Toimin­ta­ker­to­mus 2023

Yleistä

Karelia-ammattikorkeakoulu (Karelia) on monia­lai­nen ammat­ti­kor­kea­koulu, jonka pääteh­tä­viä ovat koulu­tus, tutkimus-, kehittämis- ja inno­vaa­tio­toi­minta (TKI) sekä palve­lu­lii­ke­toi­minta. Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy on Joen­suun kaupun­gin omis­tama osakeyhtiö. 

Karelia tarjoaa ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toon ja ylem­pään ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toon johta­vaa koulu­tusta sekä avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­toja. Lisäksi Karelia tuottaa täyden­nys­kou­lu­tusta ja asian­tun­ti­ja­pal­ve­luita sekä osal­lis­tuu aktii­vi­sesti maakun­nan kehit­tä­mi­seen erilais­ten tutkimus- ja kehit­tä­mis­hank­kei­den kautta. Toimin­taa toteu­te­taan yhteis­työssä alueen elinkeino- ja työelä­män sekä kansal­lis­ten ja kansain­vä­lis­ten kump­pa­nei­den kanssa. 

Karelia-ammattikorkeakoulu tekee tiivistä stra­te­gista yhteis­työtä Pohjois-Karjalan koulu­tus­kun­tayh­tymä Rive­rian, opis­ke­li­ja­kunta POKA:n, Joen­suun kaupun­gin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveys­pal­ve­lu­jen kuntayh­ty­män (Siun sote) kanssa. Karelia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopis­ton ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun välillä on stra­te­gi­nen yhteis­työ­so­pi­mus vuosille 2021–2024. Sopi­muk­sessa linja­taan yhteis­työstä koulu­tus­toi­min­nassa, yhteis­kun­nal­li­sen vaikut­ta­vuu­den lisää­mi­sessä ja korkeakoulupalveluissa.

Kasvua kansain­vä­lis­ty­mi­sestä

Valta vaihtui Suomessa, kun Petteri Orpon johtama halli­tus aloitti 20. kesä­kuuta 2023 toimin­tansa. Halli­tus­oh­jel­man mukai­sesti ja huoli­matta valtion­ta­lou­den heiken­ty­neistä näky­mistä korkea­kou­lu­jen indek­sit jäivät voimaan – tällä on ollut ja tulee olemaan iso merki­tys korkea­kou­lu­jen talou­del­li­selle kesto­ky­vylle tilan­teessa, jossa inflaa­tion ja elin­kus­tan­nus­ten kasvu sekä palkan­ko­ro­tus­ten vaiku­tuk­set kustan­nuk­siin ovat olleet erit­täin merkit­tä­viä.  Toki korkea­kou­lut myös menet­ti­vät jotakin ainakin välil­li­sesti. Esimer­kiksi sote-harjoit­te­lun maksut­to­muus päätet­tiin ulos­mi­tata korkea­kou­lu­jen rahoi­tus­ke­hi­tyk­sestä. Tällä oli vaiku­tusta myös Karelia-ammattikorkeakouluun. 

Niin nykyi­nen kuin edel­li­nen­kin halli­tus ovat koros­ta­neet koulu­tus­pe­räi­sen maahan­muu­ton merki­tystä. Tähän asiaan on tartuttu myös Kare­liassa ja olem­me­kin jo kasvat­ta­neet kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den sisään­ot­toa sekä määri­tel­leet luku­vuo­si­mak­sut ja stipen­di­jär­jes­tel­mät sellai­siksi, että koulu­tus on riit­tä­vän kannat­ta­vaa. Vuonna 2023 aloitti myös uusi englan­nin­kie­li­nen insi­nöö­ri­kou­lu­tuk­semme Infor­ma­tion and Commu­nica­tion Tech­no­logy.  Suomen­kie­li­sistä tutkin­to­kou­lu­tuk­sista uutena aloitti vuonna 2023 toimintaterapiakoulutus.

Vuoden 2023 työl­li­syys­lu­vut olivat Kare­lian kannalta erit­täin hyvät. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmis­tu­nei­den opis­ke­li­joi­den työl­lis­ty­mi­nen on huip­pu­lu­ke­missa. Kare­liassa vuonna 2020 valmis­tu­neista opis­ke­li­joista vuosi valmis­tu­mi­sen jälkeen oli työl­lis­ty­neitä peräti 91,1 %. Korkeim­mat työl­li­syys­pro­sen­tit olivat sosi­aali- ja tervey­sa­lalla, teknii­kan alalla sekä tieto­jen­kä­sit­te­lyssä. Erityi­sen hyvin onnis­tut­tiin myös ylemmän ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non suhteen, sillä heillä työl­lis­ty­mis­pro­sent­tinsa oli puhdas 100. Kare­liasta valmis­tu­nei­den työl­lis­ty­mis­pro­sentti oli toiseksi korkein kaikki korkea­kou­lut huomioiden.

Karelia solmi Joen­suun kaupun­gin kanssa stra­te­gi­sen kump­pa­nuus­so­pi­muk­sen, jossa keskei­sinä yhteis­työn kärkinä ovat yhteis­työ opis­ke­li­ja­har­joit­te­lui­den ja opin­näy­te­töi­den toteu­tuk­sessa, stra­te­gi­nen kehit­tä­mi­nen yhtei­sen tutki­mus- ja kehit­tä­mis­toi­min­nan avulla sekä kansain­vä­lis­ty­mi­sen edistäminen.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Riveria palkit­tiin Opetusa­lan turval­li­suus­pal­kin­nolla, joka myön­net­tiin ansiok­kaasta ja esimer­kil­li­sestä oppi­lai­tos­ten väli­sestä yhteis­työstä maakun­nan oppi­lai­tos­tur­val­li­suu­den kehittämiseksi.

Korkea­kou­lu­jen yhtei­nen Digi­vi­sio-hanke edistyi niin, että joulu­kuussa 2023 perus­tet­tiin Highe­rEd Hub Finland Oy, jonka osak­kaana myös Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on.

Vuoden 2023 tulok­set olivat hyvät. Keskei­set tunnus­lu­kumme, kuten suorit­tu­jen tutkin­to­jen määrä ja TKI-toimin­nan volyymi, olivat hyvällä tasolla. Myös tilin­pää­tök­sen hyvään posi­tii­vi­seen talou­del­li­seen tulok­seen on syytä olla tyytyväinen.

Olen­nai­set tapah­tu­mat tilikaudella

Vuonna 2023 Kare­liassa opis­keli 4340 opis­ke­li­jaa ja työs­ken­teli 313 asian­tun­ti­jaa. Tutkin­non suoritti yhteensä 818 opis­ke­li­jaa, joista 696 suoritti ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non ja 122 ylemmän ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­non. Jatku­van oppi­mi­sen tulok­set ja TKI-toimin­nan ulkoi­nen rahoi­tus säilyi­vät edel­lis­vuo­sien tasolla.

Kare­lian vuoteen 2030 ulot­tu­van ‘Karelia 2030 – kestä­vää elin­voi­maa’ stra­te­gian väliar­viointi ja päivi­tys tehtiin kevään 2023 aikana. Päivi­tyk­sen yhtey­dessä toteu­tet­tiin skenaa­rio­työs­ken­tely ja valit­tiin toden­nä­köi­sim­mät skenaa­riot lähi­vuo­sille. Valin­toja arvioi­daan ja päivi­te­tään vuosit­tain. Päivi­tyk­sen jälkeen Kare­lian arvot ovat vastuul­li­suus, rohkea aloit­teel­li­suus ja työelä­mä­lä­hei­syys. Myös Kare­lian visiota, stra­te­gi­sia valin­toja ja stra­te­gi­sia linjauk­sia päivi­tet­tiin toimin­taym­pä­ris­tön enna­koi­tu­jen muutos­ten ja moni­puo­li­sen palau­te­tie­don perusteella.

Kare­lian päivi­te­tyt stra­te­gi­set valin­nat ovat:

  • Osaajia tule­vai­suu­den työelämään
  • Koulu­tus­pe­räistä maahan­muut­toa ja kansainvälisyyttä
  • Kestä­vää hyvinvointia
  • Älykästä tuotan­toa ja palveluja
  • Ratkai­suja vihre­ään siirtymään.

