Kaksi henkilöä keskustelee pöydän ääressä

Vauhtia uralle – aske­leita ja tukea työelä­män kansainvälistymiseen 

Pohjois­kar­ja­lai­set yrityk­set ja orga­ni­saa­tiot tarvit­se­vat riit­tä­västi osaavia työn­te­ki­jöitä ja asian­tun­ti­joita myös tule­vai­suu­dessa. Yksi keinoista on kansain­vä­lis­ten osaa­jien koulut­ta­mi­nen ja rekry­tointi alueelle. Alueen koulu­tusor­ga­ni­saa­tiot yhdis­tä­vät asian­tun­te­muk­sensa tukeak­seen yritys­ten kansain­vä­lis­ty­mistä. Jotta osaajat myös pysyi­si­vät alueella, on tärkeää vahvis­taa työpaik­ko­jen ja työyh­tei­sö­jen valmiuk­sia näiden eri kult­tuu­reista tule­vien työn­te­ki­jöi­den vastaa­not­ta­mi­seen.  

Tarpee­seen vastaa UEFin, Rive­rian ja Kare­lian yhteis­työnä toteut­tama uusi koulu­tus, joka järjes­te­tään Nurmek­sessa. Koulu­tuk­sessa hyödyn­ne­tään koke­muk­siamme maahan­muut­ta­nei­den koulu­tuk­sista ja työl­lis­ty­mi­sestä sekä työelä­män kanssa tehtä­västä yhteistyöstä. 

Kolme askelta suju­vam­paan kansain­vä­lis­ty­mi­seen -koulu­tuk­sen idea syntyi nurmes­lais­ten työl­li­syys- ja elin­kei­no­toi­mi­joi­den kanssa käydystä keskus­te­lusta. Pieli­sen Karja­lan alueella toimi­vien yritys­ten työvoi­ma­pula ja Ukrai­nan tilanne ovat lisää­mässä kansain­vä­li­sen työvoi­man määrää alueella. 

Työn­te­ki­jöitä puhtaus­pal­ve­lua­lalle 

Pohjois­kar­ja­lai­set koulu­tusor­ga­ni­saa­tiot tukevat alueen yritys­ten kansain­vä­li­siä rekry­toin­teja. Myan­ma­rissa käyn­nis­tyi marras­kuussa 2021 Rive­rian koulu­tus­pal­ve­lui­den yhteis­työssä myan­ma­ri­lai­sen SRIVIN oppi­lai­tok­sen kanssa koulu­tus­oh­jelma, jossa tavoit­teena on koulut­taa 75 puhtaus­pal­ve­lua­lan osaajaa Pohjois-Karja­laan ja muualle Suomeen. 

Koulu­tus alkoi kolmen kuukau­den kielio­pin­noilla, ja tämän jälkeen mukaan tulivat myös amma­til­li­set opinnot. Koulu­tus on kaksi­vuo­ti­nen, ja ensim­mäi­set myan­ma­ri­lai­set saapui­vat Pohjois-Karja­laan elokuussa 2022. Opis­ke­li­jat suorit­ta­vat tutkin­non oppi­so­pi­mus­opis­ke­li­joina. Työpai­kat sijoit­tu­vat Lahden seudulle ja Pohjois-Karjalaan. 

Ryhmäkuva henkilöistä ulkona, osalla aasialainen asu
Kuva 1. Myan­ma­ri­lai­set opis­ke­li­jat terve­tu­lo­juh­lassa Kiteellä 15.8.2022. Kuva: Riveria.
Ryhmäkuva jossa joukko ihmisiä rivissä ulkona
Kuva 2. Opis­ke­li­jat, rive­ria­lai­set ja työnan­ta­jien edus­ta­jat yhteis­ku­vassa. Kuva: Riveria.

Milloin se kieli­taito riittää? 

