Maantie, tien reunoilla vesistöä ja puita

Maaseu­dun vähä­hii­li­sen asumi­sen murrosareena

Maaseu­dun vähä­hii­li­sen asumi­sen murro­sa­reena järjes­tet­tiin 18-19.4.2023 Tuupo­vaa­ran Korpi­sel­kä­ta­lolla. Murro­sa­ree­naan oli kutsuttu moni­puo­li­sesti maaseu­tua­lu­een eri toimi­joita Pohjois-Karja­lan alueelta, koska areenan kohdea­lu­eena käsi­tel­tiin Joen­suun maaseu­tu­ky­liä. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta aree­naan osal­lis­tut­tiin Kommu­ni­koiva energia -hank­keen ja Pohjois-Karja­lan ener­gia­neu­von­nan toimesta. Työpa­jaan osal­lis­tui 16 henki­löä mukaan lukien työpa­jan järjes­tä­jät. Murro­sa­ree­nan työpa­jan järjes­tä­vänä tahona toimi Decar­bon-Home -tutki­mus­hanke, jonka tarkoi­tuk­sena on edistää asumi­sen ja raken­ta­mi­sen oikeu­den­mu­kaista kestä­vyys­mur­rosta sekä tutkia ja kehit­tää asuk­kaita osal­lis­ta­via ratkai­suja ilmas­ton­muu­tok­sen ja asui­na­luei­den eriy­ty­mi­sen haas­tei­siin. Lisäksi hank­keessa kehi­te­tään työka­luja ja ratkai­suja yhdessä kaupun­kien, asuk­kai­den ja muiden sidos­ryh­mien kanssa. Decar­bon-Home-tutki­mus­kon­sor­tiossa ovat mukana Helsin­gin yliopisto, Suomen ympä­ris­tö­kes­kus, Luon­non­va­ra­kes­kus, Vaasan yliopisto ja Tallin­nan teknil­li­nen yliopisto.

Murro­sa­reena muutospolkutyökaluna

Murro­sa­reena työpa­ja­kon­sep­tia on käytetty aikai­sem­min mm. tutki­mus­han­ke­läh­töi­sesti ener­gia­mur­ro­sa­ree­nassa 2017 sekä kansa­lai­se­ner­gia-aree­nassa 2020. Lisäksi murro­sa­ree­naa on käytetty alueel­li­sen kehit­tä­mis­työn apuvä­li­neenä mm. Tampe­reen Hiedan­ran­nan suun­nit­te­lussa (2021–2022) sekä osana poli­tiik­ka­pro­ses­seja esimer­kiksi Ympä­ris­tö­mi­nis­te­riön kansal­li­sessa biodi­ver­si­teet­tia­ree­nassa 2021.

Murro­sa­reena on tark­kaan fasi­li­toitu tiedon yhteis­tuo­tan­non prosessi, jossa etsi­tään keinoja yhteis­kun­nal­li­sen kestä­vyys­haas­teen ratkai­se­mi­seksi. Murro­sa­ree­nassa on tarkoi­tus koota yhteen kattava joukko eri näkö­kul­mia edus­ta­via laaja-alai­sesti ajat­te­le­via edel­lä­kä­vi­jöitä raken­ta­maan muutos­pol­kuja ja tunnis­ta­maan sosi­aa­li­sia innovaatioita.

Murro­sa­ree­na­työs­ken­te­lyssä on kolme päävai­hetta. Ensim­mäi­nen vaiheista on haas­teen rajaa­mi­nen, johon liit­ty­vät murrok­sen ajurit ja esteet sekä yhteis­ten murros­ta­voit­tei­den aset­ta­mi­nen. Toisena päävai­heena on muutos­pol­ku­jen raken­ta­mi­nen, jossa tehdään konkreet­ti­sista toimista tule­vai­suus­polku olen­nai­siin teemoi­hin. Keskei­senä asiana on uuden tiedon luomi­nen eri näkö­kul­mien raja­pin­noilta. Kolman­tena päävai­heena on toimen­pi­tei­den prio­ri­sointi ja jalkaut­ta­mi­nen, joiden avulla pyri­tään luomaan välit­tö­miä poli­tiik­ka­toi­mia sekä uusia kokei­luja ja avauksia.