Nämä stra­te­gi­set valin­nat ovat Kare­lian tunnis­tet­tuja vahvuusa­lueita, jotka perus­tu­vat alueel­li­siin, kansal­li­siin ja kansain­vä­li­siin kehi­tys­haas­tei­siin. Pohjois-Karja­lan työelä­män kanssa toteu­tet­tiin­kin yhteensä 97 stra­te­gis­ten valin­to­jen mukaista tutki­mus- ja kehit­tä­mis­han­ketta, joiden yhteen­las­ke­tut kustan­nuk­set olivat noin 5,4 milj. euroa. 

Vuoden aikana käyn­nis­tet­tiin uusia tutkin­to­kou­lu­tuk­sia ja suun­ni­tel­tiin uusia – erityi­sesti sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­seen liit­ty­viä – uuden­tyyp­pi­siä koulu­tuk­sia. Hyvänä esimerk­kinä on vuoden 2024 alussa käyn­nis­tyvä Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karja­laan -hanke, jossa yhdessä Kare­lian ja Pohjois-Karja­lan hyvin­voin­tia­lu­een kanssa käyn­nis­tyy suomen­kie­li­nen sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tus, jonka opetuk­sen tuki­kie­lenä on venäjä.

Vuosi 2023 oli myös audi­toin­tien vuosi, sillä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulle tehtiin useita sen laatua ja toimin­ta­ta­poja tarkas­te­le­via ulkoi­sia arvioin­teja. Karelia oli ensim­mäi­nen korkea­koulu, joka osal­lis­tui Pohjois-Karja­lan Kaup­pa­ka­ma­rin koor­di­noi­maan työelä­mä­au­di­toin­tiin. Vuosina 2021–2023 Kare­liassa toteu­tet­tiin myös sisäi­set audi­toin­nit, joilla valmis­tau­dut­tiin kansal­li­seen korkea­kou­lu­jen audi­toin­tiin. Varsi­nai­nen korkea­kou­lu­jen arvioin­ti­neu­vos­ton järjes­tämä audi­tointi, johon otti osaa yli sata Kare­lian henki­lös­töön, opis­ke­li­joi­hin ja yhteis­työ­kump­pa­nei­hin kuulu­vaa henki­löä, pidet­tiin marras­kuussa 2023.

Koulu­tus

Kare­lian koulu­tus laaje­nee ja tulok­set hyvällä tasolla 

Kare­lian koulu­tuk­sen laaje­ne­mi­nen jatkui vuonna 2023. Tutkin­to­kou­lu­tuk­sessa aloitti 1 269 uutta opis­ke­li­jaa ja opis­ke­li­joi­den koko­nais­määrä syys­kuun lopussa oli 4 340. Molem­mat luvut ovat Kare­lian histo­rian korkeim­pia. Uusina tutkin­to­kou­lu­tuk­sina käyn­nis­tyi­vät toimin­ta­te­ra­peut­ti­kou­lu­tus ja englan­nin­kie­li­nen tieto­tek­nii­kan (Infor­ma­tion Tech­no­logy) insi­nöö­ri­kou­lu­tus. Molem­pien uusien koulu­tus­ten veto­voima oli erit­täin hyvä. Uusien koulu­tus­ten lisäksi opis­ke­li­ja­mää­rän kasvu johtui pääasiassa muiden kansain­vä­lis­ten koulu­tus­ten kasvusta. Kansain­vä­lis­ten tutkinto-opis­ke­li­joi­den määrä on kasva­nut stra­te­giassa asetet­tua tavoi­tetta nopeam­min ja oli vuonna 2023 yli 8 % opis­ke­li­joi­den koko­nais­mää­rästä. Pohjois-Karja­lan Kaup­pa­ka­ma­rin toteut­tama työelä­mä­au­di­tointi saatiin loppuun keväällä 2023. Audi­toin­nin kohteena olivat kaikki ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toon johta­vat koulu­tuk­set ja Kare­lian jatku­van oppi­mi­sen palvelut.

Koulu­tuk­sen tulok­set para­ni­vat selvästi vuonna 2023 edel­li­seen vuoteen verrat­tuna. Tulok­set olivat monilta osin tavoit­tei­den mukai­sia ja Kare­lian suhteel­li­nen asema parani selvästi ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen kansal­li­sessa vertai­lussa. Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­to­jen määrä oli 696 (623 vuonna 2022), joka oli 6 % tavoi­tetta (740) pienempi. Määrä­ajassa valmis­tu­nei­den osuus oli 62,4 % (63,7 % vuonna 2022) laski ja oli selvästi tavoi­tetta alhai­sempi. Tutkin­to­ko­reit­tain tarkas­te­luna palve­lua­lo­jen (liike­ta­lous ja matkailu) tutkin­to­mää­rän kolmen edel­tä­vän vuoden keskiarvo oli opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön aset­ta­maa tutkin­to­ta­voi­tetta korkeampi. Sosi­aali- ja tervey­sa­lan, kult­tuu­ria­lan sekä teknii­kan, tieto­jen­kä­sit­te­lyn ja metsä­ta­lou­den tutkin­to­ko­rien tutkin­to­mää­rät jäivät hieman tutkin­to­ta­voit­teita alhai­sem­miksi. Ylem­pien ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­to­jen määrä 122 (89) oli Kare­lian histo­rian paras ja tavoi­tetta korkeampi. Opis­ke­li­ja­tyy­ty­väi­syys oli Kare­lian oman OPALA-palaut­teen perus­teella histo­rian parasta. Valta­kun­nal­li­sessa valmis­tu­mis­vai­heen AVOP-palau­te­ky­se­lyssä Kare­lian tulok­set para­ni­vat merkit­tä­västi. Kare­lian ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toon valmis­tu­vien palaute oli kansal­li­sessa vertai­lussa ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen 4. parasta. Uusim­pien työl­lis­ty­mis­ti­las­to­jen perus­teella Kare­liasta valmis­tu­neet ovat työl­lis­ty­neet 2. parhai­ten ammat­ti­kor­kea­kou­luista valmis­tu­nei­den kansal­li­sessa vertailussa.

Jatku­van oppi­mi­sen suori­tus­mää­rät säilyi­vät koko­nai­suu­tena edel­lis­vuo­den tasolla. Kare­lian asema jatku­van oppi­mi­sen opin­to­jen suori­tus­mää­rien kansal­li­sessa vertai­lussa heik­keni jonkin verran ja oli avoimen ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­to­suo­ri­tus­ten osalta vähän keski­mää­räistä korkeampi. Kare­lian korkea­kou­lu­jen yhteis­työ­opin­to­jen suori­tus­määrä oli tavoi­tetta korkeampi ja 6,7 % ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opin­to­suo­ri­tus­ten yhteis­mää­rästä. Tiedolla johta­mi­sen muun­to­kou­lu­tuk­sen toteu­tus jatkui Jatku­van oppi­mi­sen ja työl­li­syy­den palve­lu­kes­kuk­sen (JOTPA) eril­lis­ra­hoi­tuk­sella. Korkea­kou­lu­jen stra­te­gi­sessa sopi­mus­pe­rus­tai­sessa yhteis­työssä ja työn­jaossa tehtiin uusia avauk­sia. Karelia koor­di­noi kahta ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen kansal­lista yhteis­työ­ver­kos­toa, jotka liit­ty­vät ikäosaa­mi­seen ja raken­nusa­lan ilmastoselvitysosaamiseen.

Vastuul­li­suus Kare­lian koulutuksessa

Kare­lian kaik­kien koulu­tus­vas­tui­den ja jatku­van oppi­mi­sen palve­lu­jen työelä­mäyh­teyk­sien toimi­vuutta arvioi­tiin Pohjois-Karja­lan kaup­pa­ka­ma­rin toteut­ta­missa audi­toin­neissa luku­vuonna 2022-2023. Työelä­mäyh­teis­työtä on kehi­tetty audi­toin­ti­pa­laut­teen ja muun arvioin­ti­tie­don pohjalta. Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen kansal­li­sessa valmis­tu­vien opis­ke­li­joi­den lähtö­ky­se­lyssä Kare­liasta valmis­tu­nei­den työelä­mäyh­teyk­siin liit­tyvä palaute oli maan kärkitasoa.

