Opin­to­jen suunnittelu

  • Mitä osaa­mista sinulle pitää olla ennalta opis­kel­lak­sesi avoi­messa ammattikorkeakoulussa?
  • Paljonko opin­toi­hin menee aikaa?
  • Miten opin­toi­hin kannat­taa varautua?

Opis­kelu ammat­ti­kor­kea­kou­lussa on käytän­nön­lä­heistä – opin­noissa on tarkoi­tus saada teoreet­tista pohjaa, mutta mös vahvaa käytön­nön osaa­mista. Avoi­messa amk:ssa voidaan opis­kella sekä lähi­ta­paa­mi­sissa että verkossa. Opin­toi­hin voi sisäl­tyä itse­näistä työs­ken­te­lyä, luen­toja ja/tai ryhmä­töitä. Opis­kelu on kirjoit­ta­mista, luke­mista ja keskus­te­lua, mutta myös tekemistä. ”

Jatkoksi: ”Tutustu korkea­kou­luo­pis­ke­lun opis­ke­lu­tai­to­jen oppi­mi­sym­pä­ris­töön, mistä löydät vink­kejä opiskeluun.”

Tutustu osaa­mi­sen vaati­muk­siin kunkin opin­to­jak­son tai -koko­nai­suu­den kuvauk­sissa. Avoimen amk:n opin­toi­hin ei ole peri­aat­teessa pohja­kou­lu­tus­vaa­ti­muk­sia, mutta huomioi seuraavaa:

  • Opin­to­jak­soissa voi olla edel­tä­vän osaa­mi­sen vaati­muk­sia. Osaa­mi­nen voi olla hankittu koulu­tuk­sessta tai muutoin. 
  • Yamk-opin­to­jen pohjalla tulisi olla AMK-tutkinto tai vastaava osaaminen. 

Ennen opin­to­jen alkua pohdi, mitä tavoit­teita sinulla on opin­noille: mihin tähtäät, mitä haluat oppia, miksi opis­ke­let? Kirjaa ajatuk­siasi ylös. Tavoit­tei­den sekiy­dyttä osaat tehdä helpom­min valin­nat, mitä ja miten opiskelet. 

Opis­kelu vaatii sitou­tu­mista ja aikaa, Punnitse, miten saat järjes­tet­tyä tilaa opis­ke­lulle.
Nyrk­ki­sääntö: 1 opin­to­piste (op) vastaa suun­nil­leen 27 tuntia opis­ke­li­jan työtä. OPin­to­jen suun­nit­te­lussa olen­naista on kalen­te­rin hallinta – ennakoi tulevia tehtä­viä ja varaa tietty aika opiskelulle. 

Opis­kelu ammat­ti­kor­kea­kou­lussa on käytän­nön­lä­heistä – opin­noissa on tarkoi­tus saada teoreet­tista pohjaa, mutta mös vahvaa käytön­nön osaa­mista. Avoi­messa amk:ssa voidaan opis­kella sekä lähi­ta­paa­mi­sissa että verkossa. Opin­toi­hin voi sisäl­tyä itse­näistä työs­ken­te­lyä, luen­toja ja/tai ryhmä­töitä. Opis­kelu on kirjoit­ta­mista, luke­mista ja keskus­te­lua, mutta myös tekemistä. 

Mitä verkko-opinnot vaativat?

Verkko-opis­ke­luun tarvit­set tieto­ko­neen verk­ko­yh­teyk­sillä ja perus­tai­dot käyttää niitä. Kare­liassa on käytössä Moodle-verkko-oppi­mi­sym­pä­ristö, jossa opis­kelu pääsään­töi­sesti tapah­tuu. Verkko-opinnot voivat sisäl­tää erilai­sia tehtä­viä riip­puen opintojaksosta: 

  • itse­näi­siä tehtäviä 
  • verk­ko­kes­kus­te­luja
  • ryhmä­töitä
  • verk­ko­tent­tejä
  • webi­naa­reja, verk­ko­luen­toja, videoita jne. 

Opin­to­jak­sosta riip­puen opis­ke­lu­rytmi saattaa olla täysin kiinni sinusta itses­täsi tai sitten se on tarkem­min aika­tau­lu­tet­tua. Joka tapauk­sessa verkko-opinnot vaati­vat aikaa, joten varaa sitä kalenteriisi!

Nonstop-opinnot

Joiden­kin verkko-opin­to­jen kohdalla lukee ”nonstop”. Tämä tarkoit­taa, että

  • voit aloit­taa opinnot jous­ta­valla aika­tau­lulla (opin­to­jak­son toteu­tusaika huomioiden),
  • voit tehdä opinnot omassa tahdissa,
  • voit suorit­taa opinnot itse­näi­sesti opin­to­jak­solla annet­tu­jen suori­tus­oh­jei­den mukaisesti. 

Opinnot pääset aloit­ta­maan noin viikon sisällä ilmoit­tau­tu­mi­sesta. Tarkem­mat tiedot nonstop-opin­to­jak­so­jen toteu­tus- ja ilmoit­tau­tu­mis­ajoista, tavoit­teista ja sisäl­löistä löydät opin­to­jak­so­jen kuvauksista.