Digi­vi­sio 2030 Opin.fi arvot ja eetti­set peri­aat­teet tukevat Kare­lian omia arvoja

Digi­vi­sio 2030 yhtei­siin peli­sään­töi­hin kuuluu Opin.fi arvot ja eetti­set peri­aat­teet. Niitä on kehi­tetty yhteis­työssä korkea­kou­lu­jen kanssa ja ne ohjaa­vat kaikkia 38:an korkea­kou­lun toimi­maa kohti yhteistä päämäärää.

Opin.fi -palve­lun arvoja ovat oppi­ja­läh­töi­syys, edel­lä­kä­vi­jyys, avoi­muus ja yhteistyö.

Digivisio 2030 arvot ja eettiset periaatteet materiaalia, 3.4.2024

Oppi­ja­läh­töi­syys tulee esille Digi­vi­sion Opin.fi -palve­lun toteu­tuk­sessa, jossa oppi­joille tarjo­taan mahdol­li­suus oppi­mi­seen laajasti koko Suomen alueella. Tule­vai­suu­dessa Opin.fi -palvelu tulee palve­le­maan myös kansain­vä­li­siä oppi­joita. Korkea­kou­lut tarjoa­vat peda­go­gi­sesti raken­net­tuja opin­toja, jotka tukevat oppijan oppimista.

Edel­lä­kä­vi­jyys on yhteis­kun­tamme kehit­ty­mi­sen kannalta elin­tär­keää. Uudella tiedolla voimme kehit­tää yhteis­kun­nan eri osa-alueita.

Avoi­muus on avoimen oppi­mi­sen ekosys­tee­min inno­va­tii­vi­sen toimin­nan perusta.  Avoi­muu­den peri­aat­teella lisäämme oppi­joi­den mahdol­li­suutta opis­ke­luun. Korkea­kou­lu­jen tieto­jen ja osaa­mi­sen läpi­nä­ky­vyys auttaa korkea­kou­luja viemään kehi­tys­työtä edel­leen eteen­päin. Inno­vaa­tiot synty­vät yhtei­sen osaa­mi­sen jakamisesta.

Yhteis­työ antaa mahdol­li­suu­den korkea­kou­luille erikois­tua sisäl­löis­sään ja näin mahdol­li­suu­den tarjota oppi­joille moni­puo­lista osaa­mista. Tässä vaiheessa olemme vasta yhteis­ke­hit­tä­mi­sen alku­juu­rilla ja tämä työ vaatii pitkä­jän­teistä sitou­tu­mista ja kehittämistyötä.

Kare­lian arvot ovat linjas­saan Digi­vi­sion arvojen kanssa. Kare­lian arvoja ovat vastuul­li­suus, rohkea aloit­teel­li­suus ja työelämäläheisyys.

Vastuul­li­suus on mm. korkea­kou­lun toimin­nan jatku­vaa arvioin­tia ja kehit­tä­mistä sekä avoimen tieteen toteut­ta­mista ja tutki­muk­sen peri­aat­tei­den mukaista avointa toimin­ta­kult­tuu­ria. Tämä tukee hyvin Digi­vi­sion avoi­muu­den periaatetta.

Rohke­aan aloit­teel­li­suu­teen liitämme mm. osaavan ja inno­va­tii­vi­sen korkea­kou­lu­yh­tei­sön. Toimimme aloit­teel­li­sesti alueemme elin­voi­man tuke­mi­sessa. Tämä tukee Digi­vi­sion oppi­ja­läh­töi­syyttä korkea­laa­tuis­ten koulu­tus­si­säl­tö­jen ja palve­lu­jen näkö­kul­masta sekä edel­lä­kä­vi­jyyttä yhteiskunnallisesti.

Työelä­mä­lä­hei­syy­teen kuulu­vat mm. asia­kas­läh­töi­syys, vuoro­vai­kut­tei­suus ja kump­pa­nuus. Nämä asiat tukevat Digi­vi­sion yhteis­työn arvoa.

Mieles­täni ilman arvoja toiminta on monella tapaa haja­naista. Yhtei­set arvot muovaa­vat taus­ta­pe­ri­aat­tei­tamme ja niiden avulla pystymme tarjoa­maan kansal­li­sesti ja yhteis­kun­nal­li­sesti kestä­vän ja yhden­mu­kai­sen koulu­tus­tar­jon­nan. Arvojen avulla pystymme vies­ti­mään parhaalla mahdol­li­sella tavalla toimin­ta­ta­vois­tamme ja luomaan yhtei­sen näke­myk­sen toimin­nas­tamme. Arvot ohjaa­vat toimin­taamme niin, että oppi­joilla on oikeu­den­mu­kai­set ja yhte­ne­vät mahdol­li­suu­det oppia huoli­matta siitä, missä oppija kulloin­kin asuu tai millai­set ovat oppijan opis­ke­lue­del­ly­tyk­set. Verkos­toi­tu­valla yhteis­toi­min­nalla korkea­kou­lut tukevat toisi­aan koulu­tus­si­säl­tö­jen kehit­tä­mis­työssä. Verkos­toissa on aina enemmän voimaa kuin yksit­täi­sellä toimijalla.

Tämä blogi on jatkoa ARVOT DIGITAALISESSA KOULUTUKSESSA blogille.

Kirjoit­taja: Anna-Riitta Mikko­nen, muutoskoordinaattori