Kestä­vän kehi­tyk­sen osaa­mi­nen on mukana kaik­kien Kare­lian koulu­tus­ten ydin­osaa­mi­sessa ja koulu­tus­ten toteut­ta­mi­sessa. Kare­lian vuosille 2022–2024 laadi­tun saavu­tet­ta­vuus­suun­ni­tel­man toteut­ta­mi­nen jatkui. Suun­ni­tel­massa linja­taan erityi­sesti koulu­tus­toi­min­nan saavu­tet­ta­vuutta ja sen kehit­tä­mistä kahdek­salla eri osa-alueella:

  • Arvot, asen­teet ja toimintakulttuuri
  • Johta­mi­nen
  • Fyysi­nen ympäristö
  • Digi­taa­li­nen saavutettavuus
  • Opetus ja oppiminen
  • Tuki ja ohjaus
  • Vies­tintä
  • Opis­ke­li­ja­va­lin­nat

Koko­nai­suu­tena Kare­lian saavu­tet­ta­vuus on hyvällä tasolla ja kehit­tä­mistä vaati­via asioita viedään eteen­päin suun­ni­tel­man mukaisesti.

Tutki­mus, kehit­tä­mis- ja inno­vaa­tio­toi­minta (TKI)

TKI-toimin­nalla uuteen EU-ohjel­ma­kau­teen: kansain­vä­li­nen Invest -allianssi TKI-toimin­nan suunnannäyttäjänä

Vuonna 2023 toteu­tet­tiin 84 TKI-projek­tia, joista kansain­vä­li­siä oli 12. Pääasial­li­sia TKI-rahoi­tus­oh­jel­mia olivat Euroo­pan alue­ke­hi­tys­ra­hasto (EAKR), Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto (ESR+), Euroo­pan Unionin Nort­hern Perip­hery and Arctic (NPA)-, Erasmus+- ja Hori­sontti-ohjel­mat sekä eri minis­te­riöi­den ja säätiöi­den rahoitukset.

TKI-rahoi­tusta myön­net­tiin laajoi­hin yhteis­työ­hank­kei­siin koulu­tus­pe­räi­sen maahan­muu­ton, oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jen uudis­ta­mi­sen sekä sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­sen osaa­ja­pu­laan haas­tei­siin vastaa­mi­seksi. Uutena rahoi­tus­oh­jel­mana käyn­nis­tyi EU:n alue- ja raken­ne­po­li­tii­kan rahoi­tus oikeu­den­mu­kai­seen siir­ty­mään (JTF). Rahoi­tuk­sen tavoit­teena on lieven­tää ilmas­to­siir­ty­män haital­li­sia vaiku­tuk­sia ja sen aiheut­ta­maa raken­ne­muu­tosta tuke­malla aluei­den elin­voi­man kasvua uusilla aloit­teilla.  Karelia toteut­taa JFT-rahoi­tuk­sella yhteis­työssä Joen­suun kaupun­gin, Itä-Suomen liikun­tao­pis­ton ja Itä-Suomen yliopis­ton kanssa hank­keen, jossa kehi­te­tään maakun­taan liikun­nan, hyvin­voin­nin ja urhei­lu­tes­tauk­sen osaa­mis­kes­kit­tymä ”Mehti­mäki Hub”. Hank­keelle myön­net­tiin rahoi­tusta 2,2 M€ ja se toteu­te­taan vuosina 2023–2025.

Karelia jatkaa yhteis­työtä INVEST-allians­sissa uuden neli­vuo­tis­kau­den (2024 – 2027) Erasmus+ -rahoi­tuk­sella. Toisen vaiheen alkaessa INVEST-allians­siin on liit­ty­nyt mukaan kolme uutta yliopis­toa: rans­ka­lai­nen Univer­sity of Reims Cham­pagne-Ardenne, italia­lai­nen Univer­sity Milano-Bicocca ja espan­ja­lai­nen Univer­sity of Cordoba. INVES­Tin tavoit­teena on muun muassa kestä­vän kehi­tyk­sen edel­ly­tys­ten ja työka­lu­jen kehit­tä­mi­nen ja käyt­töön­otto, tule­vai­suu­den työelä­mä­tai­to­jen yhteis­ke­hit­tä­mi­nen sekä yhtei­sen tutki­mus- ja kehit­tä­mis­stra­te­gian laadinta ja toteutus.

EU-ohjel­ma­kau­den 2007-2021 päät­ty­mi­sen vuoksi vuosi 2023 oli myös laajo­jen kehit­tä­mis­ko­ko­nai­suuk­sien päät­tä­mi­sen vuosi niin oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jen kehit­tä­mi­sen kuin ener­gian, puura­ken­ta­mi­sen ja teol­li­sen auto­maa­tion hank­kei­den osalta. Hank­kei­den tulok­sia esitel­tiin Kare­lian Pulssi-artik­ke­lei­den ja Theseus-julkai­su­por­taa­lin avulla.

Kare­liassa on valmis­teltu vuoden 2023 aikana tutki­mus- ja oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jen kehit­tä­mis­suun­ni­telma, ”Älykam­pus”. Suun­ni­tel­malla tavoi­tel­laan Wärt­silä- ja Tikka­rinne-kampus­ten tutki­mus- ja oppi­mi­sym­pä­ris­tö­jen sekä teknistä että vihreän siir­ty­män vaati­mus­ten mukaista uudis­ta­mista. Inves­toin­ti­ko­ko­nai­suu­den tarpei­den määrit­te­lyä on tehty yhteis­työssä Inno­kau­punki Joensuu ekosys­teemi –toimi­joi­den kanssa.

Karelia on vahvasti mukana Pohjois-Karja­lan hyvin­voin­tia­lu­een raken­ta­mi­sessa ja kuntien enna­koi­van hyvin­voin­tiyh­teis­työn kehit­tä­mi­sessä. Vuonna 2023 käyn­nis­tet­tiin Sairaan­hoi­ta­jaksi Pohjois-Karja­laan -yhteis­hanke vastaa­maan kasva­viin työvoi­ma­tar­pei­siin. Koulu­tuk­sessa testa­taan inno­va­tii­vista osin vieras­kie­listä koulutuspolkua.

Tutki­mus- ja kehit­tä­mi­syh­teis­työtä toteu­te­taan toisen asteen koulu­tuk­sen järjes­täjä Rive­rian kanssa syste­maat­ti­sesti yhtei­seen stra­te­gi­seen suun­ni­tel­maan perus­tuen. Vastaava stra­te­gi­sen TKI-kump­pa­nuus­suun­ni­tel­man laadinta käyn­nis­tet­tiin myös Joen­suun kaupun­gin kanssa loppu­vuo­desta 2023.

Kansain­vä­li­sessä TKI-yhteis­työssä Nort­hern Perip­hery and Arctic (NPA) ja Erasmus+ -rahoi­tus­oh­jel­mat ovat olleet merkit­tä­viä TKI-toimin­nan rahoit­ta­jia yritys­ten ja muiden työor­ga­ni­saa­tioi­den kanssa tehtä­vässä yhteis­työssä ja koulu­tus­ten opetusai­neis­to­jen ja –mene­tel­mien luomi­sessa. Esimer­kiksi monia­lai­nen ja poik­ki­tie­tei­nen ikäosaa­mi­sen ylempi englan­nin­kie­li­nen tutkin­to­kou­lu­tus on kehi­tetty seit­se­män euroop­pa­lai­sen korkea­kou­lun yhteistyönä.

Kare­lian TKI-toimin­nan kehit­tä­mis­toi­men­pi­teitä ja laadun­hal­lin­taa jatket­tiin myös vuonna 2023. Näitä olivat mm. opis­ke­li­jasta projek­ti­työn­te­ki­jäksi -kehit­ty­mis­polku, tutki­ja­nu­ra­malli, projek­ti­pääl­lik­kö­men­to­rointi sekä kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den ohjel­man työs­tä­mi­nen Arenen ja Kare­lian työryh­missä. Myös TKI-toimin­nan brändi ja konsepti ”Ratkai­suja ylihuo­mi­seen” lanseerattiin.

Vastuul­li­suus Kare­lian TKI-toiminnassa

TKI-toimin­nan avulla tuotamme ratkai­suja kestä­vyys­haas­tei­siin, edis­tämme kestä­vää kehi­tystä ja vähen­nämme ilmas­ton­muu­tok­sen vaiku­tuk­sia. Lisäämme sekä Kare­lian että kump­pa­nei­demme kestä­vän kehi­tyk­sen ja hyvin­voin­nin osaa­mista. Toteu­tamme hank­keet talou­del­li­sesti, ekolo­gi­sesti ja vastuullisesti.

