Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opis­ke­li­ja­va­lin­nat: kysy­myk­siä ja vastauksia

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opis­ke­li­ja­va­lin­nat: kysy­myk­siä ja vastauksia

  1. Mitä ammat­ti­kor­kea­kou­lut ovat päät­tä­neet kevään 2020 opiskelijavalinnoista?

Ammat­ti­kor­kea­kou­lut valit­se­vat opis­ke­li­jat aiemmin ilmoi­te­tun mukai­sesti todis­tus­va­lin­nalla ja valintakokeella.

Kevään toisen yhteis­haun AMK-valin­ta­koe järjes­te­tään etäko­keena poik­keus­o­lo­jen takia. Päätök­sen perus­tana on tahto olla vaaran­ta­matta haki­joi­den ja henki­lö­kun­nan sekä heidän läheis­ten terveyttänsä.

  1. Mitä koe edel­lyt­tää hakijalta?

Haki­jalla tulee olla toimiva tieto­kone ja nettiyh­teys. Koejär­jes­telmä tukee seuraa­vien selain­ten ajan­ta­sai­sia versioita:

Chrome

  • Edge
  • Firefox
  • Inter­net Explo­rer 11
  • Safari

Muutkin nyky­ai­kai­set selai­met saat­ta­vat toimia.

Selai­messa on oltava JavaSc­ript ja eväs­teet käytössä.

Järjes­tel­mää on testattu katta­vasti seuraa­villa käyttöjärjestelmillä:

  • Windows 10
  • macOS 10.14
  • Ubuntu Linux 18.04 LTS

Tarkista tiedot ennen valin­ta­koetta ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.

  1. Miksi valin­ta­koetta ei siir­retty myöhäisemmäksi?

Epide­mian päät­ty­mistä ei voida enna­koida ja tilanne voi vaih­della maan eri osissa. Tämän vuoksi valin­ta­ko­keen siir­tä­mistä toiseen ajan­koh­taan turval­li­sesti toteu­tet­ta­vaksi ei voi ennakoida.

Kokeen lykkää­mi­nen olisi vaikut­ta­nut opis­ke­li­ja­va­lin­to­jen aika­tau­luun ja siten syys­lu­ku­kau­den alkuun. Tämä olisi hanka­loit­ta­nut uusien opis­ke­li­joi­den siir­ty­mistä opis­ke­lu­paik­ka­kun­nille ja asunnon hankin­taa sekä mahdol­li­sesti vaikut­ta­nut opin­to­tuen saami­seen alkusyksystä.

  1. Miksi ammat­ti­kor­kea­kou­lut eivät valitse opis­ke­li­joita vain todis­tus­ten perusteella

Ammat­ti­kor­kea­kou­lut pitävät tärkeänä, että haki­jalla on todis­tus­va­lin­nan rinnalla muita­kin väyliä tulla vali­tuksi tutkin­toon johta­vaan koulutukseen.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lut valit­se­vat noin puolet opis­ke­li­joista todis­tus­va­lin­nalla. Haku­koh­teen mukaan todis­tus­va­lin­nalla täyte­tään 20-80 prosent­tia aloituspaikoista

Hake­nei­den joukossa oli 33 000 henki­löä, joiden todis­tusta ei voida pisteyt­tää samaan tapana kuin yliop­pi­las­tut­kin­to­jen tai 1.8.2015 jälkeen suori­tet­tu­jen amma­til­lis­ten perus­tut­kin­to­jen todis­tuk­sia. Tähän jouk­koon kuuluu henki­löitä, joilla on tuota vanhempi amma­til­li­nen perus­tut­kinto, opis­toas­teen tutkinto, ammat­ti­tut­kinto, erikoi­sam­mat­ti­tut­kinto, ulko­mailla suori­tettu tutkinto tai suori­tettu lukion oppi­määrä ilman ylioppilastutkintoa.

Todis­tus­va­lin­nan laajen­ta­mi­nen ei olisi taannut haki­joi­den yhden­ver­taista kohtelua. 

  1. Miksi ratkaisu valin­ta­ko­kei­den muut­ta­mi­sesta tehtiin vasta nyt? Miksi verkossa tehtä­västä etäko­keesta ei kerrottu ennen yhteis­haun päättymistä?

Tieto koro­na­vi­ruk­sesta ja epide­miasta lisään­tyy ja muuttuu koko ajan.

Ammat­ti­kor­kea­kou­lut ovat valmis­tel­leet asiaa yhdessä yliopis­to­jen, opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön ja Opetus­hal­li­tuk­sen kanssa. Tervey­den ja hyvin­voin­nin laitok­selta on valmis­te­lun aikana saatu tietoa epide­miasta. Päätös koejär­jes­te­lyistä on tehty heti, kun se on ollut mahdol­lista.

  1. Onko nyt tehty ratkaisu tasa-arvoi­nen ja lail­li­nen kaik­kien haki­joi­den kannalta?

Päätös valin­ta­ko­keen toteut­ta­mi­sesta etänä antaa kaikille haki­joille mahdol­li­suu­den tavoi­tella opis­ke­lu­paik­kaa. Tasa-arvon ja lail­li­suu­den kysy­myk­siä tarkas­tel­laan erit­täin tarkasti päätök­sen­teon kaikissa vaiheissa.

  1. Mitä hakijan tulee nyt tehdä?

Muutok­set eivät edel­lytä haki­joilta tässä vaiheessa toimenpiteitä.

Haki­joille tiedo­te­taan 30.4 mennessä valin­ta­ko­keen ajan­kohta ja siihen osal­lis­tu­mi­sen edellytykset.

Muutok­sista vies­ti­tään Opin­to­po­lussa, Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolla ja ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen omilla verk­ko­si­vuilla. Lisäksi haki­joita pyyde­tään seuraa­maan Opin­to­po­lussa ilmoit­ta­maansa sähköpostiosoitetta.

Lue tiedote valin­ta­ko­keesta