Kestä­västä kehi­tyk­sestä ja vastuul­li­suu­desta Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kirjastossa

Tässä artik­ke­lissa kuvaan tämän­het­ki­siä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kirjas­ton kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den asioita. Lisäksi pohdin lyhyesti lähi­tu­le­vai­suu­den mahdol­li­sia skenaa­rioita siitä, mitä kirjasto voisi omassa toimin­nas­saan tehdä enemmän liit­tyen aiheeseen.

Kirjasto mukana vastuul­li­suu­den ja kestä­vän kehi­tyk­sen toiminnoissa

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun vastuul­li­suus­va­lin­noissa (Kare­lian kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den ohjelma) koros­tu­vat muun muassa tasa­pai­noi­nen ja vakaa talous, hyvän hallin­non peri­aat­teet, laadu­kas ja resurs­si­vii­sas toiminta sekä turval­li­nen, vastuul­li­nen ja yhden­ver­tai­nen yhteisö ja jatku­vaan oppi­mi­seen ja kehit­ty­mi­seen kannustaminen.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­kir­jas­to­jen konsor­tion (AMKIT-konsor­tio) Kestä­vän kehi­tyk­sen työryh­män jäsen­ten kirjoit­ta­massa Kestävä kehitys AMK-kirjas­toissa: työkir­jasta tekoi­hin -artik­ke­lissa kuva­taan ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den teemoja. Kolmen päätee­man (Vastuul­li­nen ja kestävä toiminta, Kestä­vän kehi­tyk­sen asia­kas­vies­tintä ja vaikut­ta­mi­nen, Hyvin­voiva ja yhtei­söl­li­nen kirjasto) kautta amk-kirjas­tot pyrki­vät löytä­mään yhtei­siä asioita, joita kehit­tää eteen­päin oman orga­ni­saa­tionsa alla.

Seuraa­vaksi kerron, miten Kare­lian kirjasto on mukana kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den toimin­noissa omalta osal­taan yllä mainit­tu­jen valin­to­jen ja teemo­jen tiimoilta.

Kestävä niin kuin kirjasto

Kirjasto ei vält­tä­mättä aina muista kertoa sitä, kuinka paljon sen toimin­nassa on mukana kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den asioita. Jo painet­tu­jen kirjo­jen lainaus­toi­minta on itses­sään kestä­vän kehi­tyk­sen mukaista, sillä kirjas­ton kirjo­jen käyttö perus­tuu yhteis­käyt­tö­aja­tuk­seen: kirjan on tarkoi­tus oman elin­kaa­rensa aikana olla mahdol­li­sim­man monen lukijan käytet­tä­vissä. Tämä toki koskee muita­kin aineis­toja kuin painet­tuja kirjoja: e-kirja­pal­ve­luissa voi olla kirjo­jen varaus­mah­dol­li­suus, joten nekin kier­tä­vät luki­jalta toiselle lisenssiaikanaan.

Kirjasto on myös matalan kynnyk­sen palvelu, joka on mukana yhtei­söl­li­syy­den luomi­sessa. Tarjoa­malla tiloja opis­ke­luun niin avoi­messa kirjas­to­ti­lassa kuin hiljai­sen työs­ken­te­lyn tilassa, kirjasto on turval­li­nen paikka olla yksin tai yhdessä toisten seurassa. Lisäksi Kare­lian kirjasto on suoma­lai­sen tavan mukai­sesti kaikille avoin kirjasto. Kirjas­toa­siak­kaa­namme voi siis olla opis­ke­li­joi­demme ja henki­lö­kun­tamme lisäksi ulko­puo­li­sia asiak­kaita, esimer­kiksi muiden oppi­lai­tos­ten ja korkea­kou­lu­jen opis­ke­li­joita. Myös tilo­jamme voi tulla käyt­tä­mään kuka vain, kirjas­tossa käyvän ei siis vält­tä­mättä tarvitse olla Kare­liassa opis­ke­leva tai työs­ken­te­levä henkilö.