Kestä­vyys- ja vastuul­li­suus­tee­moja edis­te­tään kehit­tä­mällä kier­to­ta­lous­rat­kai­suja ja hiili­neut­raa­lia raken­ta­mista sekä kestä­vään kehi­tyk­seen ja vastuul­li­suu­teen liit­ty­vää osaa­mista. Kommu­ni­koiva Energia –hank­keessa kehi­tet­tiin toimin­ta­malli vähä­hii­lis­ten verk­ko­pal­ve­lu­jen laadin­taan ja edis­tet­tiin digi­taa­lis­ten palve­lu­jen kestä­vyyttä yhteis­työssä alueen sähkö­verk­ko­yh­tiöi­den ja niiden arvo­ket­jun kanssa. Muovien kier­to­ta­loutta edis­te­tään kansain­vä­li­sessä Plast­LIFE –hank­keessa, jossa Karelia tutkii maata­lous­muo­vien kier­rä­tystä ja jatkohyödyntämistä.

INVEST-allians­sissa kestä­vyys- ja vastuul­lis­työ on kytketty osaksi henki­lös­tön osaa­mi­sen kehit­tä­mis­oh­jel­maa. Vastuul­li­suutta ja kestä­vyyttä tarkas­tel­laan kansain­vä­li­sessä webi­naa­ri­sar­jassa koulu­tus­ten, palve­lui­den, TKI-toimin­nan, kestä­vien tapah­tu­mien ja vastuul­li­sen johta­mi­sen näkö­kul­mista. Nämä kaikki osa-alueet huomioi­daan henki­lös­tön avain­kom­pe­tens­sien muotoi­lussa ja jatku­vassa osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sessä. INVEST4EXCEL­LENCE-hank­keessa puoles­taan on toimin­ta­tut­ki­muk­sen mene­tel­min koottu kestä­vän ja vastuul­li­sen TKI-toimin­nan alakoh­tai­set ja yhtei­set kompe­tens­sit laajaksi matrii­siksi, jota edel­leen hyödyn­ne­tään osaa­mi­sen kehittämisessä.

Palve­lu­lii­ke­toi­minta

Kare­lian palve­lu­lii­ke­toi­minta muodos­tuu koti­maan koulu­tuk­sen myyn­nistä, kansain­vä­li­sestä liike­toi­min­nasta ja tutki­mus­pal­ve­lui­den myyn­nistä.  Kare­lian palve­lu­lii­ke­toi­min­nan vuoden 2023 liike­vaihto oli 1,2 milj. eur ja tulos 0,11 milj. eur.

Koti­mai­sen koulu­tuk­sen myynti

Koti­maan koulu­tus­pal­ve­lui­den vuoden 2023 liike­vaihto oli 0,63 milj. euroa ja tulos 0,12 milj. euroa. Vuonna 2023 liike­vaih­dol­taan suurim­mat koulu­tuk­set olivat ICT-opin­to­polku, Lean-koulu­tuk­set sekä Amk-tutkinto työvoi­ma­kou­lu­tuk­sena -koulu­tuk­set. Vuoden 2023 tavoit­teena on ollut TKI-ratkai­su­jen ja jatku­van oppi­mi­sen yhtey­den vahvistaminen.

Koulu­tus­pal­ve­luissa on kehi­tetty muun muassa mikro-opin­to­tar­jon­taa Yritys­ten muutos­ky­vyk­kyys, vihreä siir­tymä ja digi­ta­li­saa­tio –hank­keessa. Uusia tuot­teita kehi­tet­tiin yhteis­työssä Kare­lian osaa­ja­poo­li­lais­ten kanssa. Karelia on mukana myös Tapio Oy:n koor­di­noi­massa metsä­alan täyden­nys­kou­lu­tuk­sessa, jonka rahoit­taa Jatku­van oppi­mi­sen ja työl­li­syy­den palvelukeskus.

Koulu­tus­pal­ve­lui­den tuot­teis­ta­mi­nen tunnis­te­tuissa kärki­tuot­teissa Lean sekä Johta­mi­nen ja esimies­työ jatkui. Vuoden 2023 aikana avat­tiin merkit­tä­viä uusia asiak­kuuk­sia, vahvis­tet­tiin Jatku­van oppi­mi­sen konsep­tin näky­vyyttä sekä käyn­nis­tet­tiin kumppanuusfoorumitoiminta. 

Laaduk­kaan palve­lu­pro­ses­sin varmis­ta­mi­seksi käyn­nis­tet­tiin Kare­lian uuden asiak­kuu­den­hal­lin­ta­jär­jes­tel­män CRM:n käyt­töön­ot­to­pro­jekti. Uusi CRM otetaan käyt­töön vuoden 2024 aikana.

Kansain­vä­li­nen liiketoiminta

Kansain­vä­li­sen liike­toi­min­nan liike­vaihto vuonna 2023 oli 0,29 milj. euroa ja tili­kau­den tulos 0,07 milj. euroa.

Vuoden 2023 aikana Kare­lian kansain­vä­li­sen liike­toi­min­nan keskei­sin pain­opiste oli täyden­tä­vien opis­ke­li­ja­rek­ry­toin­ti­ka­na­vien ja agent­ti­kump­pa­nuuk­sien kehit­tä­mi­nen erityi­sesti tutkinto-opis­ke­li­joi­den rekry­toin­tia varten. Tavoit­teena on pystyä toimi­maan valin­ta­pro­ses­sissa nopeasti ja varmis­taa siten Kare­lian kansain­vä­lis­ten tutkinto-opis­ke­li­ja­mää­rien tavoit­tei­den täyt­ty­mi­nen. Yhteis­työssä muiden Kare­lian toimi­joi­den kanssa kehi­tet­tiin “Rolling Admis­sion” jatku­van haun järjes­telmä. Samoja agent­teja hyödyn­ne­tään myös täyden­nys­kou­lu­tuk­sen tarjon­nassa sekä mahdol­li­sissa täyden­tä­vissä rekry­toin­ti­toi­men­pi­teissä kuten Pathway-ohjel­massa. Agentit arvioi­daan jatkossa vuosit­tain ja verkos­toa täyden­ne­tään tarpeen ja kohde­maa­va­lin­to­jen perusteella.

Kansain­vä­li­senä täyden­nys­kou­lu­tuk­sena tarjot­tiin INVEST erikois­tu­mi­so­pin­toi­hin perus­tu­vat Diplomi-opinnot kahdella koulu­tusa­lalla. Täyden­nys­kou­lu­tus­tar­jon­nassa onnis­tut­tiin hyvin, ja metsä­ta­lou­den ohjel­maan saatiin iso ryhmä intia­lai­sia Tamil Nadu Univer­si­tyn opis­ke­li­joita yhteis­työssä Itä-Suomen yliopis­ton kanssa. Yhteis­työ uzbe­kis­ta­ni­lai­sen Nordic Inter­na­tio­nal Univer­si­tyn kanssa täsmen­tyy jatkossa koske­maan IB- ja ICT-koulu­tuk­sia. Kiinassa jatket­tiin kansain­vä­li­sen energia- ja ympä­ris­tö­tek­nii­kan tutkin­to­kou­lu­tuk­sia ja käyn­nis­tet­tiin Linyi-yliopis­ton kanssa yhteis­työ sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­sen toteut­ta­mi­seksi. Myös Kare­lian ja Chilen yliopis­ton yhtei­sen ikäosaa­mi­sen diplo­mi­kou­lu­tuk­sen kehit­tä­mi­nen Chilessä eteni suunnitellusti.

Tutki­mus­pal­ve­lui­den myynti

Tutki­mus­pal­ve­lui­den myyn­nissä ei päästy asetet­tuun tulos­ta­voit­tee­seen. Vuoden 2023 taan­tu­man merkit näkyi­vät myös tutki­mus­pal­ve­lui­den kysyn­nän hiipu­mi­sena, ja liike­vaihto jäi 0,27 milj. Euroon ja tili­kau­den tulos –0,09 milj. euroon.  Kare­lian tutki­mus­pal­ve­lui­den kärki on raken­ta­mi­sen, tark­kuus­tek­nii­kan ja ener­gian tutki­mus­pal­ve­luissa. Uutena avauk­sena päätet­tiin avata vuoden 2024 alussa raken­nus­tek­nii­kan ääni­la­bo­ra­to­rio Joen­suun Kais­la­ka­dulle palve­le­maan raken­nusa­lan yritys­ten tuote­ke­hi­tystä. Yhä enemmän kysyn­tää on myös vähä­hii­li­syys­las­ken­taan liittyen.

