Piirroskuva jossa henkilöitä

Seuraa­ja­suun­nit­telu osaksi Karelia-amk:n henki­lös­tö­joh­ta­mi­sen voimavaroja

Mikä ihmeen seuraa­ja­suun­nit­telu? Tämä on hyvin yleinen vastaus, kun alan puhu­maan Kare­lian kahvi­huo­neessa seuraa­ja­suun­nit­te­lusta. Avataan­pas aluksi hiukan tätä kummal­lista sanayhdistelmää.

Seuraa­ja­suun­nit­te­lun avulla pysty­tään enna­koi­maan tulevia henki­lös­tö­pois­tu­mi­sia ja määrit­te­le­mään henki­lös­tön voima­va­rat kuten osaa­mi­nen sekä yrityk­sen kriit­ti­set avaintehtävät.

Itse kuvai­li­sin seuraa­ja­suun­nit­te­lua näin:

Seuraa­ja­suun­nit­telu antaa mahdol­li­suuk­sia kehit­tää orga­ni­saa­tion toimin­taa henki­lös­tö­joh­ta­mi­sen näkö­kul­masta. Sen avulla tunnis­te­taan orga­ni­saa­tion kriit­ti­set avain­teh­tä­vät ja sellai­nen osaa­mi­nen, mitä muilla yrityk­sillä ei vält­tä­mättä ole. Seuraa­ja­suun­nit­telu myös sitout­taa ja antaa henki­lös­tölle mahdol­li­suu­den kehit­tää omaa urapolkuaan.

Kare­lian henki­lös­tön korkea ikäja­kauma ponnah­dus­lau­tana seuraajasuunnittelulle

Tällä hetkellä koetaan vahvaa väestön ikään­ty­mistä, joka on yksi isoista ja maail­man­laa­jui­sista megat­ren­deistä. Monissa orga­ni­saa­tioissa, kuten Kare­liassa, tämä näkyy korkeana henki­lös­tön ikäja­kau­mana ja runsaina eläköi­ty­mi­sinä. Koska henki­lös­tön ikäja­kauma on suhteel­li­sen korkea, seuraa­ja­suun­nit­te­lua pide­tään Kare­liassa tärkeänä. Kriit­ti­set avain­teh­tä­vät ovat orga­ni­saa­tion voima­va­ran ja kilpai­lu­ky­vyn sekä stra­te­gis­ten tavoit­tei­den kannalta tärkeä säilyttää.

Mistä tämä kaikki sitten alkoi…

Pääsin tutki­maan seuraa­ja­suun­nit­te­lua vuosi sitten, kun aloitin työt Kare­liassa ja sain samalla toimek­sian­non toteut­taa Kare­lialle opin­näy­te­työ seuraa­ja­suun­nit­te­lusta. Trade­no­mio­pin­toi­hini kuuluva opin­näy­te­työ sai lopulta nimek­seen Seuraa­ja­suun­nit­telu osana Kare­lian stra­te­gista henki­lös­tö­suun­ni­tel­maa. Opin­näy­te­työn tavoit­teena oli selvit­tää, millaista seuraa­ja­suun­ni­tel­maa Kare­liassa tarvi­taan ja millai­sia asioita siinä tulisi ottaa huomioon, jotta se vastaisi orga­ni­saa­tion tarpei­siin.  Keräsin opin­näy­te­työ­höni aineis­toa kirjal­li­suutta hyödyn­täen. Varsi­nai­sen tutki­musai­neis­ton kerää­mi­nen tapah­tui haas­tat­te­le­malla henki­lös­tö­suun­ni­tel­man stra­te­gi­siin linjauk­siin pohjau­tuen Kare­lian eri yksi­köi­den lähi­joh­ta­jia ja ylintä johtoa.

Opin­näy­te­työn tutki­muk­sessa havai­tut asiat auttoi­vat seuraa­ja­suun­nit­te­lun kehittämisessä

Opin­näy­te­työn tutki­muk­sen tulos­ten avulla sain kasat­tua  koko­nais­val­tai­nen käsi­tyk­sen tämän­het­ki­sestä seuraa­ja­suun­nit­te­lun hyödyn­tä­mi­sestä osana henki­lös­tö­joh­ta­mista. Ymmär­rystä seuraa­ja­suun­nit­te­lusta tiedos­tet­tiin ja sen merki­tys ymmär­ret­tiin, mutta tällä hetkellä sen hyödyn­tä­mi­nen jää vielä vähäi­seksi, ja toteu­tusta tehdään eri tavoin.

