Kevä­te­väät-tapah­tuma antaa koulu­lai­sille eväitä kesänviettoon

Kuusi koulua eri puolilla maakun­taa osal­lis­tuu etäoh­jat­tuun Kevä­te­väät-tapah­tu­maan tiis­taina 30.5.2023. Samalla kun nauti­taan keväi­sestä luon­nosta ja luku­vuo­den viimei­sistä koulu­päi­vistä, koulu­lai­sille on tarjolla käytän­nön tietoa aurin­golta suojau­tu­mi­sesta, terveel­li­sestä ateria­ryt­mistä, liik­ku­mi­sesta ja mielen hyvinvoinnista.

Kevä­te­väät-tapah­tu­man suun­nit­te­li­vat yhteis­työssä Pohjois-Karja­lan Syöpäyh­dis­tys, Pohjois-Karja­lan Martat, Pohjois-Karja­lan Liikunta ja Pohjois-Karja­lan kansan­ter­vey­den keskus. Tapah­tu­man tilaaja on Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Sote Hyte Living Lab -hanke, jonka toiminta keskit­tyy uuden­lais­ten tervey­den ja hyvin­voin­nin edis­tä­mi­sen toimin­to­jen yhteis­ke­hit­tä­mi­seen. Tapah­tu­man osal­lis­tu­jiksi haet­tiin tarkoi­tuk­sella mukaan ensim­mäi­selle toteu­tus­ker­ralle reuna-aluei­den kouluja sillä ajatuk­sella, että tapah­tu­ma­tar­jon­taa näillä alueilla on vähem­män. Järjes­tö­jen yhdessä suun­nit­te­lema tapah­tuma toteu­te­taan etäto­teu­tuk­sena kuudelle maakun­nan viiden­nelle luokalle.

Viides­luok­ka­lai­set ovat vastuul­li­sia toimijoita

Tapah­tuma on kohden­nettu viides­luok­ka­lai­sille, jotka saat­ta­vat viettää kesä­lo­ma­päi­viä jo hyvin­kin itse­näi­sesti. Isom­milla koulu­lai­silla on mahdol­li­suuk­sia tehdä hyviä valin­toja oman tervey­tensä ja hyvin­voin­tinsa hyväksi. Kevä­te­väät-tapah­tu­massa oppi­laat kier­tä­vät rasteja, joiden sisäl­löt antavat sekä ideoita haus­kaan teke­mi­seen kesä­lo­man aikana että terveys­tie­toa. Rasti­teh­tä­vät toteu­te­taan ActionT­rack-sovel­luk­sen avulla, jonka sisäl­löt on laadittu tapah­tu­man suun­nit­te­luun osal­lis­tu­nei­den järjes­tö­jen toimesta. Rasti­teh­tä­vien teemat aurin­golta suojau­tu­mi­nen, ateria­rytmi, liikunta ja mielen hyvin­vointi ovat kaikki tunnis­tet­tuja tervey­den ja hyvin­voin­nin kulmakiviä.

Kevä­te­väät laadit­tiin yhteistyössä

Kevä­te­väät-tapah­tuma suun­ni­tel­tiin yhdessä neljän järjes­tön ja Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun Sote Hyte Living Lab -hank­keen kesken. Suun­nit­te­lu­tapa oli uusi ja inspiroiva.

– Asian­tun­ti­jat eri järjes­töistä kutsut­tiin yhtei­sen teeman äärelle. Suun­nit­te­lun lähtö­koh­tana oli tarjota iloinen ja ryhmää akti­voiva ohjelma, johon koulut voivat osal­lis­tua väli­mat­koista huoli­matta. Oli inspi­roi­vaa olla mukana asian­tun­ti­joi­den luovassa ja innos­tu­neessa proses­sissa, sekä saada mukaan eri kokoi­sia kouluja ympäri Pohjois-Karja­laa, kertoo Karelia-ammat­ti­kor­kea­kou­lun lehtori Minna Lappalainen.

Ensim­mäistä kertaa järjes­tet­tä­vään tapah­tu­maan osal­lis­tu­vat Juuan Poiko­lan koulun, Lieksan Ranta­lan koulun, Tuupo­vaa­ran, Kesä­lah­den, Puhok­sen ja Ontto­lan koulun viiden­net luokat.