siirto-opiskelija ottaa vastaan uuden opiskeluoikeuden, hän menettää samalla siirron perusteena olevan opiskeluoikeutensa. Opintojaan jatkavan opiskelijan on ilmoittauduttava opiskelijapalvelujen päällikön vuosittain erikseen määrittelemänä ilmoittautumisaikana. Opintojaan aloittavan opiskelijan on ilmoittauduttava opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä. Ilmoittautuminen tehdään lukuvuodeksi kerrallaan. Jos opiskeluoikeus kuitenkin päättyy joulukuussa, ilmoittautumisen voi tehdä vain syyslukukaudeksi.
Ilmoittautumistieto on mahdollista muuttaa hakemuksesta vararehtorin päätöksellä kesken lukuvuoden erityisen syyn perusteella. Erityisiä syitä voivat olla opiskelijan elämäntilanteessa tapahtuneet huomattavat muutokset, esimerkiksi oma tai perheenjäsenen vakava sairastuminen, raskausvapaa ja vanhempainvapaa sekä varusmies- tai siviilipalvelus. Hakemukseen on aina, kun se on mahdollista, liitettävä kyseisen viranomaisen kirjallinen todistus asiasta. Muuttunut ilmoittautumistieto tulee voimaan hakemusta seuraavan kuukauden alusta lukien ja päättyy kuluvan lukuvuoden lopussa. Ilmoittautumistiedon muutosta ei voi hakea takautuvasti eikä lukukautta lyhyemmälle ajalle.
Opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi 1. lukuvuonna vain seuraavista syistä: varusmies-, siviili- tai naisten vapaaehtoinen asepalvelus; raskausvapaa ja vanhempainvapaa; oma sairaus tai vamma, joka estää opiskelun. Muiden kuin edellä mainittujen syiden takia opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi enintään kahden lukukauden ajaksi koko opintojen keston aikana.
Poissaoleva tai opiskeluoikeutta vailla oleva opiskelija ei voi osallistua opetukseen tai tentteihin, suorittaa opintoihin kuuluvaa harjoittelua tai saada ohjausta opinnäytetyöhön. Ilman opiskeluoikeutta opiskelija ei voi saada tutkintoa.
Opiskelijapalvelujen päällikkö voi hakemuksen perusteella palauttaa opiskeluoikeuden ilmoittautumisvelvollisuuden laiminlyöneelle opiskelijalle.
Harkinnanvarainen lisäaika
Mikäli opiskelija ei saa tutkintoa valmiiksi opiskeluoikeusaikana, hän menettää opiskeluoikeutensa. Opiskeluoikeuden menettämisestä ei tehdä erillistä päätöstä. Opiskelija voi hakea lisäaikaa opintojen loppuun suorittamiseksi ennen opiskeluoikeusajan päättymistä. Hakemuksen liitteenä opiskelijan tulee esittää selvitys opintojen pitkittymisen syistä sekä henkilökohtainen opiskelusuunnitelma opintojen loppuun saattamiseksi. Harkinnanvaraista lisäaikaa voidaan myöntää, jos nähdään, että opiskelijalla on realistiset mahdollisuudet suorittaa tutkinnosta puuttuvat opinnot lisäajalla. Lisäaikaa myönnetään pääsääntöisesti kerran ja enintään vuodeksi. Lisäajalla ei voi ilmoittautua poissaolevaksi. Hakemuksen käsittelystä peritään asetuksen (A1440/2014 § 3) mukainen käsittelymaksu. Päätöksen harkinnanvaraisen lisäajan myöntämisestä tekee vararehtori.
