Korkea­kou­lu­jen yhteis­haku alkaa huomenna – Kare­liassa haussa 22 hakukohdetta

Korkea­kou­lu­jen yhteis­haku alkaa huomenna – Kare­liassa haussa 22 hakukohdetta

 

Korkea­kou­lu­jen kevään yhteis­haku järjes­te­tään normaa­lin aika­tau­lun mukai­sesti koro­na­vi­ruk­sen aiheut­ta­mista korkea­kou­luja koske­vista järjes­te­lyistä huoli­matta. Yhteis­haku alkaa keski­viik­kona 18.3. ja jatkuu keski­viik­koon 1.4.2020 saakka.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa on haussa 22 haku­koh­detta, joista ylem­piin ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kin­toi­hin johta­via koulu­tuk­sia on viisi. Haussa ovat mukana myös englan­nin­kie­li­set Inter­na­tio­nal Busi­ness- ja Industrial Mana­ge­ment -koulu­tuk­set, joihin järjes­tet­tiin ensim­mäi­nen haku tammi­kuussa. Koulu­tuk­siin hakiessa täyte­tään eril­li­nen haku­lo­make Opin­to­po­lussa. Industrial Mana­ge­ment -insi­nöö­ri­kou­lu­tus on Kare­lian uusin koulu­tus, joka yhdis­tää tuotan­to­tek­nii­kan ja -proses­sien insi­nöö­rio­saa­mi­sen liike­toi­min­nan kehittämiseen.

Todis­tus­va­linta käytössä lähes kaikissa AMK-koulutuksissa

Kevään 2020 haussa kaikissa AMK-koulu­tuk­sien päivä­to­teu­tuk­sissa, paitsi media­nomi- ja tieto­jen­kä­sit­te­lyn koulu­tuk­sissa, on käytössä todis­tus­va­linta. Noin puolet päivä­to­teu­tuk­sien aloi­tus­pai­koista täyte­tään haki­joi­den todis­tuk­sien arvo­sa­no­jen perus­teella. Todis­tus­va­lin­nassa on omat kiin­tiöt yliop­pi­laille ja amma­til­li­sen perus­tut­kin­non suorittaneille.

Hakijan kannalta helpo­tusta tuo, että haku­jär­jes­telmä laskee todis­tus­pis­teet ja myöntää opis­ke­lu­pai­kan eniten pisteitä saaneille. Muut hakijat vali­taan valin­ta­ko­keella tai muulla valin­ta­pe­rus­tei­den edel­lyt­tä­mällä tavalla tutkinto-opiskelijoiksi.

Valin­ta­kurs­sin käyttö opis­ke­li­ja­va­lin­nassa laajenee

Viime vuonna Kare­liassa käytet­tiin ensim­mäistä kertaa valin­ta­ta­pana verkossa suori­tet­ta­vaa valin­ta­kurs­sia. Tänä keväänä valin­ta­kurs­sin suorit­ta­mi­sella on mahdol­lista hakea entistä useam­paan koulu­tuk­seen. Valin­ta­kurs­siin perus­tuva opis­ke­li­ja­va­linta on käytössä liike­ta­lou­den moni­muo­don, kone­tek­nii­kan ja tieto­jen­kä­sit­te­lyn koulutuksissa.

Valin­ta­kurssi suori­te­taan välit­tö­mästi yhteis­haun päät­ty­mi­sen jälkeen. Hakija suorit­taa opin­toi­hin kuulu­van opin­to­jak­son määrä­ai­kana verkossa. Vali­tuksi tulles­saan haki­jalla on tutkin­non ensim­mäi­set opin­to­pis­teet hankit­tuina. Hakija saa valin­ta­kurs­sista avoimen amk:n opin­to­suo­ri­tuk­sen, vaikka ei tuli­si­kaan vali­tuksi koulutukseen.

Kare­lian tutkin­noista kaksi, Tieto­jen­kä­sit­te­lyn trade­no­mi­tut­kinto sekä Ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen YAMK-tutkinto ovat koko­nai­suu­des­saan suori­tet­ta­vissa verkossa.

Opis­ke­li­ja­va­lin­taan muutok­sia koronan takia

Koro­na­vi­ruk­sen leviä­mi­sen torju­mi­sesta johtuen ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opis­ke­li­ja­va­lin­toi­hin tulee mahdol­li­sesti muutok­sia, jotka koske­vat esimer­kiksi valin­ta­ko­keita. Opis­ke­li­ja­va­lin­nan muutok­sista tiedo­te­taan valta­kun­nal­li­sesti lähipäivinä.

Opis­ke­li­ja­va­lin­to­jen tulok­set julkais­taan viimeis­tään 8.7.2020. Opinnot alkavat elokuussa 2020.