Kare­liassa jo olemassa olevat henki­lös­tön osaa­mi­sen kehit­tä­mis­me­ne­tel­mät, kuten koulu­tuk­set, mento­rointi ja kehi­tys­kes­kus­te­lut tukevat seuraa­ja­suun­nit­te­lua. Henki­lös­tö­suun­nit­telu on kehit­ty­nyt vuosien aikana parem­paan suun­taan, joten seuraa­ja­suun­nit­te­lua on helpompi lähteä raken­ta­maan näiden pohjalta. Opin­näy­te­työssä nous­sei­den johto­pää­tös­ten avulla voin todeta, että avain­roo­lien ja talent­tien tunnis­ta­mista on toteu­tettu esihen­ki­löi­den toimesta hyvin vaih­te­le­vasti, joten toimin­nassa on vielä jatkossa kehi­tet­tä­vää. Tutki­mus osoitti myös, että kansain­vä­li­syys koet­tiin merki­tyk­sel­li­senä kehit­tä­mis­pol­kuna, jotta Kare­liassa vasta­taan tämän päivän työvoi­man tarpeisiin.

Seuraa­ja­suun­nit­te­luun tarvit­ta­van työka­lun kehit­tä­mi­nen askel askeleelta

Haas­tat­te­lui­den pohjalta laadin seuraa­ja­suun­nit­te­lun proses­si­ku­vauk­sen ja raken­sin seuraa­ja­suun­nit­te­lun rungon Excel-pohjaan, jota olen yhdessä Kare­lian henki­lös­tö­pääl­li­kön kanssa lähte­nyt kehit­tä­mään tämän syksyn aikana eteen­päin. Raken­nettu Excel-pohja antaa mahdol­li­suu­det tunnis­taa poten­ti­aa­li­sia avain­roo­leja, osaa­mista ja seuraa­ja­kan­di­daat­teja. Tämän jälkeen seuraa­ja­suun­nit­te­lun toimin­toja on pohdittu yhdessä esihen­ki­löi­den kanssa elokuussa järjes­te­tyssä suunnittelupäivässä.

Päätimme yhdessä tuumin, että seuraa­ja­suun­nit­te­lun käytön kokei­lua aloi­te­taan testaa­maan eläköi­ty­mis­ti­lan­tei­siin, koska se koet­tiin helpoim­pana ja tarpeel­li­sena lähes­ty­mis­reit­tinä seuraa­ja­suun­nit­te­lulle. Seuraa­ja­suun­nit­te­lun varsi­nai­nen toteu­tus vaati­kin miet­ti­mästä, koska Excel-versiota on hankala yllä­pi­tää. Tämä tietysti tarkoitti selvi­tys­työn aloit­ta­mista eri ohjel­man­toi­mit­ta­jien kanssa. Olemme käyneet muuta­mia keskus­te­luja eri toimi­joi­den kanssa yhdessä ja samalla kuul­leet heidän näke­myk­si­ään siitä, mitä kaikkia ominai­suuk­sia ja toimin­toja seuraa­ja­suun­nit­te­lun toteu­tuk­seen tarvi­taan.  Näiden keskus­te­lu­jen pohjalta on löydetty ratkaisu henki­lös­tön osaa­mi­sen kartoit­ta­mi­seen sekä urasuun­nit­te­luun, jota lähde­tään nyt työs­tä­mään eteen­päin. Varsi­nai­nen seuraa­ja­suun­nit­te­lun käyt­töön­otto ja testaus tulee tapah­tu­maan vuoden 2023 aikana.

Tämän kehi­tys­työn aikana olen saanut syven­tää omaa osaa­mis­tani ja löytä­nyt itsel­leni mielen­kiin­non kohteen henki­lös­tön osaa­mi­sen johta­mi­sesta. Tästä mennään­kin vuoteen 2023 Kare­lian sanoin: Ylihuo­mi­sen osaa­mista. Yhdessä.


Kirjoit­taja:

Ira Lehi­koi­nen, henki­lös­tö­sih­teeri, Karelia-ammattikorkeakoulu

Lähteet:

Lehi­koi­nen, I. 2022. Seuraa­ja­suun­nit­telu osana Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun stra­te­gista henki­lös­tö­suun­ni­tel­maa. Opin­näy­te­työ. Liike­ta­lou­den koulu­tus­oh­jelma. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202205108277

Artik­ke­li­kuva: Pixabay