Henkilö pitelee selkäänsä

Työn­ke­ven­ti­mellä helpo­tusta hoito­työn siirtoihin

Osana Hyvin­voin­tia­lan kump­pa­nuuk­silla vaikut­ta­viin palve­lui­hin (VaPa) -hank­keen toimin­taa on mahdol­lis­tettu mukana oleville yrityk­sille digi­taa­li­sia ja tekno­lo­gi­sia kokei­luja. Kiin­nos­tusta erilai­sille kokei­luille kerät­tiin yritys­koh­tai­sissa tapaa­mi­sissa ja hank­keen järjes­tä­missä tilai­suuk­sissa kartoit­ta­malla, jonka jälkeen pääs­tiin etsi­mään sopivia laite­toi­mit­ta­jia. Yhtenä esiin nous­seita toiveista oli saada hoitoa­lan työn­te­ki­jöille kokei­luun työn­ke­ven­nin, jonka avulla paran­ne­taan poti­la­ser­go­no­miaa ja saadaan keven­net­tyä fyysi­siä siir­toja ja nostoja asiakastyössä.

Kokei­luun saatiin Meditas Oy maahan­tuoma ergo­no­mi­nen nosto­puku, joka on sveit­si­läi­sen yrityk­sen kehit­tämä The Auxivo Lift­Suit®. Tämä malli tukee selkä- ja lantio­li­hak­sia, kun nosto tapah­tuu lantio­ta­son alapuo­lelta tai kun työs­ken­nel­lään eteen­päin kallis­te­tussa asen­nossa. Sen luva­taan vähen­tä­vän 40–60 % selän kuor­mi­tusta eteen­päin liit­ty­vissä nosto­ti­lan­teissa. Kevyt, teks­tii­li­ra­ken­tei­nen työn­ke­ven­nin­liivi painaa 900 grammaa. (Auxivo 2021)

Työn­ke­ven­ti­miä on käytetty jo jonkin aikaa teol­li­suus- ja raken­nusa­lalla, mutta vasta viime vuosina niitä on alettu ottaa käyt­töön myös hoito­työssä. Tämän vuoksi esimer­kiksi tutkit­tua tietoa juuri hoito­työn työn­ke­ven­ti­miin liit­tyen on julkaistu vielä verrat­tain vähän. Hoitoa­lalla ei ole yleensä ollut tarjolla työn­te­ki­jän työtä helpot­ta­via apuvä­li­neitä, vaan apuvä­li­neet ovat pääasial­li­sesti asiak­kai­den käytössä. Näistä ylei­sim­mät ovat henkilö- tai poti­las­nos­tin, liuku­le­vyt, siirto- ja nosto­vyöt, erilai­set tuet, kahvat ja korok­keet. Muuta­man vuoden takai­nen opin­näy­te­työ hoiva­ro­bo­tii­kan aihea­lu­eelta ennusti hoivaan liit­ty­vien tekno­lo­gian kysyn­nän lähte­vän nousuun maail­man­laa­jui­sesti ja alalle tarvit­ta­van myös suoma­lai­sia hoiva­ro­bo­tii­kan kehit­tä­jiä (Autio 2019, 36).

Nainen seisoo huoneessa, naisen päällä valjaat ja liivit
Työn­ke­ven­nin­liivi Auxio Lift­Suit® Katja Eske­li­sen päällä. Kuva: Piia Repo.

Pilot­ti­koh­teet tehos­te­tun palve­lua­su­mi­sen yksi­köissä Keski-Karjalassa

Työn­ke­ven­nin oli koekäy­tössä kolmessa Keski-Karja­lassa toimi­vassa ikään­ty­neille tehos­tet­tua palve­lua­su­mista tarjoa­vassa yksi­kössä. Pilot­ti­koh­teet olivat Kiteen Kesä­lah­della sijait­se­vat Hoito­koti Annala ja Anna­la­ko­dit, jotka ovat saman piha­pii­rin alueella, sekä Hoito­koti Aatos Tohma­jär­vellä. Yksi­köissä työtä tehdään kuntout­ta­valla työot­teella huomioi­den asuk­kaan omat voima­va­rat. Tällä tavalla työs­ken­te­le­mällä on tarkoi­tuk­sena säilyt­tää asuk­kaan oma toimin­ta­ky­vyn yllä­pi­tä­mi­nen mahdol­li­sim­man pitkään.

