Metsä­ta­lous­in­si­nöö­riksi Kare­liasta omat vahvuu­det edellä 

Jessica Komulainen opiskelee metsätaloutta Karelia-ammattikorkeakoulussa.

Jessica Komu­lai­nen 
Metsä­ta­lous

Metsä­ta­lous vali­koi­tui alak­seni, kun huoma­sin katsoa ja miettiä itseäni. Metsä ja luonto ovat muodos­tu­neet osaksi iden­ti­teet­tiäni vuosien saatossa.

Kuin­kapa olisin voinut uskoa ala-asteella 4H:n metsä­tai­to­ki­soissa, että päätyi­sin 10 vuotta myöhem­min luon­non­vara-alalle. Lukiossa viikon­lo­put ja kesä­vii­kot kului­vat juosten ja pyöräil­len metsässä, partio­lei­reillä ja vael­ta­massa Lapissa, ja mielessä olivat jatko-opinnot yliopis­tossa. Ammat­ti­kor­kea­koulu ei tuntu­nut vaih­toeh­dolta, tai varsin­kaan metsäopinnot. 

Kävin lukion kolmeen vuoteen, ja kirjoi­tin seit­se­män ainetta ja lukio­kurs­seja minulla kertyi jopa 94. Viimei­sillä pitkän mate­ma­tii­kan, fysii­kan ja kemian kurs­seilla en kuiten­kaan saanut enää sisäis­tet­tyä asioita, koska ympä­ris­töni, niin harras­tuk­seni kuin mielen­kiin­toni, eivät kohdan­nut opis­kel­ta­vien asioi­den kanssa. 

Ammat­ti­kor­kea­koulu vai yliopisto – haas­tava valinta 

Aloin pitää ammat­ti­kor­kea­kou­lua vaih­toeh­tona viimei­sen lukio­vuo­den syksyllä. Olinhan aina pitänyt käytän­nön­te­ke­mi­sestä kirjo­jen luke­mi­sen ohella. Reali­tee­tin sisäis­tä­mi­nen vaati kuiten­kin opinto-ohjaa­jan ja isän ja äidin neuvoja ja tietoja. Kun ymmär­sin konkreet­ti­sesti, että ammat­ti­kor­kea­kou­lusta on hyvät mahdol­li­suu­det työelä­mään ja jatko­kou­lut­tau­tu­maan pidem­mälle, vaikka mais­te­riksi tai ylem­pään ammat­ti­kor­kea­kou­luun, oli vain tehtävä valinta, haluanko väli­py­säh­dyk­seni opin­to­jen parissa viettää käytän­nön­lä­hei­sesti vai teoria­pai­not­tei­sesti. Valit­sin käytän­nön­lä­hei­syy­den, jonka totesin lukiossa vahvuudekseni. 

Metsä­ta­lous vali­koi­tui alak­seni, kun huoma­sin katsoa ja miettiä itseäni. Metsä ja luonto ovat muodos­tu­neet osaksi iden­ti­teet­tiäni vuosien saatossa, mutta pidin siitä matalaa profii­lia. Olin nimit­täin monen vuoden ajan ajatel­lut metsä­alan olevan pelkkää metsässä rämpi­mistä ja eräjor­mai­lua. Onneksi isän valai­se­van infoplä­jäyk­sen myötä kiin­nos­tuin suun­nat­to­masti alan mahdol­li­suuk­sista. Onhan metsä­ta­lous alana moni­puo­li­nen ja kiin­nos­tava tule­vai­suu­den ala. Minus­ta­han voi tulla vaikka hankin­tae­si­mies, operaa­tio­pääl­likkö, bioener­gia-asian­tun­tija tai jopa Lapin alue­joh­taja! Voisin myös perus­taa oman metsäy­ri­tyk­sen, koska käytän­nön­lä­hei­set opinnot ammat­ti­kor­kea­kou­lussa antaa siihen myös hyvät valmiu­det. Lisäksi Suomen pinta-alasta jopa 75 % on metsiä, ja metsiä tullaan tarvit­se­maan tule­vai­suu­des­sa­kin, joten töistä ei aina­kaan ole pulaa! 

