Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu käyn­nis­tää laajan koulu­tusyh­teis­työn Uzbe­kis­ta­nin kanssa

Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu käyn­nis­tää koulu­tusyh­teis­työn Uzbe­kis­ta­nissa olevan uuden Nordic Inter­na­tio­nal Univer­si­tyn kanssa. Tašken­tissa sijait­se­vassa korkea­kou­lussa käyn­nis­tyy kolme Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun kansain­vä­listä koulu­tus­oh­jel­maa siten, että opet­ta­jat ovat paikal­li­sia, mutta opetus­si­säl­löt tulevat suoraan Kare­lialta. Yhteis­työ­so­pi­mus sisäl­tää myös muita toimen­pi­teitä, joilla Nordic Inter­na­tio­nal Univer­si­tyä kehi­te­tään suoma­lai­sen ammat­ti­kor­kea­kou­lun toimintamalleihin.

Viral­li­nen koulu­tusyh­teis­työn sopimus solmit­tiin Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun ja Nordic Inter­na­tio­nal Univer­si­tyn välillä 21. helmi­kuuta suoma­lai­sen koulu­tuk­sen juhlassa. Tilai­suus oli myös osa kehi­ty­syh­teis­työ- ja ulko­maan­kaup­pa­mi­nis­teri Ville Skin­na­rin Uzbe­kis­ta­niin suun­tau­tu­vaa vierailua. 

Karelia on ensim­mäi­nen suoma­lai­nen korkea­koulu, joka on näin katta­vassa korkean tason yhteis­työssä Uzbe­kis­ta­nin koulu­tus­sek­to­rin kanssa.

– Nyt konkreet­ti­sesti käyn­nis­ty­nyttä yhteis­työtä on pohjus­tettu jo yli kahden vuoden ajan. Solmi­tun sopi­muk­sen myötä tulemme käytän­nössä koulut­ta­maan uzbe­kis­ta­ni­lai­set opet­ta­jat ja korkea­kou­lun johdon suoma­lais­ten stan­dar­dien mukai­sesti. Oppi­lai­tok­sessa tullaan käyt­tä­mään meidän opetus­si­säl­tö­jämme, -meto­de­jamme sekä johta­mis- ja laatu­jär­jes­tel­määmme, Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun rehtori Petri Raivo taus­toit­taa tyytyväisenä.

– Opetet­ta­vat englan­nin­kie­li­set tutkin­not ovat samat, joita opetamme Joen­suussa kampuk­sel­lamme eli Inter­na­tio­nal Busi­ness, Industrial Mana­ge­ment ja Infor­ma­tion and Commu­nica­tion Tech­no­logy, Raivo listaa.

Uzbe­kis­ta­nissa käyn­nissä korkeakoulu-uudistus

Uzbe­kis­tan toteut­taa parhail­laan mitta­via koulu­tusa­lan uudis­tuk­sia ja viime syksynä perus­tettu Nordic Inter­na­tio­nal Univer­sity on oleel­li­nen osa uudis­tusta. Nordic Inter­na­tio­nal Univer­sity tulee olemaan uusi, inno­va­tii­vi­nen ja kattava koulu­tusklus­teri, joka perus­tuu nyky­ai­kai­seen korkea-asteen koulu­tuk­sen osaa­mi­seen Suomesta ja muista Pohjois­maista. Uzbe­kis­ta­ni­nin tavoit­teena on luoda Tašken­tiin moderni koulutusklusteri.

– Nyt solmittu yhteis­työ on merkit­tävä stra­te­gi­nen kump­pa­nuus, joka tukee Uzbe­kis­ta­nin korkea­kou­lu­re­for­mia. Kare­lian kump­pa­nuu­den avulla Nordic Inter­na­tio­nal Univer­sity muodos­tuu malli­kor­kea­kou­luksi, jonka ammat­ti­kor­kea­kou­lu­mai­sista piir­teistä muut voivat ottaa oppia, koros­taa Nordic Inter­na­tio­nal Univer­si­tyn halli­tuk­sen puheen­joh­taja, Suomen kunnia­kon­suli Uzbe­kis­ta­nissa, Alisher Juraev.

Nordic Inter­na­tio­nal Univer­si­tyllä on jo joukko suoma­lai­sia yritys- ja koulu­tusa­lan kump­pa­neita. Karelia on tässä vaiheessa ainut suoma­lai­nen korkeakoulukumppani.