Suomen Senio­ri­ko­dit ry palkitsi järjestöjä

Suomen Senio­ri­ko­dit ry järjesti Pohjois-Karja­lassa haun Hyvä arki ihmi­selle -tunnus­tus­pal­kin­nosta. Palkin­toa haki yhteensä seit­se­män toimi­jaa. Palkin­nolla halut­tiin tukea, kannus­taa ja nostaa esille pohjois­kar­ja­lai­sia toimi­joita, jotka ovat ansiok­kaasti ja vaikut­ta­vasti edis­tä­neet ikäih­mis­ten arkea ja hyvin­voin­tia sekä luoneet uutta toimin­taa ja yhteistyötä. 

Tunnus­tus­pal­kinto jaet­tiin Lieksan Tuki­piste ry:n, Pohjois-Karja­lan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tys ry:n ja Joen­suun Arjesta-Selviy­ty­jät ry:n kesken.

Lieksan Tuki­piste palkit­tiin 2 500 euron raha­pal­kin­nolla laaja-alai­sesta ikäih­mis­ten arjen ja hyvin­voin­nin tuke­mi­sesta. Se järjes­tää ryhmä­toi­min­toja, ylei­sö­ruo­kai­lua sekä matalan kynnyk­sen kahvi­la­toi­min­taa. Lisäksi tarjolla on muun muassa keskus­te­lua­pua sekä ulkoi­lussa ja pienissä aska­reissa avustamista. 

Pohjois-Karja­lan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tyk­sen jalkau­tuva ja etsivä ikämies­työ (1 500 euroa) kiin­nit­tyy aiemmin varjoon jäänei­den ikämies­ten arkeen. Se nostaa esille miesten yksi­näi­syy­den ja tarpeet­to­muu­den koke­muk­sia ja pyrkii vaikut­ta­maan niihin tuke­malla arjen osal­li­suutta, vertais­toi­min­taa ja vaikuttamismahdollisuuksia. 

Joen­suun Arjesta-Selviy­ty­jät (1 000 euroa) järjes­tää Joen­suun Hukan­hau­dalla moni­puo­lista matalan kynnyk­sen toimin­taa ikäih­mis­ten hyvin­voin­nin ja osal­li­suu­den edis­tä­mi­seksi. Se tarjoaa arkista apua ja teke­mistä sekä mahdol­li­suuk­sia kohtaa­mi­siin ja osal­lis­tu­mi­seen. Toimin­taa rikas­ta­vat moni­puo­li­nen yhteis­työ­ver­kosto ja työllistämismahdollisuudet.

Lisäksi Suomen Senio­ri­ko­dit ja Sotain­va­li­dien Veljes­lii­ton Pohjois-Karja­lan piiri myön­si­vät yhdessä yllä­tys­pal­kin­non, yhteensä 1 000 euroa. Sen sai Sotien 1939–1945 Ilomant­sin perin­ne­toi­mi­kunta arvok­kaasta veteraanityöstä. 

Palki­tut olivat iloi­sesti yllät­ty­neitä ja tyyty­väi­siä siitä, että heidän teke­mänsä työ on myön­tei­sesti huomioitu. Järjes­töt koros­ti­vat työnsä paikal­lista ja alueel­lista merki­tystä. Ne tuot­ta­vat myös arjen tietoa, jota tarvi­taan ikäih­mis­ten hyvin­voin­nin tuke­mi­sessa. Palki­tut arvioi­vat palkin­to­ra­ho­jen menevän suurim­maksi osaksi ryhmä­toi­min­toi­hin. Vapaa­eh­toi­sille suun­ni­tel­laan myös pientä virkistystoimintaa. 

Hyvä Arki ihmi­selle -tunnus­tus­pal­kinto jaet­tiin Lieksan Tuki­piste ry:n, Pohjois-Karja­lan Sosi­aa­li­tur­vayh­dis­tys ry:n ja Joen­suun Arjesta-Selviy­ty­jät ry:n kesken. Kuva: Arja Jämsén.

Valin­nan suoritti seit­sen­jä­se­ni­nen tuoma­risto, joka koostui ikäih­mis­ten edus­ta­jien lisäksi vanhusa­lan tutki­joista, koulut­ta­jista ja kehit­tä­jistä. Tuoma­risto arvioi haki­joi­den tekevän ansio­kasta ja jatkos­sa­kin tarpeel­lista työtä ikäih­mis­ten hyvän arjen vahvistamiseksi. 

Suomen Senio­ri­ko­dit ry:n halli­tuk­sen puheen­joh­taja, sosi­aa­li­neu­vos Ahti Kart­tu­nen nosti esille, että ikäih­mis­ten hyvin­voin­nin keskei­set ongel­mat ovat pysy­neet vali­tet­ta­van samoina vuosi­kym­me­nestä toiseen. Yksi­näi­syys, puut­teel­li­set asumi­so­lot sekä palve­lu­jen saavu­tet­ta­vuu­den ongel­mat vaivaa­vat yhä monen ikäih­mi­sen arkea. Järjes­töillä on tällöin tärkeä asema ikäih­mis­ten turval­li­sen ja merki­tyk­sel­li­sen arjen vahvis­ta­mi­sessa.  Suomen Senio­ri­ko­dit ry tarjoaa estee­töntä ja turval­lista asumista ja hyvin­voin­tia Joen­suussa, Kiteellä ja Lappeenrannassa.


Kirjoit­taja:

Arja Jämsén 

Kirjoit­taja toimi Hyvä arki ikäih­mi­selle -palkin­to­haun sihteerinä.