Suomelle mittava EU-rahoi­tus muovien kier­to­ta­lou­den edistämiseksi

Suomessa käyn­nis­tyy laaja yhteis­työ­hanke muovien kier­to­ta­lou­den edis­tä­mi­seksi. Ympä­ris­tö­mi­nis­te­riön ja Suomen ympä­ris­tö­kes­kuk­sen (SYKE) luot­saama Plast­LIFE SIP -hanke kuuluu EU:n LIFE-ohjel­maan ja sen koko­nais­bud­jetti on noin 20 miljoo­naa euroa. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu on mukana hank­keessa koko sen toiminta-ajan ja Kare­lian toiminta keskit­tyy maata­lou­den ja raken­nus­teol­li­suu­den jäte­muo­vien järke­vään käyttöön.

Hank­keen koko­nais­ta­voite on kestävä muovien kier­to­ta­lous Suomessa vuoteen 2035 mennessä. Seit­sen­vuo­ti­nen hanke käyn­nis­tyy tammi­kuussa 2023 ja jatkuu vuoden 2029 loppuun saakka (hank­keen viral­li­nen tiedote löytyy osoit­teesta: https://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Suomelle_mittava_EUrahoitus_muovien_kier(63825).

Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lulla on hank­keessa neljä toimin­ta­pa­ket­tia, joissa tutki­taan maata­lou­den ja raken­nus­teol­li­suu­den jäte­muo­vien tehok­kaam­paa kerää­mistä ja jalos­tusta, uusien muovi­tuot­tei­den valmis­tusta sekä jäte­muo­vien nykyis­ten ympä­ris­tö­vai­ku­tus­ten määrää ja laatua. Hank­keen tulok­sista tullaan julkai­se­maan raport­teja, mutta tulok­sia tullaan käyt­tä­mään myös Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun insi­nöö­rio­pis­ke­li­joi­den koulu­tuk­sessa sekä jäte­muo­vien parissa toimien ammat­ti­lais­ten kanssa tehtä­vissä yhteis­työ­ti­lai­suuk­sissa. Kare­lian toiminta sisäl­tyy laajem­paan työpa­ket­tiin, jossa keski­ty­tään jäte­muo­vien kier­to­ta­lou­teen ja jäte­muo­vien jalos­tuk­sen uusiin toimintamalleihin.

Konsor­tiossa ovat mukana SYKEn ja ympä­ris­tö­mi­nis­te­riön lisäksi Aalto-yliopisto, Helsin­gin kaupunki, Jyväs­ky­län yliopisto, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu, Kulje­tus­liike Vaah­te­ri­nen Oy, LAB-ammat­ti­kor­kea­koulu, Lapin yliopisto, Luon­non­va­ra­kes­kus (Luke), LUT-yliopisto, Muovi­poli Oy, Oy Orthex Finland Ab, Pidä Saaristo Siis­tinä ry, Plas­tone Oy, Suomen Biokierto ja Biokaasu ry sekä Turun yliopis­ton Brahea-keskus.