Useita henkilöitä istumassa tai seisomassa rennossa tilassa, katsovat samaan suuntaan.

Juttuklu­bissa verkos­toi­du­taan, tava­taan työnan­ta­jia ja harjoi­tel­laan suomeksi puhumista 

Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hanke (REACT ESR) on järjes­tä­nyt Juttuklubi Joen­suuta kevään aikana yhteis­työssä Luotsi Joen­suun kanssa. Mukana toteu­tuk­sessa ovat olleet myös SIMHE­Ka­re­lia ja Inter­na­tio­nal House Joensuu. 

Pääkoh­de­ryh­mänä Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hank­keessa ovat Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kansain­vä­li­set opis­ke­li­jat ja alueen työnan­ta­jat, mutta toimin­toja halu­taan suun­nata myös alueen maahan­muut­ta­neille. Juttuklubi on avoin kaikille ulko­mailta Joen­suu­hun muut­ta­neille, ja sitä mark­ki­noi­daan laajasti. Juttuklu­biin onkin osal­lis­tu­nut sekä Kare­lian omia kansain­vä­li­siä opis­ke­li­joita että muita Joen­suu­hun ulko­mailta eri syistä muuttaneita. 

Juttuklubi Joen­suun inspi­raa­tio Jyväs­ky­lästä  

Juttuklubi Joensuu on saanut innoi­tuk­sensa Juttuklubi Jyväs­kylä -brändin pohjalta. Jyväs­ky­lässä ulko­maa­lai­set suomen kielen opis­ke­li­jat ovat syksystä 2021 alkaen kier­tä­neet eri työnan­ta­jien luona tutus­tu­massa orga­ni­saa­tioi­hin ja yrityk­siin. Samalla osal­lis­tu­jat pääse­vät keskus­te­le­maan työelä­mään liit­ty­vistä asioista suomeksi. Juttuklubi Jyväs­ky­lää toteut­ta­vat Jyväs­ky­län kaupun­gin työl­li­syys­pal­ve­lut, Maahan­muut­ta­nei­den Osaa­mis­kes­kus, Busi­ness Jyväs­kylä, Inter­na­tio­nal Jyväs­kylä InfoCen­ter ja Keski-Suomen Kauppakamari. 

Ylen kirjoit­tama artik­keli toimi alkusy­säyk­senä sille, että Joen­suus­sa­kin halut­tiin toteut­taa vastaa­vaa toimin­taa. Kansain­vä­li­sille opis­ke­li­joille ja alueen maahan­muut­ta­neille on tärkeää päästä luomaan verkos­toja ja saada kontak­teja suoma­lais­ten työnan­ta­jien kanssa. On myös arvo­kasta, että työnan­ta­jat pääse­vät tapaa­maan alueemme poten­ti­aa­lista työvoimaa. 

Joen­suussa Juttuklu­bia päätet­tiin toteut­taa Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Luotsi Joen­suun yhteis­työnä. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on pääjär­jes­täjä ja Luotsi tarjoaa tapah­tu­malle tilat. Tiedot­ta­mista ja mark­ki­noin­tia on tehty molem­pien orga­ni­saa­tioi­den voimin. Erona Jyväs­ky­län toteu­tuk­seen on se, että Joen­suussa tapah­tuma järjes­te­tään aina Luot­sissa, eivätkä Juttuklu­bin osal­lis­tu­jat kierrä eri orga­ni­saa­tioissa. Luotsi Joen­suun tilat sopivat tilai­suu­den järjes­tä­mi­seen hyvin, sillä ne sijait­se­vat kaupun­gin keskus­tassa ja ovat tilavat. 

Neljä istuvaa henkilöä rennosti juttelemassa pöydän ääressä.

Puhee­nai­heina suoma­lai­sen työelä­män erityis­piir­teet ja verkos­to­jen merkitys 

Juttuklubi Joen­suuta pilo­toi­daan Kansain­vä­li­nen uraoh­jaamo -hank­keen aikana. Keväällä 2022 Juttuklubi Joensuu on järjes­tetty kahdesti: huhti- ja touko­kuussa. Jokai­sella kerralla on etukä­teen valittu työelä­mään liit­tyvä teema. Huhti­kuun Juttuklu­bissa teemana oli verkos­to­jen merki­tys työn­haussa ja touko­kuussa keskus­tel­tiin suoma­lai­sen työelä­män erityis­piir­teistä. Syys­kau­den ensim­mäi­sen Juttuklu­bin teemaksi on valittu työn­haun asia­kir­jat.  Juttuklubi Joensuu on tarkoi­tettu kaikille maahan­muut­ta­neille, jotka halua­vat tavata suoma­lai­sia työnan­ta­jia, luoda verkos­toja ja päästä puhu­maan suomeksi työelä­mään liit­ty­vistä asioista. 

