Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­nen puis­to­ym­pä­ristö tukee hyvin­voin­tia 

Joen­suun kaupunki raken­taa tulevan kesän aikana Pent­ti­län­ran­taan Kaivan­non­puis­ton ulkoi­lu­rei­tin, joka sijait­see Pielis­joen varrella Ruusu­puis­ton kohdalla.

Tavoit­teena on tuoda Kaivan­non­puis­toon ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­siä element­tejä, jotka tukevat koko­nais­val­tai­sesti ihmisen fyysistä, psyyk­kistä ja sosi­aa­lista hyvin­voin­tia. Puis­toon luodaan yhteis­ke­hit­tä­mi­sen keinoin yhtei­söl­li­syyttä ja aktii­vi­suutta virit­tä­viä alueita, jotka vaikut­ta­vat mielia­laan myön­tei­sesti. Puis­tossa on mahdol­li­suus esteet­tö­mään liik­ku­mi­seen sekä veden ja luonnon läheisyyteen.

Puis­tosta hyöty­vät ihmiset, jotka syystä tai toisesta kokevat kuor­mi­tusta elämäs­sään sekä ihmiset, jotka kohtaa­vat heitä työs­sään tai opin­nois­saan. Tällöin ajatel­laan erityi­sesti muis­ti­sai­rautta sairas­ta­via ja heidän lähei­si­ään, mutta muis­tiys­tä­väl­li­syys ja muis­tiys­tä­väl­li­nen puis­to­ko­ke­mus on hyvä kaikille. Kaivan­non­puisto tulee olemaan toimin­nal­li­nen ulko­tila, joka tarjoaa muun­tau­tu­vaa ja virit­tä­vää koet­ta­vaa myös eri alojen oppimisympäristönä.

Ikä- ja muis­tiys­tä­väl­listä ympä­ris­töä on tois­tai­seksi tutkittu vähän käyt­tä­jien ja koke­mus­toi­mi­joi­den näkö­kul­masta. Muistin koke­mus­toi­mi­jat tuovat nyt Kaivan­non­puis­ton raken­ta­mi­seen näke­myk­si­ään ja asian­tun­te­mus­taan. Hank­keessa järjes­te­tään monia­lai­sia työpa­joja, jotka tuot­ta­vat ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­sen puis­to­ym­pä­ris­tön suun­nit­te­luun tietoa ja ideoita. Lisäksi hank­keessa tuote­taan julkai­suja ja visu­aa­li­sia doku­ment­teja ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­sen ympä­ris­tön raken­tu­mi­sesta ja yhteissuunnittelusta.

Joen­suun kaupunki raken­taa puiston perus­in­fran. Karelia-ammat­ti­kor­kea­koulu hallin­noi hanketta, johon osal­lis­tuu Joen­suun kaupun­gin lisäksi myös Pohjois-Karja­lan Muisti ry.

  • Kaivan­non­puisto – ikä- ja muis­tiys­tä­väl­li­nen puis­to­ym­pä­ristö 1.4.2023–31.1.2024 
  • Hanketta rahoit­taa Pohjois-Karja­lan maakun­ta­liitto AKKE-rahoi­tuk­sella, joka tukee aluei­den kestä­vää kasvua ja elinvoimaa.