Siun sotessa etäjoh­ta­mi­seen ollaan pääosin tyyty­väi­siä – Ihmi­siin keskit­ty­vää johta­mista ja itsensä johta­mi­sen tuke­mista kaiva­taan enemmän

Siun sotelle tehtiin YAMK-opin­näy­te­työnä etäjoh­ta­mi­sen tutki­mus, jonka tavoit­teena oli saada henki­lös­tön ääni kuulu­viin etäjoh­ta­mi­sen tilasta ja kehit­tä­mi­sen kohteista. Tutki­muk­sen perus­teella voidaan todeta, että ylei­sesti ottaen Siun soten henki­löstö oli pääosin tyyty­väi­nen etäjoh­ta­mi­seen, mutta kehit­tä­mis­koh­teeksi nousi erityi­sesti ihmi­siin keskit­ty­vän johta­mi­sen koros­ta­mi­nen ja itsensä johta­mi­sessa tuke­mi­nen. Myös läsnä­olon luomi­nen etäyh­teyk­sistä huoli­matta ja työn­te­ki­jöi­den kuun­te­le­mi­nen sekä luot­ta­muk­sen merki­tys koros­tui­vat vastauksissa.

Tutki­muk­sen taustaa

Tutki­mus toteu­tet­tiin tutki­muk­sel­li­sena kehit­tä­mis­työnä. Alku­kar­toi­tuk­sena suori­tet­tiin anonyymi Webe­ro­pol-kysely, johon saatiin 157 vastausta Siun soten eri toimia­loilta. Tulok­set myös analy­soi­tiin Webro­po­lin rapor­toin­ti­työ­ka­lun avulla. Tutki­mus­tu­lok­sia työs­tet­tiin Siun soten esihen­ki­löille suun­na­tuissa työpa­joissa, josta nousi tarkem­min esille, millai­sia ajatuk­sia ja tarpeita esihen­ki­löillä on etäjoh­ta­mi­sen kehit­tä­mi­seen liittyen.

Opin­näy­te­työn koko­nais­ta­voit­teena oli varus­taa ja tukea esihen­ki­löitä etäjoh­ta­mi­sen kehit­tä­mi­sessä. Työn loppu­tuo­tok­sena tehtiin etäjoh­ta­mi­sen ohje­kirja Siun soten esihen­ki­löille. Ohje­kirja pohjau­tui opin­näy­te­työn tutki­mus­tu­los­ten lisäksi etäjoh­ta­mi­sen muihin tutki­muk­siin sekä muuhun etäjoh­ta­mi­sen aineis­toon. Ohje­kir­jasta tehdään Siun soten intraan itseo­pis­kel­tava mate­ri­aali esihen­ki­löitä varten. Mate­ri­aa­lin avulla esihen­ki­löt voivat kehit­tää omaa etäjoh­ta­mi­sen tapaansa sekä itsensä johtamistaan.

Kommu­ni­kointi- ja vies­tin­tä­tai­dot koros­tu­vat etäjohtamisessa

Siun sote­lai­set koros­ti­vat, että kommu­ni­kointi- ja vies­tin­tä­tai­dot ovat keskiössä etäjoh­ta­mi­sessa, mutta luot­ta­muk­sel­li­sen ilma­pii­rin luomista pidet­tiin kaikista tärkeim­pänä asiana. Myös läsnä­olon luomi­nen etäyh­teyk­sistä huoli­matta nähtiin tärkeänä. Vasta näiden jälkeen tulivat tavoit­tei­den ja yhtei­sen päämää­rän selkeä aset­ta­mi­nen sekä niiden seuranta ja työkuor­mi­tuk­sen seuranta ja huomioiminen.

Vies­tin­nän osalta tutki­muk­sessa nousi esille toiveita kokous­vies­tin­tään ja sähköi­seen vies­tin­tään liit­tyen. Kokous­ten osalta toivot­tiin selkeyttä, suun­ni­tel­mal­li­suutta, dialo­gi­suutta ja asioi­den yhdessä ratko­mista. Sähköi­sen vies­tin­nän osalta toivot­tiin eri infojen keskit­tä­mistä esimer­kiksi viik­ko­kir­jee­seen sekä selkeitä vies­tejä, joissa ei ole käske­vyyttä vaan sävy olisi neut­raali. Olipa vastaa­jissa niitä­kin, jotka toivoi­vat ylipäänsä vies­tei­hin vastaamista.

