Ener­gia­mes­suilla esitel­tiin älyk­käitä energiaratkaisuja

Ener­gia­mes­sut järjes­tet­tiin Tampe­reen Messu- ja Urhei­lu­kes­kuk­sessa 25.–27.10.2022. Vierai­lin messuilla 26.10. sveit­si­läi­sen Schmid AG energy solu­tion­sin kutsusta.

Suuri osa messu­jen näyt­teil­lea­set­ta­jista keskit­tyi teol­li­suu­den ener­gia­rat­kai­sui­hin tai niihin liit­ty­viin palve­lui­hin. Pienen koko­luo­kan hake­läm­pö­lai­tok­sia ja aurin­ko­säh­kö­jär­jes­tel­miä esitel­tiin hyvin­kin monessa pisteessä.

Lavae­si­tys­ten seuraa­mi­seen ei juuri jäänyt aikaa. Väen­pal­jous ja kohta­lai­nen taus­ta­melu olivat myös haas­teena esitys­ten tarkalle seuraa­mi­selle, joten muihin asioi­hin keskit­ty­mi­nen oli antoisampaa.

Vexve Oy esit­teli kauko­läm­pö­ver­kon etäval­von­ta­jär­jes­tel­mää ja hydrau­lista vent­tii­lien etäoh­jaus­jär­jes­tel­mää. Kauko­läm­pö­ver­kon etäval­von­ta­jär­jes­telmä on tärkeä osa Smart Cities -konsep­tia, joka taas liittyy Kare­lian Digital Twin -Digital Twin – Kiin­teistö- ja talo­tek­nii­kan kestä­vät palve­lut ja osaa­mi­nen -hank­kee­seen.

Planora Oy:n pisteellä oli näytillä Iisi-Netti -palvelu. Palvelu tarjoaa katta­van järjes­tel­män erilais­ten teknis­ten verkos­to­jen alueel­li­sen tason doku­men­toin­tiin, seuran­taan, kunnos­sa­pi­toon jne. Kiin­nos­ta­van järjes­tel­mästä teki sen yhty­mä­koh­dat Smart Cities-konsep­tiin. Järjes­telmä oli myös hyvin saman­kal­tai­nen kiin­teis­tön digi­taa­li­sen kakso­sen kanssa, mutta alueel­li­sessa mittakaavassa.

Kiin­nos­ta­vin näyt­teil­lea­set­taja oli Wapice Oy, joka on ns. täyden palve­lun ohjel­mis­to­y­ri­tys. Tuot­teina yrityk­sellä on mm. IoT-työka­lu­pa­ketti, CAN- diag­nos­tiik­ka­työ­kalu sekä ener­gian seuranta- ja rapor­toin­ti­työ­kalu. Palve­luista löytyy teko­ä­lyä, sulau­tet­tuja järjes­tel­miä, big dataa ja hyvin paljon muuta. Koko­nai­suu­tena hyvin lähei­sesti älyk­kää­seen tekniik­kaan liit­tyvä paketti.

Messuilla oli ylei­sesti havait­ta­vina teemoina ener­gian paikal­li­nen pien­tuo­tanto sekä etäval­vonta ja -ohjaus. Digi­ta­li­saa­tio etenee selvästi energia-alalla niin kuin muil­la­kin aloilla. Myös tekoäly ja koneop­pi­mi­nen ovat viime vuosina tulleet esille lähes kaikilla teknii­kan aloilla.


Kirjoit­taja:

Jari Kuusisto, projek­ti­suun­nit­te­lija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Artik­ke­li­kuva: Free Stock photos by Vecteezy