Oppi­ja­nu­me­rot ja valmis­tau­tu­mi­nen HAKA-kirjau­tu­mi­seen Opin.fi-palveluun

Digi­vi­sio 2030 -hank­keessa raken­net­ta­van Opin.fi-palvelun vuoden 2024 toimin­ta­suun­ni­tel­maan on kirjattu mm. lansee­raus­val­miu­den raken­ta­mi­nen: toimin­nal­li­nen, peda­go­gi­nen ja tekni­nen valmius. Kare­liassa tieto­hal­lin­to­pal­ve­lu­jen rooli on huoleh­tia osal­taan tekni­sestä valmiu­desta, kuten korkea­kou­lun opis­ke­li­jan ja henki­lö­kun­nan kirjau­tu­mi­sen mahdol­lis­ta­mi­sesta Opin.fi -palveluun. 

Opin.fi -palve­lun käyt­töön­o­ton jälkeen Kare­lian it-tuki­pal­ve­lut ja sisäl­löl­li­set asian­tun­ti­jat yhdessä Digi­vi­sion tuki­pal­ve­lu­jen kanssa ratko­vat Opin.fi -palve­lun käyt­töön liit­ty­viä tuki­pyyn­töjä. Digi­vi­sion ”Service Desk” -palvelu tulee tarjoa­maan kanavat käyt­tä­jille yhtey­den­ot­toon Digi­vi­sion palve­lui­den liit­ty­vissä palve­lu­pyyntö- ja häiriö­ta­pauk­sissa. Tarvit­taessa tuki­pyyn­töjä ohja­taan korkea­kou­lun ratkais­ta­vaksi. Kare­liassa on tällä hetkellä työn alla kirjau­tu­mis­val­miu­den raken­ta­mi­nen, tarkem­min oppi­ja­nu­me­ron liit­tä­mi­nen käyt­tä­jän kirjautumistietoihin.

Oppi­ja­nu­mero yksilöintitunnisteena

Digi­vi­sion tunnis­tuk­sen­vä­li­tys­pal­velu hoitaa käyt­tä­jän sähköi­sen tunnis­ta­mi­sen. Käyt­tä­jän tunnis­ta­mi­nen perus­tuu kansal­li­seen oppijanumeroon. 

Oppi­ja­nu­mero on henki­lölle annet­tava elini­käi­nen tunniste, jota käyte­tään henki­lön yksi­löin­tiin, kun henki­lö­tie­toja tallen­ne­taan, käsi­tel­lään ja luovu­te­taan laissa valta­kun­nal­li­sista opinto- ja tutkin­to­re­kis­te­reistä (884/2017) tai varhais­kas­va­tus­laissa (540/2018) tarkoi­tet­tuja tietoja. Henki­lölle luodaan oppi­ja­nu­mero, kun henki­löstä tallen­ne­taan ensim­mäistä kertaa edellä maini­tuissa laissa tarkoi­tet­tuja tietoja. Oppi­ja­nu­me­roista sekä muista henki­lön yksi­löi­mi­seksi tarvit­ta­vista tiedoista muodos­tuu Opetus­hal­li­tuk­sen (OPH) yllä­pi­tämä oppijanumerorekisteri.

Opin.fi -palve­lussa oppi­ja­nu­me­roa käyte­tään yksi­kä­sit­tei­senä tunnis­teena, jolla käyt­tä­jät erote­taan toisis­taan. Henkilö harvoin tietää omaa oppi­ja­nu­me­ro­aan, vaikka sitä on käytetty noin kymme­nen vuotta varhais­kas­va­tuk­sen, opetuk­sen ja koulu­tuk­sen toimia­lalla. Oppi­ja­nu­mero on henki­lö­tie­doista riip­pu­ma­ton, eikä siitä voi päätellä muita tietoja henki­löstä. Esimerkki oppi­ja­nu­me­rosta 1.2.246.562.98.13704634374.

Henkilö voi halu­tes­saan tarkis­taa oman oppi­ja­nu­me­ron oma opin­to­polku -palve­lusta. Oppi­ja­nu­mero luodaan mm. seuraa­vissa prosesseissa

  • oppija hakee koulu­tuk­seen Opintopolku.fi:n kautta
  • oppi­jalle tallen­ne­taan opis­ke­luoi­keuk­sia tai suori­tuk­sia Opetuk­sen ja koulu­tuk­sen valta­kun­nal­li­seen tieto­va­ran­toon (KOSKI)
  • oppija tarkas­te­lee suori­tus­tie­to­jaan KOSKI-luovu­tus­pal­ve­lusta (https://opintopolku.fi/koski/omattiedot )
  • koulu­tus­toi­mija tai korkea­koulu hakee oppi­jalle oppi­ja­nu­me­ron haku­ra­ja­pin­nan tai käyt­tö­liit­ty­män kautta, jos henki­lön yksi­löi­mi­nen on vält­tä­mä­töntä laki­sää­teis­ten tehtä­vien hoita­mi­seen. Oppi­ja­nu­me­roa käyte­tään esimer­kiksi MPASSid-tunnis­tuk­sen­vä­li­tys­pal­ve­lussa yksi­löi­vänä tunnisteena.

