Monella kärjellä kohti vähä­hii­li­syy­den tavoitteita

Vuonna 2019 halli­tus­oh­jel­maan kirjat­tiin, että Suomi on vuoteen 2035 mennessä hiili­neut­raali ja ensim­mäi­nen fossii­li­va­paa hyvin­voin­tiyh­teis­kunta. Pohjois-Karja­lan stra­te­giassa 2040 yhtenä kuudesta erityis­tee­masta on ilmas­to­kes­tä­vyys, vastuul­li­suus ja puhtaat ratkai­sut. Me Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa olemme sitou­tu­neet Joen­suun ja Pohjois-Karja­lan vähä­hii­li­syy­den tavoitteisiin.

Kare­lian stra­te­gian pain­opiste ’Hiili­neut­raa­leja ratkai­suja’ pureu­tuu vahvasti niin kier­to­ta­lou­den ratkai­su­jen vahvis­ta­mi­seen kuin uusiu­tu­mat­to­mien luon­non­va­ro­jen korvaa­mi­seen biopoh­jai­silla tuot­teilla. Raken­ta­mi­sessa meitä ohjaa puun käyttö raaka-aineena ja ener­gia­te­hok­kaat tekni­set ratkaisut.

Hiili­neut­raa­lius sekä vähä­pääs­töi­set, ener­gia­te­hok­kaat ratkai­sut näkyvät Kare­liassa niin opetuk­sessa kuin tutki­mus- ja kehi­tys­toi­min­nassa. Joka­päi­väi­siä teemoja toimin­nas­samme ovat muun muassa ilmas­to­kes­tävä metsä­ta­lous, luon­non­va­ro­jen kestävä käyttö ja puu- ja puupoh­jai­sen mate­ri­aa­lin hyödyn­tä­mi­nen niin uudis- kuin korjaus­ra­ken­ta­mi­sessa. Arkea ovat myös erilai­set tekni­set ratkai­sut, jotka tehos­ta­vat mate­ri­aa­lin kier­rä­tet­tä­vyyttä, ener­gia­te­hok­kuutta ja uusio­käyt­töä tuot­tei­den valmis­tuk­sesta niiden elin­kaa­ren loppuun asti.

Pohjois-Karja­lassa on tehty hyvää työtä kohti hiili­neut­raa­liutta jo pitkään.  Karelia vahvis­taa omalla osaa­mi­sel­laan maakun­tamme yritys­toi­min­taa, joka tuottaa lisää työpaik­koja, toimeen­tu­loa ja palve­luja alueellemme.

Hiili­neut­raa­lius ja pääs­tö­jen vähen­tä­mi­nen on yhtä lailla jokai­sen yksilön kuin yrityk­sen tai yhtei­sön asia. Esimer­kiksi me Kare­liassa voimme tarjota konkreet­tista apua yrityk­sille muun muassa laatu- ympä­ris­tö­joh­ta­mi­seen liit­ty­vissä pohdin­noissa sekä opastaa hiili­ja­lan­jäl­jen ja elin­kaa­ria­na­lyy­sien lasken­nan saloihin.

Joka­päi­väi­siä teemoja toimin­nas­samme ovat muun muassa ilmas­to­kes­tävä metsä­ta­lous, luon­non­va­ro­jen kestävä käyttö ja puu- ja puupoh­jai­sen mate­ri­aa­lin hyödyn­tä­mi­nen niin uudis- kuin korjausrakentamisessa.

Maakun­nal­li­sen vaikut­ta­vuu­den lisäksi haluamme toimin­nal­lamme olla edis­tä­mässä toimi­joi­den yhteis­työtä myös kansain­vä­li­sillä fooru­meilla. Kare­liassa on paljon koke­musta ja osaa­mista kansain­vä­li­sestä verkosto- ja tutki­mus- ja kehi­ty­syh­teis­työstä. Karelia on mukana esimer­kiksi ESEIA-verkos­to­yh­teis­työssä (Euro­pean Sustai­nable Energy Inno­va­tion Alliance), joka työs­ken­te­lee aktii­vi­sesti kestä­vän ener­gian kehitys-, tutki­mus-, inno­vaa­tio- ja koulutustoiminnassa.

Kansain­vä­listä kehit­tä­mistä tapah­tuu myös esimer­kiksi EUA INVEST (INno­Va­tions of REgio­nal Sustai­na­bi­lity: Euro­pean Univer­siTy Alliance)-hank­keessa, joka on viiden euroop­pa­lai­sen korkea­kou­lun yhtei­nen kehit­tä­mis­hanke. Yrit­tä­jyyttä ja elämän­laa­tua vahvasti huomioi­van hank­keen teemoina ovat biota­lous, ympä­ristö, energia, maaperä ja vesi.

Tämä artik­keli edustaa tekijän näke­myk­siä ja tekijä vastaa sen sisäl­löstä ja tieto­jen oikeel­li­suu­desta. Euroo­pan komis­sio ja virasto eivät ota vastuuta sisäl­löstä, tieto­jen käytöstä ja oikeellisuudesta.

Kirjoit­taja:
Sanna Kasu­ri­nen, koulu­tus­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu