Avaimia jatku­van oppi­mi­sen haasteisiin

Avaimia jatku­van oppi­mi­sen haasteisiin

Korkea­kou­lu­yh­teis­työssä järjes­tetty jatku­van oppi­mi­sen semi­naari veti Savonia AMK:n kampus­sy­dä­men täyteen kuuli­joita tiis­taina 11.2. Opetus­neu­vos Sanna Hirsi­vaara ja Elco­line Groupin halli­tuk­sen puheen­joh­taja Jere Räisä­nen tarjo­si­vat sekä valta­kun­nal­lista että yrit­tä­jä­nä­kö­kul­maa koulu­tuk­sen kehittämiseen.

Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­koulu järjes­ti­vät yhdessä semi­naa­rin jatku­van oppi­mi­sen kehit­tä­mi­sestä korkea­koulu- ja työelä­mäyh­teis­työssä. Päivän tavoit­teena oli päästä pohti­maan aitoja, konkreet­ti­sia keinoja koulu­tuk­sen ja työelä­mäyh­teis­työn kehit­tä­mi­seksi jatku­van oppi­mi­sen näkökulmasta.

Opetus­neu­vos Sanna Hirsi­vaara opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riöstä nosti esiin huolen koulu­tuk­sen epäta­sai­sesta jakau­tu­mi­sesta valta­kun­nal­li­sesti. Hän näki jatku­van oppi­mi­sen parissa tehtä­vän työn olevan avai­na­se­massa koulu­tuk­sen saata­vuu­den turvaamiseksi. 

Jere Räisä­nen puoles­taan perään­kuu­lutti erityi­sesti yliopis­toilta enemmän ymmär­rystä yrit­tä­jyyttä kohtaan ja sekä opetuk­sen että tutki­muk­sen parem­paa räätä­löin­tiä työelä­män tarpeita vastaavaksi. 

Semi­naa­riin osal­lis­tui kaik­ki­aan noin 150 henki­löä. Ilta­päi­vän työpa­joissa ideoi­tiin uuden­lai­sia jatku­van oppi­mi­sen tuot­teita ja keinoja yhteis­työn toteut­ta­mi­seksi ympä­ristö-, sote- ja ICT-teemo­jen ympä­rillä. Työs­ken­te­lyn tulok­sena syntyi lukui­sia mielen­kiin­toi­sia aihioita jatko­ke­hit­tä­mistä varten. Itä-Suomen yliopis­ton, Savonia Amk:n ja Karelia AMK:n yhteis­työ­ryhmä valit­see ideoista ne, joita tullaan työs­tä­mään eteenpäin.

Aamu­päi­vän alus­tus­ten esitykset

Semi­naa­rin avaus – Rehtori Mervi Vidgren ja koulu­tus­vas­tuu­joh­taja Salla Seppä­nen, Savonia AMK

Valta­kun­nal­li­nen näkymä jatku­vaan oppi­mi­seen – Opetus­neu­vos Sanna Hirsi­vaara, opetus- ja kulttuuriministeriö

Yritys­nä­kö­kulma jatku­vaan oppi­mi­seen – Halli­tuk­sen puheen­joh­taja Jere Räisä­nen, Elco­line Group

Korkea­kou­lu­jen näkö­kulma – Mervi Lätti, Karelia; Esa Viklund, Savonia; Sari Rissa­nen, UEF