Kaksi katsojaan päin selin olevaa henkilöä (tuomariston jäsentä) puhuu yleisön edessä seisovalle henkilölle.

Get Toget­her -yrit­tä­jyys­ta­pah­tuma esit­teli tuttuja kasvoja ja tuoreita trendejä

Touko­kuun viimei­senä viikon­lop­puna 27.–28.5.2022 Joen­suu­hun kokoon­tui ympäri Suomen nuoria ja nuor­ten­mie­li­siä yrit­tä­jiä sekä yrit­tä­jyy­destä kiin­nos­tu­neita tahoja koke­maan ja jaka­maan tieto­tai­to­jaan eri akti­vi­teet­tien, puhu­jien ja haus­kan­pi­don lomassa. Kare­lian henki­lös­tön puolesta tuoreita tren­dejä nuorten yrit­tä­jien näkö­kul­masta tutkai­le­massa oli alle­kir­joit­ta­nut, Base Camp -hank­keen projektiasiantuntija. 

Inspi­raa­tiota ja inno­vaa­tiota Turusta ja Madventures-kaksikolta 

Tapah­tu­man ohjelma koostui kahden päivän (perjan­tai ja lauan­tai) tarjon­nasta. Aloi­tus­päi­vänä hommat potkais­tiin käyn­tiin mait­ta­van lounaan merkeissä uudis­te­tussa hotelli Kimme­lissä, jossa kirjoit­taja jalkau­tui erito­ten Turusta saapu­nei­den vierai­den pöytään. Heti sinun­kaup­po­jen jälkeen keskus­te­lu­na­loi­tus oli niin Joen­suun paikal­li­silla kuin Turun edus­tuk­sella lähes ident­ti­nen: joki. Tämä molem­pia kaupun­keja yhdis­tävä tekijä on turis­ti­koh­tee­na­kin tunnettu ilmiö, mutta sen laidoilta ja rannoilta löytyvä tarjonta ja poten­ti­aa­li­nen hyväk­si­käyttö on Joen­suussa bisnes­mie­lessä vielä jäljessä. Paikal­laan olisi siis ottaa koppia turku­lai­sesta inspi­raa­tiosta ja innovaatiosta!

Pöydän ääressä seisovia ihmisiä tutustumassa palapeleihin.
Kuva 1. Vieraille jaet­tiin osat pala­pe­leistä, jotka yhdis­tä­mällä pääs­tiin tutustumaan. 

Lounaan ja terve­tu­liais­sa­no­jen jälkeen vuorossa oli alle­kir­joit­ta­neen lempioh­jelma. Lapsuu­de­ni­do­lit Riku Rantala ja Tunna Milo­noff Madven­tu­res-ohjel­masta oli kutsuttu puhu­maan uska­liai­suu­desta, ennak­ko­luu­loista sekä maail­man­kat­so­muk­sesta – luon­nol­li­sesti yrit­tä­jän näkö­kul­masta. Kuten Madven­tu­re­sia seuran­neet saat­ta­vat arvata, erot­ta­ma­ton pari­val­jakko oli virit­tä­nyt sanai­set arkkunsa jälleen sarja­tu­lia­sen­toon, jonka myötä esitys oli varsin vaikuttava. 

Vuonna 2002 ensie­si­tyk­sensä saanut matkai­luoh­jelma Madven­tu­res oli ilmes­tyes­sään aikaansa edellä: vastaa­vaa formaat­tia ei tuol­loin ollut vielä olemassa. Tämä ei kuiten­kaan estänyt nuoria mediay­rit­tä­jiä, vaan omakus­tan­tei­sesti tehty ensim­mäi­nen tuotan­to­kausi saatiin kuin saatiin­kin myytyä silloi­selle Sub tv:lle.  Kun ohjel­man suosio oli yllät­tä­nyt niin yrit­tä­jä­kak­si­kon kuin esitys­ka­na­van­kin, alkoi kyse­lyitä ohjel­man jatkosta tulla useilta muilta kilpai­lu­ka­na­vilta. Kysyn­nän ja tarjon­nan lain voidaan sanoa olleen Madven­tu­res-kaksi­kon osalta heidän päätet­tä­vis­sään. Vastaa­vaa uskal­lusta ja hyppyä tunte­mat­to­maan kaiva­taan myös nyky­ajan opis­ke­li­jay­rit­tä­jiltä: tänä uusien inno­vaa­tioi­den ja auto­ma­ti­soin­nin aikana seik­kai­lu­mieltä ei voi olla liikaa. 

Kaksi miestä (Tunna Milonoff ja Riku Rantala) puhumassa yleisön edessä.
Kuva 2. Madven­tu­res-kaksikko Tunna Milo­noff ja Riku Rantala. 

