Kare­lian vuoden opin­näy­te­työssä kartoi­tet­tiin Vuoksen vesis­tön ristei­ly­mat­kai­lun mahdollisuuksia

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun vuoden 2020 opin­näy­te­työksi on valittu resto­nomi (AMK) Sara Oravuon opin­näy­te­työ Vuoksen vesis­tön vesi­lii­ken­teen toimin­taym­pä­ris­tön kartoit­ta­mi­nen ristei­ly­toi­min­nan kehit­tä­mi­seksi. Opin­näyte on tehty navi­Sai­maa-hank­keen toimeksiannosta.

Kare­lian vuoden opin­näy­te­työ -kilpai­lun teemana oli tällä kertaa kestävä elin­voima. Teemalla halut­tiin nostaa esiin erityi­sesti sellai­sia inno­va­tii­vi­sia opin­näy­te­töitä, jotka tarjoa­vat keinoja alueel­li­sen elin­voi­mai­suu­den edistämiseen.

Sara Oravuon opin­näy­te­työssä kartoi­tet­tiin Vuoksen vesis­tön vesi­lii­ken­teen toimin­taym­pä­ris­töjä sisä­ve­si­ris­tei­ly­lii­ke­toi­min­nan kehit­tä­mi­sen edis­tä­mi­seksi. Toimin­nal­li­sen opin­näy­te­työn tulok­sena syntyi Saimaa Guide -opas, josta löytyy koot­tuna tietoa Vuoksen vesis­tön ristei­ly­mat­kai­lun kannalta tärkeim­pien kaupun­kien sata­mista, tapah­tu­mista sekä luon­to­koh­teista. Myös sisä­ve­si­ris­tei­lyyn olen­nai­sesti liit­ty­viä lakeja ja säädök­siä on esitelty oppaassa erityi­sesti ristei­ly­toi­mi­joi­den näkökulmasta.

Saimaa Guide -opas on kohden­nettu ensi­si­jai­sesti uusille ristei­ly­mat­kai­lun toimi­joille, jotka ovat kiin­nos­tu­neita laajen­ta­maan liike­toi­min­taansa Vuoksen vesis­tön alueelle.

Navi­Sai­maa-hank­keen edus­taja Kaisa Hirvo­nen toteaa, että opin­näy­te­työlle oli aito tarve ja siitä on ollut hyötyä niin Saimaan vesi­lii­ken­teen kehit­tä­mis­hank­keelle kuin muil­le­kin hank­keille ja toimijoille:

– Saran työ on saanut paljon kiitosta selkey­den, oppaan erin­omai­sen visu­aa­li­sen ilmeen sekä tieto­jen katta­vuu­den osalta. Työtä on jaettu ahke­rasti myös kansain­vä­li­sille toimi­joille. Näin toimek­sian­ta­jan näkö­kul­masta olemme erit­täin tyyty­väi­siä työn loppu­tu­lok­seen sekä yhteis­työ­hön Saran sekä Karelia-amk:n kanssa.

Sara Oravuon opin­näy­te­työn perus­tana oleva toimek­sianto oli tavan­omaista vaati­vampi sisäl­täen englan­nin­kie­li­sen vesi­lii­ken­neop­paan laati­mi­sen. Opin­näy­te­työ palve­lee Itä-Suomen alueen kehit­tä­mistä, ja toteut­taa osal­taan kansal­li­sessa matkai­lun kehit­tä­mis­stra­te­giassa julki­tuo­tua tavoi­tetta kehit­tää vesistömatkailua. 

Vuoden opin­näy­te­työn valin­nan teki Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun opinnäytetyöryhmä.