Uudelleen myönnettävä opiskeluoikeus opiskeluoikeusajan tai harkinnanvaraisen lisäajan päättymisen jälkeen
Karelian entinen opiskelija, joka on aloittanut opintonsa 1.8.2015 tai sen jälkeen eikä ole saanut tutkintoaan valmiiksi opiskeluoikeusaikana eikä harkinnanvaraisella lisäajalla, voi hakea oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi ilman osallistumista opiskelijavalintaan (L325/2015 § 32). Opiskeluoikeus voidaan myöntää uudelleen, mikäli ammattikorkeakoulututkintoon johtavia opintoja on suorittamatta enintään 60 op tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia opintoja enintään 30 op. Opiskeluoikeus myönnetään uudelleen enintään kahdeksi lukukaudeksi hakemuksen päätöskäsittelyä seuraavan kuun alusta alkaen. Uudelleen myönnetyn opiskeluoikeuden saaneella ei ole poissaolo-oikeutta eikä mahdollisuutta harkinnanvaraiseen lisäaikaan. Hakemuksen käsittelystä peritään asetuksen mukainen maksu (A1440/2014 § 3). Päätöksen lisäajan myöntämisestä vanhalle opiskeluoikeudelle tekee vararehtori.
Mikäli ammattikorkeakoulututkinnosta puuttuu enemmän kuin 60 op tai ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta enemmän kuin 30 op, ohjataan opiskelija suorittamaan puuttuvat opinnot avoimeen ammattikorkeakouluun ja hakemaan uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta vasta sitten, kun puuttuvia opintoja on 60/30 op tai vähemmän.
Toisen ammattikorkeakoulun opiskelija tai opintonsa ennen 1.8.2015 aloittaneet
Toisen ammattikorkeakoulun opiskelija tai oman ammattikorkeakoulun entinen opiskelija, joka on aloittanut opintonsa ennen 1.8.2015 ja jolla ei ole enää voimassa olevaa opiskeluoikeutta, eikä ole saanut tutkintoa valmiiksi, voi hakea opiskelijaksi jatkuvassa erillishaussa. Hakemukset käsitellään ja opiskelijavalinnat tehdään kerran kuussa. Uusi opiskeluoikeus astuu voimaan päätöstä seuraavan kuun alusta. Opiskelija voidaan valita erillishaun kautta, mikäli ammattikorkeakoulututkintoon johtavia opintoja on suorittamatta enintään 60 op tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia opintoja enintään 30 op. Jos tutkinnosta puuttuu enemmän opintoja, ohjataan opiskelija suorittamaan puuttuvat opinnot avoimeen ammattikorkeakouluun ja hakemaan vasta sen jälkeen erillishaussa. Toisena vaihtoehtona on hakeutua opiskelijaksi yhteishaun opiskelijavalinnan kautta.
Oikaisun hakeminen harkinnanvarainen lisäaika ja opiskeluoikeuden palautus
Opiskelija, joka on tyytymätön harkinnanvaraisesta lisäajasta sekä opiskeluoikeusajan tai harkinnanvaraisen lisäajan päättymisen jälkeen uudelleen myönnettävästä opiskeluoikeudesta tehtyyn päätökseen voi hakea oikaisua ammattikorkeakoulun tutkintolautakunnalta.
Oikaisuvaatimuksen toimitusosoite:
Karelia-ammattikorkeakoulun tutkintolautakunta
Opiskelijapalvelut / lautakunnan sihteeri Mika Kettunen
Tikkarinne 9, 80200 Joensuu
sähköposti: [email protected]
Oikaisuhakemus on tehtävä neljäntoista (14) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua siitä, kun päätöstä koskeva pöytäkirjaote on lähetetty hänelle kirjeellä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianomaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. Mikäli tiedoksianto on toimitettu saantitodistusta vastaan tai luovuttamalla asiakirjat asianosaiselle, asianosaisen katsotaan saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Oikaisuhakemuksen sisältö
Oikaisuhakemuksessa, joka on osoitettava Karelia-ammattikorkeakoulun tutkintolautakunnalle, on ilmoitettava
- oikaisuhakemuksen tekijän nimi ja postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuhakemuksen tekijälle voidaan toimittaa
- päätös, johon haetaan oikaisua
- miltä kohdin päätökseen haetaan oikaisua ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla oikaisua pyydetään.
Okaisuhakemuksen toimittaminen
Oikaisuhakemus on toimitettava viimeistään oikaisuhakemusajan viimeisenä päivänä Karelia-ammattikorkeakoululle klo 15.00 mennessä. Omalla vastuulla voi oikaisuhakemuksen lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin oikaisuhakemus on jätettävä niin ajoissa, että se ehtii perille viimeistään oikaisuhakemusajan viimeisenä päivänä klo 15.00 mennessä.