Kymme­nen vuotta korkea­kou­lu­jen välistä lakiasiainyhteistyötä

Itä-Suomen yliopis­ton ja Savonia- ja Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen tutki­mus­la­kia­siai­nyh­teis­työ on yksi pisim­pään kestä­nyt yhteis­työ­muoto Itä-Suomen yliopis­ton ja ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen välillä. Yhteis­työtä on tehty vuodesta 2011 ja se on vakiin­tu­nut kulu­nei­den kymme­nen vuoden aikana osaksi normaa­lia toimin­taa. UEF-Karelia-Savonia -lakia­siai­nyh­teis­työ -nimellä kulkeva yhteis­työ­muoto toteut­taa yliopis­ton stra­te­gista alueel­li­sen yhteis­työn tavoitetta. 

­Yhteis­työn käyn­nis­tä­mi­sen taus­talla olivat yhtei­sesti tunnis­te­tut tarpeet tuote­ke­hi­tys- ja inno­vaa­tio­toi­min­nan sopimus- ja koulu­tus­asioissa. Tavoit­teena yhteis­työn alku­vuo­sina oli raken­taa ammat­ti­kor­kea­kou­luille toimi­via tuki­pal­ve­luita tuote­ke­hi­tyk­seen ja inno­vaa­tio­toi­min­taan liit­ty­vissä sopi­mus­asioissa sekä kehit­tää yliopis­ton sopi­mus­toi­min­nan tuki­pal­ve­lui­den toimintaa.

Kehit­tä­mi­sen kohteena ovat olleet myös sopi­mus­mal­lit, ja nyt sekä yliopis­tolla että ammat­ti­kor­kea­kou­luilla on käytös­sään omaan toimin­taan sovel­tu­vat sopi­mus­mal­lit, joita kehi­te­tään edelleen.

– Hyvät ja toimi­vat sopi­mus­mal­lit ovat toimi­joille se selkä­ranka, jota vasten asian­tun­ti­ja­työ on hyvä raken­taa. Lisäksi kummal­la­kin ammat­ti­kor­kea­kou­lulla on yliopis­ton tavoin sopi­mus­toi­min­nan tukena omat sopi­mus­sään­tönsä, jotka ohjaa­vat sopi­mus­toi­min­taa, laki­mies Anna­mari Turunen Itä-Suomen yliopis­tosta sanoo.

UEF-Karelia-Savonia -yhteis­työ työl­lis­tää yhden sopi­mus­la­ki­mie­hen, jonka työpa­nok­sesta puolet kohden­tuu yliopis­tolle ja toinen puoli­kas jakau­tuu ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen kesken. Sopi­mus­la­ki­mie­hen työn pain­opis­teenä on neuvonta sopimusasioissa.

– Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen tuote­ke­hi­tyk­sen ja inno­vaa­tio­toi­min­nan sopi­muk­set liit­ty­vät enemmän sovel­ta­vaan tutki­muk­seen, kun taas yliopis­ton sopi­muk­set pääasiassa tieteel­li­sen tutki­muk­seen. Sopi­mus­ten haas­teet ovat kuiten­kin pääpiir­teis­sään aika saman­lai­sia ja kaikista kysy­myk­sistä on aina ollut löydet­tä­vissä sama juri­di­nen ydin, Turunen kertoo.

– Aloite yhteis­työ­neu­vot­te­lui­hin Itä-Suomen yliopis­ton ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kanssa lähti liik­keelle meiltä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta vuonna 2010. Olimme silloin tilan­teessa, jossa ammat­ti­kor­kea­kou­lun TKI-toiminta oli voimak­kaasti laajen­tu­nut sovel­ta­van tutki­muk­sen ja lisään­ty­neen yrity­syh­teis­työn myötä. Kare­liassa tunnis­tet­tiin asian­tun­te­muk­sen tarve mm. sopi­mus­tut­ki­muk­seen, sopi­muk­siin ja IPR-asioi­hin liit­tyen sekä näihin liit­ty­vät osaa­mi­sen kehit­tä­mis­tar­peet henki­lös­tössä. Samalla todet­tiin myös, että toimimme samalla alueella samojen yritys­ten ja toimi­joi­den kanssa UEF:n ja Savo­nian kanssa, joten yhteis­työ oli kaik­kien puolelta nopeasti hyväk­syt­tä­vissä, kertoo Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tutki­mus- ja kehit­tä­mis­joh­taja Anne Ilvonen.

– Yhteis­työn aikana TKI-toiminta on kehit­ty­nyt entistä moni­muo­toi­sem­maksi, olemme menes­tyk­sel­li­sesti osal­lis­tu­neet entistä vaati­vam­piin kansain­vä­li­siin hanke­ha­kui­hin ja tutki­mus­pro­jek­tei­hin. Tutki­muk­sen rahoi­tus­läh­tei­den moni­puo­lis­tu­mi­nen, rahoi­tuseh­to­jen muutok­set ja myös tutki­mus­hen­ki­lös­tömme määrän kasvat­ta­mi­nen ovat vaati­neet meiltä jatku­vaa uuden osaa­mi­sen ja uusien kyvyk­kyyk­sien kehit­tä­mistä ja haltuun otta­mista. Yhteis­työn kautta saamamme laki­asioi­hin liit­tyvä tuki ja koulu­tus on ollut keskei­sen tärkeä elementti entistä vaikut­ta­vam­man TKI-toimin­nan ja siihen liit­ty­vien uusien kyvyk­kyyk­sien raken­ta­mi­sessa, arvioi Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun vara­reh­tori Mikko Vuoristo.

Yhteis­työ jatkuu aktii­vi­sena ja tällä hetkellä toimin­nassa painot­tu­vat muun muassa avoi­meen tietee­seen, opetuk­seen liit­ty­viin sopi­muk­siin ja IPR-asioi­hin liit­ty­vät kysymykset.

—-

Teemaan liit­ty­vän blogi­teks­tin voit lukea tästä.

Lisä­tie­toja:

Anna­mari Turunen, laki­mies, Itä-Suomen yliopisto, [email protected] puh. 044 716 3912

Anne Ilvonen, tutki­mus- ja kehit­tä­mis­joh­taja, Karelia-AMK, [email protected] puh. 050 311 6314

Mikko Vuoristo, vara­reh­tori, Savonia-AMK, [email protected] puh. 044 785 5003