72 tunnin liikennehaasteen voittajajoukkue 2022

72 tunnin liiken­ne­haas­teen voit­ta­ja­työssä Joen­suun keskus­tasta luodaan koko kylän taka­piha uutta tekno­lo­giaa hyödyntäen 

Joen­suussa järjes­te­tyn 72 tunnin liiken­ne­haas­teen voit­ta­jat visioi­vat Joen­suun keskus­tasta koko kylän yhteistä taka­pi­haa, jossa tekno­lo­giaa hyödyn­täen luodaan yhtei­söl­li­syyttä ja tarjo­taan palve­luja kaiken ikäi­sille asuk­kaille ja vierailijoille. 

72 tunnin liiken­ne­haaste on nimensä mukai­sesti 72 tunnin aikana suori­tet­tava liiken­ne­ai­hei­nen kilpailu. Kilpai­luun osal­lis­tui 26 eri alojen opis­ke­li­jaa Itä-Suomen yliopis­tosta ja Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta. Opis­ke­li­joi­den pääteh­tä­vänä oli pohtia, millai­nen on Suomen veto­voi­mai­sin ympä­ri­vuo­ti­nen kaupun­ki­kes­kusta ja sen kestävä saavu­tet­ta­vuus vuonna 2040. Kilpai­lu­töitä arvioi­vat Joen­suun kaupun­gin, Joen­suun kaupun­ki­ra­ken­ne­lau­ta­kun­nan, Väylä­vi­ras­ton sekä osal­lis­tu­vien oppi­lai­tos­ten ja Rambol­lin monia­lai­set edus­ta­jat. Tuoma­ris­ton puheen­joh­ta­jana toimi kaupun­kiym­pä­ris­tön toimia­lan johtaja Ari Varonen Joen­suun kaupungilta. 

Voit­ta­jaksi julis­tet­tiin joukkue Kare­lian Kauhu. Jouk­ku­eessa olivat mukana projek­ti­pääl­lik­könä toimi­nut Anni Muuk­ko­nen sekä Jenni Joronen, Kim Juvonen, Jenna Kemp­pai­nen ja Annas­tiina Leppä­nen

Voit­ta­ja­työssä ideoi­tiin muun muassa käve­ly­katu, jossa kävel­len tuote­tun ener­gian avulla valais­taan taide­teok­sia. Leik­ki­puis­tossa kuntoil­laan ja hyödyn­ne­tään AR-tekno­lo­giaa, ja myös matkai­lun näkö­kulma on huomioitu kävi­jöitä houkut­te­le­van extreme-talon avulla. 

Tuoma­risto kiitti voit­ta­ja­työtä selkeästä vaiheis­tuk­sesta. Työ sisälsi sekä realis­ti­sesti toteu­tet­ta­vissa olevia ideoita että tule­vai­suu­den haave­ku­via ja siinä tuotiin esiin monia arjen viih­tyi­syyttä lisää­viä asioita. Tuoma­risto antoi kiitosta myös jouk­ku­een lois­ta­vasti toimi­neesta ryhmädynamiikasta. 

─ Olin yllät­ty­nyt, miten nopeasti ideointi lähti käyn­tiin. 20 vuoden kulut­tua asiat voivat olla aivan miten tahansa, mikä antoi vapautta ideoin­tiin. Halusimme luoda Joen­suu­hun koko kylän yhtei­sen taka­pi­han, jollaista ei ole kellään muulla. Erityi­sen ylpeitä olemme ener­gia­ka­tui­deas­tamme, kiteyt­tää Anni Muuk­ko­nen voit­ta­ja­jouk­ku­een tunnelmia. 

─ Haimme kilpai­lussa aidosti uusia ajatuk­sia Joen­suun keskus­tan kehit­tä­mi­seen. Opis­ke­li­jat lähti­vät innos­tu­neesti suun­nit­te­le­maan vuoden 2040 kaupun­kia ja saimme runsaasti ideoita, joita voimme ryhtyä jalos­ta­maan eteen­päin, iloit­see Ari Varonen. ─ Suun­ni­tel­missa oli kiin­ni­tetty huomiota kestä­vyy­teen ener­gia­rat­kai­suissa sekä liik­ku­mi­sessa. Myös joen­suu­lais­ten arkeen pöhinää tuovia pieniä asioita oli töissä huomioitu hienosti. 

─ Olen ylpeä opis­ke­li­joista ja hämmäs­ty­nyt siitä, miten he kehit­tyi­vät tiiminä lyhyessä ajassa. Opis­ke­li­jat saavat tämän tyyp­pi­sistä hackat­hon-kilpai­luista työelä­mä­val­miuk­sia ja koke­musta tiimi­työs­ken­te­lystä, ongel­man­rat­kai­susta, projek­tien eteen­päin viemi­sestä ja esiin­ty­mi­sestä. Nämä kaikki tukevat opetuk­semme tavoit­teita. Oli myös huikeaa nähdä opis­ke­li­joi­den ilo ja rentous sekä sitou­tu­mi­nen ja erilais­ten taito­jen Confidential 

hyödyn­tä­mi­nen, sanoo matkai­lun lehtori Raija Ruusu­nen Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lusta. 

─ Kilpai­lun taso oli tänä vuonna todella korkea ja erot jouk­kuei­den välillä olivat pienet. Töissä oli huomioitu annetut tavoit­teet hyvin, eli miten ja miksi Joen­suun keskus­taan tullaan tule­vai­suu­dessa, sanoo liiken­ne­haas­tetta koor­di­noi­nut Inna Ampuja Rambol­lista. 

─ Oli hienoa nähdä, miten eri opina­hoja ja pääai­neita edus­ta­vat opis­ke­li­jat sulau­tui­vat jouk­ku­eena hyvin yhteen. Alalla on työvoi­ma­pu­laa ja osaajia tarvi­taan tule­vai­suu­dessa. Toivot­ta­vasti kilpailu innosti opis­ke­li­joita harkit­se­maan alaa. Olin todella yllät­ty­nyt siitä, miten paljon raik­kaita ja inno­va­tii­vi­sia ideoita opis­ke­li­joilla riitti, kiit­te­lee Jyri Musto­nen Väylä­vi­ras­tolta. 

Kilpai­lun järjes­ti­vät Joen­suun kaupunki, Väylä­vi­rasto, Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Ramboll Finland. Järjes­tä­jien edus­ta­jat toimi­vat työn ohjaa­jina ja tuoma­reina. Kilpai­lun koor­di­naat­to­rina toimi Ramboll Finland Oy. 

Kilpai­lu­työt löyty­vät liiken­ne­haas­teen verk­ko­si­vuilta https://projektit.ramboll.fi/liikennehaaste2022/kilpailutyot.html 

Kuvassa 72 tunnin liiken­ne­haas­teen voit­ta­ja­jouk­ku­een Kare­lian Kauhun jäsenet Jenni Joronen, Anni Muuk­ko­nen, Jenna Kemp­pai­nen, Annas­tiina Leppä­nen ja Kim Juvonen. (Kuva: Simo Natunen)