Kare­liasta työelä­mä­lä­hei­sesti metsä­ta­lous­in­si­nöö­riksi 

Kolman­nen vuoden metsä­ta­lous­in­si­nöö­rio­pis­ke­li­jana haluan sanoa, ettei alava­linta ole kadut­ta­nut. Olen luon­teel­tani sosi­aa­li­nen ja minulla on helppoa tulla erilais­ten ihmis­ten kanssa toimeen jous­ta­vuu­teni ja posi­tii­vi­suu­teni vuoksi. Näitä kaikkia piir­tei­täni tarvi­taan metsä­alalla, jossa teemme paljon työtä asiak­kai­den kanssa. Opinnot Kare­liassa ovat olleet mahta­via, mielen­kiin­toi­sia ja moni­puo­li­sia, mutta parasta on ollut saada kunnon koske­tus tule­vaan työelä­mään. Ammat­ti­kor­kea­kou­luo­pin­noissa voimme jo opis­kel­lessa arvioida, millai­sia töitä pääsemme teke­mään valmis­tu­mi­sen jälkeen. Myös opin­toi­hin kuulu­vat pakol­li­set harjoit­te­lu­jak­sot ja yrity­syh­teis­työ, joka Kare­liassa on vahvaa, ovat anta­neet paljon mais­tiai­sia työelämästä. 

Joensuu oli itses­tään­selvä valinta metsä­alan opis­ke­lu­pai­kaksi. Pohjois-Karja­lassa on yli 500 metsäy­ri­tystä ja peräti 6 000 alan työpaik­kaa, metsää on reilusti ympä­rillä, mikä myös opin­noissa hyödyn­ne­tään mata­lalla kynnyk­sellä. Joen­suusta löytyy myös Euroo­pan metsäins­ti­tuu­tion pääkont­tori ja lukui­sia menes­ty­viä metsäy­ri­tyk­siä. Meillä on maail­man suurin metsä­ko­ne­teh­das John Deere, erikois­va­ne­reita tuot­tava UPM, huip­pu­laa­tuista sellua valmis­tava Stora Enson tehdas, metsäin­ven­toin­nin ja metsä­suun­nit­te­lun järjes­tel­miä ja palve­luita tuot­ta­vat Arbo­naut Oy, Bitcomp Oy, Blom Kartta ja yms. Karelia on korkea­kou­luna hyödyn­tä­nyt nämä mahdol­li­suu­det laajassa tutki­mus-, kehitys- ja inno­vaa­tio­toi­min­nas­saan metsä­alan opet­ta­jia ja koulu­tusta kehi­tet­täessä. Meillä TKI- toimin­nan laaja-alainen osaa­mi­nen yhdis­tyy foto­nii­kan huip­puo­saa­mi­seen, vahvaan tieto­tek­nii­kan koulu­tu­keen ja ohjelmistoklusteriin. 

Unohda ennak­ko­luu­lot! 

Näin opin­to­jen loppusuo­ralla olen hyvillä mielin. Olen tehnyt harras­tuk­sis­tani alan itsel­leni! Karelia on antanut paljon, ja olen opin­nois­tani irti niin paljon kuin vain omaa intoa on riit­tä­nyt. Onneksi uskal­sin lukion viimei­senä vuotena antaa aikaa uusille mahdollisuuksille! 

En pelkää valmis­tu­mista, koska tiedän löytä­väni alan työpai­kan Kare­lian tarjoa­milla eväillä. Vink­kinä haluan jatko-opin­toja ja alaa miet­ti­välle antaa, että kannat­taa ottaa selvää asioista, uskal­taa kysyä. Yleinen ilma­piiri, ennak­ko­luu­lot ja mainok­set kannat­taa unohtaa hetkeksi, kun miettii alaa itsel­leen. Kannat­taa tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa ja mikä itseä kiin­nos­taa, ei mennä massan mukana. Oma ala saattaa silloin löytyä hyvin­kin läheltä itseä! 

Tutustu metsä­ta­lous­in­si­nöö­ri­kou­lu­tuk­seen