Jokai­selle kerralle mukaan kutsu­taan asian­tun­ti­ja­vie­rai­lija, joka tietää paljon päivän teemasta ja pystyy anta­maan osal­lis­tu­jille myös konkreet­ti­sia vink­kejä. Huhti­kuussa osal­lis­tu­jien kanssa keskus­te­le­massa oli Ouneva Groupin HR-asian­tun­tija Mari Räty; touko­kuussa vierai­li­vat palve­lu­pääl­likkö Maria Pikka­rai­nen ja valmis­ta­van esio­pe­tuk­sen opet­taja Päivi Pesonen Joen­suun kaupun­gin koulu­tus­pal­ve­luista. Räty on tehnyt paljon rekry­toin­teja ja pystyi kerto­maan osal­lis­tu­jille muun muassa siitä, miten usein työpai­kat täyt­ty­vät verkos­to­jen avulla, ja mitä tarkoit­taa piilo­työ­paikka. Joen­suun kouluissa ja päivä­ko­deissa taas työs­ken­te­lee paljon eri kieli- ja kult­tuu­ri­taus­tai­sia ihmisiä, joten Pikka­rai­nen ja Pesonen ovat työs­sään havain­neet niitä suoma­lai­sen työelä­män erityis­piir­teitä, jotka puhut­ta­vat ulko­maa­lai­sia työntekijöitä. 

Juttuklubi alkaa asian­tun­ti­ja­vie­raan haas­tat­te­lulla päivän teemasta. Vierai­lija esit­te­lee myös edus­ta­mansa yrityk­sen tai orga­ni­saa­tion toimin­taa ja kertoo, millai­sia työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia on. Haas­tat­te­lun jälkeen tilai­suu­den toteut­ta­jat eli Luotsi, SIMHE­Ka­re­lia ja Inter­na­tio­nal House Joensuu esit­te­le­vät lyhyesti palve­lui­taan. Esit­te­ly­jen jälkeen verkos­toi­du­taan ja jutel­laan kahvi­tar­joi­lun äärellä. Tapah­tu­man viimei­nen tunti on varattu pien­ryh­mä­kes­kus­te­luille päivän teemasta. Osal­lis­tu­jille on valmis­teltu kysy­mys­kort­teja, joiden avulla he keskus­te­le­vat päivän teemasta ja pääse­vät jaka­maan omia koke­muk­si­aan muiden osal­lis­tu­jien kanssa. 

Useita henkilöitä istumassa tai seisomassa rennossa tilassa, katsovat samaan suuntaan.

Vilk­kaita keskus­te­luja lämmin­hen­ki­sessä ilma­pii­rissä   

Ensim­mäi­seen Juttuklu­biin osal­lis­tui noin 15 eri syistä Joen­suu­hun muut­ta­nutta ulko­maa­laista. Toisella kerralla mukana oli reilut kymme­nen osal­lis­tu­jaa. Juttuklubi järjes­te­tään suomen kielellä, mutta tuki­kie­lenä käyte­tään englan­tia. Näin varmis­te­taan, että vähäi­sem­mäl­lä­kin suomen kielellä taidolla on mahdol­lista osal­lis­tua tapah­tu­maan. Koke­muk­set Juttuklu­bista ovat olleet erit­täin hyvät niin järjes­tä­jien kuin osal­lis­tu­jien näkö­kul­masta. Keskus­te­lut ovat olleet vilk­kaita ja tunnelma lämminhenkinen. 

Juttuklu­biin osal­lis­tu­nut tutkija Alicja Fajfer kiit­teli myös onnis­tu­neita järjes­te­lyjä ja markkinointia:

”On hyvä, että tapah­tuma on kaikille avoin ja että siitä sai tiedon hyvissä ajoin. Itse löysin tiedon tapah­tu­masta sosi­aa­li­sesta mediasta. On tosi hyvä, että tällai­sia tilai­suuk­sia järjes­te­tään, sillä verkos­toi­tu­mi­nen ihmis­ten kanssa on todella tärkeää. Tulen mukaan ensi kerral­la­kin, jos vain ehdin!”

Seuraava Juttuklubi järjes­te­tään syys­kuun loppu­puo­lella kesä­tauon jälkeen. Juttuklu­bia on tarkoi­tus järjes­tää kuukausittain. 

Katso myös video Juttuklubista: 


Kirjoit­taja 

Taru Väisä­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kuvat ja video 

Sofiya Melesh­kova, projek­ti­koor­di­naat­tori, Karelia-ammattikorkeakoulu