Tervetuloa asiakkaaksi

Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto on avoin kaikille käyttäjille. Asiakkuus ei edellytä opiskelua Kareliassa. Noudatathan kirjaston pelisääntöjä (pdf), jotka on tehty yhdessä opiskelijoiden kanssa [kirjaston pelisäännöt docx-tekstitiedostona].

Näin saat kirjastokortinlentävän kirjan selkämyksellä istuva poika

Painettujen aineistojen lainaamista varten tarvitset kirjastokortin, jonka saat ilmaiseksi kirjastosta. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kirjaston asiakkaana sitoudut noudattamaan Karelia-amk:n kirjaston laina-aikoja, hinnastoa ja käyttösääntöjä. Kortin katoamisesta kannattaa ilmoittaa heti kirjastoon.

Jos olet Karelian opiskelija tai henkilökuntaa: Ota käyttöösi sähköinen kirjastokortti Tuudo-sovelluksessa. Katso video-ohje kirjaston YouTube-kanavalta

  • Jos sinulla on jo kirjastomme fyysinen kirjastokortti, voit sen lisäksi ladata Tuudoon digitaalisen kirjastokortin. Voit käyttää kumpaa tahansa lainatessasi kirjaston aineistoja. Tuudossa valitse ”Minulla on jo Karelian kirjastokortti” ja kirjoita olemassa olevan kirjastokortin numerosarja lomakkeelle.

Jos et ole Karelian opiskelija tai henkilökuntaa, tai jos haluat tavallisen kirjastokortin: Täytä ilmoittautumislomake etukäteen, sillä ilman korttia et voi lainata.

  • Saat sähköpostiviestin, kun kirjastokorttisi on noudettavissa (1-2 arkipäivää).
  • Valmiin kortin voit noutaa asiakaspalvelusta, ota kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan. Tarkista asiakaspalvelun aukioloajat täältä.

Karelian kirjastossa voi käyttää kirjastokorttina esimerkiksi Karelian omaa kirjastokorttia, POKAn viivakoodillista opiskelijakorttia tai Itä-Suomen yliopiston (tai jonkin toisen korkeakoulun) kirjasto/opiskelijakorttia (myös Tuudo-kortti käy).

Ilmoitamme saapuneista varauksista, erääntyneistä lainoista yms. asioista sähköpostitse. Pidä yhteystietosi ajan tasalla. Voit ilmoittaa yhteystietojesi muutoksista tällä lomakkeella.

Voit olla kirjaston asiakas myös hankkimatta kirjastokorttia. Paikan päällä kirjastossa voit esimerkiksi opiskella ja lukea lehtiä ilman kirjastokorttia. Kirjaston e-aineistot Karelia-Finnassa ovat käytössäsi Karelian verkkotunnuksella myös kotikoneellasi. Huomaathan, että hankkimiemme e-aineistojen etäkäyttö on mahdollista vain Karelian opiskelijoille ja henkilökunnalle.


Palvelut ja vinkit avoimen amk:n opiskelijalle

Olemme keränneet tietopaketin kirjaston palveluista erityisesti avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskelevien tueksi. Mukana on myös vinkkejä muualla kuin Joensuun alueella asuville opiskelijoille kirjastojen ja kirjastoaineistojen käyttöön.


Omat asiakastiedot

Omat asiakastietosi pääset katsomaan Karelia-Finnassa. Finnassa voit myös uusia lainasi ja varata kirjoja.

Karelian opiskelija ja henkilökunta: Kirjaudu Finnaan Karelian verkkotunnuksellasi. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla sinulle muodostuu Finna-tili, joka sinun pitää yhdistää asiakastietoihisi kirjastojärjestelmässä. Katso video-ohje kirjaston YouTube-kanavalta. Katso kirjallinen ohje UKK-sivulta.

Karelian ulkopuolinen asiakas: Kirjaudu Finnaan sähköpostiosoitteellasi. Saat sähköpostiisi kertakäyttöisen linkin lainojen uusimista tai varausten tekemistä varten. Käyttämäsi osoitteen täytyy olla sama kuin kirjaston asiakasrekisterissä.


Lainaaminen

Voit lainata painettuja aineistoja automaateilla tai asiakaspalvelussa. Automaateilla voit lainata myös asiakaspalvelun ollessa kiinni. Yleinen laina-aika on neljä viikkoa. Kurssikirjojen ja lehtien laina-aika on kaksi viikkoa. Käsikirjaston kirjoja ei lainata ollenkaan, vaan niitä voi käyttää ainoastaan kirjaston tiloissa.