Karelia voitti tarjous­kil­pai­lun maakun­nal­li­sesta ener­gia­neu­von­nasta vuosille 2023–2025. Vihreän siir­ty­män tutki­mus­pal­ve­lui­den kokoa­mi­nen ja resurs­sien varmis­ta­mi­nen on tunnis­tettu kehit­tä­mis­koh­teeksi tutki­musym­pä­ris­tö­jen uudis­ta­mi­sen lisäksi.

Vastuul­li­suus Kare­lian palveluliiketoiminnassa

Koti­maan koulu­tus­pal­ve­luita toteu­te­taan sovit­tu­jen proses­sien ja työoh­jei­den mukai­sesti, jolloin toiminta on sujuvaa ja resurs­sien käyttö on teho­kasta. Koulu­tus­toi­min­nan toteu­tuk­sissa suosi­taan verkossa tapah­tu­vaa oppi­mista silloin, kun toteut­ta­mis­tapa sopii oppi­mi­sen peda­go­gi­siin vaati­muk­siin.  Koulu­tus­ten toteu­tuk­sissa hyödyn­ne­tään jatkossa entis­tä­kin enemmän Kare­lian digi­pe­da­go­gi­sia tekno­lo­gioita sekä uusia oppi­mi­sym­pä­ris­töjä. Opetus­ma­te­ri­aali tuote­taan sähköi­sessä muodossa, jolloin paperin käyttö mini­moi­daan. Kare­lian koulu­tus­ten toteu­tuk­sissa edis­te­tään yhteis­työtä alueel­lis­ten toimi­joi­den kanssa, minkä kautta edis­tämme myös alueel­lista vaikut­ta­vuutta sekä yhteis­kun­nal­lista vastuul­li­suutta. Karelia odottaa myös yhteis­työ­toi­mi­joilta vastuul­li­suutta ja kestä­vän kehi­tyk­sen huomioi­mista muun muassa hankinnoissa.

Vastuul­li­suus on huomioitu kansain­vä­li­sessä liike­toi­min­nassa erityi­sesti yhteis­työ­mai­den koko­nais­val­tai­sessa arvioin­nissa ja hyöty-riski-matrii­sien kehit­tä­mi­sessä ja käyt­töö­no­tossa. Kare­lian kaikki kansain­vä­li­sen liike­toi­min­nan kump­pa­ni­maat ja kump­pa­nuu­det arvioi­daan jatkossa hyödyn­tä­mällä matrii­sia, jossa kartoi­te­taan ihmi­soi­keuk­sien, poli­tii­kan, vakau­den, turval­li­suu­den, lain­sää­dän­nön, ympä­ris­tön ja talou­den näkö­kul­mista toimin­nan eetti­syyttä ja vastuul­li­suutta. Tavoit­teena on, että Karelia voi kaikessa kansain­vä­li­sessä liike­toi­min­nas­saan sitou­tua vastuul­li­seen kump­pa­nuu­teen ja toimintaan.

Henki­löstö

Kare­lian henki­lö­työ­vuo­si­määrä vuonna 2023 oli 304, joka oli kuusi henki­lö­työ­vuotta edel­lis­vuotta pienempi. Henki­lö­työ­vuo­sien vähen­ty­mi­nen johtui pääsään­töi­sesti määrä­ai­kai­sen projek­ti­hen­ki­lös­tön työsuh­tei­den päät­ty­mi­sestä. Henki­lö­työ­vuo­det jakau­tui­vat seuraa­vasti: opetus­hen­ki­löstö 172, hallinto 89 ja TKI-henki­löstö 43 henkilötyövuotta.

Henki­lö­työ­vuo­sien vähen­ty­mi­sestä huoli­matta Kare­liassa oli vuonna 2023 ulkoi­sessa haussa 10 avointa tehtä­vää, joista 5 oli opet­ta­jan, 3 hallin­non ja 2 TKI-tehtä­viin.  Puolet haussa olleista tehtä­vistä oli määrä­ai­kai­sia. Henki­lös­töstä oli 87 % oli vaki­nai­sessa työsuh­teessa. Määrä­ai­kai­sissa työsuh­teissa työs­ken­nel­tiin pääasiassa TKI-hank­keissa. Osa-aikai­sia työn­te­ki­jöitä oli 10 % henkilöstöstä.

Työajasta kohdis­tui koulu­tus­toi­min­taan 53 %, TKI-toimin­taan 24 %, hallin­toon 20 % ja palve­lu­lii­ke­toi­min­taan 3 %. Henki­lös­tön keski-ikä oli 49 vuotta. Vuoden aikana Kare­liasta eläköi­tyi 9 henki­löä, joiden keski­mää­räi­nen eläk­keel­le­siir­ty­mi­sikä oli 64,2 vuotta. 

Vuosit­tain kerät­tä­vän henki­lös­tö­pa­laut­teen vuoden 2023 henki­lös­tön koko­nais­tyy­ty­väi­syys oli 83 %, joka on nykyi­sen kyse­ly­muo­don mittaus­his­to­rian paras tulos. Tyyty­väi­sim­piä oltiin Kare­li­aan turval­li­suus­te­ki­jöi­den huomioi­seen Kare­liassa (97 %), Kare­li­aan työnan­ta­jana (96 %) selkei­siin työ- ja tulos­ta­voit­tei­siin (94 %) sekä työn ergo­no­mi­siin teki­jöi­hin (94 %). Tyyty­väi­syys parani edel­lis­vuo­desta eniten esihen­ki­löltä saatuun kehit­tä­vään palaut­tee­seen, mutta toisaalta taas heik­keni eniten esihen­ki­lön toimi­mi­seen tasa­puo­li­sesti ja oikeu­den­mu­kai­sesti. Kyselyn NPS-luku, eli suosit­te­luin­deksi oli 41. Kun NPS-luku on yli 50, tulos on erinomainen.

Vuonna 2023 henki­lös­tön koulu­tuk­seen käytet­tiin 7 616 tuntia, joka oli 4 päivää per päätoi­mi­nen työn­te­kijä.  Sairaus­pois­sao­lo­päi­viä oli yhteensä 247 eli lasken­nal­li­sesti 6,8 päivää työn­te­ki­jää kohden. Kare­lian sairaus­pois­sao­lot ovat pienem­mät kuin kunta­sek­to­rilla vastaa­vissa tehtä­vissä työs­ken­te­le­villä keski­mää­rin.  Muokat­tua työtä teki 8 henkilöä.

Työter­veys­huol­losta saadun palaut­teen perus­teella Kare­liassa panos­tet­tiin vuonna 2023 erityi­sesti henki­lös­tön liik­ku­mi­sen tuke­mi­seen. Tällä pyrit­tiin ennal­taeh­käi­se­mään liik­ku­mi­sen vähyy­destä johtu­via työky­vyn ja työhy­vin­voin­nin haas­teita.  Työnan­ta­jan myön­tämä liikunta- ja kult­tuu­rie­tuus oli käytössä 277 työn­te­ki­jällä. Sykettä-korkea­kou­lu­lii­kunta on henki­lös­tölle työnan­ta­jan tukemaa, ja sitä käytti 122 työn­te­ki­jää. Vuonna 2022 käyt­töö­no­tettu työsuh­de­pol­ku­pyö­räetu vaki­nai­selle henki­lös­tölle on käytössä yhteensä 49 työn­te­ki­jällä. Vuonna 2023 polku­pyö­räe­dun hankki 27 työntekijää.

Työhy­vin­voin­ti­ryhmä rakensi Karelia-intraan Vapari-sivus­ton, jonka tarkoi­tuk­sena on yllä­pi­tää yhteistä hyvin­voin­tia ja kasvat­taa yhtei­söl­li­syyttä yhtei­sen teke­mi­sen ja jaka­mi­sen kautta, esimer­kiksi liikun­ta­vink­kejä jakaen. Syksyllä toteu­tet­tiin henki­lös­tölle myös matalan kynnyk­sen liikuntaryhmä.

