Henkilö kirjoittaa paperille

Opin­to­suo­ri­tus­ten säily­tys ja oikeusturva

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­lain (932/2014) 37 §:n mukaan opin­to­suo­ri­tuk­set tulee säilyt­tää vähin­tään kuuden kuukau­den ajan tulos­ten julkai­se­mi­sesta. Opin­to­suo­ri­tuk­sien arkis­toin­nille säädetty määrä­aika liittyy opis­ke­li­jan oikeus­tur­vaan. Opin­to­suo­ri­tuk­sen on oltava arkis­toi­tuna niin pitkään, että opis­ke­lija pystyy käytän­nössä käyt­tä­mään oikeus­tur­va­kei­no­jaan. Esimer­kiksi oikai­sun vaati­mi­nen opin­to­suo­ri­tuk­sen arvioin­tiin olisi mahdo­tonta, jos kyseessä oleva opin­to­suo­ri­tus olisi jo hävi­tetty. Tässä artik­ke­lissa tarkas­tel­laan lyhyesti opin­to­suo­ri­tuk­sen arkis­toin­nin liityn­töjä oikeusturvaan.

Suori­tuk­sien säilyttäminen

Opin­to­suo­ri­tuk­sen vähin­tään kuuden kuukau­den säilyt­tä­mis­vel­vol­li­suus koskee kaikkia opin­to­suo­ri­tuk­sia. Kyse voi olla perin­tei­sestä pape­rilla palau­te­tusta suori­tuk­sesta tai sähköi­sesti palau­te­tusta suori­tuk­sesta. Säilyt­tä­mi­selle säädet­tyä määrä­ai­kaa ei ole mahdol­lista lyhen­tää tutkin­to­sään­nön tai muun sisäi­sen säännön määräyksellä.

Opin­to­suo­ri­tuk­sien säilyt­tä­mi­sestä vastaa aina opin­to­jak­son opet­taja. Jos opet­taja syystä tai toisesta jää pois ammat­ti­kor­kea­kou­lun palve­luk­sesta, voi säilyt­tä­mi­sen antaa esimer­kiksi koulu­tus­pääl­li­kön tehtä­väksi. Säily­tyk­seen liit­ty­vistä käytän­nöistä olisi hyvä olla määräyk­set ammat­ti­kor­kea­kou­lun tutkin­to­sään­nössä tai muussa sisäi­sessä määräyksessä.

Opis­ke­li­jalla oikeus tutus­tua arviointiin

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­lain 37 §:n mukaan opis­ke­li­jalla on oikeus saada tieto siitä, miten arvioin­ti­pe­rus­teita on hänen suori­tuk­seensa sovel­lettu. Opet­ta­jan tulee varata opis­ke­li­jalle tilai­suus tulla tutus­tu­maan arvioi­tuun suori­tuk­seensa. Opin­to­suo­ri­tuk­sen säilyt­tä­mi­sellä turva­taan tämä opis­ke­li­jan oikeus. Arvioi­tuun suori­tuk­seen ja arvioin­ti­pe­rus­tei­den sovel­ta­mi­seen tutus­tu­mi­nen on myös käytän­nössä edel­ly­tys sille, että opis­ke­lija pystyy harkit­se­maan oikeus­tur­va­kei­no­jen käyt­tä­mi­sen tarpeel­li­suutta. Laki ei määrit­tele tarkem­min sitä, miten arvioi­tuun opin­to­suo­ri­tuk­seen tutus­tu­mi­nen toteu­te­taan. Tyypil­li­nen tapa lienee se, että opet­taja varaa opis­ke­li­joille tilai­suu­den tulla opet­ta­jan työhuo­neelle tutus­tu­maan suori­tuk­seen ja sen arviointiin.

Oikeus­tur­va­kei­no­jen käyt­tä­mi­nen voi viedä aikaa

Opis­ke­li­jalla on ammat­ti­kor­kea­kou­lu­lain 57 §:n mukaan oikeus vaatia oikai­sua opin­to­suo­ri­tuk­sensa arvioin­tiin, mikäli hän on siihen tyyty­mä­tön. Oikai­sua on vaadit­tava opet­ta­jalta 14 päivän kuluessa siitä hetkestä, jolloin opis­ke­li­jalla on ollut mahdol­li­suus tutus­tua arvos­te­lu­pe­rus­tei­den sovel­ta­mi­seen hänen kohdal­laan. Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tutkin­to­sään­nön kohdan 4.6 mukaan opet­ta­jan tulee ratkaista oikai­su­vaa­ti­mus kirjal­li­sesti kahden viikon kuluessa sen saapu­mi­sesta. Opet­ta­jan päätök­seen tyyty­mä­tön opis­ke­lija voi vaatia opet­ta­jan päätök­seen oikai­sua ammat­ti­kor­kea­kou­lun tutkin­to­lau­ta­kun­talta. Oikai­sua on vaadit­tava 14 päivän kuluessa opet­ta­jan päätök­sen tiedok­si­saan­nista. Tutkin­to­lau­ta­kun­nan on ratkais­tava asia Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun tutkin­to­sään­nön 5 kohdan mukaan 30 päivän kuluessa oikai­su­vaa­ti­muk­sen saapumisesta.

