Eri värisiä putkistoja rakennuksen katossa

Lisätty todel­li­suus rakennustyömaalla

Lisätyn virtu­aa­li­sen sisäl­lön katselu reaa­li­maa­il­massa on mahdol­lista erilais­ten lait­tei­den ja sovel­lus­ten avulla. Työmaa­käyt­töön suun­ni­tel­tuja vaih­toeh­toja on kuiten­kin tarjolla melko vähän. Trimble XR10- järjes­telmä lienee ainoa laajalti käytetty järjes­telmä raken­nusa­lalla. Kare­lialle on nyt hankittu kysei­nen järjes­telmä Tule­vai­suu­den työ -hank­keen (EAKR) avulla.

Trimble XR10 -järjestelmä

Trimble XR10 on järjes­telmä, jossa Micro­soft Holo­Lens 2 -lasit on sovi­tettu yhteen stan­dar­doi­dun suoja­ky­pä­rän kanssa ja järjes­telmä sovel­tuu käytet­tä­väksi työmaaym­pä­ris­tössä. Järjes­telmä ja Trimblen ohjel­misto mahdol­lis­ta­vat raken­nuk­sen kolmiu­lot­tei­sen mallin tarkas­te­lun työmaalla. Mallia voidaan tarkas­tella todel­li­sessa koossa ja sijain­nissa rakennuspaikalla.

Järjes­telmä sisäl­tää suoja­ky­pä­rän, Holo­Lens 2 -lasit, kuulo­ke­jär­jes­tel­män, kameran ja Windows 10 -käyt­tö­jär­jes­tel­män. Trimble Connect -ohjel­mis­ton avulla mallien muok­kaus ja siirto kypärän tai mobii­li­lait­teen näky­mään onnis­tuu vaivattomasti.

Mies rakennustyömaalla päässään virtuaalilasit ja kypärä
Trimble XR10- järjes­tel­män ensim­mäi­nen testi Ammat­tio­pisto Luovin raken­nus­työ­maalla. Kuva: Juuso Kokkonen

Dyna­mics 365 Remote Assist -sovel­lus mahdol­lis­taa reaa­liai­kai­sen etäyh­tey­den, jonka avulla kypärän näkymä voidaan jakaa esimer­kiksi suun­nit­te­li­jan kanssa tai etäko­kous­ten yhtey­dessä. Kypärän kameran ja etäyh­tey­den avulla voivat kokouk­sen osal­lis­tu­jat katsella työmaata ilman virtu­aa­lista sisäl­töä tai jaet­tuun näky­mään voidaan lisätä kolmiu­lot­tei­nen malli. 

Virtuaalinen malli koulurakennuksesta
Trimble XR10- järjes­tel­mällä otettu kuva Luovin raken­teilla olevan koulu­ra­ken­nuk­sen toisesta kerrok­sesta ja näky­mään on lisätty mm. väli­sei­nät, alakatto ilman­vaih­to­vent­tii­lei­neen ja ikkunat. Kuva: Riku Hirvonen 

Lisätyn todel­li­suu­den hyödyt ja mahdollisuudet

Järjes­tel­mää voidaan hyödyn­tää työn­te­ki­jän pereh­dy­tyk­sessä ja työn suun­nit­te­lussa. Raken­nus­pai­kalla oikeassa konteks­tissa katsel­tava kolmiu­lot­tei­nen malli voi auttaa ymmär­tä­mään suun­ni­tel­mat parem­min ja tunnis­ta­maan mahdol­li­set ongelmat.

Mitä hanka­lampi ja moni­mut­kai­sempi työ on kyseessä, sen enemmän tämän kaltai­nen järjes­telmä voi olla hyödyksi. Yksin­ker­tai­sissa työteh­tä­vissä järjes­telmä tuskin on tarpeel­li­nen, mutta vaati­vissa kohteissa on mahdol­lista säästää aikaa ja välttyä kalliil­ta­kin virheiltä. Vastaan voi myös tulla tilanne, jossa tarvi­taan erikois­osaa­mista, jolloin asian­tun­tija voi etäyh­tey­den avulla antaa neuvoja haas­ta­van huolto- tai asen­nus­työn yhteydessä.

Laadun­val­von­taa voidaan tehdä vertai­le­malla raken­nus­koh­teen tilan­netta ja kolmiu­lot­teista mallia. Virhei­den ja puut­tei­den havait­se­mi­nen helpot­tuu ja korjauk­set voidaan kenties tehdä hyvissä ajoin ilman raken­tei­den purkamista.

Järjes­tel­mää on mahdol­lista hyödyn­tää myös koulu­tuk­sessa. Kolmiu­lot­tei­nen malli voi auttaa hahmot­ta­maan moni­mut­kai­set suun­ni­tel­mat ymmär­ret­tä­väksi koko­nai­suu­deksi. Järjes­telmä voisi olla hyödyl­li­nen sekä ammat­ti­kou­lu­jen että ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen opetuksessa.

Kare­lian järjes­telmä testissä Ammat­tio­pisto Luovin työmaalla

Järjes­tel­män ensim­mäi­set testit suori­tet­tiin Ammat­tio­pisto Luovin raken­nus­työ­maalla. Testeissä tarkas­tel­tiin mm. arkki­teh­din suun­ni­tel­mia ja ilman­vaih­to­jär­jes­tel­miä 3-ulot­tei­sina malleina ja sijoi­tet­tuna jo olemassa olevien raken­tei­den yhteyteen.