Hoito­työ muodos­tuu ikäih­mis­ten asumi­syk­si­kössä pitkälti asiak­kaan avus­ta­mi­sesta erilai­sissa arki­päi­vän aska­reissa. Työssä tulee siir­toja, nostoja, kier­to­liik­keitä, kannat­te­lua ja staat­ti­sessa yhtä­jak­soi­sessa asen­nossa työs­ken­te­lyä esimer­kiksi haavan­hoi­to­ti­lan­teissa. Työn­ke­ven­nin on sopiva myös sosi­aali- ja tervey­sa­lalle, koska se antaa keven­nystä etuno­jassa työs­ken­te­lyyn esimer­kiksi vuotee­seen hoito- sekä nosto-ja siir­to­ti­lan­tei­siin (Meditas Oy). Työn­ke­ven­ti­men käyttöä pääs­tiin testaa­maan yksi­köissä useam­man työn­te­ki­jän kesken.

Kuor­mit­ta­vat tuki- ja liikun­tae­li­mis­tön liik­keet ja asennot voivat olla työn­te­ki­jän työky­vylle riski. Työnan­ta­jan tehtä­vänä on suun­ni­tella työ niin, että työn teke­mi­nen on turval­lista ja terveel­listä (Mänt­täri & Raut­tola 2021). Molem­missa työn­ke­ven­ti­men pilot­ti­työ­pai­koissa työnan­ta­jat olivat innos­tu­neita kokei­lulle ja näin mahdol­lis­ta­massa työn­te­ki­jöi­den työn helpottamista. 

Tuki- ja liikun­tae­lin­sai­rau­det ovat työelä­mässä vali­tet­ta­van yleisiä

Tuki- ja liikun­tae­lin­sai­rau­det kosket­ta­vat Suomessa yli miljoo­naa henki­löä ja kustan­nus­ten suuruus vaih­te­lee 3–4 miljar­din euron välillä. Tuki- ja liikun­tae­lin­vai­vat ovat nouseva menoerä ja sairas­ta­vuu­den ennuste on synkkä väestön ikään­tyessä. Vuonna 2019 suurim­man määrän alkavia sairaus­pois­sao­loja aiheut­ti­vat juuri tuki- ja liikun­tae­li­miin kohdis­tu­neet sairau­det, jotka myös aiheut­ta­vat eniten yksit­täi­siä pois­sao­loja työpai­koilla. Vuoden 2019 aikana korvat­tiin sairaus­päi­vä­ra­hoja tuki- ja liikun­tae­lin­vai­vo­jen vuoksi 225 miljoo­nalla eurolla. (Tuki- ja liikun­tae­lin­liitto Tule ry.)

Työn­ke­ven­ti­men käyt­tö­ko­keilu sai innos­tu­neen vastaanoton

Työn­ke­ven­ti­met otet­tiin pilot­ti­koh­teissa vastaan innos­tu­neella asen­teella ja kiin­nos­tu­neina. Lift­Suit-liiviin tottu­mi­nen sujui nopeasti, eikä päivän päät­teeksi liivin olemas­sao­loa edes tunte­nut. Pienen haitan aiheutti ainoas­taan työn­te­ki­jän omat wc käynnit, jolloin liivi oli riisut­tava pois. Muuta­mia kommen­toin­teja ja huomioita tuli asuk­kailta työn­te­ki­jän päällä olevasta uudesta liivistä, ja osa asuk­kaista arve­li­kin työn­te­ki­jän olevan lähdössä jopa lasku­var­jo­hyp­pää­mään. Myös asuk­kaat tekivät siis huomioita ja olivat kiin­nos­tu­neita työn­te­ki­jöi­den uudesta apuvälineestä.

Raken­teel­taan työn­ke­ven­nin koet­tiin hieman liian massii­vi­seksi hoito­työ­hön. Erityi­sesti suih­ku­tus­ti­lan­teissa hoitaja työvaat­tei­den lisäksi suojana on vedeltä suojaava esiliina sekä kumi­saap­paat. Tässä tilan­teessa liivin olkain­peh­mus­teen rakenne olisi saanut olla kevyempi ja hengit­tä­väm­pää mate­ri­aa­lia. Tehtä­vissä, joissa oli perät­täi­siä nostoja, siir­toja ja pitkä­kes­toista etuno­jassa tapah­tu­vaa työs­ken­te­lyä liivin antama tuki selälle koetiin konkreet­ti­sesti hyväksi.