Käyt­tä­jältä, joka rekis­te­röi­tyy Opin.fi – palve­lun käyt­tä­jäksi, edel­ly­te­tään Suomi.fi-tunnistusväline tai Haka-tunnis­tus­vä­line, johon on liitetty kansal­li­nen oppi­ja­nu­mero. Myöhem­min muita­kin tunnis­tus­vä­li­neitä voi tulla mahdol­li­seksi. Tunnis­tuk­seen liit­ty­vät vaati­muk­set koske­vat kaikkia palve­luun kirjau­tu­via käyt­tä­jiä, oppi­joita sekä korkea­kou­lun Opin.fi:n tarjon­taa yllä­pi­tä­vää henkilökuntaa.

Korkea­kou­lun on haet­tava ja tallen­net­tava henki­lön oppi­ja­nu­mero omiin rekis­te­rei­hinsä, jotta se voi luovut­taa oppi­ja­nu­me­ron Opin.fi -palve­lulle, kun käyt­täjä käyttää HAKA-tunnis­tau­tu­mista. Opis­ke­li­joi­den oppi­ja­nu­me­roille on paikka opis­ke­li­ja­hal­lin­to­jär­jes­tel­mässä, henki­lö­kun­nan osalta oppi­ja­nu­me­roi­den sijain­ti­paikka on vielä pohdin­nassa. Opis­ke­li­joi­den oppi­ja­nu­me­roi­den haku OPH:n rekis­te­ristä tullaan toteut­ta­maan opis­ke­li­ja­hal­lin­to­jär­jes­tel­mään ONR-inte­graa­tion kautta. Oppi­ja­nu­me­rot haetaan vain läsnä oleville opis­ke­li­joille.  Henki­lö­kun­nan osalta Kare­liassa on päädytty hake­maan ja tallen­ta­maan oppi­ja­nu­me­rot alku­vai­heessa vain niille työn­te­ki­jöille, jotka työteh­tä­vis­sään käyt­tä­vät Opin.fi -palve­lua ja yllä­pi­tä­vät korkea­kou­lun koulu­tus­tar­jon­taa. Asia on käsi­telty yhteis­toi­min­ta­toi­mi­kun­nan kokouk­sessa 1/2024.

Kun Kare­lian työn­te­kijä, jolle ei ole haettu oppi­ja­nu­me­roa, haluaa asioida Opin.fi -palve­lussa oppijan roolissa, on hänen kirjau­dut­tava palve­luun käyt­täen Suomi.fi -tunnis­tau­tu­mista.  Jos henki­löllä ei ole jostain syystä olemassa oppi­ja­nu­me­roa, luodaan se hänelle, kun henkilö kirjau­tuu Opin.fi -palve­luun ensim­mäistä kertaa Suomi.fi -tunnis­tau­tu­mi­sella. Tässä tapauk­sessa oppi­ja­nu­me­ron luonti tapah­tuu auto­maat­ti­sesti kirjau­tu­mi­sen yhtey­dessä henki­lö­tun­nuk­sen avulla. Oppi­ja­nu­mero voidaan luoda myös henki­lö­tun­nuk­set­to­mille henki­löille, tällöin henki­lön yksi­löin­nin tekee korkea­kou­lun virkai­li­ja­käyt­täjä opintopolussa.

Tunnistuksenvälityspalvelu

Kuva 1. Tunnistuksenvälityspalvelu

Kare­lian tieto­hal­lin­to­pal­ve­lut seuraa­vat jatku­van ja jous­ta­van oppi­mi­sen tarjot­ti­men kehit­tä­mis­työn etene­mistä ja valmis­tau­tu­vat Digi­vi­sion palve­lu­ka­na­van (Service Deskin) kautta tule­viin työpyyn­töi­hin. Tieto­hal­lin­non IT-tuen lisäksi vastaa­vaa valmis­tau­tu­mista on tehtävä myös sisäl­löl­li­sen tuen osalta, sillä toden­nä­köi­sesti merkit­tävä osa Kare­li­aan tule­vista tuki­ky­sy­myk­sistä tulee kohdis­tu­maan Opin.fi-palvelun koulu­tus­si­säl­töi­hin ja koulu­tuk­siin hakeutumiseen.

Kirjoit­taja: Tuula Hiltunen

Lähteet:

Digi­vi­sion toimin­ta­suun­ni­telma vuodelle 2024.
https://digivisio2030.fi/toimintasuunnitelma-2024-on-julkaistu/ 10.2.2024

Laki valta­kun­nal­li­sesta opinto- ja tutkin­to­re­kis­te­ristä.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170884#Pidp446293856

Miet­ti­nen, M. 2024. Digi­vi­sion IT-webi­naari. https://digivisio2030.fi/wp-content/uploads/2024/01/Digivisio-IT-webinaari-IDM-020224.pdf 2.2.2024