Ratkaisuja yritysten rekrytointihaasteisiin

Moni harvaan asutun alueen yrittäjä painii saman ongelman parissa: mistä harjoittelija, työntekijä tai jatkaja yritykseen. Samaan aikaan joidenkin alojen opiskelijoilla on haasteita löytää sopivaa harjoittelupaikkaa tai oikeaa yritystoimeksiantoa opinnäytetyön aiheeksi. Tällä hetkellä esimerkiksi Riverian merkonomiopiskelijoilla on pulaa harjoittelupaikoista tilitoimistoissa ja Karelian rakennus- ja talotekniikan insinööriopiskelijoilla sopivista opinnäytetyön aiheista. Muun muassa tähän kohtaantohaasteeseen elokuussa 2021 käynnistynyt Osaajia harvaan asutulle alueelle -hanke pyrkii vastaamaan ja kehittämään uusia ratkaisuja ja toimintamalleja.

Piilopaikat esiin             

Yksi hankkeen päätoimenpiteistä on kartoittaa Pohjois-Karjalan maakunnan yritysten harjoittelija- ja kehittämistarpeita ja auttaa ja kannustaa opiskelijoita löytämään oman alan harjoittelupaikkoja ja opinnäytetyö- ja projektitoimeksiantoja myös maakunnan kasvukeskuksen Joensuun ulkopuolelta.

Käytännössä tämä tarkoittaa tiivistä yritysyhteistyötä: projektikoordinaattori kontaktoi ja tapaa alueen yrityksiä, ja kuvaa yhdessä yrityksen kanssa tarjolla olevat työtehtävät ja harjoittelupaikan mahdollisimman tarkasti kartoituslomakkeen avulla. Kartoituslomakkeeseen kerätään tietoa mm. harjoittelijan työtehtävistä, mahdollisista pätevyysvaatimuksista, kielitaidosta, yrittäjän odotuksista ja tarpeista. Lomakkeen ei ole tarkoitus olla kaikenkattava kysymyspatteristo, vaan saada ajatukset liikkeelle. Usein tapaamisissa tulee ilmi paljon sellaisia asioita ja kehittämiskohteita, joita ei suoraan kysytä.  Lomake voisi jatkossa toimia yrittäjän apuna myös muiden rekrytointien valmistelussa.

Kartoituslomakkeen pohjalta muotoillaan työpaikkailmoituksen kaltainen harjoittelukuvaus, jonka avulla harjoittelupaikkaa markkinoidaan opiskelijoille. Harjoittelukuvauksia markkinoidaan oppilaitosten sisäisissä ja ulkoisissa kanavissa (opiskelijoiden ja henkilöstön uutiskirjeet, tiedotuslehdet, verkkosivut, sosiaalisen median kanavat) ja ne julkaistaan hankkeen verkkosivuilla. Tammikuuhun 2022 mennessä hankkeessa on julkaistu yhteensä 36 harjoittelukuvausta ja lisää päivitetään jatkuvasti. Tulevan talven aikana kaikki avoimet harjoittelupaikat on tarkoitus julkaista myös oppilaitosten sähköisissä työ- ja harjoittelupaikkaportaaleissa; Riverian Tiitukseen ja Karelian TUUDOon.

Yritysten rekrytointitaitoja kehittämässä

Yrittäjän näkökulmasta haasteena voi olla, että opiskelija pitäisi osata rekrytoida. Yksin- tai pienyrittäjällä ei välttämättä ole tähän riittävästi tietoa tai resursseja. Jos yritys ei osaa kuvata riittävän selkeästi tai oppilaitosten käyttämällä kielellä tarjolla olevia työtehtäviä, voi olla, ettei sopivaa harjoittelijaa löydy. 

Yrityksellä voi olla myös tunnistamattomia tarpeita. Otetaan esimerkiksi matkailualan mikroyritys, jossa työtä ei ole tarjolla riittävästi sesongin ulkopuolella. Rauhallisempana aikana opiskelija voisi suorittaa kehittämistehtäviä osana harjoittelua tai opinnäytetyönään. Konkreettisen työpanoksen lisäksi opiskelijat tarjoavatkin yrityksille mahdollisuuden liiketoiminnan, järjestelmien tai toimintamallien kehittämiseen. Myös näitä piileviä tarpeita pyrimme hankkeessa löytämään.