Aineis­to­jen ja tilojen käyttöä rajaa­via teki­jöitä on toki olemassa. E-aineis­to­jen lisens­sit rajaa­vat aineis­to­jen käyttöä esimer­kiksi niin, että aineis­tot saat­ta­vat olla pelkäs­tään käytet­tä­vissä Kare­lian verk­ko­tun­nuk­sella. Silloin aineisto ei ole korkea­kou­lumme ulko­puo­lis­ten asiak­kai­den käytössä edes kirjas­ton tiloissa. Kirjas­to­ti­lo­jen käyttö (ja samalla omatoi­mi­kir­jasto käyttö) ei ole rajoit­ta­ma­tonta: kampuk­sen, jolla kirjasto sijait­see, aukio­loa­jat ovat lyhyem­mät kuin omatoi­mi­kir­jas­ton aukio­loa­jat kampus­tur­val­li­suu­den vuoksi.

Näkyykö kirja, avau­tu­vatko e-aineis­tot – hankin­noista kokoelmatyöhön

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kirjasto on mukana Joen­suun kaupun­gin hankin­tayh­teis­työssä, ja kilpai­lu­tuk­sen voit­taja on paine­tun kirjal­li­suu­den hankin­to­jen pääasial­li­nen toimit­taja. Joiden­kin e-aineis­to­jen osalta kirjas­tomme on mukana kansal­li­sessa FinELib-konsor­tio­yh­teis­työssä, jossa Kansal­lis­kir­jas­ton vetämä konsor­tio neuvot­te­lee kullois­ten­kin tieto­kan­to­jen ja niiden hankin­nasta kiin­nos­tu­nei­den korkea­kou­lu­kir­jas­to­jen väli­sestä sopi­muk­sesta ja hankin­ta­hin­nasta. Osa e-aineis­toista hanki­taan kirjas­tomme teke­millä suorilla hankin­ta­so­pi­muk­silla kustan­ta­jan tai muun toimit­ta­jan kanssa. 

E-aineis­to­jen hankin­noissa tärkeim­mät aineis­to­jen valinta-arvot kohdis­tu­vat e-aineis­ton sisäl­töön, sovel­tu­vuu­teen, käyt­tö­eh­toi­hin ja hintaan. Emme myös­kään auto­maat­ti­sesti uusi e-kirjo­jen lisens­sejä, jos aiemmin hankit­tua e-kirjaa ei ole käytetty kuin hieman. E-kirja­ko­koel­mamme päivit­tyy­kin tarpeen ja käytön mukaan ja seuraamme lainaus- ja varaus­ti­lan­netta sään­nöl­li­sesti, viimeis­tään lisens­sin uusi­mi­sen yhteydessä.

Paine­tun kirjan kohdalla kirjan elin­kaari huomioi­daan hankin­nasta pois­toon saakka. Kirjas­tomme tarkoi­tuk­sena on tarjota ajan­ta­saista amma­til­lista ja tieteel­listä tietoa opin­to­jen, opetuk­sen ja tutki­muk­sen tueksi, mikä tarkoit­taa aineis­to­jen hankin­nan lisäksi vanhen­tu­neen aineis­ton läpi­käyn­tiä ja pois­to­jen teke­mistä kokoel­mista. Hankimme kokoel­miimme kirjoja, joilla ajat­te­lemme olevan käyttöä korkea­kou­lumme tarjoa­mien opin­to­jen suorit­ta­mi­seksi ja niiden tueksi. 

Joen­suun alueella toimi­vana kirjas­tona olemme hyvin iloisia siitä, että lyhyeh­kön väli­mat­kan sisällä opis­ke­li­joi­tamme ja henki­lö­kun­taamme palve­le­vat myös Vaara­kir­jas­tot ja Itä-Suomen yliopis­ton kirjasto omilla kokoel­mil­laan. Tämä tuo myös aineis­to­han­kin­taan ajatusta, ettei kaikkea tarvitse hankkia meidän kirjas­toomme. Jos kyseessä on aineisto, jota meidän suurin asia­kas­ryh­mämme (opis­ke­li­jat) ei aktii­vi­sesti tarvitse, voimme ohjata tietoa etsiviä käyt­tä­mään myös muiden alueella toimi­vien kirjas­to­jen kokoelmia.