Vastuul­li­suus Kare­lian henkilöstöjohtamisessa

Karelia toimii eetti­sesti, kult­tuu­ri­sesti ja sosi­aa­li­sesti vastuul­li­sena työnan­ta­jana. Kare­liassa toimii kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den työryhmä, jonka tehtä­vänä on edistää, kehit­tää ja koor­di­noida Kare­lian kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den toimia. Vuoden 2023 alussa Kare­liassa otet­tiin käyt­töön kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den ohjelma, joka on luet­ta­vissa Kare­lian verk­ko­si­vuilla. Ohjelma sisäl­tää muun muassa seuraa­via henki­lös­töön liit­ty­viä vastuullisuusvalintoja:

  • Olemme turval­li­nen, vastuul­li­nen ja hyvin­voin­tia edis­tävä korkeakouluyhteisö.
  • Kohte­lemme kaikkia yhtei­sömme jäseniä yhden­ver­tai­sesti ja tasa-arvoisesti.
  • Kannus­tamme korkea­kou­lu­yh­tei­söämme jatku­vaan oppi­mi­seen ja kehittymiseen.

Vastuul­li­suus johta­mi­sessa tarkoit­taa sitä, että johta­mi­nen on avointa ja läpi­nä­ky­vää ja että henki­lös­töllä on mahdol­li­suus osal­lis­tua päätök­sen­te­koon. Yksi konkreet­ti­nen esimerkki avoi­mesta ja läpi­nä­ky­västä johta­mi­sesta ovat verkossa pidet­tä­vät kuukausit­tai­set henki­lös­tö­ko­kouk­set, joissa Kare­lian johto esit­te­lee sekä toteu­tu­neita tulok­sia, ajan­koh­tai­sia päätök­siä että valmis­teilla olevia tulevia asioita.

Eetti­nen, kult­tuu­ri­nen ja sosi­aa­li­nen vastuul­li­suus ulottuu kaik­kiin työn­te­ki­jän työsuh­teen elin­kaa­ren eri vaihei­siin huomioi­den muun muassa osaa­mi­sen, työky­vyn ja eri elämäntilanteet.

Vuoden 2023 keskei­siä henki­lös­tö­po­liit­ti­sia vastuul­li­suus­te­koja olivat:

  • Karelia-korkea­kou­lu­yh­tei­sön turval­li­sem­man tilan huoneen­tau­lun laadinta yhteis­työssä tasa-arvo­vas­taa­van ja opis­ke­li­ja­kun­nan kanssa
  • Esihen­ki­lö­kom­pas­sin käyt­töön­otto osana työkykyjohtamista
  • Muoka­tun työn mallin raken­ta­mi­nen työter­vey­syh­teis­työssä työky­vyn tuke­mi­seksi ja edistämiseksi
  • Työn ja yksi­tyi­se­lä­män yhteen­so­vit­ta­mi­seksi yhden päivän palkal­li­nen vapaa, kun työn­te­ki­jän lapsi aloit­taa ensim­mäi­sen luokan koulussa
  • Matalan kynnyk­sen liikun­ta­ryhmä osana Sykettä-korkeakoululiikuntaa
  • Uniter­vey­den valmen­nuk­set työterveysyhteistyössä
  • Työhy­vin­voin­ti­ryh­män toteut­tama työhy­vin­voin­nin webinaarisarja
  • Tutki­jau­ra­pol­ku­vaih­toeh­to­jen käyt­töön­otto ja palkal­li­nen tuke­mi­nen väitöskirjatyössä
  • Kehi­tys­kes­kus­te­lui­den uudis­ta­mi­nen siten, että keskei­sinä koko­nai­suuk­sina ovat stra­te­gi­nen osaa­mi­nen, digi­taa­li­nen osaa­mi­nen, työn merki­tyk­sel­li­syys, yhtei­söl­li­syys sekä työn tavoit­teel­li­suus ja tuloksellisuus

Kare­lian henki­lös­töllä on ollut mahdol­li­suus osal­lis­tua vuoden 2023 aikana erilai­siin kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den ryhmän tapah­tu­miin, esimerkiksi:

  • Puunis­tu­tus­ta­pah­tuma (yhteis­työssä Joen­suun kaupun­gin, ENO-verk­ko­kou­lun ja Nepen­mäen koulun kanssa)
  • Syksyn liikun­tail­ta­päi­vän Roska liikkuu -tapah­tuma (yhteis­työssä Itä-Suomen yliopis­ton, Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun, korkea­kou­lu­jen SYKETTÄ-liikun­ta­pal­ve­lun, Savon ammat­tio­pisto Sakky:n ja Pohjois-Karja­lan koulu­tus­kun­tayh­tymä Rive­rian kanssa)
  • Kestä­vän kehi­tyk­sen kirjas­toai­neis­tot -tietoisku

Henki­lös­tölle on aktii­vi­sesti tiedo­tettu erilai­sista kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den webi­naa­reista ja koulu­tuk­sista. Tavoit­teena on henki­lös­tön jatkuva oppi­mi­nen ja amma­til­li­nen kehit­ty­mi­nen kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den teemoista.

Merkit­tä­vim­mät riskit toimin­ta­vuonna ja tulevaisuudessa

Vuonna 2022 alkanut Venäjän hyök­käys­sota Ukrai­naan piti inflaa­tion yli 8 %:ssa loppu­vuo­den 2022 ja alku­vuo­den 2023 aikana. Tämä näkyi merkit­tä­vinä, osit­tain budje­tin ylit­tä­neinä hinnan­ko­ro­tuk­sina erityi­sesti tila­vuo­krissa ja ICT-kustan­nuk­sissa. Myös henki­lös­tö­ku­lut nousi­vat edel­lis­vuo­sia nopeammin.

EU-hanke­ra­hoi­tus­kau­den vaih­tu­mi­nen ja hanke­ra­hoi­tus­jär­jes­tel­mistä aiheu­tu­neet haas­teet aiheut­ti­vat viivettä uusien TKI-hank­kei­den käyn­nis­ty­mi­seen. Hanke­ra­hoi­tusta on uudella hanke­kau­della 2021-2027 enemmän tarjolla kuin Kare­lian on mahdol­li­suuk­sia panos­taa niihin omara­hoi­tuso­suutta. Jatkossa ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen uuden rahoi­tus­mal­lin mukai­nen vahvempi panos­tus kansain­vä­li­seen TKI-toimin­taan ja yritys­ten kanssa tehtä­viin tutki­mus­hank­kei­siin aiheut­taa painetta henki­lös­tön osaa­mi­sen kehit­tä­mi­seen ja rekrytointeihin.

Englan­nin­kie­lis­ten tutkin­to­kou­lu­tus­ten laajen­ta­mi­nen on Kare­lian stra­te­gi­nen valinta ja EU:n ulko­puo­lis­ten opis­ke­li­joi­den luku­vuo­si­mak­sut muodos­ta­vat­kin tule­vai­suu­dessa merkit­tä­vän osan Kare­lian tulo­ra­hoi­tuk­sesta. Opis­ke­li­ja­rek­ry­toin­nin onnis­tu­mi­nen, valit­tu­jen opis­ke­li­joi­den viisu­mi­kel­poi­suus, kiin­nit­ty­mi­nen Kare­li­aan sekä halu ja kyky suorit­taa tutkinto loppuun saakka tulevat olemaan jatkossa entistä tärkeäm­piä Kare­lian talou­del­li­sen toimin­ta­ky­vyn näkö­kul­masta. Vuoden 2023 luku­vuo­si­mak­sut toteu­tui­vat budje­toi­dun mukai­sesti. Vuonna 2024 luku­vuo­si­mak­su­jen on suun­ni­teltu kolmin­ker­tais­tu­van vuodesta 2023.

Kare­lian sijainti Venäjän rajan lähei­syy­dessä voi heiken­tää Kare­lian veto­voi­maa kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­joi­den näkö­kul­masta. Koko korkea­kou­lu­yh­tei­sön kasvava moni­nai­suus myös haastaa Kare­lian toimin­ta­pro­ses­sit monella tapaa.

Kiris­ty­nyt geopo­liit­ti­nen tilanne lisää erilais­ten kyber­hyök­käys­ten ja muiden hybri­di­vai­kut­ta­mis­toi­men­pi­tei­den uhkaa. Kare­lian turval­li­suus­joh­ta­mi­seen onkin panos­tettu viime vuosina.

