Kare­lian koulu­tuk­set audi­toi­daan ensim­mäi­senä Suomessa liike-elämän edus­ta­jien toimesta

Kare­lian-ammat­ti­kor­kea­koulu on Suomessa ensim­mäi­nen korkea­koulu, jonka koulu­tus­vas­tuu­alu­eet audi­toi­daan liike-elämän edus­ta­jien toimesta. Kare­liassa audi­toin­nit aloi­te­taan 31.10. resto­no­mi­vas­tuu­alu­een audi­toin­nilla ja seuraa­vaksi marras­kuun puoli­vä­lissä audi­toi­daan sairaan­hoi­taja- ja tervey­den­hoi­taja vastuu­alu­eet. Kaikki Kare­lian 18 vastuu­aluetta tullaan audi­toi­maan touko­kuun 2023 loppuun mennessä.

Audi­toin­nin toteut­taa Pohjois-Karja­lan kaup­pa­ka­ma­rin Työnan­ta­jat koulu­tuk­sen tukena -hanke. Hank­keen tarkoi­tuk­sena on edistää ammat­ti­tai­toi­sen työvoi­man saata­vuutta Pohjois-Karja­lan alueella mm. tiivis­ty­neen työelä­män ja oppi­lai­to­syh­teis­työn seurauk­sena. Tavoit­teena on luoda yritys­ten ja oppi­lai­tos­ten välille pysy­väksi tarkoi­tettu toimin­ta­malli, joka vahvis­taa toimi­joi­den vuoro­vai­kut­teista yhteis­työtä. Isossa kuvassa tarkoi­tuk­sena on edistää ammat­ti­tai­toi­sen työvoi­man saata­vuutta Pohjois-Karja­lan alueella tiivis­ty­neen yhteis­työn seurauk­sena. Työnan­ta­jat koulu­tuk­sen tukena -hank­keessa tehdään pionee­ri­työtä oppi­lai­tok­sen työelä­mä­au­di­toin­nin puitteissa.

Audi­toi­vat vastuu­alu­eet resto­nomi, sairaan­hoi­taja ja tervey­den­hoito vali­koi­tui­vat ensim­mäi­siksi audi­toi­ta­viksi kohteiksi, koska ko. toimia­lat ovat koke­neet koronan aikana moni­ta­soi­sia haas­teita. Näillä toimia­loilla halu­taan nopeasti paran­taa ammat­ti­tai­toi­sen työvoi­man saata­vuutta ja valmiutta ottaa toimia­lan erilai­set työteh­tä­vät haltuun joustavasti.

Audi­toin­nilla pyri­tään nosta­maan esille audi­toi­ta­van vastuu­alu­een kohdat, joita on hyvä vahvis­taa enti­ses­tään, tuoda esille kehi­tet­tä­viä kohtia sekä lisätä vuoro­vai­kut­tei­suutta työelä­män ja oppi­lai­tok­sen välillä.

Pohjois-Karja­lan kaup­pa­ka­mari toteut­taa audi­toin­nit yhteis­työssä Kare­lian ja maakun­nan työelä­män vahvo­jen asian­tun­ti­joi­den kanssa. Pohjois-Karja­lan kaup­pa­ka­mari haluaa olla kehit­tä­mässä maakun­nan elin­voi­mai­suutta ja vuoro­vai­kut­teista yhteis­työtä maakun­nan oppi­lai­tos­ten ja liike-elämän välillä. Kaikki Kare­lian audi­toin­tiin pyyde­tyt liike-elämän asian­tun­ti­jat ovat lähte­neet mukaan audi­toin­tiin.  Työelä­män edus­ta­jat kokevat audi­toin­nin hyvänä mahdol­li­suu­tena kehit­tää oppi­lai­tos­ten ja liike-elämän välistä yhteistyötä.

Oppi­lai­tos­ten työelä­mä­au­di­tointi on herät­tä­nyt kiin­nos­tusta myös muissa Suomen kauppakamareissa.