Maaseu­dun vähä­hii­li­sen asumi­sen murro­sa­ree­nan lähtö­koh­tia työs­ken­te­lylle olivat ener­gia­mur­ros, ener­gia­köy­hyys, haavoit­tu­vuus ja oikeu­den­mu­kai­suus. Lisäksi työs­ken­te­lyn lähtö­koh­tina olivat kolme ydin­tee­maa maaseu­dun kontekstissa:

  • Hajau­tettu ener­gian­tuo­tanto, ener­giao­ma­va­rai­suus ja energiayhteisöt.
  • Vähä­hii­li­nen asumi­nen, ener­gia­te­hok­kuus ja raken­nus­ten korjaaminen.
  • Liik­ku­mi­nen, liikenne ja palve­lu­jen saavutettavuus.

Ydin­tee­moja poik­ki­leik­kaa­vat näkö­kul­mat olivat suun­nit­te­lun ja alueel­li­sen kehit­tä­mi­sen käytän­nöt sekä oikeu­den­mu­kai­suu­den ja osal­li­suu­den kehittäminen.

Murro­sa­ree­nalla nähdään olevan neljä vaikut­ta­mi­sen kanavaa:

  • Poli­tiik­ka­vai­ku­tuk­set – viestit politiikkavalmisteluun
  • Kaupun­gin toiminta – toimien arviointi
  • Uudet kokei­lut – Decar­bon-Home hank­keen ja kump­pa­nien toimesta
  • Välit­tö­mät toimet – Mahdol­li­suus rohkaista asuk­kaita ja yhtei­söjä toimimaan

Murro­sa­ree­nalla voidaan siis parhaim­mil­laan vaikut­taa poli­tiik­ka­toi­miin sekä päät­tä­jiin. Edel­lis­ten murro­sa­ree­noi­den myötä onkin synty­nyt laaja vaikut­ta­mi­sen verkosto sekä lukui­sia politiikkasuosituksia.

Murro­sa­ree­nan ensim­mäi­nen päivä: visiot ja tavoitteet

Itse työpaja käyn­nis­tyi osal­lis­tu­jille lähe­te­tyllä ennak­ko­ky­se­lyllä, jossa kartoi­tet­tiin vähä­hii­li­seen asumi­seen liit­ty­viä murrok­sen esteitä ja ajureita sekä nimet­tiin molem­mista tärkeim­mät esteet ja ajurit. Paikan päällä murro­sa­ree­na­me­ne­telmä aloi­tet­tiin työs­tä­mällä ja keskus­te­le­malla yhdessä kaik­kien kanssa ennak­ko­vas­tauk­sista, jotka oli koottu ja jäsen­nelty järjes­tä­jän toimesta seuraavasti:

Kaksi taulukkoa jossa esitetty murroksen esteitä ja ajureita liittyen energiantuotantoon, asumiseen ja rakentamiseen sekä liikkumiseen.
Kuva: Decar­bon-Home

Murrok­sen ajurei­den ja estei­den läpi­käy­mi­sen sekä yleisen keskus­te­lun jälkeen työpa­jan fasi­li­taat­to­rit loivat niiden perus­teella visio­eh­do­tuk­sia, joista äänes­tet­tiin perus­te­lui­neen se visio ja ne tavoit­teet, joita lähde­tään viemään eteenpäin.

Visiosta muodos­tui seuraavanlainen:

Ener­gia­te­hok­kuus, vähä­hii­li­nen ener­gian­tuo­tanto, luon­non­va­ro­jen kestävä käyttö ja yhtei­söl­li­syys ovat nivou­tu­neet yhteen maaseu­dun asumi­sen kannalta ja ovat elämän kulma­ki­viä. Maaseu­dun asuk­kailla ja yhtei­söillä on mahdol­li­suu­det hallita omaa ener­gian­tuo­tan­to­aan ja -kulu­tus­taan. Sekä oma että yhtei­sö­jen omava­rai­suus on lisään­ty­nyt. Poliit­ti­nen ohjaus varmis­taa oikeu­den­mu­kai­sen osal­lis­tu­mi­sen ener­gia­mur­rok­sen toimeenpanoon.

