Juoksija juoksuradalla

Urhei­li­jan yrit­tä­jyy­so­pin­not nyky­ai­kais­ten verk­ko­työ­ka­lu­jen avulla

ENDU­RANCE-projek­ti­kon­sor­tio käyn­nisti inte­rak­tii­vi­sen ja avoimen urhei­li­joille suun­na­tun yrit­tä­jyy­so­pin­to­pa­ke­tin yhteis­ke­hit­tä­mi­sen marras­kuussa 2021. Kehit­tä­mi­nen alkoi laajalla kartoi­tuk­sella, jossa haas­ta­tel­tiin urhei­li­joita, luet­tiin väitös­kir­joja ja tutkit­tiin huippu-urhei­lun ja yrit­tä­jyy­den yhtä­läi­syyk­siä. Kartoi­tuk­sessa tuotet­tiin doku­ment­teja urhei­li­joi­den ja yrit­tä­jien yhtei­sistä menes­tys­te­ki­jöistä sekä koot­tiin kasa tapause­si­merk­kejä euroop­pa­lai­sista urhei­li­joi­den yrity­si­deoista ja niistä synty­neistä yrityk­sistä. Kartoi­tuk­sen tulok­set on julkaistu suomeksi ENDRU­RANCEn verk­ko­si­vuilla.

Opis­ke­lua itse­näi­sesti tai porukassa

Kartoi­tuk­sen jälkeen alkoi työ opin­to­ma­te­ri­aa­lin tuot­ta­mi­seksi ja sisäl­löt valmis­tui­vat helmi­kuussa 2022. ENDURANCE -onli­ne­kurssi on tuotettu sen pääkoh­de­ryh­mälle eli urhei­lua vaka­vasti harras­ta­ville toisen asteen opis­ke­li­joille. ENDURANCE -online koulu­tus­pa­ketti sisäl­tää kahdek­san eri moduu­lia, joiden päätee­mat mukai­le­vat euroop­pa­laista yrit­tä­jyys­tai­to­jen puite­ke­hystä (EntreComp: The Euro­pean Entrepre­neurs­hip Compe­tence Framework).  Kukin kahdek­sasta projek­ti­kump­pa­nista tuotti verkko-opin­toi­hin yhden moduu­lin englan­nin kielellä. Kump­pa­neista muodos­tet­tiin neljä paria, jotka ristiin arvioi­vat tuotet­tu­jen moduu­lin sisällön.

Sisältö raken­net­tiin yrit­tä­jyy­teen liit­ty­vistä teemoista huomioi­den opis­ke­li­jan urhei­lu­tausta ja kiin­nos­tus ryhtyä yrit­tä­jäksi. Vaikka moduu­lit on raken­nettu urhei­lun ja urhei­lu­yrit­tä­jyy­den näkö­kul­masta, moduu­li­ko­ko­nai­suus on erin­omai­nen paketti kaikille, jotka harkit­se­vat yrit­tä­jäksi ryhtymistä.

Edurance training modules
Koulu­tus­ma­te­ri­aali sisäl­tää 8 eri moduu­lia. Kukin moduuli kään­ne­tään kuudelle eri kielelle.

Opis­kelu verk­ko­ym­pä­ris­tössä sujuu helposti ja vauh­dik­kaasti – yhden moduu­lin opis­ke­lulle on varattu noin tunti aikaa. Opis­ke­li­jan on mahdol­lista käydä mate­ri­aali läpi joko itse­näi­sesti ja tehdä osaa­mista mittaava moni­va­lin­ta­testi opis­ke­lun päät­teeksi. Toinen vaih­toehto on, että valmentaja/opettaja pitää lähio­pe­tus­tun­nin, jossa opetel­tava asia käydään yhdessä läpi ja tunnin lopuksi mate­ri­aa­lista löytyy avoimia kysy­myk­siä poru­kalla pohdis­kel­ta­vaksi.  Itse­näi­sesti suori­te­tuista verkko-opin­noista on mahdol­lista saada tulos­tet­tua itsel­leen serti­fi­kaatti, jolla opis­ke­lija voi osoit­taa perus­tie­tä­myk­sensä yrit­tä­jyy­teen liittyen.

Sisäl­töjä kehi­te­tään palaut­teen perusteella

ERASMUS+ rahoit­tei­sen Endu­rance- projek­tin työ on edennyt keväällä 2022 pilo­toin­ti­vai­hee­seen, jossa kukin kump­pa­neista testaa kaksi valit­se­mansa moduu­lia. Palaut­tei­den kerää­mi­nen opis­ke­li­joilta ja mahdol­li­sesti lähio­pe­tuk­sena toteu­te­tusta opetus­tuo­kiosta tapah­tuu ekolo­gi­sesti ja anonyy­misti suoraan verkko-opin­to­ym­pä­ris­töön luodun palau­te­lo­mak­keen kautta. 

Pilo­toin­tien päätyt­tyä Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu kerää kump­pa­neilta saadut maakoh­tai­set palaut­teet ja kokoaa niistä rapor­tin, jossa analy­soi­daan ja kootaan yhteen eri maiden käyt­tä­jien palaute. Palaut­teen avulla ENDU­RANCE-koulu­tuk­sen sisäl­töä voidaan vielä hienosäätää.

ENDU­RANCE-konsor­tio on työs­ken­nel­lyt yhtei­sen aiheen ja tavoit­tei­den äärellä marras­kuusta 2020 lähtien. Projekti päättyy marras­kuussa 2022 ja Kare­liassa valmis moduu­li­ko­ko­nai­suus on tarkoi­tus ottaa valmen­nus­käyt­töön ainakin monia­lai­sessa Y-akatemiassa.


Kirjoit­ta­jat:

Harri Mielo­nen, tiimi­val­men­taja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Satu Musto­nen, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Andrea Piacqua­dio palve­lusta Pexels