Itä-Suomen yliopis­ton Jatku­van oppi­mi­sen keskus on koulut­ta­nut Pieli­sen Karja­lan alueella mm. päte­vöi­ty­viä lääkä­reitä. Korkea­kou­lu­tet­tu­jen työl­lis­ty­mi­nen on haas­teel­lista, koska päte­vyys- ja kieli­tai­to­vaa­ti­muk­set ovat erit­täin korkeat. Kansain­vä­li­siä osaajia onkin työl­lis­ty­nyt hyvin vaih­te­le­ville, koulu­tus­taan vastaa­mat­to­mille aloille. Osa on pääty­nyt suorit­ta­maan koko­naan uuden tutkinnon. 

Kokemus on osoit­ta­nut, että asian­tun­ti­ja­ta­soi­sen kieli­tai­don kehit­tä­mi­nen on tehok­kainta todel­li­sissa työym­pä­ris­töissä ja työteh­tä­vissä. Osaa­mi­nen kannat­taa­kin ottaa käyt­töön jo siinä vaiheessa, kun kieli­taito ei vielä ole täydel­li­nen. Kieli­tai­don kehit­tä­mi­seen työpai­kalla ja työtä tehden on kehi­tetty hyviä keinoja ja toimin­ta­ta­poja, jotka eivät vaadi työnan­ta­jalta suuria panos­tuk­sia. Näistä voi saada vink­kejä uudessa koulutuksessamme. 

Koulu­tuk­sen ja valmen­nuk­sen kautta harjoit­te­luun ja työelämään

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu tukee maahan­muut­ta­jien tietä korkea­kou­lu­tuk­seen ja työelä­mään useiden palve­lu­jen ja koulu­tus­ten kautta. Karelia on yksi SIMHE (Suppor­ting Immi­grants in Higher Educa­tion) -verkos­ton yhdek­sästä korkea­kou­lusta. SIMHE-palve­luissa ohja­taan aikui­sia maahan­muut­ta­jia sopi­vim­mille ja tarkoi­tuk­sen­mu­kai­sille korkea­kou­lu­tus- ja urapo­luille kotou­tu­mi­sen ja työl­lis­ty­mi­sen edis­tä­mi­seksi. Karelia- ja Savonia-ammat­ti­kor­kea­kou­lut ja Itä-Suomen yliopisto ovat kehit­tä­neet yhdessä myös KAVA-koulu­tuk­sen korkea­kou­lu­te­tuille maahan­muut­ta­jille, jotka halua­vat löytää työpai­kan Suomesta. Koulu­tuk­sessa kerro­taan suoma­lai­sen työelä­män erityis­piir­teistä, opete­taan suomen kieltä ja aute­taan löytä­mään harjoit­te­lu­paikka paikal­li­sesta yrityksestä.

Lisäksi 30 opin­to­pis­teen laajui­sessa korkea­kou­luo­pin­toi­hin valmen­ta­vassa koulu­tuk­sessa tuetaan korkea­kou­lussa ja työelä­mässä tarvit­ta­via taitoja. Kare­lian asian­tun­ti­joilta saat uudessa koulu­tuk­ses­samme runsaasti tietoa siitä, millaista tukea kansain­vä­li­set osaajat kaipaa­vat työpai­kalla ja mikä heitä auttaa sitou­tu­maan työyhteisöön.

Työelä­mä­tai­dot ja verkos­tot tärkeässä roolissa 

Työtä hake­valle kansain­vä­li­selle osaa­jalle kieli­taito on vain yksi pääoma muiden tarvit­ta­vien taito­jen joukossa. On tiedos­tettu, että Suomessa kansain­vä­lis­ten osaa­jien paikal­li­set työelä­mäyh­tey­det ja -verkos­tot saat­ta­vat olla heikot. 

Tämä voi johtua esimer­kiksi siitä, että paikal­li­seen työelä­mään ei ole päässyt tutus­tu­maan muualla suori­te­tun tutkin­non aikana. Paikal­li­sia työnan­ta­jia tai rekry­toin­ti­käy­tän­töjä ja -kanavia ei vält­tä­mättä tunneta. Osaava ammat­ti­lai­nen tai asian­tun­tija voi olla epävarma, miten tuoda oman osaa­mi­sensa parhaalla tavalla esiin rekry­toin­ti­ti­lan­teessa. Työpai­kan toimin­ta­kult­tuu­riin voi olla haas­ta­vaa päästä sisälle. Näitä taitoja voi kuiten­kin harjoi­tella, opetella ja oppia, kun alueen työnan­ta­jat tarjoa­vat harjoit­te­lun ja työl­lis­ty­mi­sen mahdollisuuksia. 

