Artik­keli: Ergo­no­mi­sella työai­ka­suun­nit­te­lulla tukea ikään­ty­vän työn­te­ki­jän työhyvinvointiin

Opin­näy­te­työn tarkoi­tuk­sena oli selvit­tää työvuo­ro­suun­nit­te­lun työn­kuor­mit­ta­vuutta ennen työai­ka­la­kia 1.1.2020 ja sen jälkeen Pohjois-Karja­lan sosi­aali- ja terveys­pal­ve­lu­jen kuntayh­ty­mässä, Siun sotessa. Kehit­tä­mis­pro­ses­sin tavoit­teena oli tuottaa tietoa koti­hoi­don ja tehos­te­tun palve­lua­su­mi­sen esimie­hille ergo­no­mi­sen työvuo­ro­suun­nit­te­lun vaiku­tuk­sista. Kerä­simme keskei­sim­mät tiedot aiheesta ja teimme Power Point -ohjel­malla tieto­pa­ke­tin esimies­ten käyt­töön. Tämän lisäksi raken­simme kehit­ty­mis­suun­ni­tel­man keinoista, jolla työvuo­ro­jen kuor­mit­ta­vuus voitai­siin poistaa.

Uusi työai­ka­laki tuli voimaan 1.1.2020 ja toi muutok­sia työvuo­ro­suun­nit­te­luun. Keskei­sin muutos sosi­aali- ja tervey­sa­lalla koskee jakso­työ­hön liit­ty­vää vuoro­kausi­le­poa. Lain muutok­sessa lepoaika nousi yhdek­sästä tunnista, 11 tuntiin. Lain muutok­sen jälkeen myös peräk­käis­ten yövuo­ro­jen määrä on vähen­netty seit­se­mästä yövuo­rosta viiteen. Vuoden alusta työvuo­rot on suun­ni­teltu ergo­no­mi­sista työvuo­ro­suun­nit­te­lua käyttäen.

Työvuo­ro­suun­nit­te­lulla voidaan vaikut­taa henki­lös­tön jaksa­mi­seen yksi­lönä ja työyh­tei­sön jäse­nenä. Ergo­no­mi­sella työvuo­ro­suun­nit­te­lulla voidaan paran­taa hoita­jien työs­sä­jak­sa­mista ja työtyy­ty­väi­syyttä. Ergo­no­mi­sen työvuo­ro­suun­nit­te­lun on todettu paran­ta­van hoita­jien unta ja vireyttä vapaa-ajalla sekä työssä. Lisäksi sen on koettu paran­ta­van terveyttä ja helpot­ta­van sosi­aa­lista elämää. Keskei­sin hyöty ergo­no­mi­sesta työvuo­ro­suun­nit­te­lusta on riit­tävä lepo- ja palau­tu­mi­sai­ko­jen toteu­tu­mi­nen. Oikea rytmi työvuo­roille olisi, aamu­vuoro, ilta­vuoro, yövuoro ja sen jälkeen kaksi vapaata. Oikea kier­to­suunta takaa riit­tä­vät lepoa­jat työvuo­ro­jen välissä. Opin­näy­te­työn tieto­poh­jaan perus­tuen teimme Power Point -ohjel­malla tieto­pa­ke­tin, joka sisäl­tää tietoa ergo­no­mi­sesta työvuo­ro­suun­nit­te­lusta ja sen vaiku­tuk­sista terveyteen.

Alku­kar­toi­tusai­neisto haet­tiin Titania työvuo­ro­jen­suun­nit­te­luoh­jel­masta ennalta sovi­tuista työvuo­ro­yk­si­köistä ja listoilta. Saatuja kuor­mi­tus­tie­toja vertail­tiin ennen ja jälkeen työai­ka­la­kia. Voitiin todeta, että työai­ka­lain muutok­sella oli posi­tii­vi­sia vaiku­tusta työai­ko­jen kuor­mit­ta­vuu­teen. Työvuo­roista johtuva työn kuor­mit­ta­vuus oli vähentynyt.

Työn­kuor­mit­ta­vuu­den vertailu vuosina 2019 ja 2020

Esimies­ten kanssa järjes­tet­tiin kaksi kokousta. Covid-19 viruk­sen aiheut­ta­man pande­mian vuoksi järjes­timme tilai­suu­det Teamsin väli­tyk­sellä turval­li­suu­den takaa­mi­seksi. Ensim­mäi­nen kokous järjes­tet­tiin, tieto­pa­ke­tin arvioi­mi­seksi, jossa pyydet­tiin palau­tetta tieto­pa­ke­tin sisäl­löstä. Toisessa kokouk­sessa kerät­tiin kehit­tä­mis­suun­ni­tel­maan keinoja, joilla voitai­siin pienen­tää työvuo­roista aiheu­tuva kuor­mi­tusta esimie­hen näkökulmasta.

Kehit­tä­mis­suun­ni­telma raken­net­tiin esimies­ten keskus­te­lun pohjalta. Esille nous­seita asioita oli ergo­no­mi­sen työvuo­ro­suun­nit­te­lun käyt­töön otta­mi­nen ja noudat­ta­mi­nen säntil­li­sesti. Henki­lös­tö­re­surs­sin nosta­mi­nen, jolla mahdol­lis­tet­tai­siin kään­tä­vien vuoro­jen käyttö sekä ikään­ty­vien työn­te­ki­jöi­den tuke­mi­nen ja työn­rää­tä­löi­mi­nen yksi­köl­li­sesti. Osa-aikai­sille työajan lyhen­nyk­sen anta­mi­nen koko­nai­sina päivinä, jolla turva­taan palau­tu­mi­nen työstä. Resurs­si­suun­nit­te­li­jan teke­mään listaan muutok­sia tekee vain suun­nit­te­lija esimies­ten pyyn­nöstä. Siun sote on siir­ty­mässä uuteen työvuo­ro­suun­nit­telu ohjel­maan vuonna 2021 jolloin työvuo­ro­jen suun­nit­telu automatisoituu.

Kehit­tä­mis­suun­ni­telma työvuo­ro­jen aiheut­ta­man kuor­mi­tuk­sen vähentämiseksi

Opin­näy­te­työn tulok­set osoit­ta­va­tettä työai­ka­lain muutos 1.1.2020 vaikutti työvuo­ro­jen kuor­mit­ta­vuu­teen posi­tii­vi­sesti. Huoles­tut­ta­vinta oli se, ettei voima­kas ylikuor­mi­tus pois­tu­nut koko­naan. Kehit­tä­mis­suun­ni­tel­man käyt­töön­o­ton avulla on mahdol­lista saada voima­kas ylikuor­mi­tus vähen­net­tyä henki­lös­tön työvuorosuunnittelusta.

Tämä blogi perus­tuu ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen ja johta­mi­nen YAMK-opin­näy­te­työ­hön, joka koko­nai­suu­des­saan löytyy Theseuk­sesta.

Anu Hukka, sairaan­hoi­taja (YAMK), ja Miia Mäkelä, sairaan­hoi­taja (YAMK)