Kun paine­tut aineis­tot (kirja tai lehti) ovat elin­kaa­rensa lopussa, joko vanhen­tu­neena tai vaik­kapa huono­kun­toi­sena, pois­tamme niitä kokoel­mis­tamme. Pois­tet­tu­jen aineis­to­jen kohdalla tarkis­tamme ensin sen, onko aineisto jo Varas­to­kir­jas­ton kokoel­missa. Jos aineis­toa ei siellä ole, voimme lähet­tää ne Varas­to­kir­jas­toon, josta ne ovat kansal­li­sesti tilat­ta­vissa kauko­lai­nauk­sen kautta. Pois­tet­tuja hyvä­kun­toi­sia kirjoja tarjoamme myös asiak­kai­den käyt­töön aika ajoin. Pois­tet­tuja kirjoja ja lehtiä laitamme lisäksi pape­rin­ke­räyk­seen, mistä kirjan sisä­si­vut ja lehdet jatka­vat elämäänsä kier­to­ta­lou­dessa muun muassa kier­rä­tys­pa­pe­rin muodossa. Kirjo­jen kannet ovat yleensä seka­jä­tettä, ja menevät sitä kautta energiaksi.

Kaik­kein kalleinta ja turhinta on se, ettei hankit­tuja aineis­toja käytetä. Tämän vuoksi kirjasto mark­ki­noi hank­ki­mi­aan tieto­kan­toja ja aineis­toja monin eri tavoin, aloit­ta­ville opis­ke­li­joille pidet­tä­vistä kirjas­toin­foista lähtien. Teemme myös täsmä­vink­kausta eri alojen aineis­toista, jolloin voimme mark­ki­noida niitä vaik­kapa opin­näy­te­työ­oh­jaa­jien ja kirjas­to­jen väli­sissä keskus­te­luissa tai tiedot­ta­malla Karelia-amk:n intranetissä. 

Kirjas­tomme oli myös mukana alkusyk­syllä luku­vuo­den 2023-2024 avauk­sessa tarjo­ten Kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den työryh­män esit­te­ly­pis­teelle kestä­vän kehi­tyk­sen painet­tuja kirjoja näytille. Syksyllä 2023 pidimme Kare­lian henki­lö­kun­nalle tietois­kun hank­ki­mis­tamme e-kirja­pal­ve­luista, joissa kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den aiheista löytyy luet­ta­vaa eri tarpei­siin suomeksi ja englan­niksi. Toiveissa onkin se, että yhä useam­mat opet­ta­jamme ja opis­ke­li­jamme löytä­vät aihee­seensa sopivia kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den aineis­toja, sekä hank­ki­mis­tamme aineis­toista että avoi­mista aineis­toista luen­to­jen ja oppi­ma­te­ri­aa­lien suun­nit­te­lun pohjaksi ja opin­to­jen suorittamiseksi.

Eteen­päin ja näky­ville kirjas­ton kestä­vyys- ja vastuul­li­suus­asioi­den kanssa

Tule­vai­suu­dessa Kare­lian kirjas­ton tulee nostaa myös omiin toimin­ta­suun­ni­tel­miinsa ja vuosi­ker­to­muk­siinsa kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den teemoja näky­ville, esimer­kiksi Kare­lian vastuul­li­suus­va­lin­toja omaan toimin­taansa peila­ten. Kirjasto tulee myös olemaan mukana AMKIT-konsor­tion Kestä­vän kehi­tyk­sen työryh­män toimin­nassa, ja sitä kautta saamme yhteis­työssä muiden amk-kirjas­to­jen kanssa lisää ideoita kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den toimin­to­jen esil­le­tuo­mi­seen ja mark­ki­noin­tiin kirjas­to­nä­kö­kul­masta. Tästä hyvänä esimerk­kinä on ensi keväänä kirjas­ton ilmoi­tus­tau­lulle tuleva osio, jossa tuomme kirjas­toon liit­ty­viä kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den asioita esille. Myös teemaan liit­ty­vät kirja- ja aineis­to­näyt­te­lyt sekä -tietois­kut tulevat jatku­maan tulevaisuudessakin.


Kirjoit­taja:

Leena Väyry­nen, tieto­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kirjoit­taja on Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Kestä­vän kehi­tyk­sen ja vastuul­li­suu­den työryh­män jäsen

Artik­ke­li­kuva: jannoon028 / Freepik