Työn murros ja koulu­tus­pe­räi­nen maahanmuutto

Työn murros ja koulu­tus­pe­räi­nen maahanmuutto

Juuri alka­neen uuden vuosi­kym­me­nen yhteis­kun­nal­li­sia haas­teita tulevat olemaan työn murros ja väestön ikään­ty­mi­nen. On arvioitu, että vuosien 2017 – 2035 aikana työelä­mässä tapah­tuu todella iso teki­jöi­den ja osaa­mi­sen vaihto. Eläköi­ty­mi­sen ja uusien työpaik­ko­jen synnyn myötä työelä­mään tarvi­taan n. 1,15 miljoo­naa uutta työn­te­ki­jää, siis yli 60 000 uutta osaajaa joka vuosi. Näistä uusista tuli­joista n. 60% on korkeakoulutettuja. 

Työn murros haastaa meidät monella tavalla. Ensin­nä­kin meidän on pidet­tävä huolta, että työelä­mässä olevien osaa­mi­nen pysyy vaadi­tulla tasolla ja hieman sen ylikin. Yliver­tai­nen osaa­mi­semme on oikeas­taan ainoa keino, jolla pidämme yllä korkeaa tuot­ta­vuutta ja kilpai­lue­tua suhteessa muihin maihin. Toiseksi meidän on saatava työelä­mään uusia teki­jöitä ja osaajia, jotta yhteis­kun­nan pyörät pyöri­vät. Oma nuori­soi­kä­luok­kamme ei tähän riitä ja tarvit­semme kasva­vaa työ- ja koulu­tus­pe­räistä maahan­muut­toa. Erityi­siä toimia tarvi­taan siihen, että meille opis­ke­le­maan tulevat ulko­maa­lai­set nuoret voisi­vat jäädä valmis­tut­tu­aan työs­ken­te­le­mään ja raken­ta­maan tule­vai­suut­taan Suomeen. Keskus­kaup­pa­ka­mari ja alueel­li­set kaup­pa­ka­ma­rit, niiden joukossa myös Pohjois-Karja­lan kaup­pa­ka­mari ovat otta­neet työ- ja koulu­tus­pe­räi­sen maahan­muu­ton keskei­seksi osaksi niiden tule­vai­suusa­gen­daa. Samalla vaadi­taan nopeita toimia nykyis­ten byro­kraat­tis­ten pullon­kau­lo­jen nujer­ta­mi­seksi, jotka mm. hidas­ta­vat opis­ke­li­joi­den maahan­tu­loa ja Suomeen jäämistä. 

Suoma­lai­nen koulu­tus kiin­nos­taa maail­malla. Vasti­kään päät­ty­nyt korkea­kou­lu­jen vieras­kie­lis­ten koulu­tus­ten haku onnis­tui erit­täin hyvin. Meillä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa uutena haku­koh­teena oli yhdessä alueen yritys­ten kanssa suun­ni­teltu ja aitoon koulu­tus­pe­räi­seen maahan­muut­toon tähtäävä Industrial Mana­ge­ment -insi­nöö­ri­kou­lu­tus. Samalla kun avaamme uuden koulu­tuk­sen, olemme myös muut­ta­neet opis­ke­li­joi­den stipen­di­sään­nök­siä. Kansain­vä­li­set opis­ke­li­jat, jotka osana koulu­tus­taan oppivat myös suomen kieltä saavat luku­kausi­mak­suista merkit­tä­vän alen­nuk­sen. Tähän saakka suomen kielen kohtuul­li­seen osaa­mi­seen liit­ty­vät vaikeu­det ovat usein olleet rekry­toin­tien kompas­tus­kivi varsin­kin pienissä ja keski­suu­rissa yrityk­sissä. Koulu­tus­pe­räi­nen maahan­muutto ei ole uhka vaan valtava mahdol­li­suus, johon meidän on määrä­tie­toi­sesti tartuttava. 

Petri Raivo, Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun rehtori, Pohjois-Karja­lan kaup­pa­ka­ma­rin halli­tuk­sen sekä Keskus­kaup­pa­ka­ma­rin työ- ja osaa­mis­va­lio­kun­nan jäsen

Kolumni on julkaistu ensim­mäi­sen kerran Sano­ma­lehti Karja­lai­sessa 14.2.2020