Koulu­tusta kansain­vä­lis­ty­ville työyh­tei­söille 

Työyh­tei­söllä on työsuh­teen alku­vai­heessa aivan olen­nai­nen rooli työn­te­ki­jän vastaa­not­ta­jana, työhön pereh­dyt­tä­jänä ja kieli­tai­don kehit­ty­mi­sen tuki­jana. Myös kult­tuu­rie­roista koitu­via konflik­teja voidaan ehkäistä ennalta. 

Kolme askelta suju­vam­paan kansain­vä­lis­ty­mi­seen -koulu­tus tarjoaa tietoa ja käytän­nön osaa­mista tilan­tei­siin, joissa alueelle tai omaan yrityk­seen on tulossa taus­tal­taan kansain­vä­li­siä työn­te­ki­jöitä. Mitä työsuh­teen alussa ja työyh­tei­söön liit­ty­mi­sessä kannat­taa ottaa huomioon? Miten tuetaan uusien työn­te­ki­jöi­den aset­tau­tu­mista ja sitou­tu­mista työpaik­kaan? Entä jos työyh­tei­sössä ilmenee kieleen ja kult­tuu­riin liit­ty­viä ristiriitoja? 

Koulu­tuk­sessa keski­tymme erityi­sesti työyh­tei­söi­hin, jotka ovat työvoi­man kansain­vä­lis­ty­mi­sen alku­tai­pa­leella. Lyhyt­kou­lu­tus tarjoaa tukea ja työka­luja kansain­vä­lis­ty­mi­sen arkeen ja yrityk­sissä tapah­tu­van muutok­sen eteen­päin viemiseen. 

Koulu­tuk­sessa tutus­tu­taan mm. toimi­van kansain­vä­li­sen työyh­tei­sön raken­ta­mi­seen, selke­ään vies­tin­tään, kielen oppi­mi­sen tuke­mi­seen sekä risti­rii­ta­ti­lan­tei­den sovit­te­luun. Tavoit­teena on, että osal­lis­tuja laatii omalle työpai­kal­leen konkreet­ti­sen toimin­ta­suun­ni­tel­man valit­se­mis­taan koulu­tuk­sen osa-alueista. 

Ilmai­nen, Nurmek­sen Bomballa järjes­tet­tävä koulu­tus sisäl­tää 3 x 4 h lähi­kou­lu­tuk­set, päätöswe­bi­naa­rin sekä oman työyh­tei­sön kansain­vä­lis­ty­mi­seen liit­ty­viä tehtä­viä. Koulut­ta­jina ovat työelä­män­kan­sain­vä­lis­ty­mi­sen asian­tun­ti­jat Rive­riasta, Kare­liasta ja Itä-Suomen yliopis­ton Jatku­van oppi­mi­sen keskuksesta. 

Koulu­tuk­seen ilmoit­tau­tu­mi­nen on parhail­laan käyn­nissä: Lisä­tie­toja ja ilmoit­tau­tu­mi­nen.

Vauhtia uralle -hank­keen tulok­sena saadaan parem­pia koulu­tus­pal­ve­luja opis­ke­li­joille ja yrityk­sille. Hanketta rahoit­ta­vat Euroo­pan sosi­aa­li­ra­hasto ja Etelä-Savon ELY-keskus ja sitä toteut­ta­vat yhteis­työssä Riveria, Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu ja Itä-Suomen yliopisto. Tutustu osoit­teessa: https://vauhtiauralle.wordpress.com/


Kirjoit­ta­jat:

Heli Kaar­niemi, suun­nit­te­lija, Itä-Suomen yliopisto

Niina Penna­nen, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tarja Piitu­lai­nen, lehtori, Riveria

Salla Anttila, projek­ti­asian­tun­tija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: unsplash.com