Tavoit­teet toimin­nalle olivat:

  • Ener­gia­te­hok­kuu­den koko­nai­suus muodos­tuu järke­västä ja tarkoi­tuk­sen­mu­kai­sesta ener­gian­käy­töstä, puhtaasta lähellä tuote­tusta ener­giasta sekä ekolo­gis­ten läheltä saata­villa olevien raken­nus­ma­te­ri­aa­lien käytöstä.
  • Siir­ty­mää tukevat instru­men­tit ottavat huomioon erilai­set tilan­teet reilulla ja oikeu­den­mu­kai­sella tavalla. Tuet kohdis­tu­vat niitä tarvitseville.
  • Kestä­vän kehi­tyk­sen mukai­nen asumi­nen vähen­tää kasvi­huo­ne­kaa­su­pääs­töjä ja ympä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia sekä paran­taa elämän­laa­tua maaseutuyhteisöissä.

Muutos­pol­ku­jen luominen

Kun konsen­sus yhtei­sestä visiosta ja tavoit­teista oli raken­nettu, siir­ryt­tiin seuraa­vaan vaihee­seen eli muutos­pol­ku­jen luomi­seen. Tässä vaiheessa osal­lis­tu­jat jaet­tiin kahteen ryhmään, jotta aiemmin eri visioita äänes­tä­neet hajau­tui­si­vat mahdol­li­sim­man eril­leen. Näin saatiin molem­piin ryhmiin erilai­sia ja toisis­taan poik­kea­via näkökulmia.

Muutos­pol­ku­työ on murro­sa­ree­nan työpa­jan kaik­kein tärkein työvaihe, missä osal­lis­tu­jat yhtei­sesti raken­ta­vat tule­vai­suus­pol­kuja sovit­tua tavoi­tetta kohti. Muutos­pol­ku­jen raken­ta­mi­sessa käytet­tiin apuna digi­taa­lista Miro-alustaa, jonka avulla eri näkö­kul­mat voidaan koostaa yhtei­seksi ja loogi­seksi tarinaksi.

Muutos­pol­ku­työ koostui neljästä eri osasta:

0) Tutus­tu­mi­nen muutos­ta­voit­tee­seen ja lähtötilanteeseen

1) Muuto­sas­kel­ten tunnis­ta­mi­nen ja lisääminen

+ jäsen­tä­mi­nen poluksi ja tärkein­ten askel­ten priorisointi

2) Muutos­te­ki­jöi­den lisää­mi­nen keskei­siin askelkokonaisuuksiin

+ aiem­pien muuto­sas­kel­ten tarkempi määrittely

3) Epävar­muuk­sien tunnistaminen

4) Mahdol­li­set vaih­toeh­to­po­lut (jos halu­taan tarkas­tella radi­kaa­lim­pia tulevaisuuksia)

Muutos­pol­ku­vaihe oli erit­täin mielen­kiin­toi­nen ja inten­sii­vi­nen työvaihe, missä kaikki osal­lis­tu­jat pääsi­vät hyvin esit­tä­mään omia näke­myk­si­ään ja mieli­pi­tei­tään. Jokai­nen vei Miro-alus­talle eri muutos­te­ki­jöitä ja ne arvioi­tiin lopuksi tärkeys­jär­jes­tyk­seen. Kahdesta ryhmästä tehtiin molem­mista kolme muutos­pol­kua, jotka jätet­tiin seuraa­vaan päivään viimeis­tel­tä­viksi ja esitettäväksi.

Kuvakaappaus Miro-sovelluksen näkymästä, jossa kymmeniä eri värisiä muistilappuja
Muotou­tu­neita muutos­pol­kuja Miro-alustalla

Murro­sa­ree­nan toinen päivä: ydin­vies­tit ja suositukset

Viimeis­te­lyn jälkeen murro­sa­ree­nassa siir­ryt­tiin kolman­teen työvai­hee­seen, jossa määri­tet­tiin polku­työn keskei­set ydin­vies­tit ja alus­ta­vat suosi­tuk­set murro­sa­ree­nan tulok­sina. Kolman­nen työvai­heen ydin­vies­tit jaotel­tiin asuk­kaille ja yhtei­söille, kunnille ja maakun­nille sekä poliit­ti­sina ohjauskeinosuosituksina.

