Tuore opas: vies­tin­tää ilmas­ton­muu­tok­sesta ja terveydestä

Maail­man terveys­jär­jestö WHO on julkais­sut tiiviin ja hyvin visua­li­soi­dun oppaan Commu­nica­ting on climate change and health – Toolkit for health profes­sio­nals ilmas­ton­muu­tok­sen terveys­vai­ku­tuk­sia koske­vasta vies­tin­nästä. Kohde­ryh­mänä ovat kaikki tervey­den­huol­lon ammat­ti­lai­set, niin hoita­jat ja lääkä­rit kuin tutki­jat ja opis­ke­li­jat­kin. Opas perus­te­lee selkeästi, miksi erityi­sesti tervey­den­huol­lon ammat­ti­lais­ten tulisi viestiä ilmas­ton­muu­tok­sesta, ja tarjoaa hyviä vink­kejä siihen, miten vies­tin­tää kannat­taa tehdä.

Oppaan ilmes­ty­mi­nen ajoit­tui osuvasti suhteessa euroop­pa­lai­sessa chAnGE-projek­tissa tehtä­vään kehit­tä­mis­työ­hön, jonka tavoit­teena on vahvis­taa sosi­aali- ja tervey­sa­lan ammat­ti­lais­ten ja opis­ke­li­joi­den osaa­mista ilmas­ton­muu­tok­sesta ikäih­mi­sille aiheu­tu­vien terveys­vai­ku­tus­ten vähen­tä­mi­sessä ja ehkäi­se­mi­sessä. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on yksi projek­ti­part­ne­reista, jotka yhdessä kehit­tä­vät jous­ta­via mikro-oppi­mis­ko­ko­nai­suuk­sia osaa­mi­sen vahvis­ta­mi­sen tueksi.  chAnGE-projek­tista tarkem­min toisaalla tässä verkkojulkaisussa.

Ilmas­ton­muu­tos terveysuhkana

Oppaassa tode­taan, että ilmas­ton­muu­tos on 2000-luvun suurin tervey­suhka, joka haastaa tervey­den­huol­toa tervey­den edis­tä­mi­seksi ja ilmas­ton­muu­tok­seen kytkey­ty­vien sairauk­sien ennal­taeh­käi­se­mi­seksi. Tarvi­taan nopeita ja vaikut­ta­via ilmastoratkaisuja.

Ilmas­to­rat­kai­suilla tarkoi­te­taan tietoa ja tekno­lo­giaa, joilla ilmas­ton­muu­tosta voidaan hidas­taa ja samalla rajoit­taa sen kiel­tei­siä vaiku­tuk­sia. Ilmas­to­rat­kai­sut jaotel­laan ilmas­ton­muu­tok­sen vaiku­tus­ten lieven­tä­mi­seen ja ilmas­ton­muu­tok­seen sopeu­tu­mi­seen. Lieven­tä­mi­nen voi tarkoit­taa esimer­kiksi uusiu­tu­van ener­gian hyödyn­tä­mistä lämmi­tyk­seen. Ilmas­ton­muu­tok­seen sopeu­tu­mi­sella tarkoi­te­taan muun muassa varau­tu­mista terveys­vai­ku­tuk­sista selviy­ty­mi­seen – esimer­kiksi varus­ta­malla sairaa­loita poti­las­mää­rien kasvuun äärim­mäis­ten sääta­pah­tu­mien aikana.

On tärkeätä erottaa ilmas­ton­muu­tok­sen terveys­vai­ku­tuk­set ja ilmas­to­rat­kai­su­jen terveys­hyö­dyt. Ilmas­ton­muu­tok­sen terveys­vai­ku­tuk­sia voivat olla esimer­kiksi lämpö­aal­to­jen aiheut­ta­mat sydän- ja keuh­ko­sai­rauk­sien ja mielen­ter­vey­son­gel­mien vaikeu­tu­mi­nen, ilman­saas­tei­den vaiku­tuk­set esimer­kiksi astmaan ja keuh­ko­syö­pään sekä ilman­saas­tei­den ja vesi­pu­lan vaiku­tuk­set ihmis­ten tervey­teen ja jopa muut­to­liik­kee­seen. Ilmas­to­rat­kai­su­jen toteut­ta­mi­sella voidaan saada terveys­hyö­tyjä kuten esimer­kiksi tervey­den tasa-arvon lisään­ty­mi­nen, lisään­ty­nyt fyysi­nen aktii­vi­suus ja paran­tu­nut ilman laatu.