Yrit­täjä tarvit­see myötä­vir­tai­suutta 

Seuraa­vaksi vuorossa oli Jussi Venä­läi­nen Flow Akate­mia -valmen­nus­ta­losta. Ohjel­ma­nu­me­rossa tuotiin esille, kuinka viisas yritys­toi­minta johtaa parhaim­mil­laan myötä­vir­tai­suu­teen ja dialo­gi­suu­teen, sekä annet­tiin ohjeita terveel­li­siin ja kestä­viin valin­toi­hin yrit­tä­jän näkö­kul­masta. Yrit­tä­jällä on usein kädet täynnä teke­mistä, josta syntyy vält­tä­mättä kitkaa. Kitkasta puoles­taan syntyy mahdol­lista kärsi­mystä. Tarvi­taan myötä­vir­tai­suutta: toimi­mista pienim­män vastuk­sen kautta väkisin puske­mi­sen sijaan. 

Flow-tila ei päde pelkäs­tään työpai­koilla vaan myös ihmis­suh­teissa, harras­tuk­sissa, arjessa, elämässä ja yhteis­kun­nas­sa­kin. Vaikka termi on ollut olemassa jo pitkään, on sen omak­su­mi­nen erito­ten yrit­tä­jän mielen­ti­lassa voinut jäädä taka-alalle rutii­nien ja stres­sin myötä. Koska nuorilla ja opis­ke­li­jay­rit­tä­jillä yrityk­sen perus­ta­mi­sen taus­talla vallit­see yleensä into valit­se­maansa bisne­sa­laa kohden, alle­kir­joit­ta­nut suosit­te­lee lämpi­mästi otta­maan myös tämän mielen­ti­lan mukaan yrittäjyyteen. 

Ympä­ris­töys­tä­väl­li­syys puri mainos­pu­hei­den tuoma­ris­toon 

Mitä olisi­kaan nuorten ja nuor­ten­mie­lis­ten yrit­tä­jien viikon­loppu ilman pitc­hausta? Tätä oli seuraa­vaksi luvassa Suden Pesä -idea­kil­pai­lun fina­lis­tien kesken. Eri yritysideoiden/innovaatioiden finaali sisälsi vanhan säily­tys­muo­don nyky­ai­kais­ta­mista eli kylmä­kel­la­ri­säi­ly­tystä, käytet­ty­jen juhla­pu­ku­jen vuokra­si­vus­toa ja tuli­si­jo­jen hiili­diok­si­di­pääs­tö­jen vähentämislaitetta. 

Kaksi katsojaan päin selin olevaa henkilöä (tuomariston jäsentä) puhuu yleisön edessä seisovalle henkilölle.
Kuva 3. Myyn­ti­pu­heen arvioin­tia tuoma­ris­ton näkökulmasta. 

Kaikille pitc­hauk­sille yhteistä oli ympä­ris­töys­tä­väl­li­syys. Tämän teeman ympä­rille raken­nettu myyn­ti­puhe sai tuoma­ris­tolta järk­ky­mä­töntä arvos­tusta, joten sitä voi väis­tä­mättä pitää nyky­ajan tren­dinä, joka otetaan huomioon jo ennen firman ja/tai inno­vaa­tion alullepanoa. 

Tapah­tu­masta boostia yritys­toi­min­taan ja ajat­te­lu­maa­il­maan 

Kaiken kaik­ki­aan viikon­lo­pun erit­täin hyvää palau­tetta saanut tarjonta ja kohtaa­mi­set toivat niin ensi­ker­ta­lai­sille kuin myös vanhoille konka­reille uusia kohtaa­mi­sia, verkos­toi­tu­mista ja tervettä boostia omaan yritys­toi­min­taan. Isoin kiitos kuuluu järjes­tä­jille, joka koostui Suomen Yrit­tä­jien ja paikal­li­sen toimi­jan Pohjois-Karja­lan Yrit­tä­jien henkilöstöstä. 

Jotta lukija olisi pääsevä koke­maan yhtä raikas­ta­van ja silmiä avaavan koke­muk­sen kuin alle­kir­joit­ta­nut, suosi­tus Yrit­tä­jien järjes­töön liit­ty­mi­sestä voidaan todeta välttämättömäksi. 

Neljä hymyilevää henkilöä seisoo kädet toistensa harteilla Get Together -mainoskyltin edessä.
Kuva 4. Viikon­loppu päätet­tiin gaalaan, jossa palkit­tiin vuoden yrittäjiä. 

Kirjoit­taja 

Matias Hiltu­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu 

Base Camp – Opis­ke­li­jay­rit­tä­jyy­sa­lus­to­jen kehit­tä­mi­nen -hanke 

Valo­ku­vaaja 

Suvi Palo­saari