Mallin sijoit­ta­mi­nen kohdal­leen tapah­tuu siten, että tieto­ko­neella Trimble Connect- työpöy­tä­so­vel­luk­sessa merki­tään QR-koodin sijainti valit­tuun kohtaan. Seuraa­vaksi QR-koodi tulos­te­taan, siir­ry­tään raken­nus­pai­kalle ja kiin­ni­te­tään tulos­tettu QR-koodi samaan kohtaan reaa­li­maa­il­massa. Lopuksi käyn­nis­te­tään Trimblen sovel­lus kypä­rästä ja asetu­taan QR-koodin eteen, jolloin laite lukee koodin ja sijoit­taa mallin oikein suhteessa ympäristöön.

Kuva rakennuksen seinästä jossa betonipilari
QR-koodin paikka merkit­tynä beto­ni­pi­la­riin Trimble Connect- ohjel­mis­tossa. Kuva: Riku Hirvonen
Kuva rakennuksen puuseinästä jossa betonipilari
Tulos­tettu QR-koodi kiin­ni­tetty samaan beto­ni­pi­la­riin raken­nus­työ­maalla. Kuva: Riku Hirvonen
Rakennuksen katossa eri värisiä putkistoja
Ilma­vaih­to­jär­jes­tel­män 3-ulot­tei­nen malli tarkas­te­luna suun­ni­tel­lussa sijain­nissa koulu­ra­ken­nuk­sen toisessa kerrok-sessa. Kuva: Riku Hirvonen

Tämän jälkeen työmaalla voi liikkua ja tarkas­tella kolmiu­lot­teista mallia. Mallia voi vertailla olemassa oleviin raken­tei­siin ja esimer­kiksi tarkas­tella kuinka virtu­aa­li­sen mallin ilman­vaih­to­ka­na­vat osuvat kohdal­leen beto­nie­le­ment­tien auko­tus­ten kanssa. Tarvit­taessa on mahdol­lista hieno­sää­tää kolmiu­lot­tei­sen mallin sijaintia.

Nyky­ti­lanne ja tule­vai­suus rakennusalalla

Testa­tun järjes­tel­män tai sen kilpai­li­joi­den yleis­ty­mistä raken­nus­työ­mailla täyty­nee vielä odotella hetken aikaa. Järjes­tel­män ja ohjel­mis­to­jen käytön opet­telu on varmasti yksi hankin­toja rajoit­ta­vista teki­jöistä, vaikka täytyy todeta, että Micro­sof­tin käyt­tö­jär­jes­telmä ja sovel­luk­set sekä Trimblen ohjel­mis­tot ovat varsin help­po­käyt­töi­siä ja selkeitä. Pelkäs­tään tieto tällai­sen järjes­tel­män olemas­sao­losta voi kuiten­kin tulla monelle yllätyksenä.

Lisäksi mark­ki­noilla on tarjolla vasta ensim­mäi­set versiot tämän kaltai­sista järjes­tel­mistä ja kehit­tä­mi­sen varaa on vielä runsaasti. Kuiten­kin oikeassa kohteessa ja oikealla tavalla käytet­tynä, voi järjes­tel­mästä olla jo tänäkin päivänä todel­lista ja merkit­tä­vää hyötyä. Esimer­kiksi etäyh­teyttä on mahdol­lista hyödyn­tää monin eri tavoin ja tekno­lo­gian kehit­tyessä on toden­nä­köistä, että tämän­kal­tai­set järjes­tel­mät yleis­ty­vät raken­nus­työ­mai­den joka­päi­väi­sessä toiminnassa.

Artik­ke­li­sar­jan julkaisu on osa Raken­ta­mi­sen vihreä siir­tymä RAVI -projek­tin toimen­pi­teitä. RAVI-projek­tin tavoit­teena on edistää raken­ta­mi­sen vähä­hii­lis­ten ratkai­su­jen ja proses­sien käyt­töön­ot­toa, vahvis­taa vähä­hii­li­seen raken­ta­mi­seen liit­ty­vää mate­ri­aali- ja tuoteo­saa­mista sekä nopeut­taa digi­ta­li­saa­tion hyödyn­tä­mistä raken­ta­mi­sen proses­seissa. RAVI-projek­tin päära­hoit­ta­jana toimii Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto REACT-EU EAKR-ohjelmasta.

Rakentamisen vihreä siirtymä -hankkeen rahoittajien logot PK maakuntaliitto, Business Joensuu, Euroopan aluekehityrsrahasto

Kirjoit­taja:

Riku Hirvo­nen, projek­ti­suun­nit­te­lija, Karelia-ammattikorkeakoulu

Logot: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, ESR/EAKR ja Vipuvoimaa EU:lta
Artik­ke­lissa käsi­tel­tävä tekno­lo­gia on hankittu Tule­vai­suu­den työ -inves­tointi (EAKR) hank­keessa. Artik­keli kuvaa miten hankit­tuja inves­toin­teja on kokeiltu tai otettu käyt­töön Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lussa. Tule­vai­suu­den työ -inves­tointi hank­keen päära­hoit­ta­jana toimii Pohjois-Karja­lan Maakun­ta­liitto Euroo­pan unionin EAKR-ohjelmasta.