Vink­kejä viestintään

Oppaassa koros­te­taan vies­tin­tää ilmas­ton­muu­tok­sen terveys­ris­keistä ja terveys­hyö­dyistä. On tärkeätä puhua ilmas­ton­muu­tok­sesta nime­no­maan terveys­ky­sy­myk­senä. Tämä on merki­tyk­sel­listä  paitsi tervey­den­huol­lon ja ihmis­ten tervey­den näkö­kul­masta niin myös siksi, että kansa­lai­set tuki­si­vat ilmas­to­rat­kai­suja. Oppaassa koros­te­taan tervey­den­huol­lon ammat­ti­lais­ten rooli näistä asioista vies­tit­täessä, niin poti­laille ja asiak­kaille kuin oman orga­ni­saa­tion johdolle, medialle, päätök­sen­te­ki­jöille ja poliitikoille.

Vies­tin­nässä on tärkeätä ymmär­tää paikal­li­nen konteksti – eri puolilla maapal­loa ilmas­ton­muu­tok­sen vaiku­tuk­set ilme­ne­vät eri tavoin ja eriai­kai­ses­ti­kin. Konteks­tin lisäksi on tärkeätä tunnis­taa eri kohde­ryh­mille suun­nat­ta­van vies­tin­nän muodot. Tari­noi­den kerto­mi­nen, esimer­kiksi henki­lö­koh­tais­ten koke­mus­ten jaka­mi­nen, puhut­te­lee ihmisiä parem­min kuin esimer­kiksi tilas­to­tie­to­jen esittäminen.

Yleis­ten vies­tin­tä­vink­kien lisäksi oppaassa esite­tään konkreet­ti­sia esimerk­kejä ydin­vies­teistä eri kohde­ryh­mille kuten poti­laille tai orga­ni­saa­tion johdolle tai poliit­ti­sille päätök­sen­te­ki­jöille. Esimer­kiksi poti­laalle on tärkeätä viestiä, kuinka hän itse voi vaikut­taa sydän- ja veri­suo­ni­ter­vey­teensä tai kuinka hänen lääki­tyk­sensä voi altis­taa häntä kuumuu­den vaikutuksille.

Ilmas­ton­muu­tok­sen terveys­vai­ku­tuk­sista ja ilmas­to­rat­kai­su­jen terveys­hyö­dyistä vies­ti­mi­nen auttaa kansa­lai­sia suojaa­maan itseään ilmas­ton­muu­tok­sen vaiku­tuk­silta, mutta vies­tin­nällä on myös laajem­pia vaiku­tuk­sia: tietoi­suus näistä asioista kannus­taa ihmisiä vaati­maan esimer­kiksi yrityk­siltä ja päätök­sen­te­ki­jöiltä ilmastoratkaisuja.

Commu­nica­ting on climate change and health. Toolkit for health profes­sio­nals. World Health Orga­niza­tion 2024. https://www.who.int/publications/i/item/9789240090224

Karelia on mukana kolmen­toista kansain­vä­li­sen kump­pa­nin konsor­tiossa, joka toteut­taa Climate change and healthy ageing: Co-crea­ting e-lear­ning for resi­lience and adap­ta­tion (chAnGE) -yhteis­työ­han­ketta (2023-2026). Hanke on Euroo­pan unionin rahoit­tama. Esite­tyt näke­myk­set ja mieli­pi­teet ovat ainoas­taan tämän tekstin laati­jan näke­myk­siä eivätkä vält­tä­mättä vastaa Euroo­pan unionin tai Euroo­pan koulu­tuk­sen ja kult­tuu­rin toimeen­pa­no­vi­rasto (EACEA) kantaa. Euroo­pan unioni ja EACEA eivät ole vastuussa niistä

Kirjoit­taja:

Tuula Kukko­nen, yliopet­taja, chAnGE-projek­tin projek­ti­pääl­likkö, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Simon Berger /Unsplash