Opin­to­suo­ri­tuk­sen säilyt­tä­mi­selle säädetty vähin­tään kuuden kuukau­den pitui­sen määrä­ajan tarpeel­li­suus käy hyvin ilmi seuraa­vasta esimerkistä.

Opet­taja on järjes­tä­nyt tentin, jonka tulok­set hän julkai­see 31.5. Opet­taja on 1.6.-31.7 vapaa­jak­solla ja palaa töihin 1.8. Kesän aikana opis­ke­lija on tiedus­tel­lut mahdol­li­suutta tutus­tua arvioin­tiinsa ja arvioin­ti­pe­rus­tei­den sovel­ta­mi­seen hänen kohdal­laan. Opet­taja ja opis­ke­lija sopivat arvioin­tiin tutus­tu­mi­sen ajan­koh­daksi 5.8, jolloin 14 päivän oikai­su­vaa­ti­musaika alkaa kulua. Opis­ke­lija vaati opet­ta­jalta oikai­sua arvioin­tiinsa viimei­senä mahdol­li­sena päivänä eli 19.8. Opet­taja ratkai­see asian viimei­senä tutkin­to­sään­nön mahdol­lis­ta­mana päivänä eli 2.9. Päätök­sen opet­taja toimit­taa opis­ke­li­jalle sähkö­pos­tilla. Sähköi­sestä asioin­nista viran­omais­toi­min­nassa annetun lain (13/2003) 19 §:n mukaan päätös voidaan asian­osai­sen suos­tu­muk­sella antaa tiedoksi sähköi­sellä vies­tillä, esimer­kiksi sähkö­pos­tilla. Tällöin tiedok­si­saan­nin katso­taan tapah­tu­neen kolman­tena päivänä viestin lähet­tä­mi­sestä, ellei muuta näytetä. Opis­ke­li­jan katso­taan näin ollen saaneen asian tiedoksi 5.9. Oikai­su­vaa­ti­muk­sen määrä­aika alkaa kulua tiedok­si­saan­tia seuraa­vasta päivästä eli opis­ke­li­jan on vaadit­tava tutkin­to­lau­ta­kun­nalta oikai­sua viimeis­tään 19.9. Tutkin­to­lau­ta­kun­nan on ratkais­tava asia viimeis­tään 19.10, jolloin alku­pe­räi­sestä tulok­sien julkai­susta on kulunut jo lähes viisi kuukautta.

Esimerkki osoit­taa sen, että pitkälle säily­ty­sa­jalle on olemassa perus­teita. Edellä olevan esimer­kin mukai­sen asian käsit­tely voisi kestää vielä­kin pidem­pään esimer­kiksi silloin, jos asia olisi moni­mut­kai­nen ja vaatisi lisä­sel­vi­tyk­sien pyytämistä.

Opin­to­suo­ri­tuk­sien hävittäminen

Ammat­ti­kor­kea­kou­lu­laissa opin­to­suo­ri­tuk­sen säilyt­tä­mi­sestä käyte­tään hieman epämää­räistä ilmai­sua ”säily­tet­tävä vähin­tään kuuden kuukau­den ajan”.  Laissa käyte­tystä väljästä ilmai­susta huoli­matta opin­to­suo­ri­tuk­sia ei lähtö­koh­tai­sesti saa säilyt­tää pidem­pään kuin kuusi kuukautta. EU:n tieto­suoja-asetus edel­lyt­tää henki­lö­tie­to­jen käsit­te­lyssä tieto­jen mini­moin­tia. Tämä tarkoit­taa muun muassa sitä, että henki­lö­tie­to­jen käsit­tely on sallit­tua ainoas­taan, jos se on tarpeel­lista käsit­te­lyn tarkoi­tuk­sen kannalta. Tieto­jen mini­moin­tiin sisäl­tyy myös se, että henki­lö­tie­toja säily­te­tään mahdol­li­sim­man lyhyt aika. Tieto­jen säilyt­tä­mi­nen varmuu­den vuoksi on kiel­let­tyä. Lähtö­koh­tana voidaan­kin pitää sitä, että opin­to­suo­ri­tuk­sien säilyt­tä­mi­selle ei enää kuuden kuukau­den jälkeen ole perusteita.

Jokai­sen opet­ta­jan velvol­li­suus on hävit­tää opin­to­suo­ri­tuk­set tieto­tur­val­li­sesti sen jälkeen, kun tulok­sien julkai­se­mi­sesta on kulunut kuusi kuukautta. Tämä velvol­li­suus koskee perin­teis­ten pape­rilla arkis­toi­tu­jen suori­tuk­sien lisäksi myös sähköi­sesti tallen­net­tuja suorituksia.


Kirjoit­taja:

Atte Korte, lehtori, Karelia-ammattikorkeakoulu