Lainojen uusiminen

Voit uusia lainoja Tuudossa, Karelia-Finnassa, asiakaspalvelussa tai kirjaston chatissä. Uusimalla lainat ajoissa vältyt myöhästymismaksuilta. Kurssikirjojen myöhästymismaksu on 1 euro/arkipäivä, muiden 0,20 euroa/arkipäivä.

Uusiminen ei onnistu, jos:
– lainoihin on varauksia
– maksusi ovat 10 euroa tai yli
– asiakastietosi eivät ole voimassa  
– maksimilaina-aika on täynnä.

Maksimilaina-aika tarkoittaa sitä, että voit uusimalla pitää lainasi 1 vuoden ajan, ellei lainoihin ole varauksia. Maksimiajan jälkeen lainat tulee palauttaa kirjastoon. 

Lainojen palauttaminen

Voit palauttaa lainasi:

  • milloin vain rakennuksen ulkoseinässä olevaan palautusautomaattiin. Palautusautomaatti sijaitsee Tikkarinteellä parkkipaikoille vievän pyörätien varrella (sijainti kartalla).
  • omatoimikirjaston ollessa auki kirjaston sisälle palautushyllyyn.

Varaaminen

Varauksia voit tehdä Karelia-Finnassa tai ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun (chat Karelia-Finnassa, sähköpostilla, puhelimitse tai asiakaspalvelussa).

Lainassa olevan aineiston varaaminen on ilmaista. Jos teet varauksen hyllyssä (paikalla) olevaan aineistoon, hyllystänoutomaksu on 1 euro/varaus. Saatuasi saapumisilmoituksen voit noutaa niteen varaushyllystä. Varaushylly on lainausautomaattien vieressä oikealla.

  • Varaukset tulevat aina voimaan heti. Varausta ei voi asettaa tietylle ajankohdalle tulevaisuuteen.
  • Mikäli varattua aineistoa on hyllyssä, niin varaus käsitellään valmiiksi seuraavan arkipäivän aamuna (poikkeus kiinnioloajat).
  • Jos olet tehnyt varauksen lainassa olevaan aineistoon, varaus on voimassa heti mutta noutopyyntö tulee sinulle vasta, kun varattu aineisto on palautunut lainasta kirjastoon.

Varauksen voi peruuttaa Karelia-Finnassa, jos varaus ei ole jo noudettavissa. Jos varaus on noudettavissa ja haluat perua varauksesi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Noutamattomasta varauksesta peritään 1 euron maksu.


Maksut

Lainaaminen ja kokoelmien käyttö kirjastossa ovat kaikille maksuttomia. Lainassa olevan aineiston varaaminen on maksutonta. Perimme hyllystä noudettavasta varauksesta sekä noutamattomasta varauksesta 1 euron käsittelymaksun. Myöhästyneistä, vahingoittuneista tai kadonneista lainoista perimme hinnaston mukaiset maksut.

Lainat ovat vastuullasi ja sinun tulee itse seurata lainojesi eräpäiviä sekä huolehtia lainojesi palauttamisesta tai uusimisesta. Kirjasto lähettää muistutukset lainojen erääntymisestä sähköpostitse. Olet vastuussa asiakastietojesi oikeellisuudesta, joten pidäthän huolta, että ne ovat oikein ja ajan tasalla. Kirjasto ei vastaa teknisistä ongelmista johtuvista viestien peruuntumisista.

Menetät kirjaston lainausoikeuden

  • jos myöhästymismaksuja / varausten käsittelymaksuja on kertynyt 10 euroa
  • jos kadotat tai vahingoitat kirjaston aineistoa

Lainauskielto loppuu, kun palautat lainat sekä maksat myöhästymis-/varausten käsittelymaksut tai korvaat vahingoittuneen tai kadonneen aineiston.

Voit maksaa myöhästymismaksusi sekä varausten käsittelymaksut verkossa kirjautumalla omiin asiakastietoihisi Karelia-Finnassa (Maksut-valikossa). Pienin verkossa maksettava summa on 1 euro. Epäselvissä maksuasioissa ota yhteyttä kirjastoon ennen maksusuoritusta.