Lukio­lai­sille työelä­män taito­kort­teja avuksi kesätöihin

Joen­suun lukio­lai­set innos­tui­vat mahdol­li­suu­desta opis­kella työelä­män taitoja Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opin­toina jo lukion aikana väylä­opin­to­jen kautta. Opinnot ovat lukio­lai­sille maksut­to­mia ja ainoas­taan päte­vyyk­siä tuot­ta­vista hygie­nia- ja annis­ke­lu­pas­sista sekä työtur­val­li­suus­kor­tista peri­tään 10-15 euron maksu itse kortista. 

– Opis­ke­li­jat pääse­vät nyt kurkis­ta­maan millaista ammat­ti­kor­kea­kou­lun opis­kelu on ja suorit­ta­maan esimer­kiksi kesä­töissä tarvit­ta­via päte­vyyk­siä, kertoo jatku­van oppi­mi­sen suun­nit­te­lija Maarita Manne­lin Kare­lialta. Hänen tehtä­viinsä kuuluu mm. lukioyhteistyö. 

Joen­suun keskus­tan lukioi­den ja Kare­lian välillä otet­tiin tänä vuonna harp­paus yhteis­työssä. Hygie­nia- ja annis­ke­lu­passi sekä työtur­val­li­suus­kortti -koulu­tus sovi­tet­tiin täsmää­mään lukioi­den jakso­jär­jes­tel­mään ja luku­jär­jes­tyk­seen. Opis­ke­li­jat pystyi­vät siis helposti valit­se­maan koulu­tuk­set osaksi lukio-opin­toja, mikä näkyi­kin ennä­tyk­sel­li­sen suurena valin­ta­mää­ränä. Hygie­nia­passi-koulu­tuk­sen valitsi 163, annis­ke­lu­passi-koulu­tuk­sen 201 ja työtur­val­li­suus­kortti-koulu­tuk­sen 49 lukiolaista.

Normaa­li­kou­lun lukion kakkos­luok­ka­lai­sista kakso­set Venla ja Vilma Votto­nen suorit­ti­vat sekä annis­kelu- että hygieniapassit.

– Hygie­nia­pas­sin tarvit­sen viikon­lop­pu­töi­täni varten. Pyörit­te­lin vähän omia kurs­si­va­lin­to­jani ja kun luku­jär­jes­tyk­seen mahtui myös annis­ke­lu­passi, niin samalla kertaa menee sekin. Eihän sitä tiedä, jos aika­naan kesä­töi­hin tarvit­sisi molem­pia, sanoo Venla.

Vilma kiit­te­lee puoles­taan, miten helppoa oli ottaa passit suori­tet­ta­viksi, kun ne sai sopi­maan luku­jär­jes­tyk­seen. Lisäksi hän muis­tut­taa passien maksun olevan halvempi kuin muualla – ja toteaa lopuksi tyyty­väi­senä, että saahan näistä myös puoli­toista lukiokurssia.

(Yhteis­tie­dote Joen­suun Normaa­li­kou­lun lukion kanssa)

Kuvassa Venla (kuvassa vasem­malla) ja Vilma Votto­nen
Kuvaaja Riina Vottonen