Karelia mukaan ainut­laa­tui­seen ”Euroop­pa­lai­set korkea­kou­lut” -verkostoon

Karelia mukaan ainut­laa­tui­seen ”Euroop­pa­lai­set korkea­kou­lut” -verkostoon

Kolme suoma­laista ammat­ti­kor­kea­kou­lua, Karelia, Haaga-Helia ja HAMK, pääsi­vät ensim­mäi­sen kerran mukaan äärim­mäi­sen kilpail­tuun Euroo­pan unionin ”Euroop­pa­lai­set korkea­kou­lut” -lippu­lai­vaoh­jel­maan, jossa raken­ne­taan tule­vai­suu­den korkea­kou­lu­tusta. Kahden haku­kier­rok­sen jälkeen rahoi­tet­tuja verkos­toja on yhteensä 41, ja suoma­lai­set korkea­kou­lut ovat mukana 11 verkos­tossa. Näin ollen Suomi on hyvin edus­tet­tuna tässä uraa­uur­ta­vassa korkea­kou­lu­tuk­sen kehittämistyössä.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu alkaa neljän muun euroop­pa­lai­sen korkea­kou­lun kanssa raken­taa ainut­laa­tuista opis­ke­lu­kam­pusta, joka on samalla sekä virtu­aa­li­nen että fyysi­nen. Yhteis­työn tavoit­teena on lähi­vuo­sina käyn­nis­tää 16 yhteistä kansain­vä­listä tutkin­to­kou­lu­tusta sekä kolme yhteistä kesä- ja talvi­kou­lua sekä kehit­tää jous­ta­van oppi­mi­sen polkua työvoi­ma­tar­pei­den täyt­tä­mi­seen. Lisäksi raken­ne­taan yhteistä tutki­muk­sen- ja kehit­tä­mi­sen huip­puo­saa­mista ja vahvis­te­taan enti­ses­tään kansain­vä­li­sen kilpail­lun rahoi­tuk­sen osuutta. Opis­ke­li­jat otetaan mukaan uuden yhteis­kam­puk­sen suun­nit­te­lu­työ­hön heti alusta asti.

– Lähdemme Kare­liassa innolla mukaan INVEST-hank­kee­seen, sillä se mahdol­lis­taa aivan uuden­lai­sen opetus-, tutki­mus- ja kehit­tä­mis­toi­min­nan ja osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen. Tule­vai­suu­dessa opis­ke­li­jat ja henki­löstö liik­ku­vat ja toimi­vat yhteis­kam­puk­sella vapaasti omaa ja yhteistä osaa­mista kehit­täen ja yhtei­siä tutki­mus­kon­sor­tioita raken­taen, kertoo kansain­vä­lis­ten asioi­den pääl­likkö Liisa Timonen Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta tyytyväisenä. 

– Euroop­pa­lai­nen työvoi­ma­pula pakot­taa korkea­kou­lut osaa­mi­sen uudis­ta­mi­seen, sillä on selvää, että aiem­milla toimin­ta­ta­voilla emme enää pärjää. Näin laajan hank­keen vaiku­tus tulee olemaan erit­täin merkit­tävä Kare­lian korkea­kou­lu­yh­tei­sölle sekä Pohjois-Karja­lalle, painot­taa rehtori Petri Raivo

Erasmus+-ohjelmasta rahoi­te­tussa INVEST-hank­keessa on Kare­lian lisäksi mukana korkea­koulu Slova­kiasta, Belgiasta, Hollan­nista ja Krei­kasta. Näiden viiden korkea­kou­lun yhteen­las­kettu opis­ke­li­ja­määrä on yli 45 000, alum­nien määrä yli 100 000, tutki­mus­ryh­mien yli 200 ja henki­lös­töä­kin on lähes 3 000. Mukana olevien korkea­kou­lu­jen tavoit­teena on vahvis­taa rooli­aan niin kansain­vä­li­senä koulut­ta­jana kuin tutki­mus- ja kehit­tä­mis­toi­mi­ja­na­kin. Hank­keen budjetti on 4,9 miljoo­naa euroa, josta Kare­lian osuus on noin miljoona euroa. Hanke kestää vuoteen 2023 saakka. Karelia tulee olemaan aivan uuden­lai­nen kansain­vä­li­nen ja alueel­li­nen vaikuttaja.