Yksi­köi­den vies­tin­nän kehit­tä­mi­sessä nähtiin tärkeäksi se, että lähi­ta­paa­mi­sia­kin järjes­te­tään sähköi­sin väli­nein tapah­tu­van vies­tin­nän rinnalla. Kuulu­mis­ten vaihtoa yhtei­sissä kokouk­sissa kaivat­tiin enemmän. Myös kahden­kes­ki­siä keskus­te­luja toivot­tiin. Ylipäänsä avoi­mem­man keskus­te­lu­kult­tuu­rin toivetta nostet­tiin esille. Henki­löstö toivoi ylipäänsä keskus­te­lua vies­tin­nän käytän­teistä ja vies­tin­nän peli­sään­tö­jen sopimisesta.

Työn tuot­ta­vuu­den mittaa­mi­sessa olisi kehitettävää

Työn tuot­ta­vuu­den mittaa­mi­nen oli henki­lös­tö­ky­se­lyn mukaa osa-alue, johon Siun sotessa olisi hyvä panos­taa, sillä kaikki vastaa­jat eivät tien­neet, miten heidän työtään mita­taan. Erilai­sia mitta­reita toki oli käytössä, kuten asiakas- ja poti­las­mää­rien seuraa­mi­nen, puhe­lu­mää­rien seuraa­mi­nen ja kuukausi­ta­voit­tei­den aset­ta­mi­nen, mutta silti merkit­tävä osa vastaa­jista ei tiennyt miten heidän työtään mita­taan. Toisaalta sitäkin tuotiin esille, ettei kaikkea työtä voi mitata ja työn mittaa­mi­sessa ei ole hyvä mennä kyttäyskulttuuriin.

Itsensä johta­mi­nen etäjoh­det­ta­vassa yksikössä

Itsensä johta­mi­sen osalta siun­so­te­lai­set kokivat olevansa pääosin hyviä tai erit­täin hyviä. Arviot itsensä johta­mi­sen taidoista olivat niinkin hyviä, että tutki­muk­sen myötä heräsi epäily, onko itsensä johta­mi­sen laajuus tiedos­tettu riit­tä­vällä tasolla. Toisaalta tutki­mus toi esille henki­lös­tön kaipauk­sen sille, että he saisi­vat enemmän tukea itsensä johta­mi­sessa kehit­ty­mi­seen. Kehit­ty­mi­sen mahdol­lis­tu­mi­seksi teemaan liit­tyen toivot­tiin seuraavia:

  • Käytän­nön vink­kien jakaminen
  • Koulu­tuk­sen järjes­tä­mi­nen itsensä johta­mi­seen liittyen
  • Esimer­kin näyttäminen
  • Asiasta muis­tut­telu ja itsensä johta­mi­seen kannustaminen
  • Kirjal­li­suus­vink­kien jakaminen

Henki­löstö arvioi myös oman esihen­ki­lönsä itsensä johta­mi­sen taitoja. Vastauk­sissa oli hajaan­nusta jonkin verran. Monien kohdalla taidot koet­tiin hyviksi, mutta osan kohdalla nähtiin vielä kehit­tä­mi­sen varaa. Tutki­mus­tu­los­ten perus­teella pystyt­tiin nosta­maan esille seik­koja, joilla esihen­ki­löi­den itsensä johta­mi­sen taitoja voisi kehit­tää. Näitä seik­koja olivat:

  • Panosta selke­ään ulosantiin
  • Kysy palau­tetta millai­nen ulos­anti sinulla on muiden mielestä
  • Kiin­nitä huomiota, ettei kommen­toin­tisi ole liian käskevää
  • Ota vastaan kaiken­laista palautetta
  • Varmista, että sinulla on yhtei­nen kieli työn­te­ki­jöi­desi kanssa
  • Ole suun­ni­tel­mal­li­nen
  • Panosta selke­ään kalenterointiin
  • Keskity ja ole läsnä
  • Panosta toimin­nan hallit­tuun johtamiseen
  • Ole määrä­tie­toi­nen (ei tarkoita suora­su­kai­suutta, kuun­te­le­mat­to­muutta, käske­vää tyyliä jne.)
  • Hallitse koko­nai­suus
  • Varmista, että käytän­nöt ja rutii­nit ovat jäsentyneitä
  • Edistä pyydet­tyjä asioita jouhevasti

Esihen­ki­löt nosti­vat työpa­joissa esille, että itsensä johta­mi­ses­sa­kin olisi tärkeää toteut­taa arvioin­tia ja seuran­taa. Työssä olisi hyvä olla riit­tä­västi aikaa ajat­te­lulle, jotta voisi kehit­tää itseään ja kehit­tyä itsensä johta­mi­sessa. Oman työn suun­nit­te­lua pidet­tiin tärkeänä. Esihen­ki­löt nosti­vat esille, että erityi­sesti etäjoh­ta­mi­sessa esihen­ki­lön on oltava jous­tava, hyvä hallit­se­maan stres­siä sekä hyvä itseoh­jau­tu­vuu­dessa. Esimer­kiksi omasta työhy­vin­voin­nista huoleh­ti­mi­nen koros­tuu niin johta­jan kuin johdet­ta­vien kohdalla, kun työtä tehdään etäällä toisista. Multi­tas­kaa­mista pidet­tiin nykyi­sen työelä­män paheena, josta tulisi päästä irti, jotta keskit­ty­mi­nen olisi aina oikeassa asiassa.

Luot­ta­mus on keskeistä etäjohtamisessa

Myös luot­ta­muk­sen teema oli tausta-ajatuk­sena tutki­muk­sessa ja henki­lös­tön vastauk­sista luot­ta­muk­sen tärkeys nousi keskei­senä asiana esille. Palaut­teen tois­tuva anta­mi­nen, ylipäänsä henki­lös­tön työs­ken­te­lyyn luot­ta­mi­nen ja esihen­ki­lön oma toiminta olivat teki­jöitä, joista luot­ta­mus helposti välit­tyy. Esimer­kiksi kiitosta tehdystä työstä, tois­tu­vaa kannus­tusta, vapautta suun­ni­tella omaa työtä, kyttäys­kult­tuu­rin puut­tu­mista ja esihen­ki­lön kannus­ta­vaa asen­netta sekä aitoa henki­lös­tön kohtaa­mista pidet­tiin seik­koina, jotka osoit­ta­vat luottamusta. 

Opin­näy­te­työn tutki­mus ja tuotos olivat merkit­tä­viä Siun sotelle ja ylei­ses­ti­kin, sillä sosi­aali- ja tervey­sa­lalle ei ole vielä tehty suuria määriä etäjoh­ta­mi­sen tutki­musta. Siun sote saa mate­ri­aa­lit mahdol­lista jatko­työs­tä­mistä varten itsel­leen. Opin­näy­te­työssä nousi tärkeitä teemoja esille, kuten se, että toimin­nan johta­mi­sen sijaan olisi hyvä keskit­tyä nykyistä enemmän ihmis­ten johta­mi­seen. Henki­löstö kaipasi nime­no­maan kuun­te­le­vaa ja mukaan ottavaa johta­juutta, jossa näkyy henki­lös­tön arvos­tus ja kunnioitus.


Lähde:

Haku­li­nen, H-L. 2022. Etäjoh­ta­mi­sen kehit­tä­mi­nen Siun sotessa henki­lös­tön näkö­kulma huomioi­den. Opin­näy­te­työ. Sosi­aali- ja tervey­den­huol­lon johta­mi­sen ja kehit­tä­mi­sen koulu­tus YAMK. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2022121830719


Kirjoit­ta­jat:

Hanna-Leena Haku­li­nen, tervey­den­hoi­taja (YAMK)

Pirjo Vesa, yliopet­taja, Metro­po­lia amk

Artik­ke­li­kuva: Jack Sparrow