Osaajia-hankkeen tavoitteena on parantaa työnantajien harjoittelijarekrytointivalmiuksia erilaisilla koulutuksilla. Marraskuussa ilomantsilaisille yrittäjille järjestettiin Riverian vetämä työpaikkaohjaajakoulutus, jossa perehdyttiin mm. ohjaamisprosessiin sekä toisen asteen harjoittelumahdollisuuksiin ja sopimuksiin. Tammikuussa 2022 järjestettävässä Haku päällä -koulutuksessa keskitytään onnistuneeseen harjoittelijarekrytointiin ja opetellaan käyttämään oppilaitosten sähköisiä työ- ja harjoittelupaikkaportaaleja. Näin yritys oppii laatimaan itse oman, myyvän harjoittelukuvauksen ja julkaisemaan sen sopivissa, opiskelijoiden käyttämissä kanavissa.

Kohti tiiviimpää yhteistyötä

Oppilaitosten näkökulmasta keskeistä on, että harjoittelupaikan työtehtävät vastaavat opintokokonaisuuksien ja tutkinnon vaatimuksia. Työnantaja taas etsii yritykseensä apukäsiä ja/tai tekijää kehittämistehtäviin. Vaaditaan tiivistä keskustelua eri osapuolten kesken, että osapuolten tarpeet saadaan kohtaamaan.

Haasteena voi olla myös opiskelijan osaamisen tunnistaminen: aina yrittäjälle ei ole selvää, minkälaisia työtehtäviä harjoittelijalla voi teettää. Tässä yrittäjän tukena voi toimia esimerkiksi harjoittelua ohjaava opettaja ja oppilaitosten koulutusalakuvaukset.

Osa yrittäjistä kokee, että oppilaitoksia on vaikea lähestyä, jos suoraa kontaktia oppilaitokseen ei ole. Hankkeessa pyritään vahvistamaan yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä kehittämällä uusia yhteistyömalleja. Yksi näistä on malli, jossa eri koulutusalojen koulutuspäälliköt, opinto-ohjaajat, harjoitteluvastaavat ja opettajat toimivat tiiviissä yhteistyössä tiedottamisessa ja avainhenkilöinä tiedon välittämisessä opiskelijoille. Tämä tukee Karelian Osaamisella elinvoimaa työelämään!  -strategista valintaa, opiskelijoiden valmistumista tavoiteajassa sekä luo pohjaa yritysten ja oppilaitosten väliselle yhteistyölle tulevaisuudessa.

Tutustumisretkiä ja kohtauttamisia

Keskeinen haaste harvaan asutun alueen yrityksissä on opiskelijoiden tavoittaminen ja sitouttaminen. Myös tähän pyritään vastaamaan hankkeen toimenpiteillä. Tavoitteena on lisätä opiskelijoiden tietämystä alueiden työmahdollisuuksista, luoda edellytyksiä opiskelijoiden sijoittumiseen harvaan asutulle alueelle, helpottaa opiskelijoiden ja yrittäjien kohtaamista sekä auttaa opiskelijoita löytämään harjoittelupaikkoja (Rimpilä ym., 2021, 35).

Konkreettisesti tämä tarkoittaa eri alojen opiskelijoille räätälöityjä tutustumispäiviä oman alan yrityksiin. Ensimmäinen retki toteutettiin marraskuussa Riverian ja Karelian matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijoiden kanssa Ilomantsiin. Tutustumiskohteina oli majatalo- ja luontopalveluyritys, hotelli, museo sekä kaksi ravintola- ja pitopalveluyritystä. Retkipäivästä tarkemmin hankkeen blogissa. Lisää yritysvierailuja on tarkoitus järjestää tulevan vuoden aikana.

Tulevana vuonna opiskelijoiden ja yrittäjien kohtauttamista on tarkoitus jatkaa myös rekrytapahtumien, TE-live lähetysten, yritysesittelyiden ja uusien viestintäkanavien kautta. Samalla hankkeen toiminta-alue laajenee koko maakunnan alueelle Keski-Karjalaan, Pielisen Karjalaan sekä maakunnan länsiosiin Liperiin, Outokumpuun ja Heinävedelle.

Kun tietoisuus koko maakunnan työllisyys- ja yrittäjyysmahdollisuuksista kasvaa, aletaan harvaan asuttu alue nähdä yhtenä vaihtoehtona.


Kirjoittaja:

Jenni Kettunen, projektikoordinaattori, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Kettunen, J. 2021. Matkailu- ja ravitsemisalan opiskelijat tutustumisretkellä Ilomantsissa. https://osaajiatyoelamaan.karelia.fi/2021/12/matkailu-ja-ravitsemisalan-opiskelijat-tutustumisretkella-ilomantsissa/ 30.12.2021

Rimpilä, T., Kettunen, J. & Lahti, M. 2021. Yhteistyöllä osaajia harvaan asutulle alueelle. Karelia.fi – Karelian tiedotuslehti 2021. https://issuu.com/karelia-amk/docs/karelia-fi-2021/34