Ammat­ti­kor­kea­kou­lut tarjoa­vat maksut­to­mia mikro-opin­toja yrityksille

Ammat­ti­kor­kea­kou­lut kutsu­vat yrityk­siä tutus­tu­maan mikro-opin­toi­hin ja otta­maan haltuun muutos­ky­vyk­kyyttä, vihreä siir­ty­mää tai digi­ta­li­saa­tiota pieninä pala­sina. 22 ammat­ti­kor­kea­kou­lun Yritys­ten muutos­kump­pa­nina -hanke­ko­ko­nai­suus tuo saata­ville maksut­to­mia mikro-opin­toja, joilla yrit­tä­jät ja henki­löstö voivat kehit­tää osaa­mis­taan nopeasti ja ketterästi.

Työelä­män muutos edel­lyt­tää uudis­tu­mista ja uuden tiedon omak­su­mi­nen tapah­tuu usein työn lomassa. Ammat­ti­kor­kea­kou­luissa onkin tunnis­tettu tarve luoda jous­ta­vaan, jatku­vaan osaa­mi­sen kehit­tä­mi­seen parem­min yrityk­sille sopivia mikro-opin­to­ko­ko­nai­suuk­sia, sekä helpot­taa pääsyä korkea­kou­lu­jen oppimisympäristöihin. 

Mikro-oppi­mi­seen keskei­sesti kuuluva palas­teltu oppi­mi­nen tarjoaa yrityk­sille mahdol­li­suu­den lyhyt­kes­toi­seen työn lomassa tapah­tu­vaan oppi­mi­seen ja sillä voidaan vastata yhä parem­min nouse­viin osaamistarpeisiin.

Vuoden 2022 lopulla käyn­nis­ty­neen 22 ammat­ti­kor­kea­kou­lun toteut­ta­massa Yritys­ten muutos­kump­pa­nina React-hanke­ko­ko­nai­suu­dessa on koottu ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen hank­keissa synty­nyttä mikro-opin­to­jen tarjon­taa työelä­män, erityi­sesti mikro- ja pk-yritys­ten hyödyn­net­tä­väksi. Hank­keessa kehi­te­tään myös uutta mikro-opin­to­tar­jon­taa sekä järjes­te­tään tilai­suuk­sia ja spar­rauk­sia, jotka tukevat yritys­ten muutos­ky­vyk­kyyttä, vihreää siir­ty­mää ja digitalisaatiota.

Yhtei­nen yritystenmuutoskumppanina.fi-sivusto toimii ikku­nana mikro-opintotarjonnalle.

Sisäl­löt on jaoteltu teeman ja pituu­den mukaan. Lyhyim­mät inspi­raa­tio­tie­tois­kut ovat alle 20 minuu­tin mittai­sia. Lisäksi tarjolla on mikro-opin­toja sekä syvem­piä opin­toja, jotka sovel­tu­vat useam­malla kerralla kuun­nel­ta­vaksi ja kerryt­tä­mään osaa­mista. Tavoit­teena on, että yritys­ten henki­löstö pääsee mahdol­li­sim­man kette­rästi ajasta ja paikasta riip­pu­matta tutus­tu­maan tarjolla oleviin maksut­to­miin sisäl­töi­hin. Mikro-opin­toi­hin tutus­tu­mi­nen ei vaadi raskasta kirjautumista.

Yrit­tä­jät ovat otta­neet korkea­kou­lu­jen tarjon­nan myön­tei­sesti vastaan. Nurmek­sen ja Valti­mon Yrit­tä­jien puheen­joh­taja Ella Kärki toteaa, että osaa­mi­sen lisää­mi­seen on aina tarvetta. ”Tämä aika on sellaista, että tarvi­taan sekä vanhasta tiedosta poisop­pi­mista, että uuden tiedon omak­su­mista. Kiirei­selle yrit­tä­jälle mikro-oppi­mi­nen on hyvä tapa ja pienille yrityk­sille lyhyet tietois­kut ovat käytännöllisiä.”

Yritys­ten muutos­kump­pa­nina – Yritys­ten muutos­ky­vyk­kyys, vihreä siir­tymä ja digi­ta­li­saa­tio React-hank­kei­den päära­hoit­ta­jana toimii Euroo­pan Sosi­aa­li­ra­hasto ja hank­keet toteu­te­taan yhteis­työssä Kaup­pa­ka­ma­rien, alueel­lis­ten yrit­tä­jä­jär­jes­tö­jen ja ammat­ti­kor­kea­kou­lu­jen kanssa 1.11.2022-31.12.2023. Hank­keen yhteis­työ­kump­pa­nina toimii Suomen Yrittäjät.