Työke­ven­nin­liivi tukee selkä- ja lantio­li­hak­sia, kun nosto tapah­tuu lantio­ta­son alapuo­lelta tai kun työs­ken­nel­lään eteen­päin kallis­te­tussa asen­nossa. Katja Eske­li­nen testaa liiviä laati­kon nostossa, Kare­lian Juha Jalo­vaara seuraa liivin toimivuutta.

Liivin hinta ja säätö­jen hanka­luus keskustelutti

Hankin­ta­hin­nasta käytiin työpai­koilla keskus­te­lua kokei­lun aikana. Kerta­han­kin­tana liivi on melko kallis, mutta vasta­pai­nona keskus­te­luun nousi työn­te­ki­jän sairaus­lo­man aiheut­ta­mat kulut, jotka voivat äkkiä nousta monin­ker­tai­siksi. Lisäksi haas­teeksi nousi liivin oikeat säädöt, kun liiviä vaih­det­tiin työn­te­ki­jältä toiselle. Käytössä ollut liivi sovel­tui 165–190 cm pitkille, mutta palaut­teen myötä parhai­ten liivin kokivat hyödyt­tä­neen juuri pituu­del­taan pisim­mät työn­te­ki­jät. Säätä­mi­set ja liivin asetuk­set nosto­jen välissä ja muun työn ohessa aiheut­ti­vat alkuun turhau­tu­mista. Mikäli työn­ke­ven­nin­lii­vit jalkau­tu­vat yrityk­siin hoitoa­lan työpai­koilla tulisi ehdot­to­masti saada hyvä, henki­lö­koh­tai­nen ohjaus liivin käyt­töön. (Koti-Karjala 2022.) Kokei­lu­jen aikana Meditas oli julkis­ta­nut kaksi uutta kokoa samasta Lift­Suit työn­ke­ven­nin­lii­vistä. Uusina kokoina ovat S ja XL, joten mitoi­tuk­sen osalta paran­nusta on tullut.

Kokeilu jatkuu Kare­lian koulutuksissa

Tällai­sen kokei­lu­mah­dol­li­suu­den myötä avartuu mahdol­li­suus hoito­työn kehit­tä­mi­selle ja työn keven­tä­mi­selle. Tulevat hoito­työn ammat­ti­lai­set pääse­vät kokei­le­maan työn­ke­ven­nin­lii­viä Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa, kun sama liivi on kokei­lussa hoito­työn- ja fysio­te­ra­peut­tio­pis­ke­li­joi­den harjoit­teissa kampuk­sella. Hoito­työn työn­teko muuttuu, kun uudet kokei­lut juur­ru­te­taan jo opis­ke­lu­vai­heessa tule­ville hoito­työn teki­jöille, ja he osaavat myöhem­min viedä uusia työn­te­koa helpot­ta­via väli­neitä käyt­töön myös työpaikoille.


Kirjoit­taja:

Piia Repo, projek­ti­asian­tun­tija, Hyvin­voin­tia­lan kump­pa­nuuk­silla vaikut­ta­viin palve­lui­hin -hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu


Lähteet:

Autio, T. 2019, Hoiva­ro­bo­tii­kan hyödyn­tä­mi­nen ikään­ty­vien hoidossa. Opin­näy­te­työ. Oulun ammat­ti­kor­kea­koulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201905077920

Auxivo 2021. Lift­suit 2. https://www.auxivo.com/liftsuit

Koti-Karjala 2022. Ulkoi­sesta selkä­ran­gasta lisä­voi­maa selkä­li­hak­sille. 4.2.2022.

Meditas Oy. Auxio Lift­suit® nosto­puku. https://www.meditas.fi/auxivo-liftsuit

Mänt­täri S. & Raut­tola A-P. 2021. Eksos­ke­le­ton, raken­nus­työn keven­tä­mi­nen ulkoi­sen tuki­ran­gan avulla. Työter­veys­lai­tos. https://oma.tsr.fi/api/projects/6d594924-4091-4e6b-9996-9de65554163f/attachment/ec309c77-3121-4246-8fa3-5e18c599d233

Tuki- ja liikun­tae­lin­liitto Tule ry. https://suomentule.fi/