Kare­lian rahoi­tuk­sesta lähes 80 % määräy­tyy opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön rahoi­tus­mit­ta­ris­ton perus­teella. Rahoi­tus­mit­tari uudis­tuu vuosille 2025-2028 siten, että TKI:n ulko­puo­li­sen rahoi­tuk­sen painoarvo kasvaa, ja siinä paino­te­taan erityi­sesti ulko­maista ja yritys­ra­hoi­tusta. Jatku­van oppi­mi­sen painoarvo puoles­taan piene­nee ja täysin uudeksi mitta­riksi tulee ensi­ker­tais­ten uusien opis­ke­li­joi­den määrä. Lisäksi amk-tutkin­noissa painot­tuu entistä enemmän tutkin­non suorit­ta­mi­nen määrä­ajassa. Kare­lian opis­ke­li­jat ovat valmis­tu­neet määrä­ajassa hieman keski­mää­räistä harvem­min kuin muissa ammat­ti­kor­kea­kou­luissa, ja myös hanke­ra­hoi­tuk­sesta pääosa on ollut kansal­lista rahoi­tusta, joten rahoi­tus­mit­ta­ris­ton muutos aiheut­taa riskin Kare­lian perus­ra­hoi­tuk­sen suhteen.

OKM:n rahoi­tus­mit­ta­risto on suhteel­li­nen, ja vuoden 2023 hyvien tulos­ten ansiosta Kare­lian perus­ra­hoi­tus tulee nouse­maan vuonna 2025 hieman vuodesta 2024. Tulos­ta­son yllä­pi­tä­mi­nen on erit­täin tärkeää.

OKM:n ohjeis­tuk­sen mukai­sesti ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen tulee arvos­taa pysy­vien vastaa­vien sijoi­tuk­set kirjan­pi­dossa mark­ki­na­hin­taan. Reali­soi­tu­mat­to­mat arvon­nousut ja -alen­nuk­set voivat vaikut­taa vuosit­tain Kare­lian tulok­seen merkittävästi.

Suomen kansan­ta­lou­den aikai­sem­paa suurempi kestä­vyys­vaje voi aiheut­taa Orpon halli­tuk­sen halli­tus­oh­jel­man linjauk­sista huoli­matta tarvetta leikata myös korkea­kou­lu­jen rahoi­tusta tule­vina vuosina.

Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy:n talous ja budje­tin toteutuminen

Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy:n vuoden 2023 liike­vaihto nousi edel­lis­vuo­desta n. 8 % ollen 32,38 milj. euroa (29,98 milj. eur v. 2022) ja tili­kau­den voitoksi muodos­tui 1,33 milj. eur (-1,67 milj. eur). Kare­lian liike­vaihto oli 0,49 milj. euroa budje­toi­tua pienempi ja tili­kau­den tulos 1,0 milj. euroa budje­toi­tua parempi. Koko­nai­suu­tena vuosi 2023 oli yhtiön talou­den näkö­kul­masta hyvä vuosi.

Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy:n kuluista n. 70 % oli henki­lös­tö­ku­luja, 12 % tila­ku­luja, 5 % IT-kuluja ja 11 % muita kuluja. Pois­to­jen osuus on noin 2 %. Henki­lös­tö­ku­lut piene­ni­vät edel­lis­vuo­desta 0,28 milj. euroa ja alit­ti­vat budje­tin 0,06 milj. eurolla. Koko­nai­suu­des­saan kulut nousi­vat vuodesta 2022 noin 0,08 milj. euroa ja alit­ti­vat budje­tin 1,0 milj. eurolla.

Sijoi­tus­ten arvot palau­tui­vat edel­lis­vuo­den merkit­tä­vän pudo­tuk­sen jälkeen noin vuoden 2021 tasolle. OKM:n ohjeis­tuk­sen mukaan Kare­lian on kirjat­tava pysy­vien vastaa­vien sijoi­tuk­set tasee­seen mark­kina-arvoon, joten sijoi­tus­ten arvon­muu­tok­set vaikut­ta­vat yhtiön tulok­seen vuosit­tain. Varain­ha­lin­nan, sijoi­tus­toi­min­nan sekä muun rahoi­tuk­sen tuot­to­jen vaiku­tus vuoden 2023 tulok­seen oli 0,59 milj. euroa. Omakat­teis­ten rahas­to­jen arvon­muu­tos­ten vaiku­tuk­set Kare­lian tulok­seen olivat yhteensä -0,11 milj. euroa.

Yhtiön tase vahvis­tui 17,79 milj. eurosta 18,62 milj. euroon posi­tii­vi­sen tili­kau­den tulok­sen seurauksena.

Vuoden 2023 brut­toin­ves­toin­nit olivat 1,25 milj. euroa (v. 2022 0,93 milj. eur), eli noin 0,4 milj. euroa budje­toi­tua pienem­mät. Inves­toin­tien rahoi­tuso­suu­det olivat 0,32 milj. eur (0,25 milj. eur) ja nettoin­ves­toin­nit 0,93 milj. eur (0,68 milj. eur).

Lähi­pii­rin kanssa ei ole ollut tavan­omai­sesta poik­kea­via liike­toi­mia, raha­lai­noja tai vastuusi­tou­muk­sia. Konser­nin sisäi­set liike­toi­met on kuvattu tilin­pää­tök­sen liitetiedoissa.

Vastuul­li­suus Kare­lian hallinnossa

Kare­lian Kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den ohjel­man mukai­sesti Karelia pyrkii tasa­pai­noi­seen ja vakaa­seen talou­teen ja talou­del­lis­ten riskien hallin­taan kiin­ni­te­tään erityistä huomiota. Karelia Ammat­ti­kor­kea­koulu Oy:n hallinto on järjes­tetty toimin­taa ohjaa­van lain­sää­dän­nön mukai­sesti ja hyvän hallin­non peri­aat­teita noudat­taen. Korrup­tiota ja väärin­käy­tök­siä ehkäis­tään avoi­muu­della: toimen­hal­ti­ja­pää­tök­set ja halli­tuk­sen pöytä­kir­jat ovat kaik­kien Kare­lian henki­lö­kun­nan jäsen­ten luet­ta­vissa ja Karelia Intra­net toimii sekä sisäi­sen vies­tin­nän, toimin­na­noh­jauk­sen että laadun­hal­lin­nan järjes­tel­mänä. Myös sisäistä valvon­taa toteu­te­taan luon­te­vasti osana kaikkea toimin­taa ja siitä rapor­toi­daan vuosit­tain osakeyh­tiön halli­tuk­selle. Julkista rahaa käyte­tään tehok­kaasti, toiminta on resurs­si­vii­sasta ja hankin­nat kilpai­lu­te­taan hankin­ta­lain mukai­sesti. Kaikissa kilpai­lu­tuk­sissa yhtenä arvioin­ti­kri­tee­rinä on toimit­ta­jien vastuul­li­suus. Kare­lian sijoi­tus­oh­jeen mukai­sesti sijoi­tus­pää­tök­siä tehtäessä huomioi­daan kestä­vän ja vastuul­li­sen sijoit­ta­mi­sen periaatteet.

Yksi Kare­lian stra­te­gi­sista valin­noista on ”Hiili­neut­raa­leja ratkai­suja”. Työmat­kus­ta­mi­sessa käyte­tään­kin ensi­si­jai­sesti julki­sia kulku­neu­voja, ja Kare­lialla käytössä olevista kolmesta henki­lö­au­toista kaksi on hybri­di­käyt­töi­siä. Henki­lös­töllä on myös mahdol­li­suus työsuh­de­pol­ku­pyö­rien hank­ki­mi­seen. Hallin­non proses­sit toteu­te­taan tehok­kaasti auto­maa­tiota hyödyn­täen ja niitä kehi­te­tään jatku­vasti. Asia­kir­jo­jen säily­tyk­sessä siir­ry­tään sähköi­seen arkis­toin­tiin. Vuoden 2023 aikana otet­tiin käyt­töön sähköi­set tutkintotodistukset.