Ydin­vies­tit asuk­kaille ja yhteisöille:

  • Asuk­kai­den ener­gia­lu­ku­tai­toa (tieto tehdyistä ja uusista toimista sekä niiden vaiku­tuk­sista) on vahvis­tet­tava laajalla neuvon­nan yhteistyöllä.
  • Hyvin konkreet­ti­silla yhteis­han­kin­noilla voidaan helpot­taa ja vauh­dit­taa koti­ta­louk­sien energiatoimia.
  • Erityi­sesti nuorille tarvi­taan omia fooru­meita ener­gia­lu­ku­tai­don lisäämiseksi.

Ydin­vies­tit kunnille ja maakunnille:

  • Kuntien vapaa­eh­toi­siin ener­gia­so­pi­muk­siin (KETS) tarvi­taan aktii­vista ja sään­nöl­listä kunta­ta­son (kuntien sisällä ja kuntien välillä) tiedon­vaih­toa hyvistä ilmasto- ja energiaratkaisuista.
  • Laki­sää­tei­siin kuntien ilmas­to­suun­ni­tel­miin tulee sisäl­lyt­tää hajau­tettu uusiu­tu­van ener­gian tuotanto. Asuk­kaat ja kump­pa­ni­ver­kos­tot mukaan.
  • Järke­vällä maan­käy­tön suun­nit­te­lulla voidaan tukea moni­muo­toista ener­gia­jär­jes­tel­mää ja maaseu­dun uudis­tu­vaa elinkeinoelämää.

Poliit­ti­sen ohjauk­sen kannalta päädyt­tiin seuraa­viin ydinviesteihin:

  • Rahoi­tuk­sen ja talou­del­li­sen ohjauk­sen peri­aat­teita on uudis­tet­tava tuke­maan jous­ta­via ja tekno­lo­gia­neut­raa­leja toimen­pi­teitä kestä­vien ilmasto- ja ener­gia­rat­kai­su­jen tuke­mi­seksi.
  • Tuki­jär­jes­tel­män oikeu­den­mu­kai­suutta (ja suojaa­vuutta) voidaan lisätä mahdol­lis­ta­malla portait­tai­set avus­tuk­set.
  • Koti­ta­lous­vä­hen­nys tulee ulottaa myös suun­nit­telu- ja konsult­ti­työ­hön, mikä mahdol­lis­taa koti­ta­louk­sille koko­nais­val­tai­sem­man ilmasto- ja energiasuunnittelun.

Murro­sa­ree­nan työs­ken­te­lyn jälkeen osal­lis­tu­jille jaetaan kooste tulok­sista kommen­toi­ta­vaksi. Murro­sa­ree­na­työs­ken­te­lystä avataan myös yksin­ker­tais­te­tumpi digi­taa­li­nen polku. Tilai­suus oli kaikin puolin posi­tii­vi­nen kokemus ja toimiva konsepti. Vaikut­ta­mi­sen kannalta olisi voinut toivoa vielä­kin suurem­paa osal­lis­tu­ja­mää­rää, joskin järjes­tä­jät näkivät 16 henki­lön osal­lis­tu­ja­mää­rän ja katta­vuu­den melko opti­maa­li­sena. Toivot­ta­vasti DeCar­bon -Home -hank­keen hyvät yhteys­ver­kos­tot poliit­ti­siin ja muihin päät­tä­jiin vievät ydin­vies­tejä eteen­päin. Näin posi­tii­vi­nen murros maaseu­dun osalta toteu­tuisi aidosti.

Lisä­tie­toja Decar­bon-Home- tutki­mus­hank­keesta hank­keen verk­ko­si­vuilta.


Kirjoit­ta­jat:

Kim Blom­qvist, projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Anssi Kokko­nen, ener­gia­neu­voja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Joakim Honka­saloUnsplash