Kaksi nauravaa henkilöä pöydän ääressä

Osaa­mi­sen toden­ta­mi­nen digi­taa­li­silla työkaluilla

Oletko joskus suorit­ta­nut opin­to­jak­soja vapaa-ajal­lasi tai osal­lis­tu­nut esimer­kiksi vapaa­eh­tois­toi­min­nassa järjes­te­tyille kurs­seille? Osa jatku­vaa oppi­mista on tutkin­to­jen suorit­ta­mi­sen ja työn ohessa tapah­tuva vapaa-aikana oppi­mi­nen. Myös tällä tavoin kerty­neen osaa­mi­sesi näky­väksi teke­mi­nen on tärkeää ja tekee sinusta työmark­ki­noilla tavoi­tel­lum­man osaajan. Digi­ta­li­saa­tio mahdol­lis­taa osaa­mi­sesi esille tuomi­sen muil­la­kin keinoilla kuin perin­tei­sillä pape­ri­silla tutkinto- tai työto­dis­tuk­silla. Digi­ta­li­saa­tion myötä voit näyttää osaa­mi­sesi esimer­kiksi Linke­dI­nissä tai muissa kana­vissa, joista mahdol­li­set työnan­ta­jat pääse­vät tutus­tu­maan sinuun ja osaamiseesi.

Tutkin­to­kou­lu­tuk­set siir­ty­vät koulu­tuk­sen järjes­tä­jien toimesta Opin­to­polku-verk­ko­pal­ve­luun, missä omia suori­tet­tuja opin­toja voi käydä katso­massa Suomi.fi-tunnuksilla. Linkin omista Opin­to­po­lussa olevista opin­to­suo­ri­tuk­sista voi myös lähet­tää vaik­kapa työnan­ta­jalle työn­haun yhtey­dessä. Opin­to­po­lussa näkyy kuiten­kin vain opin­to­jak­so­jen nimet, laajuu­det ja arvos­telu. Opin­to­jak­so­jen tarkem­paa kuvausta eli sisäl­töä sieltä ei näe. Opin­to­pol­kuun siirtyy vain tutkin­to­kou­lu­tuk­sen opin­to­suo­ri­tuk­set, esimer­kiksi työnan­ta­jien järjes­tä­mät täyden­nys­kou­lu­tuk­set tai harras­tus­ten yhtey­dessä suori­te­tut opinnot eivät palve­luun siirry. Osaa­mis­mer­kit ovat yksi keino kuvata muuten kuin tutkin­to­kou­lu­tus­ten kautta kerty­nyttä osaamistasi.

Oppijan Open Badge -osaamismerkit

Kun haluat kuvata osaa­mis­tasi mahdol­li­sim­man laajasti, yksi vaih­toehto on Open Badge -osaa­mis­tili ja digi­taa­li­set osaa­mis­mer­kit. Perus­ta­malla Open Badge -tilin voit koota kaiken oman osaa­mi­sesi samaan paik­kaan. Voit koota tilille niin tutkin­to­kou­lu­tuk­sien kautta kuin työelä­mäs­sä­kin kerty­neen osaa­mi­sesi. Tilillä voi olla linkki Opin­to­pol­kuun, tai sinne voit ladata kaikki tutkin­to­to­dis­tuk­sesi esimer­kiksi pdf-tiedos­toina. Työto­dis­tuk­sissa infor­maa­tio rajoit­tuu yleensä teks­tiin. Työto­dis­tuk­siin kirja­taan yleensä vain työsuh­teen kesto, tehdyt työteh­tä­vät jne., mutta Open Badge -tilille voit ladata myös vaik­kapa kuvia teke­mis­täsi töistä. Kuva­gal­le­riaa voit laajen­taa sitä mukaa, kun osaa­mi­sesi karttuu. Kyseessä on siis erään­lai­nen digi­taa­li­nen port­fo­lio, jonka linkin voit lähet­tää mahdol­li­sille työnan­ta­jille. Suorit­taes­sasi tutkinto-opin­toja voit hyödyn­tää tiliä myös osaa­mi­sen tunnus­ta­mi­sessa eli hyväksi luke­mi­sessa lähet­tä­mällä linkin opet­ta­jalle ennen keskustelua.

Kuvakaappaus osaamismerkkipalvelusta
Kuva 1. Osaa­mis­merk­kejä erään käyt­tä­jän tilillä. Klik­kaa­malla merk­kejä pääsee luke­maan mm. koulu­tus­ten sisällöt.

Open Badge -tili on yksi­tyis­hen­ki­löille eli opis­ke­li­jalle tai työn­te­ki­jälle ilmai­nen väline osaa­mi­sen esit­te­le­mi­seen. Koulu­tusor­ga­ni­saa­tiot maksa­vat Open Badge Factory -lisens­si­mak­sun, joka on lisens­sin laajuu­desta riip­puen muuta­mia satasia vuodessa.

