Inno­va­tive Nurse -koulu­tuk­sesta valmis­tu­massa 18 sairaan­hoi­ta­jaa Pohjois-Karja­lan väljästi asutulle alueelle

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta on valmis­tu­massa ensim­mäi­set 18 sairaan­hoi­ta­jaa Inno­va­tive Nurse -sairaan­hoi­ta­ja­kou­lu­tuk­sesta, jossa keski­ty­tään väljästi asutuilla alueilla toimi­vien sairaan­hoi­ta­jien työn erityishaasteisiin.

 – Näissä sairaan­hoi­ta­jao­pin­noissa on opis­keltu moni­puo­li­sen tieto­pe­rus­tan lisäksi ihmis­suh­de­tai­toja, orga­ni­sointi-, koor­di­nointi- ja ongel­man­rat­kai­su­tai­toja sekä hoidon tarpeen arvioin­tia ja klii­ni­siä taitoja. Väljästi asutuilla alueilla sairaan­hoi­ta­jan osaa­mi­sessa koros­tu­vat muun muassa pitkät väli­mat­kat ja digi­taa­li­suus, kertoo Inno­va­tive Nurse hank­keen projek­ti­pääl­likkö Riitta Muhonen.

Koulu­tuk­sen ensim­mäi­nen toteu­tus alkoi vuonna 2019 ja oli suun­nattu Pohjois-Karja­lan väljästi asutuille alueille esimer­kiksi Pieli­sen-Karja­lan alueella asuville ja työs­ken­te­le­ville. Opin­tonsa aloitti yhteensä 29 sairaan­hoi­ta­jao­pis­ke­li­jaa. Nyt syksyllä 2021 opinnot ovat eden­neet loppusuo­ralle ja ensim­mäi­set 18 opis­ke­li­jaa saavat tutkin­to­to­dis­tuk­sensa, kun Tikka­rinne-kampuk­sella viete­tään valmis­tu­mis­juh­laa tiis­taina 7.12.2021 klo 15 alkaen.

Suuri osa opin­noista on ollut itse­näistä opis­ke­lua sekä ohjat­tua etäopis­ke­lua. Opin­noissa on hyödyn­netty työn opin­nol­lis­ta­mista harjoit­te­lu­jen yhtey­dessä. Nyt valmis­tu­vat opis­ke­li­jat ovat olleet tyyty­väi­siä opin­to­jen moni­puo­li­suu­den lisäksi verk­ko­pai­not­tei­seen opis­ke­luun sekä ajasta ja paikasta riip­pu­mat­to­maan koulu­tuk­sen toteutukseen.

 – Opinnot ovat eden­neet pääsään­töi­sesti siten, että teoriao­pin­not on toteu­tettu ohjat­tuina verkko-opin­toina ja vain kaikista keskei­sin tieto­taito toteu­te­taan lähio­pe­tuk­sena. Opis­ke­li­ja­ryhmä jaet­tiin kahteen eri lähio­pe­tus­ryh­mään niin, että lähio­pin­toja on voinut suorit­taa Joen­suun lisäksi Nurmek­sessa. Halu asua ja toimia omalla paik­ka­kun­nalla ovat tärkeitä teki­jöitä myös väljästi asutun alueen palve­lu­jen kannalta, jatkaa Muhonen.

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta valmis­tu­vien sairaan­hoi­ta­jien työl­lis­ty­mis­nä­ky­mät ovat erit­täin hyvät ja moni­puo­li­set. Inno­va­tive Nurse -koulu­tus on saanut opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riön valtio­na­vus­tuk­sen. Koulu­tus toteu­tet­tiin sovel­tu­vin osin yhteis­työssä Kajaa­nin ja Lapin ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen kanssa.