Kare­lian kampuk­set sijait­se­vat Joen­suun kaupun­gin vuokra­kiin­teis­töissä. Kiin­teis­töjä lämmi­te­tään tällä hetkellä turve- ja hake­voi­ma­lai­tok­sessa tuote­tulla kauko­läm­möllä. Kiin­teis­tö­jen ener­gia­te­hok­kuutta paran­ne­taan vähi­tel­len perus­kor­jaus­ten yhtey­dessä. Karelia on mukana Joen­suun kaupun­ki­kon­ser­nin sähkön­han­kin­ta­so­pi­muk­sessa, jossa käyte­tään alku­pe­rä­to­den­net­tua pääs­tö­töntä sähköenergiaa.

Kare­lian moni­paik­ka­työn peri­aat­teet mahdol­lis­ta­vat työn­te­ki­jöi­den etätyön silloin, kun se työteh­tä­vien näkö­kul­masta on mahdol­lista. Etätyö pienen­tää kodin ja työpai­kan välisen liiken­teen päästöjä.

Keskei­sim­mät talou­den tunnusluvut

Tunnus­lu­vut on esitetty erik­seen OKM:n Korkea­kou­lu­jen talous­hal­lin­non koodis­ton ja kirjan­pi­toa­se­tuk­sen 1 §:n mukai­sesta tulos­las­kel­masta lasket­tuina niiltä osin, kuin ne eroavat toisistaan.

2023202220212020
Liike­vaihto eur OKM KPA32 281 007,23 1 225 400,8729 983 991,96 1 380 657,0930 509 201,06 *)27 898 315,99 *)
Oman pääoman tuottoprosentti13,3 %-17,4 %20,7 %21,8 %
Liike­vaih­don muutos % OKMKPA8,0 % -11,2 %-1,7 % *)9,4 % *)2,9 % *)
Liike­voitto % OKMKPA2,6 % 69,9 %-6,2 % -105,4 %7,5 % *)7,7 % *)
Oman pääoman muutos-%13,6 %-13,9 %  20,3 %33,8 %
Sijoi­tus­toi­min­nan tuotto käyvin arvoin %2,79 %-1,29 %5,9 %2,7 %
Quick Ratio1,11,01,82,3
Kassan riit­tä­vyys päivissä51,051,2  101,796,9
Omava­rai­suusaste75,1 %70,8 %72,9 %71,1 %
Netto­vel­kaan­tu­mi­sasteei korol­lista vierasta pääomaaei korol­lista vierasta pääomaaei korol­lista vierasta pääomaaei korol­lista vierasta pääomaa

Toimin­nan kannat­ta­vuutta kuvaa­vat tunnus­lu­vut OKM:n koodis­ton mukai­sesti laskettu Liike­voitto-% ja Oman pääoman muutos-% ovat hyvällä tasolla. Myös maksu­val­miutta kuvaava Quick ratio on edel­leen hyvä. Kassan riit­tä­vyys on 51,0 päivää. Vaka­va­rai­suutta kuvaava Omava­rai­suusaste on Kare­liassa erin­omai­sella tasolla.

Toimin­nan tulokset

 Toteuma 2023Tavoite  2023Toteuma 2022Toteuma 2021Toteuma 2020
Amk-tutkin­not696740623757662
·        Taiteet ja kulttuurialat4030362552
·        Huma­nis­ti­set alat, lääke­tie­teet ja terveys- ja hyvinvointialat  262  275292354307
·        Liike­ta­lous, hallinto ja oikeus­tie­teet ja palvelualat  186  170125176144
·        Luon­non­tie­teet, tieto­jen­kä­sit­tely ja tieto­lii­kenne, teknii­kan alat ja maata­lous- ja metsä­tie­teel­li­set alat    208    265170202159
Ylemmät amk-tutkin­not1221208911897
Avoin amk, eril­li­so­pin­not ja maahan­muut­ta­ja­kou­lu­tus, op  15 966  27 00016 85517 53117 417
Korkea­kou­lu­jen yhteis­työ­opin­not, op22 91020 00017 40819 48616 136
Julkai­sut400480414444312
Ulko­puo­li­nen TKI-rahoi­tus Meur (sis. TKI-palveluliiketoiminnan)  4,9  4,54,64,023,3
AVOP-opis­ke­li­ja­pa­laute %     
·        Vastan­neet96,01001008583
·        Tyyty­väi­syys5,435,55,367775
Ensi­ker­ta­lai­sena amk-tutkin­toa suorit­ta­maan valit­tu­jen osuus74,9 %  *)81,4 %76 %84,4 %

Tule­vai­suu­den­nä­ky­mät

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­ke­li­ja­mää­rät ovat kasvussa. Tämä johtuu kansain­vä­lis­ten opis­ke­li­ja­mää­rien ja siihen liit­ty­vän koulu­tuk­sen kasvusta sekä uusista työvoi­ma­tar­pee­seen ratkai­suja hake­vista sote-alan koulu­tuk­sista, joita tullaan käyn­nis­tä­mään vuonna 2024.

Myös korkea­kou­lu­jen rahoi­tus­malli on muutok­sessa ja sen vaiku­tuk­set alkavat vuonna 2025. Mallissa koros­tuu mm. määrä­ai­kaan valmis­tu­vien vaiku­tus sekä muut­tu­neet TKI-kritee­rit. Nämä muutok­set luovat Kare­lialle tiet­tyjä haas­teita, joita on ratkot­tava jo vuoden 2024 aikana. Myös Suomen heikko talous­ti­lanne ja eteen­kin julki­sen sekto­rin velkaan­tu­mi­nen voivat tuoda ikäviä yllä­tyk­siä korkeakoulusektorille. 

Kare­lian ulkoi­nen audi­tointi toteu­tet­tiin vuonna 2023 ja audi­toin­nin tulok­set julkis­te­taan maalis­kuun alussa vuonna 2024. Audi­toin­nissa Karelia saa palau­tetta toimin­nan eri osa-alueista: koulu­tuk­sesta, TKI-toimin­nasta, yhteis­kun­nal­li­sesta vaikut­ta­vuu­desta, johta­mi­sesta, henki­lös­tö­asioi­den hoita­mi­sesta, laadun­hal­lin­nasta ja koulu­tus­pe­räi­sen maahan­muu­ton toteut­ta­mi­sesta. Kare­lian toimin­taa lähde­tään syste­maat­ti­sesti kehit­tä­mään audi­toin­nissa tunnis­tet­tu­jen kehit­tä­mis­koh­tei­den pohjalta.

Kare­lian jo käyn­nissä olevia keskei­siä kehit­tä­mis­pro­jek­teja vuodelle 2024 ovat

  • tutkin­to­kou­lu­tuk­sen määrä­ajassa valmis­tu­nei­den osuuden ja läpäi­syn parantaminen,
  • jatku­van oppi­mi­sen tuotan­non kehittäminen,
  • kansain­vä­li­sen opis­ke­li­ja­rek­ry­toin­nin sekä kansain­vä­lis­ten neuvonta- ja tuki­pal­ve­lu­jen kehittäminen,
  • sairaan­hoi­ta­jien saata­vuu­den varmis­ta­mi­nen sekä
  • henki­lös­tön ja opis­ke­li­joi­den teko­ä­ly­osaa­mi­sen vahvistaminen.

Kare­lian tutkin­to­kou­lu­tus laaje­nee edel­leen vuonna 2024. Uusina koulu­tuk­sina käyn­nis­ty­vät ylem­pään ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toon johta­vat Älyk­kään tuotan­non ja Sustai­na­bi­lity Mana­ge­ment -koulu­tuk­set. Pääosa opis­ke­li­ja­mää­rän kasvusta johtuu kansain­vä­lis­ten tutkin­to­kou­lu­tus­ten sisään­ot­to­jen suuren­tu­mi­sesta. Tämän takia vuonna 2024 panos­te­taan erityi­sesti kansain­vä­li­sille opis­ke­li­joille tarkoi­tet­tu­jen neuvonta- ja tuki­pal­ve­lu­jen kehittämiseen.

Uusien koulu­tus­ten käyn­nis­tä­mi­nen ja viime vuosina käyn­nis­ty­nei­den koulu­tus­ten laajen­ta­mi­nen vaati­vat suuria talou­del­li­sia resurs­seja. Rahoi­tus­mal­lin mukai­nen tutkin­toi­hin perus­tuva rahoi­tus käyn­nis­tyy vasta kuuden vuoden päästä.  Talou­del­li­sesti koulu­tus­ten laajen­ta­mi­sen vuodet 2024–2026 tulevat olemaan varsin haastavia.