Open Badge Factory koulu­tus­ten toteuttajille

Koulu­tusor­ga­ni­saa­tioille osaa­mis­merk­kien myön­tä­mi­nen opis­ke­li­joille on tehty suju­vaksi ja tapah­tuu samassa ympä­ris­tössä, eril­li­sen Open Badge Factory -käyt­tö­liit­ty­män kautta. Open Badge Factory on erään­lai­nen todis­tus­ten laadin­ta­pohja. Sinne lada­taan varsi­nai­nen 200×200 pikse­lin osaa­mis­merkki, ja sinne kirjoi­te­taan merkin saami­sen kritee­rit eli todis­tuk­seen tuleva teksti. Osaa­mis­mer­kin myön­tä­mi­nen tapah­tuu myös järjes­tel­män kautta lähet­tä­mällä merkit opinnot läpäis­seille sähkö­pos­titse. Opis­ke­li­jan näkö­kul­masta merkin vastaa­not­ta­mi­nen tapah­tuu siis sähkö­pos­tin kautta. Mikäli opis­ke­li­jalla on jo Open Badge -tili, merkin voi kuitata vastaa­no­te­tuksi klik­kaa­malla sähkö­pos­ti­vies­tissä olevaa linkkiä. Mikäli tiliä ei vielä ole, opis­ke­lija voi ladata todis­tuk­sen osaa­mis­mer­kin suorit­ta­mi­sesta pdf:nä.

Kuvakaappaus sähköpostiviestistä jossa teksti Onnittelut osaamismerkin saamisesta ja merkin kuva
Kuva 2. Opis­ke­li­jan saama sähkö­pos­ti­viesti osaa­mis­mer­kin myöntämisestä. 

Osaa­mis­mer­kit käytössä Rive­rialla, Kare­lialla ja UEF:llä

Vauhtia uralle -hank­keessa kehi­te­tään uuden­lai­sia koulu­tus­pal­ve­luja yli koulu­tusas­tei­den ja tutkin­to­ra­jo­jen Rive­rian, Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Itä-Suomen yliopis­ton yhteis­työnä. Hank­keessa kehi­te­tään ja toteu­te­taan myös koulu­tuk­sia, jotka eivät siirry rekis­te­rei­hin (Wilma, Koski, Opin­to­polku) tai joista ei voi myöntää tutkin­to­to­dis­tuk­sia. Näitä tilan­teita varten tarvi­taan digi­taa­li­set osaa­mis­mer­kit, joilla osaa­mi­nen voidaan toden­taa. Osaa­mis­merk­kejä pilo­toi­tiin ensim­mäi­senä maara­ken­nuk­sen esimies­kurs­sin yhtey­dessä. Opin­to­jakso toteu­tet­tiin kolmen koulu­tusor­ga­ni­saa­tion yhteis­työnä, jolloin kukin opet­taja kirjoitti todis­tuk­seen oman osionsa kriteerit.

Digi­taa­li­set osaa­mis­mer­kit sovel­tu­vat hyvin tilan­tei­siin, joissa opinnot koos­tu­vat pienistä pala­sista eri koulu­tus­aloilta tai eri koulu­tusas­teilta. Usein niitä hyödyn­ne­tään myös silloin, kun on tarvetta yhtä opin­to­pis­tettä pienem­pien räätä­löi­ty­jen opin­to­jen raken­ta­mi­seen. Merkin myön­tä­jänä voi olla yksi taho, tai kukin orga­ni­saa­tio voi myöntää merkin omasta osios­taan. On myös mahdol­lista raken­taa tasoja ja laajuuk­sia täysin eri tavalla kuin tutkin­to­kou­lu­tuk­sissa, vaik­kapa prons­si­nen, hopei­nen ja kultai­nen työteh­tä­vien osaaja.

Koulu­tus­ten toteut­ta­mi­nen kolmen asteen yhteis­työnä on ollut hank­keessa sujuvaa, ja digi­taa­li­set osaa­mis­mer­kit ovat tehneet koulu­tuk­sista kerty­neen osaa­mi­sen kuvaa­mi­sesta helppoa niin orga­ni­saa­tioille kuin opis­ke­li­joil­le­kin. Tule­vai­suu­dessa koulu­tuk­sia raken­ne­taan yhä enemmän räätä­löi­tyinä ja alle yhden opin­to­pis­teen mikro-opin­toina, jolloin uskomme myös osaa­mis­merk­kien yleis­ty­vän osaa­mi­sen kuvaa­mi­sessa. Merk­kien arvos­tusta nosta­nee se, että työ- ja elin­kei­no­mi­nis­te­riö ja opetus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­riö ovat juuri aset­ta­neet työryh­män, jonka tehtä­vänä on laatia ehdotus uuden­lais­ten osaa­mis­ko­ko­nai­suuk­sien viite­ke­hyk­sen laajen­ta­mi­sesta sekä osaa­mis­merk­kien ja muiden osaa­mis­ku­vaus­ten kehittämisestä.

Lisä­tie­toja:

Open Badge Pass­port. https://openbadgepassport.com/1etusivu/

Open Badge Factory. https://openbadgefactory.com/fi/

Osaa­mi­sen tunnis­ta­mi­sen työryhmä (OKM).  https://okm.fi/hanke?tunnus=OKM044:00/2021

Vauhtia uralle -hank­keen tulok­sena saadaan parem­pia koulu­tus­pal­ve­luja opis­ke­li­joille ja yrityk­sille. Hanketta rahoit­taa Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto ja sitä toteut­ta­vat yhteis­työssä Riveria, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Itä-Suomen yliopisto. Tutustu osoit­teessa: https://vauhtiauralle.wordpress.com/


Kirjoit­ta­jat:

Salla Anttila, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Arto Laani­nen, projek­ti­pääl­likkö, Pohjois-Karja­lan koulutuskuntayhtymä