Kare­lian gero­nomi-tutkinto edis­tä­mään ikäys­tä­väl­listä yhteiskuntaa

Kare­lian opin­to­tar­jon­taan tulee syksyn 2021 yhteis­haussa uutena koulu­tuk­sena gero­nomi (AMK) -koulu­tus, josta valmis­tuu asian­tun­ti­joita seniori- ja vanhus­työ­hön. Koulu­tuk­sen erityi­senä vahvuu­tena on ikäosaa­mi­sen teema, jonka keskiössä on ikäys­tä­väl­li­syy­den ja ikäih­mi­sen tervey­den, toimin­ta­ky­vyn ja hyvin­voin­nin edis­tä­mi­nen.  Koulu­tus on suun­ni­teltu tiiviissä yhteis­työssä työelä­mä­kump­pa­nien kanssa.

Ikäys­tä­väl­li­syy­den vahvis­ta­mi­nen on osa sosi­aa­li­sesti kestä­vää kehi­tystä, jonka yhtenä tavoit­teena on kaik­kien tasa­ver­tai­nen mahdol­li­suus hyvin­voin­tiin. Gero­no­mi­kou­lu­tuk­sen avulla vanhus­työn ammat­ti­lai­set pysty­vät vasta­maan entistä moni­puo­li­sem­min Pohjois-Karja­lan ja lähi­maa­kun­tien ikään­ty­neen väestön tarpei­siin. Koulu­tus on suun­ni­teltu tiiviissä yhteis­työssä työelä­mä­kump­pa­nien kanssa.

– Ikäosaa­mi­nen on ollut Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun stra­te­gi­sena painoa­lu­eena jo kymme­nen vuoden ajan ja meillä on jo ennes­tään tarjolla valta­kun­nal­li­sesti suosittu ikäosaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja johta­mi­sen ylempi ammat­ti­kor­kea­kou­lu­tut­kinto. Lisäksi valmis­te­lemme euroop­pa­laista ikäosaa­mi­sen mais­te­ri­kou­lu­tusta yhteis­työssä kump­pa­ni­kor­kea­kou­lu­jen kanssa. Valmis­te­lemme myös euroop­pa­laista ikäosaa­mi­sen mais­te­ri­kou­lu­tusta yhteis­työssä kump­pa­ni­kor­kea­kou­lu­jen kanssa. Gero­no­mi­kou­lu­tuk­semme vahvis­taa alueen ikäosaa­mista enti­ses­tään, kertoo vara­reh­tori Pekka Auvinen.

Gero­no­mit ovat tärkeä ammat­ti­ryhmä sosi­aali- ja tervey­sa­lan amma­til­li­sessa työs­ken­te­lyssä: Gero­no­mit työl­lis­ty­vät mm. palvelu- ja sosi­aa­lioh­jaa­jiksi, tai vanhus­pal­ve­lu­jen koor­di­nointi- ja kehit­tä­mis­teh­tä­viin julki­selle ja yksi­tyi­selle sektorille.

– Jokai­nen ihminen haluaa tulla kohda­tuksi juuri sellai­sena ihmi­senä kuin on, myös ikään­tyes­sään. Kare­lian gero­no­min osaa­mi­nen raken­tuu monia­lai­sesta geron­to­lo­gi­sesta osaa­mi­sesta sisäl­täen sosi­aa­lia­lan, hoito­työn ja kuntou­tuk­sen näkö­kul­mat, kertoo yliopet­taja Terhi Myller.

Tutkinto opis­kel­laan moni­muo­toi­sena, mikä helpot­taa myös työssä käyvien opis­ke­lun koulu­tuk­sessa. Gero­no­mi­kou­lu­tus on haussa syksyn yhteis­haussa 1. – 15.9.2021.